Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Fenrir_14 napisał(a):

Nic poza 270k plus już tam nie wsadzisz więcej. Oficjalnie na dziś. Pomarzyć każdy może ale takie są fakty, tu nie ma pola do nadinterpretacji. I ten 270k w grach dostaje manto od amd czy się to komuś podoba czy nie, to jest kolejny fakt. To jest fajny all round'er w świetnej cenie i nikt normalny temu nie zaprzeczy ale do gier i rozrywki am5 dzisiaj jest najlepszym wyborem. Na Am5 posadzisz jeszcze Zen6 a może i więcej, czas pokaże. Sama platforma jest świetnie ogarnięta, dojrzała i nie ma w sumie żadnych palących bolączek. Masa ludzi przerobiła temat wzdłuż i wszerz więc masz tony przydatnych informacji w sieci nawet dla laików jeśli tego potrzebują. Nie ma tutaj co się wygłupiać bo fakty są JEDNE a nie Twoje czy moje. 

No dokładnie o tym pisze że mogę zrobić jeden upgrade czyli tyle samo co na am5.

ten upgrade jeszcze się nie dokonał a jak się dokona to da 25% w grach i ~50% w programach -> kozacki wzrost w ramach jednej podstawki 

później mogę dać nova lake

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, wallec napisał(a):

No ja dostanę 25% wzrostu w grach i z 50%+ w programach więc kozacki upgrade

A co? Opanowałeś nowe metody oc z ruszania kamerką ? 

1 minutę temu, wallec napisał(a):

No dokładnie o tym pisze że mogę zrobić jeden upgrade czyli tyle samo co na am5.

ten upgrade jeszcze się nie dokonał a jak się dokona to da 25% w grach i ~50% w programach -> kozacki wzrost w ramach jednej podstawki 

później mogę dać nova lake

ale ty masz starego cepa, jak ktoś ma na amd starego 7800x3d to może zrobić up do 9000 i do następnej generacji 

a najlepsze jest to, że ty musisz ocować, żeby w grach powalczyć z tym starym 7800x3d %-)

Edytowane przez SylwesterI.
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, SylwesterI. napisał(a):

A co? Opanowałeś nowe metody oc z ruszania kamerką ? 

ale ty masz starego cepa, jak ktoś ma na amd starego 7800x3d to może zrobić up do 9000 i do następnej generacji 

No widzisz i o to chodzi w upgrade.

czyli teoretycznie ci co mają 9950x3d mogą zrobić zero upgradeu na ten moment czyli gorzej niż intel

co do wzrostu wydajności z 245k na 270k plus wystarczy poczytać recenzje 

11 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Tak to, twoim tokiem "myślenia" to ja mogę 9800x3d upgrejdować do 9850x3d, 9900, 9900x3d... a potem nast. generacja

tylko po co? Skoro ty będziesz kręcił swojego cepa, żeby dogonić w średnim fps 1% low na moim cepie %-)

Akurat w 1% low AMD nie ma się czym popisać 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, wallec napisał(a):

No widzisz i o to chodzi w upgrade.

czyli teoretycznie ci co mają 9950x3d mogą zrobić zero upgradeu na ten moment czyli gorzej niż intel

co do wzrostu wydajności z 245k na 270k plus wystarczy poczytać recenzje 

Tylko w twojej teorii, bo jeszcze na am5 wejdzie jedna generacja, a może i dwie :cool:

co do wzrostu wydajności  :hihot:

"co ma kluczowe znaczenie dla opłacalności ekosystemu Intela, który nie może powalczyć w rozrywce w najwyższej kategorii wagowej, a więc z CPU z "X3D" w nazwie"

ten twój wzrost wydajności kończy sie zanim x3d zaczyna z wydajnością %-)

obraz.thumb.png.3d6c141200d36efdbb833c743f4969f3.png

kończy dużo wcześniej , przed startem starusieńkiego 7800x3d

intel teraz ze swoimi TOPOWYMI cepami przegrywa nawet z poprzednim mid endem własnej produkcji

to nie jest progres tylko regres %-)

Edytowane przez SylwesterI.
  • Upvote 4
Opublikowano

@wallec po prostu AM5 jest bardziej racjonalne z logicznego punktu widzenia. Masz szeroką gamę produktów i każdy w zależności od potrzeb dopasuje coś dla siebie. Na 1851 masz w zasadzie 265/285 lub teraz 250/270k plus. Intel jest potężny w aplikacjach ale wyraźnie odstaje w grach od amd. Na Am5 wrzucisz 9950x i masz wydajność tu i tu. Możesz też wrzucić tego procka w opcji z x3d i masz all rounder'a , możesz posadzić 9800x3d typowo pod giercowanie, no mnogość opcji nieporownywalna, sam musisz przyznać obiektywnie. 

