Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żołnierz z Jakucji przeżył czyli RUS

Tu masz opis wrzuć w translatora mi się nie chce :)

Spoiler

Пожалуй, одно из самых эпичных видео СВО, заслуживающее отдельной экранизации. Архивное видео с нашлемной камеры противника во время попытки ВСУ отбить н. п. Трудовое у штурмовиков 39-й гвардейской мотострелковой бригады группировки войск «Восток» прошлой осенью. После удара FPV-дрона по удерживаемому нашим бойцом дома штурмовик противника попадает под автоматный огонь, получает ранение, сближается с постройкой и забрасывает внутрь гранату. Наш боец вовремя выходит из постройки и лицом к лицу сталкивается с противником, начиная рукопашную схватку, которая длится без малого пять минут. Уже будучи смертельно раненым, противник просит нашего бойца дать ему умереть в одиночестве и признает, что он лучший противник, с которым ему доводилось сражаться. Далее просто смотреть…

Opublikowano (edytowane)

Serio znowu mam patrzeć ze szczegółami na mordowanie jakiegoś żołnierza? Po jednej i drugiej stronie są ludzie, oglądanie tego sobie na kompie to dla mnie jakaś jakaś patologia, niezależnie po której stronie ten człowiek walczy. 

To co robi z nami propaganda (i to obu stron, bo tu są siebie warte) jest okropne. 

Edytowane przez nemar
  • Upvote 2
Opublikowano

Raczej brutalna ciekawostka, że sporadycznie dochodzi do walki dosłownie wręcz.

Inna sprawa że ten nacierający Ukrianiec nie powinien być sam. A niestety był czy to od poczatku, czy też inni z drużyny zostali wcześniej ranni lub stchórzyli.

• Confused 1
Opublikowano

Ja bym akurat z tymi dużymi stratami terytorialnymi polemizował. To zaledwie okruch Ukrainy, nawet cały Donbas to niewielka jej część (inna sprawa, że to chyba ta "lepsza część"). Bardziej mnie martwi stan armii i społeczeństwa, o tym nie wiemy w zasadzie nic.

Opublikowano

Oficjalnie, na całym zachodzie siedzi 800k mężczyzn którzy uciekli między 2022 a 2023. Ilu jest zdolnych do walki którzy mieszkają od wielu lat? Pewnie 2-4 mln w całej Europie. W większości to jednak kobiety, dzieci i starcy wyjechali z Ukrainy. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, TheMr. napisał(a):

Oficjalnie, na całym zachodzie siedzi 800k mężczyzn którzy uciekli między 2022 a 2023. Ilu jest zdolnych do walki którzy mieszkają od wielu lat? Pewnie 2-4 mln w całej Europie. W większości to jednak kobiety, dzieci i starcy wyjechali z Ukrainy. 

Tak, tylko ,że jak ktos wyjechał w 2015 w wieku 14 lat to dziś taku ukrainiec ma 23 lata

Opublikowano
11 godzin temu, AndrzejTrg napisał(a):

Ciekawe ilu zdolnych do walki siedzi u nas?  Bo z samego mojego małego miasta, śmiało bym mógł stworzyć kompanię...

A ilu zdolnych Polaków siedziałoby w Niemczech albo poza Europą w adekwatnej sytuacji? Bo sry, ale nie wiem, czemu ma służyć takie gadanie.

Jak były z rok-dwa temu te pogłoski o powołaniach do wojska, to dwóch moich kolegów już opracowało sobie błyskawiczny kanał ucieczki. Cała reszta zamierzała udawać kompletnie niemoty niezdolne  do samodzielnego funkcjonowania. Liczba garnących się do walki: zero.

Więc nie opowiadaj głupot, bo jednak sporo ludzi tam walczy.

• Confused 1
Opublikowano

Jakie głupoty? Rozróżniasz pytanie od stwierdzenia?  I u Nas się toczy wojna czy u Nich? Więc nie próbuj odwracać kota ogonem, tylko odpowiedz na pytanie, a zadałem je z czystej ciekawości...a jak nie masz nic do powiedzenia, to lepiej mądrze stać niż...

