Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, trepek napisał(a):

W Rosji aparat propagandowy już zaczyna jechanie po szefowej banku centralnego Elwirze Nabiullinowej. Byleby biedaczka nie wyglądała przez żadne okno, o poślizgnięcie się w tej porze roku nietrudno. Wystarczy, że będzie się skraplała para wodna od środka, kapała na podłogę i tragedia gotowa.

Zima idzie więc pewno coś z dachu spadnie.

Opublikowano
W dniu 27.11.2024 o 08:17, Fatality napisał(a):

Dobra, nawet jak przyjmując że Braun jest ruską onucą to ten jego twit nie oznacza zupełnie nic. Nawet na twiterze, gdzie z konta Polska2050 go zwyzywali to większość ludzi tam (co jest rzadkością) stanęła w obronie brauna.

Działalność Brauna i jemu podobnych to wysyłanie sygnałów do Moskwy o gotowości współpracy i ewentualnej kolaboracji. Ferment jaki sieją, w tym przypadku możliwość zaboru części Ukrainy, stanowi dla ruskich papierek lakmusowy do wpływania na opinię publiczną w PL.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, trepek napisał(a):

W Rosji aparat propagandowy już zaczyna jechanie po szefowej banku centralnego Elwirze Nabiullinowej. Byleby biedaczka nie wyglądała przez żadne okno, o poślizgnięcie się w tej porze roku nietrudno. Wystarczy, że będzie się skraplała para wodna od środka, kapała na podłogę i tragedia gotowa.

Bardzo wątpię. Takie rzeczy można pisać tylko jeśli się nie wie jaką pozycję ma ta Pani w Rosji i na całym świecie i że już dawno chciała zrezygnować. I że bez niej finanse tam byłyby pewnie w dużo gorszym stanie.

Opublikowano
2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Już na początku wojny rubel też zanurkował i co? Rosja upadła?  A może w rosji nie ma kartofli i marchewek?

Wyżej masz wszystko rozpisane skąd obecny upadek rubla się wywodzi. Czytanie ze zrozumieniem z podstawówki mam nadzieję że przeszedłeś. Wnioski wyciągnij sam. 

Bank Rosji nie ma już środków (bądź są już limitowane) na pokrycie pegu z dolarem. Teraz z każdym miesiącem Rosja będzie traciła x% na walucie. Firmy AGD zapowiedziały już podwyższenie cen o 10% co napędzi dalej inflację :) 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, TheMr. napisał(a):

Czytanie ze zrozumieniem z podstawówki mam nadzieję że przeszedłeś.

Rozumiem, że na tym etapie się zatrzymałeś, co widać po kulturze wypowiedzi.

Cytat

Bank Rosji nie ma już środków

Tak tak, rakiet, amunicji  i ludzi tez nie ma. I tak już od dwóch lat...

Cytat

Firmy AGD zapowiedziały już podwyższenie cen o 10% co napędzi dalej inflację  

Nie no serio? Przecież tam cukier też zdrożał dwa lata temu o 200%, agd tez drożało jak wszystko dookoła. W sklepach ponoć nic nie było...tak przeciez pisali w mediach.

Edytowane przez Cappucino
  • Upvote 1
Opublikowano

Pudło. Jestem zbyt biedny i za mało mądry na studia :( 

No przecież biorą ludzi z Korei, wiadomix że im ludzi nie brakuje, chłopie, nie słyszałeś Putina? Produkują 10 razy więcej pocisków niż NATO. No wierzę mu w 100%. Chłop nigdy mnie nie okłamał. 

Opublikowano
1 minutę temu, TheMr. napisał(a):

No przecież biorą ludzi z Korei, wiadomix że im ludzi nie brakuje, chłopie, nie słyszałeś Putina? Produkują 10 razy więcej pocisków niż NATO. No wierzę mu w 100%. Chłop nigdy mnie nie okłamał. 

No bo na Ukrainę spadają kapiszony a ta ostatnia odzyskuje tereny.

Opublikowano

Jedna strona podaje straty z czapy, druga podaje takie z którą zgadzają się wszystkie wywiady zachodnie, zachodnie think tanki, i organizacje nawet działające w RUS które potwierdzają rewelacje Ukraińskiej strony. Jesli lubujesz się w zakrzywianiu rzeczywistości to już twoja sprawa. 

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, TheMr. napisał(a):

Jedna strona podaje straty z czapy, druga podaje takie z którą zgadzają się wszystkie wywiady zachodnie, zachodnie think tanki, i organizacje nawet działające w RUS które potwierdzają rewelacje Ukraińskiej strony. Jesli lubujesz się w zakrzywianiu rzeczywistości to już twoja sprawa. 

To jakie think tanki zgadzają się z tymi stratami?

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Już na początku wojny rubel też zanurkował i co?

Wtedy mieli rezerwy budżetowe które wpompowali by go ratować. Dzisiaj tych rezerw już dawno nie ma a jest olbrzymia dziura budżetowa, która systematycznie się powiększa. Rosnąca Inflacja,wzrost cen paliw, energii, kredytów , brak rąk do pracy i coraz mniejsze zyski dużych firm które głównie zasilały budżet pchają rosyjską gospodarkę w czarną, głęboką d.... dziurę z której nie wyjdą przez kolejną dekadę. 

