Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Dlatego nawet jak bym dostał za ~3.6tyś RTX 4070Ti Super w promocji to biorę :P  ostatnio była na xkomie ale wielka krowa od KFA. Ewentualnie kupić coś poniżej 4tyś bo takie też są, ale to nie jest mój budżet 3tyś choć on i tak mógłby być nadszarpnięty do ok 3,2-3.3tyś ale nie o kolejne kilka stów, więc ciężko mi lekką ręką tyle wydać.

No ale 5070Ti ma byc za 3899, wydajnosc w 3dmark 27,500-28000 wiec tak mniej wiecej jak 4080, a masz jeszcze x3 i x4

Opublikowano
3 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

No ale 5070Ti ma byc za 3899

Trafić w takiej cenie to jak w totka, one i tak będą latać grubo ponad 4tyś, ja nawet za takiego rtx 4070ti super nie chcę tyle wydawać, ani tym bardziej za nowego RTX, bo budżet miał być ok 3tyś, a 4tyś+ z hakiem i to pewnie z grubym hakiem.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No ale 5070Ti ma byc za 3899, wydajnosc w 3dmark 27,500-28000 wiec tak mniej wiecej jak 4080, a masz jeszcze x3 i x4

Tylko FE,  w RTX 5090 za ventusa liczą sobie +200$. :E Więc tutaj może być + 100$.

RX póki co można sobie tylko wydrukować. :hihot:

POWERCOLOR-RX-9070-RED-DEVIL-HELLHOUND-R

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
38 minut temu, Reddzik napisał(a):

Trafić w takiej cenie to jak w totka, one i tak będą latać grubo ponad 4tyś, ja nawet za takiego rtx 4070ti super nie chcę tyle wydawać, ani tym bardziej za nowego RTX, bo budżet miał być ok 3tyś, a 4tyś+ z hakiem i to pewnie z grubym hakiem.

Nie no ja myslalem o cenie 3899 moze 3799 jaki producent rzuci. To taka karta ma sens. Po OC zapewnie +10% do wydajnosci byłąby fajna karta

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Ciekawe jakie sa szanse trafic w tej cenie przed wakacjami... pewnie takie jak na snieg w lipcu :P Ale by było w temacie to obstawiam że predzej uświadczymy 9070 <3k :P Bo to w końcu watek o RX

Edytowane przez marioking
Opublikowano
11 godzin temu, marioking napisał(a):

Ciekawe jakie sa szanse trafic w tej cenie przed wakacjami... pewnie takie jak na snieg w lipcu :P Ale by było w temacie to obstawiam że predzej uświadczymy 9070 <3k :P Bo to w końcu watek o RX

Od tego czy RX 9070XT i 9070 bedzie opłacalny zależy jak dobre bedzie nowe FSR 4.0 i co nowego zaprezentuje

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a):

Od tego czy RX 9070XT i 9070 bedzie opłacalny zależy jak dobre bedzie nowe FSR 4.0 i co nowego zaprezentuje

Przeciez to szczegół.... majac chore ceny nowych rtx... bo pomijam niby te msrp od nvidi które są fikcja... ograniczoną dostepność w ciemno moge stwierdzić że wole 9070xt jak tylko bedzie <3k....16gb z wydajnościa 5070/ti która bedzie 1000-2000 droższa.... trzeba nie miec mózgu by wybierac dla jakiejs kosmetyki nvidie....ich fikcyjnych klatek... Najtrudniejsze bedzie to, że jak nvidia odstawia lipe i janusze beda pewnie cisnac równiez po rx, gdy nie tylko AMD nie jest konkurencja dla nvidi to ta sama sytuacja wystepuje ekonomicznie dla nas gdy, nvidia jest w droga w cholere to mimo chęci amd by taniej sprzedawac pośrednicy beda nas kroić.... moja nadzieje ze ogół bedzie jednak zbyt głupi by wybierac z tych powodów co piszesz amd i beda tak zalegac i taniec... ale watpie w tak bezgraniczny brak pomyślunku....

28 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

WTF o.o

Sklepikarz mówi, że 9070 XT miał być pchany za 899, a 799 dolarów za 9070.

A co niby amd moze zrobić na windowanie cen... janusze nas pocisną... nie dziwi ani troche przy tym jak popłyneły ceny nowych rtx... przeciez nikt nie bedzie sprzedawał karty o przynajmniej wydajności rtx5070 który pewnie bedzie wchodził po 4k+ poniżej 3k... a nvidia nie poprawia tej sytuacji ogarniczona dostepnościa kart.... Ogólnie do wakacji mozna spokojnie zapomnieć o wymianie grafiki jak ktoś nie chce frajerzyć.

Opublikowano

Czyli teoria, że w obozie AMD nastąpiła sroga panika jak zobaczyli ceny NV na 5070/5070Ti i musieli anulować swoją konfę na CES była prawdziwa. Z takimi cenami(i sugerowaną) wydajnością to oni znowu... powalczą, sami ze sobą. ;)

Nie żebym miał jakieś oczekiwania(i nie czekam), ale Ci co czekają na te nowe Radeony to mogą zaliczyć lekki zawód.