Opublikowano
W dniu 1.01.2025 o 06:43, zdunzdun napisał(a):

To jest akurat bzdura, która nie miała miejsca. Lotnictwo nasze było słabe i niezdolne do podjęcia równorzędnej walki, ale istniało znacznie dłużej niż 48h po ataku Niemiec.

Niemcy wykreowali taki obraz na potrzeby propagandy, a w rzeczywistości nawet nie chciało im się przejrzeć nas pod względem wielu polowych lotnisk. Dość powiedzieć, że nad Warszawą po tygodniu kampanii wrześniowej dalej pojawiały się nasze maszyny. 

Chodzi o skalę. III Rzesza nawet na początku 1945r. potrafiła skumulować znaczne siły powietrzne, nie mówiąc już o punktowych atakach na formacje bombowe w liczbach nierzadko liczących kilkadziesiąt maszyn. Co i tak nie miało znaczenia, bo siły angloamerykańskie miały ogólną przewagę 15 do 1, miejscami bitew najczęściej 5 do 1. Więc tak, polskie lotnictwo krótko po inwazji już nie istniało.

16 godzin temu, nemar napisał(a):

Serio znowu mam patrzeć ze szczegółami na mordowanie jakiegoś żołnierza? Po jednej i drugiej stronie są ludzie, oglądanie tego sobie na kompie to dla mnie jakaś jakaś patologia, niezależnie po której stronie ten człowiek walczy. 

To co robi z nami propaganda (i to obu stron, bo tu są siebie warte) jest okropne. 

Ale ludzie powinni widzieć śmierć, tą prawdziwą. Może nie w takiej formie koniecznie, ale powinni wiedzieć co to jest prawdziwa wojna.

Opublikowano
16 godzin temu, nemar napisał(a):

Po części jest to ciężkie, po części jest to szkolenie, czego nie robić. Brak wsparcia, pojedyncza osoba “czyszcząca”, brak drona do obserwacji. Przed kliknięciem masz opis czy chcesz to oglądać czy nie. 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, NotQuite napisał(a):

Ale ludzie powinni widzieć śmierć, tą prawdziwą. Może nie w takiej formie koniecznie, ale powinni wiedzieć co to jest prawdziwa wojna.

Zgodziłbym się gdyby takie filmy miały wstrząsnąć odbiorcą pokazując okropieństwa wojny. Tymczasem one mają pokazać jak "zdycha znienawidzona przez nas świnia" (przepraszam za określenie). Wszyscy wiemy jak wygląda śmierć czy gwałt. Widzę jednak niezdrową fascynację możliwością obejrzenia sobie egzekucji na żywo. Kiedyś za takie "filmiki" płaciło się na darkwebie, dziś jest już inaczej, a propagandy wojskowe wręcz nas tym karmią. Co innego obrazy eksplozji, nawet wśród stłoczonych żołnierzy, a co innego oglądanie jak ktoś wydaje ostatnie tchnienie walcząc o życie, widok spalonych do kości ciał itp. Dla mnie to patologia.

@TheMr. 

To chyba nie do mnie ;).

Edytowane przez nemar
Opublikowano

To jest daleko od egzekucji. To jest pokazanie jak wygląda wojna, tylko teraz masz kamerki GoPro na głowie. 
Dla Ciebie patologia, dla wojskowych będzie instruktaż CC. Punkt widzenia od punktu siedzenia jak to mówią. 
Lista popełnionych błędów jest ogromna. 

• Confused 1
Opublikowano
3 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a):

Jakie głupoty?

Głupoty, bo u nas by to dużo gorzej wyglądało, więc nie rozumiem sensu takich pytań. A przynajmniej dla mnie sposób sformułowania wskazywał na szyderę.

Zresztą niech siedzi ich tutaj jak najwięcej. Grunt to mieć więcej rąk do pracy.

Opublikowano

Pod warunkiem, że będą pracować. Obecnie to różnie z tym bywa. Kilka lat temu przyjeżdżali bardziej zaradni i raczej pracowici. W 2022 przyjeżdżali i tacy co chcieli pracować i tacy co nie chcieli sobie rąk ubrudzić. Obecnie większość jednych i drugich zaczęła wykorzystywać systemy pomocowe a pracować to mało komu się chce.