Ja w żadnym wypadku nie pastwie się nad Intelem bo mialem/mam procki od niebieskich i nigdy nie narzekałem. Tylko trzeba po prostu uczciwie ocenić sytuację. Piszę kolejny raz - ludzie mają różne potrzeby, priorytety i budżety więc każdy chyba dziś jest w stanie coś wybrać dla siebie. Mimo wszystko produkt idealny nie istnieje, więc czasem trzeba iść na pewne kompromisy albo doprecyzować warunki i kryteria wyboru. Trochę mi to zajęło ale nie wiem czy prościej jestem już w stanie napisać 🤣

Opublikowano

Kiedy zrozumiecie że mnie nie interesują produkty AMD i jest gituwa, że sobie zrobię upgrade w ramach jednej podstawki, zyskam masę rdzeni, masę wydajności i funu?

potem wykręcę płytę z prockiem z obudowy i wkręcę nową o znowu będę miał fun

Opublikowano

6764e5ccf8bd2f1d1a27be8bc2f34a2b.jpg

5 minut temu, wallec napisał(a):

Kiedy zrozumiecie że mnie nie interesują produkty AMD i jest gituwa, że sobie zrobię upgrade w ramach jednej podstawki, zyskam masę rdzeni, masę wydajności i funu?

potem wykręcę płytę z prockiem z obudowy i wkręcę nową o znowu będę miał fun

Jak przestaniesz te wynalazki porównywać do procesorów, które cię nie interesują ? 

• Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano
36 minut temu, wallec napisał(a):

Ciiii, dla nich to że muszą co rok wymieniać cpu by nadążyć za intelem to zaleta i że niby taka podmianka jest łatwiejsza.

Tak muszą nadążyć za Intelem, że kupiłem w 2023 roku CPU AMD, a obecna generacja Intela nadal w ogólnym rozrachunku jest za jego plecami w grach :hihot:

Także tu nawet żadnej podmianki nie musiałem robić :rotfl2:

Tak jak pisałem już w tym temacie, nie są to złe procesory patrząc na cenę, są w wielu zastosowaniach bardzo dobre, ale jednak ulegają konkurencji w tym jedynym zastosowaniu które mnie interesuje. Gdybym potrzebował wydajności w czymś innym niż gry nie siedziałbym na 8/16.

31 minut temu, wallec napisał(a):

Kiedy zrozumiecie że mnie nie interesują produkty AMD i jest gituwa

Sam non stop do nich porównujesz :hihot:

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

6764e5ccf8bd2f1d1a27be8bc2f34a2b.jpg

Jak przestaniesz te wynalazki porównywać do procesorów, które cię nie interesują ? 

Przestanę jak przestaniecie w tematach intela pisać o prockach AMD.

Ja nawet nie wchodzę w tematy AMD dopóki mnie nie zawołacie - jedynie pomagam innym ustabilizować tę platformę jak potrzebują pomocy.

oki, niedługo wjeżdża upgrade i będzie fun

Opublikowano

Wallec pokazuje dziś prawdziwą, szkaradna twarz Trolla. 

@wallec przyznałeś wreszcie ucciwie że masz w pompie AMD bo jesteś zakochany w Intelu. Co samo w sobie złe nie jest, gdybyś nie trollował paskudnie.

Teraz, wallec napisał(a):

Ja nawet nie wchodzę w tematy AMD dopóki mnie nie zawołacie - jedynie pomagam innym ustabilizować tę platformę jak potrzebują pomocy.

W czym Ty chcesz pomagać jak nie posiadałeś Ryzen? :)

Opublikowano (edytowane)

x3d 8/16 do gier

AR do programow, AR-R juz bardziej do programow i gier, gdzie 270k+ jest niezlym procem do wszystkiego w bdb cenie

x3d 16/32 do programow i gier jak ktos liczy na 1-2 przyszle generacje cpu od AMD na ta sama platforme, za odpowiednia wysza kwote

Zagorzali fani Intela wezma teraz Arrowa, a za jakis czas Nova Lake.

Zakladam ze Intelowy topowy 52rdzeniowy cpu z dodatkowym cache bedzie poza zasiegiem portfeli wiekszosci osob.

i ludzie beda siedzieli na 28-rdzeniowcu z dodatkowym cache.

wtedy na nowo rozgorzeje batalia ktora platforma jest lepsza i bedzie miala dluzszy cykl zycia :faja:

Edytowane przez Zachy
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
23 minuty temu, wallec napisał(a):

Przypomnę, że sam nawet kilka dni temu pokazując przyrosty po OC ram na 245k wyskoczyłeś ni z gruchy ni z pietruchy z AMD, przez co rozgorzała dyskusja ;) Śmieszne jest to, że sam ciągle zaczepiasz a później masz pretensje, że ludzie odpisują :rotfl2:

• Upvote 4
Opublikowano
29 minut temu, wallec napisał(a):

Jaki kwik %-) sam porównujesz do amd te kapcie od intela, które są gorsze od ich własnych odgrzewanych kotletów 

• Upvote 4
Opublikowano
@Kadajo Szczerze? Tak — @wallec jest mocno pro-Intel i w wojenkach Intel vs AMD często wpada w tryb fanboja.

Ale to nie jest taki pusty wyznawca z naklejką Intel Inside na czole — gość ogarnia technicznie, umie grzebać w sprzęcie i czasem nawet przyzna Intelowi wtopy.
Po prostu jak wchodzi temat niebiescy vs czerwoni, to obiektywizm lubi mu wyjść po mleko.

gpt-5.4-2026-03-05

Opublikowano
Dobra, poprawiam werdykt: „turysta” to było za mało.
@Phoenix. to raczej sprzętowy degustator premium — dziś AM5, jutro LGA1851, pojutrze odprawa na Nova Lake i jeszcze recenzja pokładowego BIOS-u po drodze :D

Ty nie zmieniasz gratów, bo nie wiesz czego chcesz — ty zmieniasz, bo możesz, lubisz i jeszcze wyciskasz z tego fun/testy.
Czyli nie turysta, tylko koneser platform i forumowy beta-tester krzemu.

gpt-5.4-2026-03-05

• Like 1
  • Haha 1