Skocz do zawartości

Intel Arrow Lake / Lunar Lake / Panther Lake - 15 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wybiore takie testy gdzie jest ppwtarzalnosc/wbudowany benchmark pewnie.

CS2 nie mialem, nie mam i nie bede mial stety/niestety.

@Karro sam mozesz tak sprawdzać:)

2 godziny temu, tomcug napisał(a):

Sprawdź wydajność na 285K na 24H2 i tym serwerze, wszystko będzie jasne.

Az tyle nie chce mi sie rzezbic, nie mam tye wolnych ssd zeby trzymac kazdy kolejny system :)

Mam win11 25h2 i będzie ten win 2025 srv canary jak sie go uda zainstalowac

Starszych wind nie zamierzam instalowac, bo nie mam gdzie :)

Opublikowano
7 minut temu, Zachy napisał(a):

Az tyle nie chce mi sie rzezbic, nie mam tye wolnych ssd zeby trzymac kazdy kolejny system :)

No to w ten sposób niczego nie pokażesz, czy coś zmieniło się ze względu na system. Szkoda czasu Twojego, jeżeli nie masz zamiaru w ogóle sprawdzić swojej najważniejszej tezy. Bo same testy 285K vs 9950X3D (czy jakiś tam Epyc) na nowym systemie niczego nie pokażą. Relacje Arrow vs Zen 5 i tak są zależne od doboru gier, od miejsc testowych (czy użycia wbudowanego benchmarka), ustawień RAM, itd., więc do żadnego testu z sieci i tak swoich wniosków rzetelnie nie będziesz mógł odnieść.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Zachy, a o instalacji systemu na wirtualnym dysku to nie słyszałeś? To świetna opcja i nie ma problemu z usunięciem testowego systemu.

Podczas instalacji trzeba nacisnąć Shift+F10, żeby otworzyć Wiersz poleceń i wpisać:

create vdisk file='C:\Windows Server 2025.vhdx' type=expandable maximum=102400.
select vdisk file='C:\Windows Server 2025.vhdx'
attach vdisk
exit

Na etapie wyboru dysku, po odświeżeniu, powinien się pojawić nowy, wirtualny dysk.

Podpowiedź. Można najpierw uruchomić notepad.exe i w nim kliknąć Plik, Otwórz, żeby sprawdzić, jaką literę dysku, na którym ma być utworzony plik z wirtualnym dyskiem, wpisać w poleceniu.

@tomcug, ja sprawdzałem wydajność tego Windows Server 2025 26470.1000 na i9-13900K i wydajność (np. Cyberpunk 2077 wbudowany test na niskich ustawieniach) nie różni się od Windows 11 24H2. Mój brat ma 285K, teraz jest na wyjeździe, ale jak wróci to na pewno sprawdzi jak to wygląda w przypadku Arrow Lake.

Edytowane przez SebastianFM
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, SebastianFM napisał(a):

ja sprawdzałem wydajność tego Windows Server 2025 26470.1000 na i9-13900K i wydajność (np. Cyberpunk 2077 wbudowany test na niskich ustawieniach) nie różni się od Windows 11 24H2

Czyli jedno i to samo. Cóż za zaskoczenie xD

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

A facet z ocf pisal ze jest poprawa na ARL :) wiec to pozostaje do sprawdzenia i dla porownania serie 9000 i to bede mogl zrobic.

No ja nie mam win11 24h2 od bardzo dawna. Siedze na wersji dev zawsze aktualnej, a chwilowo na finalnym 25h2 wlasnie.

Moge porownac win11 25h2 i ten serwerowy canary

Niby roznica scheduler v3 vs v3.x, 24h2 ma v2.

Co do takich testow mozna bedzie przynahmniej porownac czy cos sie zmienilo na platformie AM5 i lga1851 w obrebie tych dwoch roznych kerneli.

