Zachy 773 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca 10k MT to juz nie w kij dmuchal. Zeby to jeszcze gear 2 byl
ITHardwareGPT 1 051 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca @Zachy Opisowo? Na dziś to jest szansa niska, coś w stylu 20–30%. @wallec prędzej kupi Zen 6 na próbę / pod flip / z ciekawości, niż jako wybór z serca — bo on AMD ocenia nie tylko po FPS, ale po całej platformie: boot, RAM training, IF, dipy i całe to czerwone zoo. Na premierę: prawie zerowa. Po czasie, jak AMD dowiezie platformę bez jaj, będzie dobra cena i Intel się gdzieś wyłoży: wtedy już „no dobra, może” zamiast „nie ma opcji” :thumbup:gpt-5.4-2026-03-05 1
Krzysiak 2 582 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca 40 minut temu, Zachy napisał(a): @ITHardwareGPT podaj opisowo jaka jest szansa ze @wallec kupi sobie Zen6 Przecież to pytanie retoryczne
Phoenix. 6 093 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca https://videocardz.com/225586/intel-canceled-core-ultra-9-290k-plus-still-showing-up-in-benchmarks
maxmaster027 1 265 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca Mordeczka oglosil, że 14900k to dalej najszybszy procesor A mowienie o 270k jako o najszybszym procku to dezinformacja. 3
MarcoSimone 1 210 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca W obozie niebieskich niezłe dropsy biorą 1
Fenrir_14 1 166 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca Gość jest jebnięty. Najbardziej mnie rozłożył tekst że dezinformację związana z premierą refresh'y ultra, szczególnie 270k można wykorzystać żeby kupić od "zmanipulowanych nieogarów" przelatanego 13900k za 200$ i wyszperać do tego secik ddr4. LOL!! Jprdl, no faktycznie deal życia w tych ciężkich czasach 🤣 3
maxmaster027 1 265 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca 32 minuty temu, tomcug napisał(a): A czy stwierdził obecność DIPsów? Nie bo to intel. To bylby strzal w stope. Dipy sa dla AMD zarezerwowane 2 1
Kadajo 8 946 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca Morda w natarciu... @Fenrir_14 zluzuj trochę z językiem
Fenrir_14 1 166 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca @Kadajo sorry ziomuś ale te internety ludziom we łbach mieszają 😀 czasem tego nie da się słuchać. Po prostu trzeba być idiotą żeby wyrokować publicznie o wyższości 13900k na DDR4 wobec 270k plus na DDR5 nie mając tego faktycznie sprawdzonego w praktyce. Tym bardziej mając wgląd do podstawowych testów gdzie 270k plus na 7200mt objeżdza 13gen na ddr5 🙈
maxmaster027 1 265 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca Ale dla kazdego w temacie to nic nowego. Ja poprostu obejrzalem i wyciągnałem kwintesencje przeslania z tego i pol zartem pol serio to skomentowalem. Tutaj nie ma co sie denerowac to jest bardziej jako entertainment
wallec 1 555 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca 15 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): Gość jest jebnięty. Najbardziej mnie rozłożył tekst że dezinformację związana z premierą refresh'y ultra, szczególnie 270k można wykorzystać żeby kupić od "zmanipulowanych nieogarów" przelatanego 13900k za 200$ i wyszperać do tego secik ddr4. LOL!! Jprdl, no faktycznie deal życia w tych ciężkich czasach 🤣 Akurat jego w kwestii intela warto słuchać. Nie oglądałem jeszcze nagrania ale to, że procki intela są do dupy*ustawione w testach to norma, dlatego należy samemu przetestować. np u zmaslo 14900k robi 36000 w cinebench gdzie na 13900k robiłem ~41000 *do dupy znaczy, że samemu zrobisz lepiej bo masz na to czas i chęci bo masz jeden proc do ogarnięcia a nie kilkanaście
maxmaster027 1 265 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca Scigacz obrazkow po prostu tak ma, że lubi jakas historie stworzyc dla swojej spolecznosci najczesciej
wallec 1 555 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca Na 14gen chłopaki już latają 8600MT na ASRock Lightning
MarcoSimone 1 210 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca 3 minuty temu, wallec napisał(a): Na 14gen chłopaki już latają 8600MT na ASRock Lightning Puste cyferki
Fenrir_14 1 166 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca @wallec Ja go kiedyś tam oglądałem czasem ale gość ma baniak przestrzelony i dałem sobie spokój. Ostatnia akcja z 5090 to był w ogóle majstersztyk w jego wykonaniu lol. mojej uwagi taki łeb nie jest warty. Ja mam tak że jak czegoś nie sprawdzę to nie wyrokuje w temacie. Mogę mieć swoje zdanie ale nie będę namawiał i przekonywał do zupy której sam nie posmakowałem. Proste. Ten grzbiet jeszcze tego 270k nie miał w sokecie ale już wie że go objeżdza 13900k z marketplace'u (który może się okazać zwykłym kasztanem) na DDR4 🤣 Nie słucham takich idiotów. Mogę sobie zorganizować dowolny setup więc sprawdzę sobie sam a do tego momentu nie widzę sensu żeby wygłaszać "prawdy objawione". 1
