Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Miałem Ryzena 3600, tam gdzie ciśnie po CPU, jak ulice w Cyberpunku, zapewne w Stalkerze 2 osady, inne gry gdzie coś podobnego ciśnie CPU, to 5600x którego akurat mam, daje stabilniejszy fps, i lepszy średni, nie ma takich dropów.

Nawet w Baldur's Gate 3 w 3 akcie w mieście testowałem i wrzucałem screeny w temacie gry(na pclabie) jaka była różnica.

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano

Ja chyba kiedyś chciałem, ale jak się to skończyło nie pamiętam, możliwe że nie wysyłali do Polski.  :)

No te wyniki dosyć jednoznacznie wskazują że z RT mamy wydajność 4070 TiS, a ten preset który tam mają zawiera PT czy to się włącza niezależnie? Nie wiem bo nie grałem.  :) 

Opublikowano

Wydajnosciowo juz chyba wiemy wiecej niz mniej.

Nieoficjalne info potwierdzaja oficjalne.

Czyli duzy postep w RT poziom 4070TI, bez RT 4080S.

Biorac pod uwage ze to refresh, wszystko sie zgadza. Dostaniemy troche ulepszen w arcitekturze, wiekszy zegar + nowy FSR4.

Ostatni znak ? to cena.

Plotki za XT sa miedzy 449-579USD.

Opublikowano
37 minut temu, Element Wojny napisał(a):

W Polsce nie sprzedają referentów AMD? U mnie ich akurat nie ma, ale wiem że koledzy w EU kupowali aż miło. 

Sa referenty po prostu roznych producentow typu Saphire itp ;)  Ale one przewaznie zawsze byly pazdziochami.

Opublikowano

W kwestii FG zapominacie o AFMF2. Ciekawe jak on będzie działał na kartach rx9xxx i czy np nie zrobią wersji 3 dla tych kart opartej na FSR4. To by bardzo poprawiało sytuację z grami bez obsługi FSR3.1. Jak testowałem AFMF1, to nie do końca dobrze działał, podobno z wersja 2 jest lepiej. Testował ktoś? 

Opublikowano
17 minut temu, Radziuwilk napisał(a):

Plotki za XT sa miedzy 449-579USD.

Jesli cena sie potwierdzi to bedzie naprawde sztos i bede sie musial przeprorsic sam ze soba bo pisalem, ze wydajnosc 4080 za 500 dolkow to cos o czym mozna pomarzyc, ale moze jednak ??  Karta nie bedzie zadna rewolucja tylko solidna ewolucja i w tej cenie bo tylko cena moze zrobic na klienci wrazenie bo reszte juz znamy z kart nvidia.

Najatnsze karty chyba sa w okresie wakacyjnym o ile mnie pamiec nie myli ??

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Jako były posiadacz 3060Ti mogę się tylko pod tym podpisać - 3060Ti nie nadaje się do 1440p.

Ba, zmieniam moje 4070, bo właśnie w 1440p ona też nie do końca wyrabia... 

To zawsze kwestia ustawień. Jak ktoś musi grać na wszystkim w prawo to tak, jak ktoś inteligentnie dopasowuje ustawienia do swoich wymagań, to nie ma najmniejszego problemu, żeby grać komfortowo i z przyjemną grafiką. 

Edytowane przez xtn
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, xtn napisał(a):

To zawsze kwestia ustawień. Jak ktoś musi grać na wszystkim w prawo to tak, jak ktoś inteligentnie dopasowuje ustawienia do swoich wymagań, to nie ma najmniejszego problemu, żeby grać komfortowo i z przyjemną grafiką. 

Jakbym grał z wszystkim na prawo, to musiałbym chyba wrócić do 1080p. 

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Jakbym grał z wszystkim na prawo, to musiałbym chyba wrócić do 1080p. 

Widocznie masz inne wymagania, dla mnie rtx4070 jest za słaby żeby zmieniać z 3060ti. Dalej nie można dac wszystkiego w prawo, więc z wyłączonym licznikiem fps, odczuwalny zysk jest mizerny. 

Opublikowano
40 minut temu, xtn napisał(a):

O matko jakie Ty bzdury piszesz, a wynika z tego że masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem 🙈🙈🤣🤣

Misku to co Ty testowałeś 2 lata temu to jedno ale dziś nowe gry dobitnie pokazują jakie są ciężkie od strony cpu i nawet w 1440p na takich starych architekturach jak zen2/zen3 uwypuklają się różnice, a 9700 to będzie wydajność 4070ti nie mówiąc już o dobijaniu procesora włączając RT. 

Jak @Reddzik zapakuje takiego 9700XT do tego dziadka to się dopiero oczy otworzą 🙈🙋‍♂️

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

@Reddzik nawet dobrze to wygląda jako multi FG pod względem obrazu ale oglądam na tablecie i nie widać licznika fps. 😎

2 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Misku to co Ty testowałeś 2 lata temu to jedno ale dziś nowe gry dobitnie pokazują jakie są ciężkie od strony cpu i nawet w 1440p na takich starych architekturach jak zen2/zen3 uwypuklają się różnice, a 9700 to będzie wydajność 4070ti nie mówiąc już o dobijaniu procesora włączając RT. 

