Skocz do zawartości

RX 90xx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

5070 będą dostępne, tych kart będzie znacznie więcej niż 5080 czy 5090. Po prostu łatwiej je stworzyć + realnie procentowo więcej się tego sprzedaje, więc byłbym spokojny akurat o same 5070.

Opublikowano
4 minuty temu, Starh napisał(a):

5070 będą dostępne, tych kart będzie znacznie więcej niż 5080 czy 5090. Po prostu łatwiej je stworzyć + realnie procentowo więcej się tego sprzedaje, więc byłbym spokojny akurat o same 5070.

z punktu widzenia nvidi tak nie jest, krzem to krzem... praktyczny koszt produkcji chipów niewiele sie rózni, segmentuje je jedynie w oparciu o fakt ze gdyby sprzedawali tylko najlepsze to nie sprzedaliby ich tyle bo nie wszystkich na nie stac i dlatego oferowane sa wolniejsze które nie jeden raz w historii bywały chipami tymi co lepsze tylko poblokowane z racji na chęc sprzedawania też biedniejszymi... sami producenci kart rzeczywiscie taniej produkuja słabsze karty bo wyposazenie laminatu juz rzeczywiscie wpływa na koszt gorsze/mniej pamieci...

A odnosnie Twojej wypowiedzi masz jakieś konkretne zródła poza Twoim domniemanie"? Nie bardzo widze podstawe do niego, bo nvidia raczej nie jest mocno zainteresowana segmentem gamingu i wcale nie widze przesłanek by była gotowa marnowac krzem który za gruby hajs moga sprzedawac w konstrukcjach ai a topic go w low segmencie gpu po taniosci :P

Opublikowano
42 minuty temu, Mar_s napisał(a):

To są już raczej dawno nieaktualne ceny, teraz trwa w AMD kalkulacja za ile mogą kartę puścić żeby za dużo nie stracić, obstawiam 649-699$ bo powyżej to by już było samobójstwo tej karty. Tyle że to cena za refa, taki Devil musiałby być jednak już w okolicach ceny 5070 Ti.

Cena to ten prostszy problem do rozwiązania, jeszcze trzeba uzgodnić formę rekompensaty z partnerami by nie wtopili na kartach bo przecież też kupowali je w odpowiedniej cenie.

Opublikowano
12 minut temu, marioking napisał(a):

Sorki kto przy zdrowych zmysłach sie spodziewa, jak kart nvidi bedzie tyle co kot napłakał, ze nawet 5070 może kosztowac przez sepkulantów po 4k+ to nowe rx beda Ci sprzedawac po 3k :P jak nie bedzie dostepnych kart nvidi a to jest wiecej niż pewne automatycznie podroży karty amd...

Co to ma do rzeczy? To AMD jest w ogonie stawki, a nie NVIDIA. To oni odpuścili rynek dla entuzjastów i postanowili powalczyć o mid-tier, a Ty sugerujesz, że walka o ochłapy jak już wszystko się wyprzeda od głównego konkurenta,  jest świetnym pomysłem na sukces. O ile ceny się potwierdzą, bo nikt przecież nie bierze niczego za pewnik w morzu plotek.

Opublikowano
2 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

Wlasnie to przeczytalem, AMD chyba cegla spadla na glowe. To dlatego ten skosnooki z AMD tak sie trzasl podczas prezentacji AMD na CES 2025, dowiedzieli sie jaka wycene walnal Kurtas na 50X0 i spanikowali.

Chłop po prostu popił dzień wcześniej a ty z góry oceniasz :E 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Vulc napisał(a):

Co to ma do rzeczy? To AMD jest w ogonie stawki, a nie NVIDIA. To oni odpuścili rynek dla entuzjastów i postanowili powalczyć o mid-tier, a Ty sugerujesz, że walka o ochłapy jak już wszystko się wyprzeda od głównego konkurenta,  jest świetnym pomysłem na sukces. O ile ceny się potwierdzą, bo nikt przecież nie bierze niczego za pewnik w morzu plotek.