A co do instalacji serwerowki to nie wszystko, jest jeszcze pare rzeczy do wykonania zeby poprawic jego dzialanie, ktore opisuja krok po kroku.

A co do instalacji na wirtualnym dysku, to to nigdy nie jest 1:1 wydajnosc z bezposrednio zainstalowanym systemem raczej :)

Tu krok po kroku co proponuja jeszcze wykonac, pewnie przynajmiej czesc z tych tweakow mozna na starsze windowsy tez zaaplikowac:

=== CUT ===

CMD prompt as admin:

dism /online /set-edition:serverdatacenter /productkey:2KNJJ-33Y9H-2GXGX-KMQWH-G6H67 /accepteula

It should then be activated for a year.

Enable ultimate perf plan:

powercfg -duplicatescheme e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61

Then run this as a .ps1 file:

# Windows Server 2025 Datacenter - Max Performance Stripdown
# Run as Administrator

Write-Host "=== Applying Max Performance Tweaks for Intel 285K on Server 2025 ==="

# 1. Use Ultimate Performance power plan if available, else set to High Performance
$ultimatePlan = "e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61"
$highPerfPlan = "8c5e7fda-e8bf-4a96-9a85-a6e23a8c635c"

if ((powercfg /l) -match $ultimatePlan) {
Write-Host "Setting Ultimate Performance plan..."
powercfg -setactive $ultimatePlan
} else {
Write-Host "Ultimate plan not found, setting High Performance..."
powercfg -setactive $highPerfPlan
}

# 2. Disable core parking (force all cores unparked)
Write-Host "Disabling core parking..."
powercfg -attributes SUB_PROCESSOR CPMINCORES -ATTRIB_HIDE
powercfg -setacvalueindex SCHEME_CURRENT SUB_PROCESSOR CPMINCORES 100
powercfg -setdcvalueindex SCHEME_CURRENT SUB_PROCESSOR CPMINCORES 100

# 3. Set Intel Speed Shift EPP to 0 (pure performance)
Write-Host "Forcing Intel HWP EPP = 0..."
powercfg -attributes SUB_PROCESSOR PERFEPP -ATTRIB_HIDE
powercfg -setacvalueindex SCHEME_CURRENT SUB_PROCESSOR PERFEPP 0
powercfg -setdcvalueindex SCHEME_CURRENT SUB_PROCESSOR PERFEPP 0

# 4. Set Processor Performance Boost Mode = Aggressive
Write-Host "Setting processor boost mode to aggressive..."
powercfg -attributes SUB_PROCESSOR PERFBOOSTMODE -ATTRIB_HIDE
powercfg -setacvalueindex SCHEME_CURRENT SUB_PROCESSOR PERFBOOSTMODE 2
powercfg -setdcvalueindex SCHEME_CURRENT SUB_PROCESSOR PERFBOOSTMODE 2

# 5. Disable SysMain (Superfetch)
Write-Host "Disabling SysMain service..."
Stop-Service SysMain -Force -ErrorAction SilentlyContinue
Set-Service SysMain -StartupType Disabled

# 6. Disable Memory Page Combining
Write-Host "Disabling Memory Page Combining..."
New-ItemProperty -Path "HKLM:\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management" `
-Name "DisablePageCombining" -Value 1 -PropertyType DWord -Force | Out-Null

# 7. Disable some telemetry tasks
Write-Host "Disabling telemetry tasks..."
$tasks = @(
"\Microsoft\Windows\Application Experience\ProgramDataUpdater",
"\Microsoft\Windows\Customer Experience Improvement Program\Consolidator",
"\Microsoft\Windows\Customer Experience Improvement Program\KernelCeipTask"
)
foreach ($task in $tasks) {
try {
schtasks /Change /TN $task /Disable
Write-Host "Disabled $task"
} catch { }
}

# 8. Force High Precision Event Timer settings
Write-Host "Forcing system timer to high performance..."
bcdedit /set useplatformclock No
bcdedit /set disabledynamictick Yes
bcdedit /set tscsyncpolicy Enhanced

Write-Host "=== Done. Reboot recommended to apply all changes. ==="

=== CUT ===

Jeszcze taka informacje znalazlem od Zero989:

1. 23H2 for ARL > everything

2. final verdict is that 21H2 sucks for ARL

3. o win 2025 srv datacenter:

Dude, this new unreleased OS is insane, the frametimes are unmatched. For the first time in CS2, I can set core preference to no preference and leave the 285K to do its thing.