Opublikowano
4 godziny temu, NotQuite napisał(a):

. Więc tak, polskie lotnictwo krótko po inwazji już nie istniało

Gościowi, którego cytowałem nie chodziło o przewagę na niebie, ale o faktyczny stan istnienia naszych po 48h. Jest to często powtarzana bzdura, stąd moje wyprostowanie. 

Na potrzeby propagandy podczas kampanii wrześniowej nasz przeciwnik wykreował kilka takich fałszywych obrazów. 

Opublikowano
25 minut temu, Norrberrto napisał(a):

Pod warunkiem, że będą pracować. Obecnie to różnie z tym bywa. Kilka lat temu przyjeżdżali bardziej zaradni i raczej pracowici. W 2022 przyjeżdżali i tacy co chcieli pracować i tacy co nie chcieli sobie rąk ubrudzić. Obecnie większość jednych i drugich zaczęła wykorzystywać systemy pomocowe a pracować to mało komu się chce.

BZDURY

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Imigranci-z-Ukrainy-sa-bardzo-aktywni-na-polskim-rynku-pracy-Nowe-dane-NBP-8850595.html

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

"Raport przedstawia wyniki ankiety..." biorąc pod uwagę okres 2 miesięcy, do tego nie wiemy na jakiej populacji była przeprowadzona, wiemy co  oznacza słowo ankieta... wypełniłeś pewnie nie jedną ankietę 🙂Także statystycznie może to tak wygląda, ale widziałem ilu się od początku wojny Ukraińców przewinęło u mnie w robocie i jakie mieli podejście do pracy...a mieli się pod pewnymi względami lepiej niż Polacy...

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Like 1
Opublikowano

Wyniki ankiety są zdecydowanie pewniejsze niż twoje - siłą rzeczy ograniczone - obserwacje. 

No i oczywiście - zawsze mają się lepiej niż Polacy. Kraj im niszczą, bliskich im zabijają, ale zawsze ktoś powie, że mają lepiej. Puknij się w łeb. 

• Upvote 2
Opublikowano

Jak wierzysz we wszystko co Ci w internecie napiszą to spoko 🙂 Ja to przynajmniej widzę w rzeczywistości. I nie zrozumiałeś, chodziło mi o ich podejście do roboty, gdzie dostawali tzw. lepsze prace niż nasz obywatel, gdzie można powiedzieć "dziadek" w firmie  szedł "jebać", a młody wielki silny Ukrainiec dostawał jego "fuchę". I to nie w jednej firmie tak wyglądało. Czemu nie wiem, i to były "pewne względy" a Ty wskakujesz jakbym napisał że dobrze że Ukraińców zabijają... Puknąć to Ty się w tym momencie powinieneś. 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Jak juz na tesciowa, ceny i politykow znudzi sie gledzenie to przychodzi czas na tych tajemniczych ukraincow co zabieraja posady "naszym".

To jest ZAL najwiekszej proby podlany onucowa kartoflana wodka.

• Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, AndrzejTrg napisał(a):

Jak wierzysz we wszystko co Ci w internecie napiszą to spoko 🙂 Ja to przynajmniej widzę w rzeczywistości. I nie zrozumiałeś, chodziło mi o ich podejście do roboty, gdzie dostawali tzw. lepsze prace niż nasz obywatel, gdzie można powiedzieć "dziadek" w firmie  szedł "jebać", a młody wielki silny Ukrainiec dostawał jego "fuchę". I to nie w jednej firmie tak wyglądało. Czemu nie wiem, i to były "pewne względy" a Ty wskakujesz jakbym napisał że dobrze że Ukraińców zabijają... Puknąć to Ty się w tym momencie powinieneś. 

Mniej więcej takie samo narzekanie jak Brytoli co im Rumunii bez języka zabierają pracę, ale samemu to woli na socialku siedzieć i piwko pić. Bzdury. 

• Upvote 1