Powiedz mi skad wiesz to co wiesz? Bo pojawił sie jakiś news dotyczy cen podany przez jakiegos sprzedawce i to jest Twoim zdaniem działanie AMD? ich strategia? I oficjalne ceny? Moze sie zastanów co piszesz...

A to co pisze to jest to co ma miejsce praktycznie co premiere kazdej nowej generacji kart w ostatnich latach :P wiec sorki że wole fakty od marzen i mokrych snów co poniektórych :P Wiem że niektórzy nie lubia rzeczywitości i przykrych faktów ale zwyczajowe realia sa nietrudne do przewidzenia. PIsze o tym co sie bedzie działało na rynku a nie o strategi amd... która ma sie nijak do ostatecznej ceny detalicznej którta ustala sklep!

Edytowane przez marioking
Opublikowano (edytowane)

Ale wy placzecie masakra :E zamiast po prostu siedzieć na :dupa:i sledzić sytuację to jakieś gorzkie żale i litania non stop są wylewane :hahaha:zasada jest prosta: wpisujesz w google nazwę danego produktu jeżeli jest już na półkach sklepowych, jest dla ciebie za drogi nie kupujesz tyle w temacie, nie wiem po co drążyć w dodatku przed premierą danego produktu.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

Bo uwierzyli w jakieś bzdury że nagle AMD wyda kartę za 50% ceny i pobije NVidię xDxD 

Ja tam lubię czytać temat AMD, zawsze płacz że drogo i słabo, a u NV połowa płacze, a połowa kupuje 4090/5090 i grają w benchmarki :E 

• Haha 2
Opublikowano
19 minut temu, marioking napisał(a):

Powiedz mi skad wiesz to co wiesz? Bo pojawił sie jakiś news dotyczy cen podany przez jakiegos sprzedawce i to jest Twoim zdaniem działanie AMD? ich strategia? I oficjalne ceny? Moze sie zastanów co piszesz...

A to co pisze to jest to co ma miejsce praktycznie co premiere kazdej nowej generacji kart w ostatnich latach :P wiec sorki że wole fakty od marzen i mokrych snów co poniektórych :P Wiem że niektórzy nie lubia rzeczywitości i przykrych faktów ale zwyczajowe realia sa nietrudne do przewidzenia.

Ale ja nie twierdzę, że takie będą ceny, po prostu poddaje w wątpliwość Twoje teorie o wolnym rynku i tym, że takie podejście AMD do tematu, może przynieść im sukces. Czytaj ze zrozumieniem. NVIDIA ma ogromną przewagę marketingową, niezależnie od tego jak prezentować się wydajnościowo będą same karty. Piszesz o faktach, a jednocześnie jesteś hipokrytą, bo pisanie o kompletnym braku niższych modeli od Nvidii to takie same "mokre sny". Skąd wiesz to co wiesz?

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Vulc napisał(a):

Ale ja nie twierdzę, że takie będą ceny, po prostu poddaje w wątpliwość Twoje teorie o wolnym rynku i tym, że takie podejście AMD do tematu, może przynieść im sukces. Czytaj ze zrozumieniem. NVIDIA ma ogromną przewagę marketingową, niezależnie od tego jak prezentować się wydajnościowo będą same karty. Piszesz o faktach, a jednocześnie jesteś hipokrytą, bo pisanie o kompletnym braku niższych modeli od Nvidii to takie same "mokre sny". Skąd wiesz to co wiesz?

a gdzie ja piszesz coś o strategi/podejsciu amd tylko o realiach rynkowych?!?!?!? AMD NIE MA PRAKTYCZNIE WPLYWU NA RYNEK DETALICZNY I PRZECIWDZIAŁANIU NA WINDOWANIE CEN TAK SAMO JAK NVIDIA!!! Moze sam czytaj ze zrozumieniem... ja tylko anycypuje realia rynkowe ale nie jestem jakąs alfa i omega bo to zwyczajna powtórka cyrku która ma miejsce co generacje :D wiec nie popisuje sie niczym nowartorskim...