Opublikowano
24 minuty temu, marioking napisał(a):

Przeciez to szczegół.... majac chore ceny nowych rtx... bo pomijam niby te msrp od nvidi które są fikcja... ograniczoną dostepność w ciemno moge stwierdzić że wole 9070xt jak tylko bedzie <3k....16gb z wydajnościa 5070/ti która bedzie 1000-2000 droższa.... trzeba nie miec mózgu by wybierac dla jakiejs kosmetyki nvidie....ich fikcyjnych klatek... Najtrudniejsze bedzie to, że jak nvidia odstawia lipe i janusze beda pewnie cisnac równiez po rx, gdy nie tylko AMD nie jest konkurencja dla nvidi to ta sama sytuacja wystepuje ekonomicznie dla nas gdy, nvidia jest w droga w cholere to mimo chęci amd by taniej sprzedawac pośrednicy beda nas kroić.... moja nadzieje ze ogół bedzie jednak zbyt głupi by wybierac z tych powodów co piszesz amd i beda tak zalegac i taniec... ale watpie w tak bezgraniczny brak pomyślunku....

A co niby amd moze zrobić na windowanie cen... janusze nas pocisną... nie dziwi ani troche przy tym jak popłyneły ceny nowych rtx... przeciez nikt nie bedzie sprzedawał karty o przynajmniej wydajności rtx5070 który pewnie chodzi po 4k+ poniżej 3k... a nvidia nie poprawia tej sytuacji ogarniczona dostepnościa kart....

Poczytaj moze lub filmy poogladaj o DLSS 4.0, to nie tylko x3 czy x4 do którego pijesz. To jest jako dodatkowa opcja dla monitorow o wysokiej czestotliwosci tjk 240Hz ++

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Poczytaj moze lub filmy poogladaj o DLSS 4.0, to nie tylko x3 czy x4 do którego pijesz. To jest jako dodatkowa opcja dla monitorow o wysokiej czestotliwosci tjk 240Hz ++

Ja sie wychowałem na grafice lat 90 :P dla mnie zwykła rasteryzacja jest miodna... i nie mam w głowie próżni by sie ekscytowac 100-200fps+... dla mnie gra jest miodzio przy 40-60fps bez jakis fikcyjnych klatek, odjechanych odbic i promieni które grajac postrzegane jest moze jedynie przez jakis odklejonych purystów... nie bawie sie w analizowanie stop-klatek :P Ale spoko oby wiecej takich maniaków to rokuje dla mnie na wczesniejszy zakup 9070xt w znosnej cenie :)

Opublikowano
2 minuty temu, Imm napisał(a):

Czyli teoria, że w obozie AMD nastąpiła sroga panika jak zobaczyli ceny NV na 5070/5070Ti i musieli anulować swoją konfę na CES była prawdziwa. Z takimi cenami(i sugerowaną) wydajnością to oni znowu... powalczą, sami ze sobą. ;)

Nie żebym miał jakieś oczekiwania(i nie czekam), ale Ci co czekają na te nowe Radeony to mogą zaliczyć lekki zawód.

Nic nowego od serii RX 6000. AMD ma tam jakieś karty, ale zazwyczaj dla fanatyków, a do tego trzeba je kupować po roku/dwóch bo wtedy ceny są akceptowalne. 

Może poniżej odpowiednika NV xx70Ti ma to jakiś sens, ale jak ktoś ma kasę i chce wydajności, DLSS, FG itp to nie ma w ogóle wyboru. 

Na premierę będzie gnój, nikt tego kupować nie będzie, ale za rok/dwa ceny spadną i taki 9070XT będzie jak wino - coś tak czuję.

Opublikowano
43 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

WTF o.o

Sklepikarz mówi, że 9070 XT miał być pchany za 899, a 799 dolarów za 9070.

Wlasnie to przeczytalem, AMD chyba cegla spadla na glowe. To dlatego ten skosnooki z AMD tak sie trzasl podczas prezentacji AMD na CES 2025, dowiedzieli sie jaka wycene walnal Kurtas na 50X0 i spanikowali. Teraz doszlo do tego, ze karty sa juz w sklepach GOTOWE DO SPRZEDAZY (to juz kilka zrodel potwierdzilo), ale nie moga ich sprzedawac, bo nie zostaly oficjalnie ogloszone.

Wszyscy zapewne czekaja teraz na korekte ceny.