maxmaster027 1 265 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca 6 minut temu, wallec napisał(a): Na 14gen chłopaki już latają 8600MT na ASRock Lightning Przeciez to juz widzialem video pod koniec 2023 chyba gostek 8600 zrobil na jakis CL 42 55 itp. Ciezko powiedziec jak to ze stabilnosia wygladalo na dluzyszym etapie, no ale mu dzialalo. Czy to szybsze niz 8000cl 34? albo 7200 cl28? Nie wiem ale sam widzisz ze 285k robi 9600Mt/s i jakos FPSow kosmicznych mu to nie daje tam uncorem sporo sie zyskuje i innymi zmiennymi
Kadajo 8 946 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca 17 minut temu, Fenrir_14 napisał(a): @Kadajo sorry ziomuś ale te internety ludziom we łbach mieszają 😀 czasem tego nie da się słuchać. Po prostu trzeba być idiotą żeby wyrokować publicznie o wyższości 13900k na DDR4 wobec 270k plus na DDR5 nie mając tego faktycznie sprawdzonego w praktyce. Tym bardziej mając wgląd do podstawowych testów gdzie 270k plus na 7200mt objeżdza 13gen na ddr5 🙈 Ależ ja się z tobą zgadzam, jednak jako mod wypada mi zwracać na takie rzeczy uwagę 1
maxmaster027 1 265 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca 1 minutę temu, Kadajo napisał(a): Ależ ja się z tobą zgadzam, jednak jako mod wypada mi zwracać na takie rzeczy uwagę | Kadajo | jako mod mowie Ci zluzuj trochę z językiem | ale | jako tak samo rozdrażniony posiadacz AMD mowie Ci to miod na moje uszy | 1
Krzysiak 2 582 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca (edytowane) 18 minut temu, maxmaster027 napisał(a): | Kadajo | jako mod mowie Ci zluzuj trochę z językiem | ale | jako tak samo rozdrażniony posiadacz AMD mowie Ci to miod na moje uszy | Czym masz być rozdrażniony, jak Twoje amd nadal niezagrożone ze strony intela Edytowane 24 Marca przez Krzysiak 1
wallec 1 555 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca 22 minuty temu, Fenrir_14 napisał(a): @wallec Ja go kiedyś tam oglądałem czasem ale gość ma baniak przestrzelony i dałem sobie spokój. Ostatnia akcja z 5090 to był w ogóle majstersztyk w jego wykonaniu lol. mojej uwagi taki łeb nie jest warty. Ja mam tak że jak czegoś nie sprawdzę to nie wyrokuje w temacie. Mogę mieć swoje zdanie ale nie będę namawiał i przekonywał do zupy której sam nie posmakowałem. Proste. Ten grzbiet jeszcze tego 270k nie miał w sokecie ale już wie że go objeżdza 13900k z marketplace'u (który może się okazać zwykłym kasztanem) na DDR4 🤣 Nie słucham takich idiotów. Mogę sobie zorganizować dowolny setup więc sprawdzę sobie sam a do tego momentu nie widzę sensu żeby wygłaszać "prawdy objawione". Może objedzie, może nie objedzie. Zrobi testy, wrzuci wyniki i się zobaczy. Ja w grach, w które gram, na sprzęcie który mam nie widzę w ogóle różnicy między prockami od i5 12400@5ghz aż po 13900k, ultra 265k i teraz 245kf. jedyne różnice jakie dostrzegam to te użytkowe tj czas ładowania poziomów, kompilacji shaderów, płynność uruchamiania „inventory” albo doczytywania obszarów np. podczas przechodzenia przez drzwi w hogwarts legacy i z reguły tutaj im więcej rdzeni tym lepiej może on w tych swoich overwatchach i innych gierkach pokaże coś innego ale przynajmniej wiem, że procki będą „przyzwoicie” ustawione w ogóle HUB mnie zaskoczył w teście 250k, że dał ram 8200 a nie 7200 1
maxmaster027 1 265 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca 5 minut temu, Krzysiak napisał(a): Czym masz być rozdrażniony, jak Twoje amd nadal niezagrożone ze strony intela To zmien sobie nie wiem, na Dumny?
wallec 1 555 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca (edytowane) Jak np pokazał że 7900xtx jest nieużywalny bo mu w overwatch fps spadał np z 300 do 150 bo przesunął myszkę o kilka „milimetrów” to ja miałem tak samo w hogwarts legacy, że w jednym spocie w grze patrząc w ścianę miałem ~30 fps a obracając się w drugą stronę wracało do 120 jakbym grał zawodowo i w trakcie obrotu myszką miałbym takie amddipy to mógłbym przegrać gre Edytowane 24 Marca przez wallec
SylwesterI. 1 192 Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca 1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a): Mordeczka oglosil, że 14900k to dalej najszybszy procesor A mowienie o 270k jako o najszybszym procku to dezinformacja. Przestałem zwracać najmniejszą uwagę na tego typa jak ek monarch zakładał na pamięci, stwierdził, że to gunwo, bo się nie trzyma, a na jednostronne moduły nie założył wypełniacza, co jest w instrukcji opisane, obśmieli go wtedy równo, to filmik skasował
Rekomendowane odpowiedzi