Ekonomii  nie da się.oszukać! To nie jest cięcie kata, które od razu odbiera życie jak by większość chciała. To jest powolnie zaciskający się sznur na szyi rosyjskiej gospodarki.

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Cappucino napisał(a):

No bo na Ukrainę spadają kapiszony a ta ostatnia odzyskuje tereny.

Ty naprawdę myślisz, że Ukraina po 3 latach też nie jest osłabiona?

Może i Rosja wciąż przejmuje tereny ale jakim kosztem? Armia rosyjska pierwszego rzutu została zgruzowana. Połowa środków z czasów ZSRR wyparowała. Gospodarka zaczęła się walić. Brak rekrutów do walki, brak rąk do pracy. 

I jak wyżej, ekonomii nikt nie może oszukać. Ponad dekadę upychali pieniądze po skarpetach, szykowali się na wojnę. Mieli środki aby trzymać gospodarkę przez te lata. Te środki już się skończyły. Gospodarka zaczęła jazdę bez trzymanki.

Wojnę można trochę porównać do czasów covida. Bywało ciężko, ale gospodarki przetrwały, bo miały środki na to. Ale gdyby twardy lock down trwał z 5 lat, to byśmy wrócili do czasów PRL.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Wtedy mieli rezerwy budżetowe które wpompowali by go ratować. Dzisiaj tych rezerw już dawno nie ma a jest olbrzymia dziura budżetowa, która systematycznie się powiększa. Rosnąca Inflacja,wzrost cen paliw, energii, kredytów , brak rąk do pracy i coraz mniejsze zyski dużych firm które głównie zasilały budżet pchają rosyjską gospodarkę w czarną, głęboką d.... dziurę z której nie wyjdą przez kolejną dekadę. 

Ekonomii  nie da się.oszukać! To nie jest cięcie kata, które od razu odbiera życie jak by większość chciała. To jest powolnie zaciskający się sznur na szyi rosyjskiej gospodarki.

Chłopie prześledź historię rosijii za czasów ZSRR i carów a dowiesz się, że ruskie nawet jak głodują to się nie buntują wobec dyktatora. Oni uważają, że mają najlepszy kraj od stuleci bo rzeczywiście nikt ich nie zabija jak NKWD albo wysyła na sybir jak za carów... :) Więc ty naprawdę wierzysz w to co piszesz? Myślisz, że nawet jakieś pustki w sklepach (których zresztą nie ma) cokolwiek spowodują? Oligarchowie zawsze mieli, mają i będą mieć wszystko, a ludowi też coś skapnęło w porównaniu z dawnymi dziejami...

Ja rozumiem, że taki poziom analizy może być w offie na forum komputerowym, ale gorzej, ze wierzą w to "tęgie głowy" z USA i Zachodu i myślą, że te "sankcje" cokolwiek dadzą... W takiej Korei Płn czy Iranie to dekadami mają sankcje, a jeden koleś totalnie zastraszył, a drugi dał względny dobrobyt (Iran całkiem gospodarczo dobrze wygląda na tle innych krajów regionu)... To i taka rosja sobie świetnie poradzi. A jeszcze mają Chiny na zapleczu, które ich wspomogą...

To co pisałeś to ma WYŁĄCZNIE odniesienie do krajów zachodnich, transparentnych i gdzie jest wolność i wolne wybory oraz demokracja i gdzie ludzie mogą się wkurzyć na dziurę budżetową, a nie w rosji :)

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

@TheMr. ale ja wiem doskonale jaką skalę i nie ma to żadnego znaczenia. Ja nie pisałem o skali przecież tylko dałem jako przykład Iran i Koreę. Niech skala będzie na rosję 100x większa. Nic to nie zmieni. ruskie są od stuleci przyzwyczajeni do uległości wobec dyktatorów i nigdy się nie buntują. Tu mogę się mylić, ale tak z 400 lat wstecz nie widzę buntowania. Tzn jedyne bunty były jak chciano wprowadzić demokrację czyli przed rewolucją październikową i za Jelcyna... Dla ruskiego demokracja=anarchia. Oni tego nie chcą. Wolą być trzymani za pysk. Żadne sankcje na nic się nie zdadzą.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)

Rosja to kraj gdzie akurat upadki i rewolty sa czyms dosc powszechnym i prawie zawsze odbywalo sie to przez bunt spolecznosci (bo chyba ich nie podbijano zbyt czesto). Zarzadzanie panstwa dziala na podobnych zasadach jak zarzadzanie firma, zle zarzadzane pelne kryzysow nie przetrwa i upadnie albo wymieni zarzad.

Chwala Ukrainie!

Edytowane przez Radziuwilk
Opublikowano
4 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Z czego atakują ruscy od strony morza skoro Ukraińcy zniszczyli 90% ich floty, a produkcja i naprawa leży? 🤔