Not only that but I've reached framerates I've never had before. It's actually way faster than the 13950HX.
w sensie ze maja frametime 1.0-1.5ms :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

@Zachy, zgadujesz a nie masz racji. Ja mam teraz zainstalowany do testów Windows 10 22H2 na wirtualnym dysku i wydajność w grach jest dokładnie taka jak wcześniej. We wbudowanym teście w Cyberpunk 2077 na niskich ustawieniach nadal w W10 jest u mnie aż o 10% więcej FPS.

Ja zmieniałem ustawienia planu zasilania. Zauważ tylko, że ja pisałem o wydajności na i9-13900K co nie musi mieć przełożenia na ARL.

Opublikowano (edytowane)

No nie powiesz mi ze dysk w postaci plik na dysku ma 1:1 identyczna wydajnosc jak bezposrednia implementacja na dysku ?

Moze nie ma tragedii, ale nie jest to to samo, dodatkowo SSDki sa teraz naprawde szybkie i moga te roznice mocno niwelowac.

U mnie instalowanie w plikach odpada po prostu, ja >musze< miec to na fizycznym nosniku, nie zrobione przy pomocy protezy z czasow wczesnego MS Virtual Server :)

Edytowane przez Zachy
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@Zachy, a gdzie ja niby pisałem, że ze wszystkim? Tylko do testu. Wystarczy kilka minut, żeby zainstalować Windows na dysku wirtualnym i zainstalować sterowniki do grafiki.

Jak mi napiszesz, gdzie według ciebie będzie inna wydajność to zainstaluję ten sam Windows, z którego korzystam, w pliku .vhdx i porównam wyniki.

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Zachy napisał(a):

no prosze cie, ale to pare godzin

Swoj system stawiam w 20min ze sterownikami. I kolejne max 30min na instalacje gier i programow. Nie wiem co mozna kilka robic stawiajac sytem ,ktory sie instaluje w 10min :hihot:

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja mam mase programow do uzytku i do pracy + odzyskiwanie profilu z ustawieniami ich wszystkich.

Przewaznie nie instaluje systemu na nowo, tylko robie nakladke z czyszczeniem sysa, a zostawieniem plikow i ustawien apek,

bo jak mam to robic recznie to u mnie to ladne pare h trwa i tyle.

generalnie mam backupy jak juz i z backupu sobie postawic moge system z wszystkim w 10-15 min.

a jak odpalasz instalke windy czystej z poziomu windowsa to taka instalacja tez nie zajmuje 5-10min

no i dochodzi zabawa ze sterownikami, softem itp, w 30 min u mnie to nie przejdzie :)

moj konfig to nie wasz konfig, wiec wiem ile musze czasu poswiecic na postawienie czegos i odzyskanie ustawien profilu jakbym nie mial backupow (dlatego je robie obecnie).

moze i czysty system + same sterowniki z poziomu biosu  + moze jakis podstawowy soft kilka sztuk  daloby rade ogarnac w 1h o ile zakladamy ze wszystkie sa kompatybilne z danym systemem :)

ale to nadal nie 5-10 minut.

przy okazji "pay-as-you-go" - pewnie wszyscy z utesknieniem czekaja na taka mozliwosc subskrypcji windowsa  o.O

win-datacenter-key.png

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No racja ale byla mowa o stawianiu systemu na nowo, a nie calej masy oprogramowania, ktora ktos ma ;) 

4 minuty temu, Zachy napisał(a):

jak odpalasz instalke windy czystej z poziomu windowsa to taka instalacja tez nie zajmuje 5-10min

10min to jest max do pulpitu jak stawiam z pena.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@SebastianFM

a ja pisze o normalnej instalacji systemu + konfiguracji go.

no i gdzie te Twoje 5minut skoro ja wymyslam

walniesz jakims farmazonem i sie czepiasz ze Cie chwytam za slowka.