Jak @Reddzik zapakuje takiego 9700XT do tego dziadka to się dopiero oczy otworzą 🙈🙋‍♂️

Miśku, no właśnie, teraz dopiero odnosisz się to tego co napisałem. Wszystko zależy od gier, rozdzielczości i gpu, które łączysz z danym cpu.
Jedak nawet w obecnych testach różnica w fps na topowych gpu wynosi ok. 10%, więc jest to wartość pomijalna, którą można zniwelować suwakami ustawień w kilka sekund. W fhd 9070 już pewnie z tymi cpu nie osiągnie 100% użycia. Myślę, że mój i9-10900f też nie da rady. W 1440p powinno być ok, przy suwakach w okolicach maksów. 

Opublikowano

Ale jaki spor? :D Ja zmierzam do tego ze zen2/zen3 do tak mocnych gpu to po prostu zlomy i tyle, jako tako jeszcze ten zen3 to ciagnie ;)

24 minuty temu, xtn napisał(a):

W fhd 9070 już pewnie z tymi cpu nie osiągnie 100% użycia.

Uzycie cpu nia ma nic do tego czy procesor ogranicza czy nie, mozesz miec ograniczenie przez cpu majac cpu w 50% uzyciu ;)  Procentowy wskaznik swiadczy tylko o tym czy dany program gra korzysta i potrafi wykorzstac wiecej watkow, a ograniczenie przez cpu bierze sie po prostu ze slabego watku procesora. Oczywiscie oba czynniki moga sie nalozyc, ale to bardziej mozna zobaczyc w cpu z 4rdzeniami niz 6 ma i wyzej.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, xtn napisał(a):

Widocznie masz inne wymagania, dla mnie rtx4070 jest za słaby żeby zmieniać z 3060ti. Dalej nie można dac wszystkiego w prawo, więc z wyłączonym licznikiem fps, odczuwalny zysk jest mizerny. 

Nie zgadzam się ani z pierwszą, ani z drugą częścią Twojej wypowiedzi. Nie mam żadnych "innych" wymagań, a przejście z 3060Ti na 4070 dodało mi odczuwalnego kopa. Po prostu zmieniłem monitor 1080p na 1440p, i w tym momencie 4070 przestał już spełniać swoją rolę. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 4
Opublikowano
4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ale jaki spor? :D Ja zmierzam do tego ze zen2/zen3 do tak mocnych gpu to po prostu zlomy i tyle, jako tako jeszcze ten zen3 to ciagnie ;)

Uzycie cpu nia ma nic do tego czy procesor ogranicza czy nie, mozesz miec ograniczenie przez cpu majac cpu w 50% uzyciu ;)  Procentowy wskaznik swiadczy tylko o tym czy dany program gra korzysta i potrafi wykorzstac wiecej watkow, a ograniczenie przez cpu bierze sie po prostu ze slabego watku procesora. Oczywiscie oba czynniki moga sie nalozyc, ale to bardziej mozna zobaczyc w cpu z 4rdzeniami niz 6 ma i wyzej.

Znowu czytasz bez zrozumienia. Nie chodzi mi o % użycia CPU, tylko ograniczenie wydajności GPU przez CPU. Koniec oftopu. 

3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Nie zgadzam się ani z pierwszą, ani z drugą częścią Twojej wypowiedzi. Nie mam żadnych "innych" wymagań, a przejście z 3060Ti na 4070 dodało mi odczuwalnego kopa. 

No właśnie napisałeś "MI" czyli są to twoje wymagania, a nie moje, czy innych graczy. Jakby tak było to na steam nie królowałaby seria xx60, pomijając ograniczenia finansowe.

Tyle lat jestem na forach PC i dalej nie mogę zrozumieć ludzi PCMR, którzy uważają, że ich postrzeganie gier jest jedynym właściwym... Dla mnie 4070 jest nadal słabą kartą, tak samo jak 3060ti, jedynie co mi się podoba w 4070 to wyższa efektywność energetyczna, czyli że miałbym więcej fps z 200W :) Liczyłem na dalszy wzrost fps/Wat w nowych generacjach ale z tego co się zapowiada to za wzrostem wydajności pójdzie spory wzrost poboru energii.. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, xtn napisał(a):

Między innymi w Battlefieldzie, tylko już nie pamiętam którą to była część. Cały czas mam 2 kompy o podobnej specyfikacji Ryzen 3600/5600 + RTX 3060. Jeden teraz działa z monitorem 1440p, a drugi 1080p. Zaraz tu ktoś napisze, że RTX 3060 nie nadaje się do 1440p 🤣

Na moim przykładzie GPU 3070 czyli wydajnościowo już dzisiaj słabiutko

FC5 benchmark fhd ultra

R3600x - koło 130 już nie pamietam

10600kf - 174fps

12400f - 209fps

Przypomnę Ci że lada moment mamy premierę R9070XT który jest prawie 3x wydajniejszy od RTXa 3070

Edytowane przez Tornado3