Co do dostepności  szczególnie low budge.... ludzie przeciez tak jest za kazdym razem... co do głebszej spekulacji przecież juz napisałem... nvidi ciezko dostarczyc dosc chipów najmocniejszych modeli a myslisz ze zaleja najtanszymi :P gdzie ich 80%+ obecnego wkładu w produkcje to jest AI i zastosowania korporacyjne... gdyby mieli wolne zasoby to tłukliby wiecej high power a low power bedzie tyle ile tylko wystarczy by coś tam było... nie na darmo budzetówki wydaja jako ostatnie... ciekawe jak bedzie ich udział gamingu w tym roku wzgledem ai, nie wiem czy nie 10/90% wiec jak sadzisz ile ich interesuje dostepność low budget?

Na logike jesli przykładowo z wafla tłuka 100x5070 a z tego samego wafla jest 70x5090 bo na oko różnica w die size to jakies 30%(liczby z czapy do łatwego zobrazowania) a teraz karte z 5070 wyceniaja na 549$ a 5090 za 1999$ powiedz co wolisz produkować? a mowi sie ze 5090 niektore sklep wcale nie dostały na premiere a niektóre góra kilka sztuk to spodziewałbyś ze dla odmiany 5070 bedą sie wysypywać z półek? ;)

Opublikowano

@marioking Nadal nie rozumiesz, nie ma żadnej gwarancji, że ludzie zaczną kupować karty AMD tylko dlatego, że NVIDIA nie dostarczy swoich wszystkim zainteresowanym. Zwłaszcza jeśli czerwoni nie trafią z ceną w tzw. sweet spot. Choćby z powodu DLSS4 dla kart z poprzedniej generacji, co przede wszystkim posiadaczy 4xxx może zachęcić do skipnięcia tej generacji. A dokładnie to sugerowałeś w pierwszym poście, taktykę "ochłapów" po zielonych.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Vulc napisał(a):

@marioking Nadal nie rozumiesz, nie ma żadnej gwarancji, że ludzie zaczną kupować karty AMD tylko dlatego, że NVIDIA nie dostarczy swoich wszystkim zainteresowanym. Zwłaszcza jeśli czerwoni nie trafią z ceną w tzw. sweet spot. Choćby z powodu DLSS4 dla kart z poprzedniej generacji, co przede wszystkim posiadaczy 4xxx może zachęcić do skipnięcia tej generacji. A dokładnie to sugerowałeś w pierwszym poście, taktykę "ochłapów" po zielonych.

bo to kolejne realia rynkowe... pomijajac entuzjastów z segmentu x90 wiekszość kupuje uwzgledniajac czynnik ekonomiczny, sam na poczatku sadziłem sie na rtx ale po przekalkulowaniu skończyłem z rx... nie mowie że to stany zero jedynkowe ale znaczna cześć szczególnie która bardziej liczy i kalkluje bedzie skłonna raczej wybrać amd i na tym ma bazowac chyba ich strategia :D z tego co mi sie obiło o uszy. osobiscie wierze w ten ich plan bo obecnie nawet nie rozwazam juz rtx50 tylko przesiadke na rx9070xt oczywiscie jak spełni pokładane nadzieje ekonomiczne a które sa zagrożone przez obecna beznadziejna polityke nvidi...i nie to że chce by było malo nvidi i były drogie tylko na taki stan sie zanosi.... bo ja uwazam że jak amd chce konkurowac cena, to ich wpływ na detaliczna sprzedaż jest jak kazdej korporacji oparty na nadziejach i sklep/scaleperzy maja wiecej do powiedzenia...

A nvidia ani troche nie zamierza sie tym przejmowac... w koncu premiera rtx50 jest raczej mocno opóźnion, gdyby chcieli na poważnie podejść nic nie stało na przeszkodzie by były pełne stany na półkach a na to sie nie zanosi co też przekazuje pewien sygnał tym co chcą go zrozumieć...

