Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Bunsen napisał(a):

Ogólnie to stawiam na nowe ze sklepu i RX 7900 XT jak i RTX 4070 Super kosztują mniej więcej tyle samo czyli ok 3200zł. Tylko chyba Radeon trochę wydajniejszy ale zaś nie ma DLSS, RT ale czy będę tego używać.. Zastanawiam się cz ten 9070 XT będzie wydajniejszy od 7900 XT czy to tylko takie gdybanie.. 

Te karty graficzne nie są tyle warte, poczekaj z miesiąc, na rynku powinien być RTX 5070/5070Ti i może AMD do tego czasu ogarnie RX 9070 / 9070 XT.

Opublikowano
38 minut temu, Pentium D napisał(a):

@Starh 7900 xtx startował od 1000 USD za referenta co dawało 5500 - 5600 zł. 9070 xt będzie co najwyżej równy więc może być za 800 - 900 USD za referenta i kolejne kilkanaście USD za modele partnerów . Na allegro jest jeden nowy xtx za 3700 zł. 

Nawet 4tysie to według mnie dobra cena za tę kartę. 

Opublikowano
13 minut temu, Bunsen napisał(a):

Śledzę ciągle temat 9070 XT i zastanawiam się czy warto czekać czy od razu kupić RX 7900 XT. A może 4070 Super ? Ktoś doradzi ? 

Nie warto chyba, że to karta na  krótki okres czasu (2-3 lata).

Sony już pokazało, że idzie w raytracing i skalowanie oparte na rdzeniach AI.

RDNA2 to będzie odwrócenie trendu fine-wine bo coraz więcej gier będzie robionych jak Indiana Jones gdzie RT jest wymagane. Nawet Intel ma RT i AI na bardzo dobrym poziomie w nowych kartach.

Czekaj na nowego radka (plus wtedy już się wyjaśni ile jest warta seria 5000 Nvidii).

Opublikowano
44 minuty temu, Bunsen napisał(a):

Śledzę ciągle temat 9070 XT i zastanawiam się czy warto czekać czy od razu kupić RX 7900 XT. A może 4070 Super ? Ktoś doradzi ? 

Jeśli na jedno z poniższych pytań odpowiesz sobie na TAK to czekaj na nowe modele:

1. Czy zależy Ci na FSR 4 lub DLSS (RTX 4070S)

2. Czy zależy Ci na RT

3. Czy zależy Ci na niższym poborze mocy przez kartę

Jeśli nie to 7900XT jest ciągle doskonałą kartą do 1440p a nawet w 4K da sobie radę w większości tytułów. Ma jeszcze sporo zapasu mocy do nowszych gier oraz ma 20GB VRAMu. 

• Upvote 1
Opublikowano
15 godzin temu, panicz patryk napisał(a):

Ja kupiłem kiedyś nowego lapka dla dziewczyny. Po otwarciu paczki dostrzegłem wgniecenie obudowy (część  z ekranem). Po szybkiej inspekcji okazało się też, że samo pudełko ma wgniecenie z dziurą, jakby ktoś widłem wózka widłowego w nie uderzył. Na początku nie chcieli ze mną gadać i zwalili na firme kurierską, ale zewnętrzny karton był w idealnym stanie. Nie pamiętam teraz czy wysłałem im nagranie z otwierania paczki czy same zdjęcia. Koniec końców wymienili lapka na inny. To był pierwszy i ostatni zakup z xkom.

Polecam każdemu nagrywać rozpakowywanie drogich sprzętów.  

Niestety, mamy takie czasy, że trzeba nagrywać rozpakowywanie ... Czy to towar nowy, outlet czy używany.

X-kom akurat przyjął na zwrot 11700kf, który przyszedł z uszczerbionym PCB, nie miałem nagrania niestety, ale jednak sklep przyjął z powrotem procesor. Procesor był sprawny, ale miał obity laminat.

Opublikowano

Spokojnie im dłużej czekam tym bardziej się oddala chęć kupna, mimo tego coś bym wybrał, na razie ceny aktualnych kart mnie odstraszają, nowych od nVidii tak samo. 

A ta cisza AMD też nie napawa optymizmem na całą sytuację pt "Kupno karty i trzymanie kciuków przez całe ITH".

