Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, Paw79 napisał(a):

Przy ~170W widzę że jest ok. 5000-5500pkt. (80-86% tego co na stocku z 245W),

RTX 9070 przy -13% power limicie (211W) nie dostaje żadnej kary do stockowej wydajności. Jest identyczna, co fabrycznie. 

Natomiast -30% to już za dużo. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Radio Tirana napisał(a):

RTX 9070 przy -13% power limicie (211W) nie dostaje żadnej kary do stockowej wydajności. Jest identyczna, co fabrycznie. 

Natomiast -30% to już za dużo. 

Tak wiem- zwłaszcza jak się dołoży UV plus kręcenie VRAM.

Mnie jednak interesowała wydajność przy jak najmniejszym poborze (ale bez ruszania napięć).

Przydałby się jakiś posiadacz Sapphire Pulse RX9070 albo Asrock Challenger RX9070 bo one maję fabryczny Power Limit 220W i możliwość zjechania do 150W przy -30%.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Nasze XFXy mają podwójny BIOS, więc możesz wgrać firmware od jakiegoś słabszego modelu i samemu przetestować. 

Ale ja mam RTX'a 5070Ti.
Chciałem tylko wiedzieć jak zachowuje się RX9070 przy 150W gdyby teoretycznie go wrzucić do Steam Machine. 

12 minut temu, bofff napisał(a):

907 reaper -120
220W 6450

242W 6620

300W 7000

z biosem od XT

Reaper akurat byłby dobry żeby na nim zjechać do 150W, ale na orygialnym BIOS'ie, a nie od XT. 

(Ale jakby co, to nie namawiam do ponownej zabawy we flashowanie BIOS-u).

Edytowane przez Paw79
Opublikowano
Godzinę temu, Hard Reset napisał(a):

A ty ostatni rok byłeś w śpiączce?  Przecież u nvdii to jakaś plaga problemów ze sterownikami od pewnego czasu. :boink:

Dla niektórych co podłogą jest sufitem 

Godzinę temu, Paw79 napisał(a):

Wynik bardzo ładny, ale czy Radki nie mają czasem w sterowniku ogranicznia limitu do +10% w przypadku kręcenia w górę?

Tylko od biosu zależy 

Opublikowano
46 minut temu, musichunter1x napisał(a):

W Steam Machine i tak siedzi 110W, chyba...

Tak, ale potencjalnie jest tam łatwo dostępny pewien zapas gdyby teoretycznie Valve chciało zrobić wersję "Pro".

GamersNexus podmienił fabryczny przedni panel na taki z meshem i filtrem, i temperatury mu spadły o 6-7C.

150W dla karty (najlepiej RX9070, choć RX9070GRE lub przynajmniej RX9060XT też dałyby dużego boosta w stosunku do tego co jest teraz), 40W dla 7500X3D (7800x3D na 44W ma w grach ok. 90% wydajności normalnego), 30-40W dla reszty daje łącznie ok. 220-230W wobec obecnych 180-200W dla całego urządzenia.

Opublikowano (edytowane)

Gdyby to była prawda to wtyczka wyglądałaby jak ser na pizzy. 2h RE9. Jestem na etapie Leona w magazynie gdzie te trupy wyłażą spod ziemi i mi nagle zaczęło dropić ze 100 fps do 17 fps. Podejrzewam, że to wina RT bo do tej pory grałem na full opcjach bez FSR.

image.thumb.png.17ba692fb2856ae23f0bb1f2947969d8.png

Edytowane przez Pentium D
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Gdyby to była prawda to wtyczka wyglądałaby jak ser na pizzy. 2h RE9. Jestem na etapie Leona w magazynie gdzie te trupy wyłażą spod ziemi i mi nagle zaczęło dropić ze 100 fps do 17 fps. Podejrzewam, że to wina RT bo do tej pory grałem na full opcjach bez FSR.

A dziwne... Ja co prawda grałem na 1440p Full + RT na maksa ale z FSR Quality i FG co by dać jak najwięcej klatek i nakarmić 280Hz monitor ale dropów nie widziałem. W tym magazynie też byłem. Na 9070 XT prawie całego runa od początku gry zrobiłem na "Obłęd" - zatrzymałem się na boss fight'cie z Hunkiem, czyli przy końcu gry. Ty z wallcem to ciągle jakieś problemy macie... ja nie wiem, złośliwość rzeczy martwych AMD? xD 

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, wallec napisał(a):

Stock - 51 FPS

image.thumb.png.3e61ca7308d470c4a6a568d28babbc67.png

-13% power limit; 47 FPS

image.thumb.png.09114ca1bac6be08f01e094f833ed9f1.png

UV + OC MEM +10%; 58 FPS

image.thumb.png.43f560f8f0ce4b5baf898201d0e6111a.png

Czyli tak jak myślałem. U mnie -10% działa tak samo jak +10% w grze Squad, ale to z prostego powodu, że ta gra wciąż robi CPU bottleneck na dosłownie każdym procesorze.

Po prostu nie gram w gry, które są na tyle nowe i nie mają bottleneck na CPU, żeby podkręcony na +10% GPU poszedł na całość.

Opublikowano
4 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Jestem na etapie Leona w magazynie gdzie te trupy wyłażą spod ziemi i mi nagle zaczęło dropić ze 100 fps do 17 fps. Podejrzewam, że to wina RT bo do tej pory grałem na full opcjach bez FSR.

Nadal tego nie naprawili? :E Jest kilka takich momentów na etapie Racoon City grając Leonem, wina Capcomu bo na Nvidii było to samo.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, leven napisał(a):

Odpuść dogrywki. Zaczynają  Ciebie widzieć jako cnotkę.

No to przeczytaj swój poprzedni post.

13 minut temu, leven napisał(a):

Nadal drapał się po klejnotach i po głowie :lol2:

Jucha wzbierała ? guzik prawda.  Przekonanie ?  

To nie Ty brałeś udział w tym wywiadzie?

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano
3 godziny temu, Jedi88 napisał(a):

Czyli tak jak myślałem. U mnie -10% działa tak samo jak +10% w grze Squad, ale to z prostego powodu, że ta gra wciąż robi CPU bottleneck na dosłownie każdym procesorze.

Po prostu nie gram w gry, które są na tyle nowe i nie mają bottleneck na CPU, żeby podkręcony na +10% GPU poszedł na całość.

Ja gram w 4K i dlatego więcej mocy = więcej fps a nie ze cpu napedza