Opublikowano (edytowane)

Ale spamidło xd Będzie tak jak zawsze czyli RX 9070 będzie w podobnej cenie do rtx 5070, w raster będzie szybszy, będzie miał więcej vramu ale gorszy w fejkowych klatkach. To samo będzie się tyczyć RX 9070xt, będzie bazowo szybszy niż RTX 5070ti i reszta jak wyżej prócz "chyba"  vramu. Tak obstawiam.

Nie wydaje mi się, żeby nagle AMD zjechało ostro z cenami nowych gpu bo wtedy seria 7 zalegnie w magazynach, a obniżki cen mogą być tylko do pewnego pułapu. Dla przykładu prędzej AMD całkowicie wycofa takie rxy 7900xt niż obniży ich cenę do około 2k zł. Obstawiam, że nowe rxy od amd po prostu zmienią się miejscami z RX 7900gre/XT, tyle że na początku cenowo będą droższe. Już seria GRE przecież została praktycznie wycofana, a xt ostatnio coś ze sporą obniżką ceny, oczywiście zagranicą xd

Edytowane przez Ryza
Opublikowano (edytowane)

Przecież są metody, żeby temu zaradzić. Choćby jakiś program promocji, że masz bazę numerów seryjnych, i nowe karty z serii 7xxx dostają np. dwie darmowe gierki. 

A jak to niewykonalne, bo trzebaby było wykonać jakieś przygotowania wcześniej, no to cóż..

AMD chyba nie jest na rynku od wczoraj. Mieli czas wymyślić coś takiego lub lepszego i się przygotować.

AIB i tak są na maksa wkurzeni, więc na jedno wychodzi.

A co do prognoz. Ja osobiście mam głęboko AI i RT/PT, ale fakty są takie, że jeśli nowe Radki nie zaczną być używalne w grach w bogatym PT, i jeśli FSR 4 będzie taką katastrofą na tle DLSS transformer, jaką FSR był w porównaniu do DLSS3.x a nawet 2.x to karty AMD skisną na półkach bez poważnej różnicy względem kart Nvidii. Tak poważnej jakiej od dawna nie było, nie licząc może momentów wyprzedaży starych serii 6xxx przez moment.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Większość tak z 88% w ogóle nie włącza RT bo GPU za wolne nawet na raster :E, 5% ma w niego wywalone ale może włączyć i nawet grać ale tak naprawdę używać tego gdy będzie miało koszt w fps jak dziś tesalacja. 2% to ci z 4090 choć może dość przegiąłem z tymi 2%. 3% to pracownicy NV na forach i grupach udających graczy zachwalających ray-tracing jako super tylko nie pytajcie dlaczego ruchamy was na hajs co generacje i nie próbujemy tego zoptymalizować. 2 % to spijający wszystko z pyty influencerów :rotfl: i gotowi zabić jak się nie zgadzasz.
Wszystkie te prawdziwe dane wyssałem z dupy :rotfl2: Natomiast jedno jest pewne laicy, normiki i generalnie wszyscy kupują zielone.
Czerwone kupują entuzjaści, którzy chcą zobaczyć czy już AMD ogarnęło soft, Masochiści, Ludzie na ścisłym budżecie i Ludzie co im głównie zależy na rastrze, wiedzą na co piszą się z softem a przy okazji mogą trochę przyciąć kwitu. Myślę, że AMD to rozumie, bo zawsze dość szybko robią obniżki ale czy tym razem zrobi dobrze to nie wiem. To trochę jak z jaraniem szlugów przeze mnie. Wiem, że mi szkodzi ale i tak jaram xD

• Haha 3
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, maxmaster027 napisał(a):

Od tego czy RX 9070XT i 9070 bedzie opłacalny zależy jak dobre bedzie nowe FSR 4.0 i co nowego zaprezentuje

Dla mnie to totalnie nie ma znaczenia , nie używam teraz FSR3x , ważniejsza jest czysta wydajność . 

