Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, sideband napisał(a):

W tamtych latach 970 zapewniała wydajność 290x przy znacznie niższym poborze mocy

Doskonale pamiętam ówczesny okres, ponieważ sam w kwietniu 2015 r. kupiłem Radeona R9 290 (bez iksa). I to w niekiepskiej wersji - MSI Gaming. 

Niestety nie dało się wytrzymać podczas grania. Spod biurka buchał żar, jakbym sobie farelkę tam postawił. 

Zwróciłem kartę do sklepu i zamiast niej wziąłem GTX 970. Problemy cieplne, że się tak wyrażę, natychmiast się skończyły. 

Już nie wspominając o popularności tego typu memów 8:E

Edytowane przez Radio Tirana
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, Reddzik napisał(a):

AMD jest do tyłu, widać, że się powoli za to zabierają, ale może kiedyś wyjdą na prostą, żeby byli lepszą konkurencją, i ich ficzery były w większości gier.

Owszem jest do tylu ale przeciez nvidia niczego ciekawego nie pokazala, uwazam ze to bedzie najgorsza ich generacja gdzie 5080 nie przebije topu poprzedniego, do tego zwiekszenie poboru oraz cienki wzrost wydajnosci bez sztuczek. Ten generator o ile jest spoko do gier single tak bym wolal zeby ilosc fps byla bez zmin za to nizsze opoznienie bylo.

W segmencie do 3k nie dostaniemy nic od nvidia z 16gb vram.

• Upvote 3
Opublikowano
12 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Czyli 4070XT AiB w cenie 5070 MSRP :) 

No będzie ciekawie. 

5070 majac tyle cuda co 4070 i patrzac na skok +20% w archi to bez dopalaczy ja ta karte widze cienko na tle radeona do 3k

15 minut temu, nalewator napisał(a):

Będzie 5060Ti 16GB

I to jest przykre.

Opublikowano
6 godzin temu, Mar_s napisał(a):

Ja mogę podać swoje wyniki na aktualnym 6800 XT, porównaj z tym co masz powyżej.

W RT czyli Speed Way słabiutko bo ledwo 3717, ale w TSEx już nie najgorzej bo 9848, graficznych 9616. @Pentium D Podał powyżej swój wynik na 7800 XT w TSEx, tylko nie wiem czy to był ogólny czy graficzny.

Oczywiście jak widać mój 6800 XT nawet nie ma startu do tego 9070 (XT).

9600 grafiki, ogólnego około 8100 było. Pewnie było by więcej na obu gdyby zresetować kompa po odkręceniu uv oraz włączeniu rebar. Widziałem, że ludzie robią ponad 10k na podobnych kompach. 

• Upvote 1
Opublikowano

Nie no, RTX 5000 moim zdaniem to wielka lipa, owszem NV nie ma się z kim za bardzo ścigać bo AMD nawet poprzedniej generacji nie było w stanie dogonić, ale na tej konfie jedyne co słyszałem non stop to AI.

Powinni te karty nazwać AI 50x0, przynajmniej byłoby wiadomo co się kupuje.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Doskonale pamiętam ówczesny okres, ponieważ sam w kwietniu 2015 r. kupiłem Radeona R9 290 (bez iksa). I to w niekiepskiej wersji - MSI Gaming. 

Niestety nie dało się wytrzymać podczas grania. Spod biurka buchał żar, jakbym sobie farelkę tam postawił. 

Zwróciłem kartę do sklepu i zamiast niej wziąłem GTX 970. Problemy cieplne, że się tak wyrażę, natychmiast się skończyły. 

Już nie wspominając o popularności tego typu memów 8:E

Miałem MSI Gaming tylko 290X w sumie brak problemów z temp i hałasem.

Opublikowano
1 godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

A ta r9 miała tdp na poziomie 280W co obecnie uważane jest za niski pobór :E jak ten świat się zmienia :hihot: Ja używałem r9 290 od asusa 3,5 roku, byłem zadowolony mimo 80-82c pod obciążeniem.

Opublikowano
2 minuty temu, ernorator napisał(a):

Przecież jak 5070 ma wydajność 4090 to 5060ti musi być między 4080 a 4090 więc lepiej niż 9070 XT ma poziomie 4080. 

Guano wiemy, guano jest przecieków i guano tu ustalimy. 

Jest wystarczajaco duzo informacji by wyciagnac wnioski :) ale jak sie ma dwie szare komorki na krzyz, to rozumiem ze moze to zabolec by polaczyc kropki.

Opublikowano
2 minuty temu, ernorator napisał(a):

Guano wiemy, guano jest przecieków i guano tu ustalimy. 

Ale popi.... sać możemy, prawda? 

5 minut temu, Send1N napisał(a):

r9 miała tdp na poziomie 280W co obecnie uważane jest za niski pobór :E jak ten świat się zmienia :hihot:

Się zmienia, ale ja w dalszym ciągu czuję dyskomfort (psychiczny) jak na OSD widzę więcej niż 250W na karcie graficznej. 

Opublikowano
6 minut temu, ernorator napisał(a):

Przecież jak 5070 ma wydajność 4090

Nie wierzę, że ktokolwiek dał się nabrać na ten slogan NV.... to jest niemożliwe, aby ktokolwiek był tak naiwny.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

OSD widzę więcej niż 250W na karcie graficznej. 

Jak miałem ok 200W to ciężko było się na to patrzeć, albo na tempry powyżej 65C na gpu, praktycznie u mnie 65C to była rzadkość. Radeony będą mieć gorący hotspot.. trzeba będzie zmienić klepki w mózgu na te, które akceptują takie temperatury bo inaczej będzie ciężko.

Edytowane przez Reddzik