Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Phoenix. Skoro nie wymieniasz dla wydajności , a AMD nadal ma być top w grach to czym chcesz jechać po tych co mają AMD ?  chyba , że to był sarkazm. 

Tak jak kolega @Zachy napisał również nie bardzo chce mi się wierzyć , że te odświeżone intele będą lepsze od AMD. 

Edytowane przez Pitt_34
Opublikowano

Ale nikt nie pisał że będą lepsze od AMD, to już twoja interpretacja ;) Ja napisałem że będą lepsze niż pierwsza iteracja i takie powinny wyjść od początku ;) 

3 minuty temu, Pitt_34 napisał(a):

czym chcesz jechać po tych co mają AMD

Coś się znajdzie 😁

• Thanks 1
Opublikowano

Te nowe Intele, dla osób które już mają Arrow na chipset z nie zmienią praktycznie nic.

Ringi na z można ustawić na ten sam lub bardzo podobny poziom, które refreshe mają w standardzie.

OC rdzeni P pogarsza wydajność per wat, dlatego Intel podniósł MHz na rdzeniach E.

Zabiegi, które zrobili/zrobią to to co powinno być standardem na premierę.

Możliwe, że jeżeli do 270K Plus wpadną procki, które miały być 290K Plusami to będą miały całkiem spory potencjał UV/OC.

Ogólnie zabiegi pod "recenzje" i zwykłego usera bo w sumie spoko szlif upchać dużo rdzeni, dać natywne 7200 i podnieść ringi.

Wsadzę na b860, ustawie ram 8400 i nara ;)

Opublikowano
19 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Poczucie humoru i dystans to podstawa na forum,  a nie kij w tyłku jaki masz i udawanie jaki to poważny jesteś i pisanie coś o 10latkach  ;) 

moze Ty musisz cos udawac, ja nie. nie zmienie swojego stylu bycia dla Twojego widzimisie.

Co do Arrowa - zobacze ta wydajnosc poprawiona to uwierze.

Jesli ktos chce miec ta nowa wydajnosc juz teraz - wystarczy kupic plyte na z890 + podkrecic NGU, D2D, Ring, ram i osiagnie sie to samo wedlug mnie.

Cudow sie nei spodziewam :D

Opublikowano

Fajnie jakby Intel dopracowal swoj soft tak, ze poprawil by jakims cudem wydajnosc Hardware.

Trzeba poczekac na testy i recenzje, a nie jarac sie jak reksio na szynke z samych zapowiedzi.

Juz nie raz byl zapowiadany jakis przelom, a potem wychodzilo jak wychodzilo.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Zachy napisał(a):

Jesli ktos chce miec ta nowa wydajnosc juz teraz - wystarczy kupic plyte na z890 + podkrecic NGU, D2D, Ring, ram i osiagnie sie to samo wedlug mnie.

Pewnie że osiągnie ale trzeba mieć płytę Z890 bo na B860 tego nie zrobisz, trzeba się znać , nie jest to wydajność out of box i co najważniejsze 1399zl za 24 watki gdzie 285k masz ponad 2k i do tego lepszy kontroler oraz ich nowa apka optymalizacyjna. No i kluczem jest cena bo to ona będzie całą wisienką na torcie w stosunku do wydajności. Ci co kupili 285k to będą ładnie płakać 🤣

Więc tu nagle żadna magiczna wydajność się nie pojawi z kapelusza ale będzie solidnie w kwesti cena/wydajnosc.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
13 minut temu, Zachy napisał(a):

ze poprawil by jakims cudem wydajnosc Hardware.

Przeciez poprawil wewnetrzne botelnecki w kafalkach. 

13 minut temu, Zachy napisał(a):

uz nie raz byl zapowiadany jakis przelom, a potem wychodzilo jak wychodzilo.

Ale nikt przleomu nie zpowiada wiec ??

Zmiany jakie beda sa jasne czarno na bialym.

Opublikowano

Nova raczej bedzie przez zen6 wiec wleci Nova, a do tego czasu oswoje sie z intelem i ustawianiem go :D 

12 minut temu, Krzysiak napisał(a):

jeszcze w tym roku wróci do AMD

Tu juz nie ma do czego chocbym chcial, za pol roku bedzie Nova byc moze.

Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

Ciekawostka jest ta nowa apka/tryb co niby robi 30+% wzrostów w shadow od the tomb raider -> to nie w kaszę dmuchać tetris 

Pytanie, czy te 30% w starej grze jest potrzebne. Jak sprawdzałem proce w Rise, to zapas FPS na nowych CPU był znaczny bez żadnych boosterów.

s.png.1af5b9f19ba6574fa082cf81585d4ed5.png