Opublikowano
17 minut temu, Reddzik napisał(a):

Spokojnie im dłużej czekam tym bardziej się oddala chęć kupna, mimo tego coś bym wybrał, na razie ceny aktualnych kart mnie odstraszają, nowych od nVidii tak samo. 

A ta cisza AMD też nie napawa optymizmem na całą sytuację pt "Kupno karty i trzymanie kciuków przez całe ITH".

Niestety, w takich sytuacjach trzeba się uzbroić w cierpliwość i po prostu czekać. Wiadomo, ożywiona dyskusja w wątkach o kartach nie pomaga, ale tym bardziej jest to dobry test silnej woli. ;)

3 minuty temu, Doamdor napisał(a):

RTX 3060Ti jeszcze nadaje się do grania, czego nie mogę powiedzieć o swoim iGPU. :hihot:

Spoiler

henryczek.thumb.PNG.318dfcd3b26ea68b689567e6a9755d72.PNG

Wybacz, musiałem. :E

• Haha 1
Opublikowano

A jaka jest szansa (może ktoś wróży na forum z fusów :Up_to_s:), że skalperzy wykupią nowe karty i gó**o będziemy mieli a nie karty? :E Jest możliwa powtórka z 2021? :E

Osobiście uciułałem 5000 zł na nowego kompa, czekam z zakupem do wiosny/lata, i tak nie ma w co grać w tym LGBT szambie growym 8:E

Opublikowano (edytowane)

Scalperzy nie, ale AMD ze swoimi kartami często przypomina postawę Waldemara Pawlaka z czasów piosenki "Panie Waldku, pan się nie boi" czyli ze strachem w oczach, niepewnie.

Widząc ich kolejne wtopy, ostatnio z 9800x3d, myślę, że znowu pójdą "tylko nie za dużo, bo co jak ludzie nie kupią!"

Scalpering z kartami AMD nam nie grozi, bo żadna rewolucja i pewnie znowu nowe karty AMD będą 0% opłacalniejsze od starych, tak jak wcześniej tanie karty jak 7600 wypadały w wydajności tak samo jak poprzednia generacja obecna w sklepach za wyraźnie mniejszą cenę.

Prawdziwy launch serii to pewnie dopiero późnym marcem, ale nie mam pojęcia o czym piszę, jak zabieram głos w temacie dystrybucji kart od AMD, więc mogę się mylić :)

PS. Jak nie masz w co grać, to poczytaj o nowych emulatorach ekranów kineskopowych. Przy jasnym OLEDzie 480Hz można uzyskać obie zalety kineskopowców na raz i przywrócić grom z lat 90tych dawny, zajebisty wygląd. I nagle będziesz miał w co grać :)
Poza ruchem, wystarczy też zwykły, ale jasny LCD, ale najlepiej 4K.

Na YT sobie wpisz crt shader albo crt filter i pooglądaj podbijając jasność na swoim monitorze, odpalając film na YT w 4K i odchodząc trochę od monitora. Nawet jak nie masz 4K a tylko monitor 1440p to zobaczysz jak fajnie, plastycznie i po prostu pięknie wyglądają stare gry. A jakością i klimatem wiele z nich przewyższa nowoczesny chłam. :)

Albo kup sobie VR. Zapraszamy do wątku o VR jakbyś się chciał o coś zapytać.

Faktycznie z 5600x i 6600XT to gier, których ogranie nie ma sensu bez ugprade'u nie ma wiele., Większość tych wartych, od biedy i na biednych ustawieniach pójdzie Ci i na starym sprzęcie.

Jeśli mogę coś doradzić, to wydaj więcej w proca, a nie w kartę. 7800x3d albo 9800x3d najlepiej. A kartę to kup taką, na ile starczy kasy. I tak powinno starczyć na nowego Radosława po dodaniu kasy ze sprzedaży starego kompa, jaki masz w stopce, ale jak chcesz iść w VR to jednak bierz Nvidię.

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Pentium D napisał(a):

24 rok, 12 tydzień? Przecież to okolice końca marca :hmm:

Karty graficzne raczej nie mają w tygodniach jak CPU tylko jest to data produkcji  03.12.2024 + nr wyprodukowanej karty w ten dzień

Edytowane przez deathrabit
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Widocznie każdy producent ma inaczej, u Gigabyte jest w tygodniach.

No co ty. Karty mają od prawie roku ale drivery dalej nie działają jak trzeba :E