Edytowane przez Hard Reset
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Jeśli będzie działać tylko na rdna4 to raczej nie pomoże to w adaptacji na szeroką skalę, ponieważ jest to jeszcze mniejszy udział rynkowy, gdzie DLSS4 działa na wielu generacjach. Dochodzi już do takiego absurdu, że wolałbym nawet rtx3050 od rx6600, jeśli mógłbym kupić tego pierwszego nieco taniej, oczywiście używanego  :E 
Choćby dlatego, że DLSS4 przyda się w mniej wymagających grach, zamiast TAA np. RDR2, SM2, czy nawet CP2077.

Nie wiem jak oni wybrną z tego w serii rx9xxx. Nvidia mogłaby wznowić rtx3060 12GB w cenie obecnego rtx3050 i zmiotłoby to rynek, od biedy wystarczy podmienić rdzenie Tensor i RT, ale nadal klepać to na taśmach Samsunga, skoro Switch 2 je wykorzystuje. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

Ale tyle się mówiło, że FSR jest kupą, bo nie korzysta z Tensorów, AI i tak dalej.

Jeśli żeby przejść na FSR4 potrzeba było nowych segmentów w GPU, to kiedyś ten krok i tak by trzeba było zrobić. 

Nie rozumiem tej narracji, że AMD nie da FSR4 z powodów marketingowych i chęci zysku. Moim zdaniem szanse na to są mniejsze, niż na scenariusz, gdzie po prostu liczenie tego na starszych kartach albo jest niewykonalne, albo bezsensowne. 

Widziałem testy FSR, DLSS i XeSS (czy jak mu tam, to Intelowskie) i bywało tak, że większość przyrostów jakie miało dać obniżenie rozdziałki i potem uspcalowanie, szło w błoto, bo stara karta tak długo to liczy, że prawie nic nie daje zmiana z natywnej na niższą+upscaller. Mało się tematem upscallerów interesuję, ale chyba to tyczyło odpalania FSR na starociach typu Pascal, ale bardzo prawdopodobne, że tu coś pokręciłem. Nawet na premierę 3090tki Linus robił test w 8K i wyszło, że liczenie DLSSu 2 (chyba wersja 2 była wtedy) w tej rozdziałce kosztuje tak dużo, że połowa zalet jego użycia się ulatnia.

To nie jest tak, że każdy upscaller można przeliczyć w 1ms kartą kupioną 4 lata temu za 1500zł.

Co komuś po FSR4 na Radku 6600, jeśli potem w natywnej 1080p będzie miał 25fps, a w 720+FSR4 będzie 29fps.

(Wartości są przykładowe i pewnie dalekie od realnych, chciałem tylko nakreślić przykład)

Opublikowano

Tak samo jak ja tracę na wydajności uruchamiając DLSS 4, jakieś 6-7fps jest mniej niż normalnie, bo niestety karta jest słabsza do obsługi nowszej wersji. Tak samo jak RR zabierało z 10fps w Cyberpunku, tak teraz ubyło z 25fps, więc nie każda karta będzie mogła z tego korzystać.
Stąd FSR4 jeśli wprowadzą dla RX 6000/7000 to i tak może nie działać w 100% identycznie jak w RX 9070, zresztą Mild w przecieku pokazywał info, że jak już to bez pewnych rzeczy, będzie ograniczone FSR4 na starszych kartach.

Opublikowano
2 minuty temu, VRman napisał(a):

Ale tyle się mówiło, że FSR jest kupą, bo nie korzysta z Tensorów, AI i tak dalej.

Jeśli żeby przejść na FSR4 potrzeba było nowych segmentów w GPU, to kiedyś ten krok i tak by trzeba było zrobić. 

Nie rozumiem tej narracji, że AMD nie da FSR4 z powodów marketingowych i chęci zysku. Moim zdaniem szanse na to są mniejsze, niż na scenariusz, gdzie po prostu liczenie tego na starszych kartach albo jest niewykonalne, albo bezsensowne. 

To jest właśnie przykład typowego samozaorania się AMD.

Tyle było gadania o otwartych standardach i złej Nvidii, że teraz hipokryzja aż kłuje w oczy :E