Opublikowano
2 minuty temu, marioking napisał(a):

Ja sie wychowałem na grafice lat 90 :P dla mnie zwykła rasteryzacja jest miodna... i nie mam w głowie próżni by sie ekscytowac 100-200fps+... dla mnie gra jest miodzio przy 40-60fps bez jakis fikcyjnych klatek, odjechanych odbic i promieni które grajac postrzegane jest moze jedynie przez jakis odklejonych purystów... nie bawie sie w analizowanie stop-klatek :P Ale spoko oby wiecej takich maniaków to rokuje dla mnie na wczesniejszy zakup 9070xt w znosnej cenie :)

Rozumiem TAA czyli rasteryzacja w najlepszym wydaniu, ale nieco gorszą jakosć niż DLSS 4.0 balance przy uzyciu transformer model w niektorych momentach. Dlatego obejrzyj video na YT. FSR 4.0 jest bardzo istotne, AMD o tym wie na pewno nad tym pracują 

Opublikowano
1 minutę temu, Element Wojny napisał(a):

Wlasnie to przeczytalem, AMD chyba cegla spadla na glowe

Istnieje szansa, że redaktur z Videocartz nie ogarnął, że w Bułgarii jest jeszcze VAT 20%. 

Po prostu przewalutował lewy bułgarskie na dolary i puścił na stronę. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

Istnieje szansa, że redaktur z Videocartz nie ogarnął, że w Bułgarii jest jeszcze VAT 20%. 

Po prostu przewalutował lewy bułgarskie na dolary i puścił na stronę. 

Mozliwe, ale te ceny by pasowaly do scenariusza ze AMD sie przestraszylo i spanikowalo, przeciez te karty mialy byc juz ogloszone i w sprzedazy, a teraz mowi sie o koncu marca? Oni nie maja zadnej strategii, mysleli tak jak my ze Kurtas wywali pewnie ceny typu $1099 za 5070Ti, a oni tutaj wejda jako zbawiciele ze swoim 9070XT za $899 i ludzie beda ich calowac po stopach, a tu zonk! 9070XT drozszy od 5070Ti! :D 

Najbardziej zabawne jest to, ze one w przeciwienstwie do 50X0 leza juz na magazynach sklepowych gotowe do sprzedazy...

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano (edytowane)

Pisałem z miesiąc temu, że cena będzie między 7900XT, a XTX :D Przecież jest w cholerę 7700/7800/7900 jeszcze do sprzedania :lol2: To kto będzie dawać nowe karty w lepszej cenie.

Przepraszam ja tylko wróżyłem 699$ :D

W dniu 5.01.2025 o 16:54, Vexis napisał(a):

Zaskoczą, ale ceną i niestety, ale nie będzie to pozytywne zaskoczenie. 7700XT jest poniżej 1900 zł, 7800XT jest za 2200 zł, a 7900XT zaczyna się od 3100 zł. Według mnie 9070XT będzie bliżej 3000 zł i będzie to tragiczna cena. Jeżeli byłaby za te 449$ czyli na nasze ~1900 zł byłaby to świetna oferta, ale wtedy wszystkie 7700XT, 7800XT i 7900XT będą zalegać na półkach, a tak być nie może. Nie zdziwię się jak walną cenę 699$ i będzie to ~3000 zł na nasze.
Już przy serii 7000 AMD mówiło, że kończą być tańszą alternatywą dla nVidii. Idąc tym tokiem rozumowania to przy poprawieniu wydajności w RT i ulepszeniu FSR, na pewno nie będą walczyć ceną tak jak za czasów serii 5000/6000. Wygląda jakby ta generacja od AMD i od nVidii była do pominięcia.
Tyle widać w mojej szklanej kuli :E;)

3000 netto to idealnie 3699 zł za 9070XT, a i tak wygląda na to, że dałem za mało :E

Edytowane przez Vexis
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Mnie bawi ze spekulujecie o cenach podanych przez jakiegoś "nobody" jakby to było oficjlane msrp... chyba po cenach msrp nvidi powiniscie ogarniac że cena rynkowa nie ma wiele wspolnego z oficjalnym msrp!!! Sadzicie z AMD ma wpływ na ceny jakie beda u nas gdzies tam sprzedawane detalicznie? Nie ma regulowanego i blokowanego rynku... kazdy janusz z karta w reku dyktuje cene po jakiej sadzi ze sprzeda...

Ja tam osobiscie nie widze tu paniki czy braku planu... tylko wykalkulowane działanie... bo mimo "niby niskich cen" jakie nvidia ogłosiła ,gdzie wy macie możliwość kupić lub zamowic coś chocby w zbliżonych... przeciez ta "konkurencyjność cen nvidi" to czysta fantastyka :P AMD z racji ze nie bawi sie w ten wyścig sczurów stwierdziło że i tak sie sprzeda... bo i tak beda tansze i najpewniej beda całkiem sensownie dostepne.

Opublikowano
2 minuty temu, marioking napisał(a):

to czysta fantastyka

To nie zadna fantastyka. To, ze na premiere bedzie slaby stock i wieksze ceny to nic nowego  ale po czasie wszystko wroci do normy i mrsp nie bedzie zadna fikcja.

W marcu to te karty nvidia beda sie przewalac z nudow na magazynach i beda co chwile promocje lub dodawanie gierek, zeby to ludzie kupowali.