3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

10min to jest max do pulpitu jak stawiam z pena.

dlatego ja pisze ze odpalam instalke z poziomu windy od dawien dawna, bez kreowania pena :)

samo skladnie iso z uupdump.com + potem instalka bez czekania na wgranie na usbka,

ktore tez za szybkie nie jest i trzeba by doliczyc do czasu instalacji jednak :)

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 1
Opublikowano

No to zainstaluj mi testowo w 5 min system na dysku wirtualnym :)

nagraj film i wrzuc do sieci, czekam na efekty,

gadac ze cos mozna zrobic w xx czasu, a zrobic to to dwie rozne sprawy.

a co do instalacji na wirutalnym dysku - to nigdy nie jest wydajnosc 1:1, tyle ze teraz ssdki moga to jakos nadrabiac wydajnoscia.

a wez odpal na tym wirutalnym dysku test szybkosci dzialania partycji systemowej np w crystal disk mark

i dla porownania na normalnym systemie na tym dysku

beda dokladnie takie same wyniki testow odczytu/zapisu/dostepu do dysku? - sam jestem ciekawy wynikow...

Opublikowano (edytowane)

az zerkne na jego yt

Dobrze jakby porobil takie testy,

Na pewno ma wiecej czasu na to niz ja :)

I wieksze zaplecze sprzetowe l.

Do tego po 8h pracy z systemami i uzytkownikami nie zawsze sie chce juz przy kompie dalej rzezbic :)

Btw instalacja win server z poziomu windowsa

Start - 19:35

Zobaczymy o ktorej zobacze ekran logowania,

ale cos szybko idzie pierwszy etap, juz 82% o 19:39

Instalacja wlasciwa po kopiowaniu plikow - start 19:43

Ekran windowsa powital mnie rowno o 19:55

Takze tyle w kwestii przygotowania i instalacji win 2025 serwer.

W kwestii przygotowania instalacji dochodzi czas tworzenia obrazu (w moim przypadku)i to co pominalem, czyli kreowania pendrive.

28 minut temu, Phoenix. napisał(a):

obraz.png.f3d5cb4a14cf6ad90ae58f814fde7655.png

Gdzie on o tym napisal? :)

Bo chce dac komentarz/lapke w gore

Edytowane przez Zachy
Opublikowano (edytowane)

@Zachy, po pierwsze, to by było głupie gdybyś do czasu instalacji doliczał czas na przygotowanie własnego obrazu. Po drugie, to ty akurat wybrałeś wersję, która się dłużej instaluje. Chyba nie będziesz nikomu wmawiać, że akurat ta wersja jest potrzebna, żeby sprawdzić wydajność działania na wirtualnym dysku? 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nie jest i tego nie sugeruje, sprawdzalem ile to trwa na serwerowym.

21:05 skonczona instalacja i wstepna konfiguracja, bez przenoszenia profilu uzytkownika

Dodatkowo doszedl problem z instalacja sterow, na szczęście paczki asusa maja install bat i szlo je zainstalowac

Takze te 5minut instalacji i konfiguracji troche dluzej trwa od momentu pobrania/stworzenia iso nawet wiecej.

Fakt, teraz mam wiekszosc apek do testow wydajnosci i stabilnosci poinstalowane, a nie tylko sterownki i steam/3dmark

Jakbym mial obraz systemu acronisem zrobiony z wszystkim poinstalowaylnym to fakt to 10-15min jest :)

Edytowane przez Zachy