Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Płyta Z890, pierwsza para pamięci - 2x24GB 9200 CUDIMM, druga para pamięci 2x32GB 6400 UDIMM. Czuje się ktoś na siłach wytypować na jakiej prędkości pójdą stabilnie wspólnie łącznie wszystkie moduły? Osobiście będę mógł sprawdzić najwcześniej jutro wieczorem.

Edytowane przez sert
Opublikowano
10 minut temu, Karro napisał(a):

juz strzała fabrycznie nie jest szybka w grach ale ty to jej w szprychy kij wsadzasz

Ale może, co większy lokalny model GPT nie będzie mi zatykał kompa.... A na jakiejkolwiek wersji Wolfenstaina i tak nie zrobi to wrażenia... ;) 

Opublikowano (edytowane)

Turbo oferta na najnowszą technologię od Intela i wciąż żywą platformę.

Wszystko mający matx i najważniejsze slot GPU na górze.

Ofensywa Intela trwa, AMD knockdown i odliczanie do dziesięciu.

Screenshot_2025-09-04-20-14-29-53_3aea4af51f236e4932235fdada7d1643.thumb.jpg.e6e031f1eb575e99e383e33c82aa6cad.jpg

Edytowane przez wallec
  • Haha 2
Opublikowano

Wziąłem "z nudów" - płyta ma wszystko co potrzeba pod dobry TV PC.
Zobaczymy co zamontuję, czy arrowa czy arrowa refresh -> tylko cebula deals.
120hz@4k napędzi, nie miałem jeszcze okazji zobaczyć różnicy pomiędzy r5 5600, i5 12400f, i5 12600k, i5 14600k, i9 12900k, ryzen 5 7500f -> wszystko leciało na limicie gpu / limicie hz więc jeden czort byleby było tanio, solidnie jakościowo niestety Skorupski błąd 0:1

Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Premiera nowych cpu niedługo, podobno druga połowa tego roku.

Przecież to będzie to samo co obecne, tylko +100 MHz więcej.

Godzinę temu, Karro napisał(a):

juz nie piszmy laurki dla 1700

w połowie gier na równi w połowie do 10% szybciej

Raptor to wciąż jest gamingowa elita, tylko 1 CPU na rynku tak naprawdę jest lepszy w grach - 9800X3D.

• Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

@wallecskroc nie chce mi się oglądać coś innego niż wszędzie?

Dobry wielowątkowo słabszy w grach niz poprzednia generacja, martwa podstawka. Coś się zmieniło?

Naciśnij play, jest ustawione na wyniki.

Opublikowano
31 minut temu, wallec napisał(a):

Czy takie recenzje pokazujące, że procki są spoko zostały sponsorowane przez intela?

W lewym górnym rogu jest napisane że dostali pieniądze lub przedmioty na nakręcenie tego filmu;) wiem że nie od Intela ale śmiesznie wyszło. 

A serio dalej 285k gorszy od 14900k ten drugi film to jakiś no name brzmi jak nienwiek co i tylko się skupia na 245k. Każdy proc można kręcić i jest wtedy lepszy niż na stock. 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, tomcug napisał(a):

@wallec Nie wiem, co chcesz udowodnić testami, w których błąd pomiarowy jest tak duży, że 245K z Boostem wychodzi słabiej niż bez xD

s1.png

Nic, zapytałem tylko czy te recenzje są ściemniane/opłacone bo jakoś za dobrze wypadają procki.

Tylko i aż tyle by odpalić czerwonych, patrz Krzysiak - jestem w ignorowanych a i tak marnuje swój czas by odpisać do mnie bezosobowo o zen 5 odpowiadając na pytanie "Czy takie recenzje pokazujące, że procki są spoko zostały sponsorowane przez intela?" ;)

Zróbmy eksperyment, bez urazy do nikogo :D 

@ITHardwareGPT przeanalizuj proszę posty użytkownika @Krzysiak za okres od 01.01.2025 do 05.09.2025 i określ poziom podobieństwa do opinii użytkowników @Phoenix.  @Lameismyname @wrobel_krk a następnie oceń czy opinia użytkownika @Krzysiak została ukształtowana przez opinię @Phoenix. @Lameismyname @wrobel_krk

Dodatkowo sprawdź jaki procent postów użytkownika @Krzysiak od dnia 01.06.2025 do dnia 05.09.2025 stanowią posty, które nie odnoszą się do pytania zadanego w temacie wątku na forum.

Wyniki sformułuj w formie tabeli.

Edytowane przez wallec
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@wallectu nie trzeba nic analizować...od lat wiadomo że jestem spamer :E  Opinie wyrabiam na własnych doświadczeniach, jeśli intel jest lepszy to chwalę intela, jeśli amd to amd, nie zakrzywiam rzeczywistości, że jest inaczej...proste ;) 

Tu jednak rzuciło się w oczy, że jakimś przypadkiem znalazłeś testy w których nie ma największego pogromcy arrowa przez co ten drugi nie jest tak miażdżony  ;) 

@ITHardwareGPT nie musisz się kłopotać, sam już mu odpowiedziałem :E 

Edytowane przez Krzysiak
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Krzysiak napisał(a):

@wallectu nie trzeba nic analizować...od lat wiadomo że jestem spamer :E 

Tu jednak rzuciło się w oczy, że jakimś przypadkiem znalazłeś testy w których nie ma największego pogromcy arrowa przez co ten drugi nie jest tak miażdżony  ;) 

Wystarczy się zastanowić, zanim podąży się z góry obraną ścieżką tj. wallec = debil xD

Ja mam taki styl forumowania, że wzbudza kontrowersje, czasem wymaga pomyślenia i dzięki temu są posty.

Odpowiadając, jeżeli się zastanowić dlaczego nie ma 9800x3d:

• premiera ryzen 9800x3d 07.11.2024
  • premiera filmu "Intel Hits Reset - Ultra 9 285K & Ultra 5 245K Performance Review" 24 paź 2024 -> nie może być 9800x3d w testach
  • film "Test pamięci RAM Intel Core Ultra 245K Boost + 8000 MT/s (w porównaniu z 14600K)" -> w tytule jest zawarte, że jest on o porównaniu z i5 14600k a nie 9800x3d

Przeglądam bo zaraz będę miał tą platforme i obczajam co kupić ;)

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)

Intel oficjalnie przyznał, że ARL to balas, ale widać obrona czegoś czego nie da się obronić nadal trwa:E

Jak NVL okaże się dobry to niektórzy wreszcie się obudzą, ale może i nie:E

Edytowane przez sideband
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, wallec napisał(a):

premiera ryzen 9800x3d 07.11.2025

2024 ;) 

Trzeba mieć dar żeby wygrzebywać takie testy :E 

A czemu czasem jednak zaglądam w posty ignorowanych? Bo jeszcze ktoś uwierzy w bzdury które wypisują a to trzeba tępić :E