Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, tomcug napisał(a):

Tak, to normalne, że przy wyższych taktach trzeba je luzować. To samo dotyczy tWRWR_sg, ale widzę, że u Ciebie lata na majestatycznych 64, to już na pewno luzować nie trzeba :rodzinka:

bez podśmiechujek, lądy po których ja krocze to obszary, których większość na forum nie widziała nawet w liście rozwijalnej bios, bo za daleko w dół trzeba przewijać

nie ma kogo zapytać, może @ju-rek widział takie opcje...

obraz.thumb.png.fa809b33072203020af7ab9041978e31.png

Opublikowano
2 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a):

@wallec jak to mówią - do trzech razy sztuka ;) bierz Z890 Apex albo Z890 MSI Unify-X to coś więcej ukręcisz xD 

EDIT: a wypadałoby jeszcze CUDIMMy do kompletu, heh, w końcu dedykowane pod Core Ultra ;) 

Wbrew pozorom nie ma co heheszkowac bo za pół roku to samo będziecie przechodzić więc dobrze mieć kogoś kto już coś wie bo przejść z xmp 6000cl30 na 8600-9000 to jest inna liga

Opublikowano (edytowane)

@wallec Kurde ja poważnie pisałem. Mając Core Ultra fajnie byłoby mu już wrzucić jakieś memki z wbudowanym zegarkiem, chociaż ludzie i na zwykłych udimm'ach 8000+ lecą powyżej 9K MT na dwu bankowych Z890.

BTW, czemu akurat za pół roku :Up_to_s:

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 1
Opublikowano

Będą nowe Intele z trzema rodzajami rdzeni, memkami na 8000-10000, cimebench r23 na ~50000+ -> za dużo zabawy by siedzieć na am5 i cieszyć się że lisa da drugi ccd z xd cache ;)

4 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Moze wypuszcza dla entuzjastow i funu

A tu musi być "taki scenariusz", innych nie przyjmuję do wiadomości xD

Cytat

Thinking about this more, this actually is a pretty smart move from Intel. Reviewers would have focused on 290K value, and it wouldn't have been great. This forces them to look at the 270K value which if priced as expected, will be extremely good value.

The 270K Plus is going to faster than the 285K at gaming if Intel does indeed make the fabric OCs stock that they provided with 200S boost. This was the plan all along previously, and I expect that will have happened with 270K and 250K. 32x on both NGU and D2D out of box. They also boosted the E cores a 100 Mhz. This will make the 270K Plus faster than the 285K at gaming out of box, despite having 100Mhz lower P core speed.

So 270K will offer slightly faster gaming, essentially same or better single and multicore, while being offered at 265K prices. That is going to make parts like the 9950X look extremely stupid. Even the X3D parts will be a hard sell considering the overall loss of compute.

We should also see some really good overclocking as those bins that were supposed to go to 290K, should end up in the 270K Plus pile. Wonder if this means 285K will get the axe as well? It would make no sense to keep it at this point and it would be an even tougher sell than it already is against the 265K.

Opublikowano (edytowane)

Ale to piszesz o refresh'ach ARL, które raczej niewiele zmienią w kwestii wydajności tam gdzie serii Ultra jej najbardziej brakuje. Zresztą AMD zaraz też dostanie wsparcie pod CUDIMM'y i już masz zapowiedziane nowe płyty od MSI i ASUS'a które będą robiły po 9000 MT. X870E Taichi OCF już widziałem z 9800x3d na 8400MT przy CUDIMM'ach od Patriota. 

Ja tam czekam na Nova Lake, te refresh'e mnie jakoś zupełnie nie przekonują ;/ 

@Zachy jak testowałeś Ultraki to leciałeś na cudimm'ach czy standardowo bez CK ? 

Edytowane przez Fenrir_14