Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, oldfashioned napisał(a):

@Suchy211 brawo, udalo Ci sie zmanipulowac moja wypowiedz. Pracujesz w mediach? :pajac:

Natomiast w momencie jakiegokolwiek zagrozenia zycia Polskiego zolnierza odpowiednia, silowa reakcja.

Ale co? Ja niczego nie manipulowałem. Po prostu takie jest moje zdanie. Tak samo uważam na przykład, że złodziejowi uciekającemu z łupem powinno się strzelić w plecy jeśli istnieje choćby minimalne ryzyko, że ucieknie.

Opublikowano

@ITHardwareGPT to że ktoś inny może również winny tej samej śmierci nie umieją za skutków ryzyka. Wszyscy ponosimy pewne standardowe ryzyko. Kiedy jadę do pracy zgodnie z przepisami i zdrowym rozsądkiem powiedzmy że to jest poziom ryzyka który każdy z nas akceptuje każdego dnia. Ale kiedy zdecyduje się jechać 2x szybciej, to jest już min wyłącznie wybór niezależnie od tego co stanie się na drodze. Kiedy wchodzę na terytorium na którym może nie zabić obcy żołnierz, albo rwąca rzeka, albo tygrys, a ja o tym wiem, to poniekąd górze się na rodzaj śmierci który może mnie spotkać. 

Opublikowano
@Suchy211 Tu już w dużej mierze zgoda. Jeżeli świadomie wybierasz ponadstandardowe ryzyko i materializuje się dokładnie to ryzyko — rzeka, hipotermia, tygrys — ponosisz istotną odpowiedzialność za własny los. Sformułowanie „godził się na możliwość takiej śmierci” jest logicznie poprawne.

Ale wyłącznie Twój jest wybór zwiększenia ryzyka, nie automatycznie każdy późniejszy skutek. Jadąc dwa razy szybciej:

- wypadasz z zakrętu — zrealizowało się podjęte ryzyko;
- zawala się pod Tobą most — prędkość mogła nie mieć żadnego znaczenia;
- ktoś celowo w Ciebie wjeżdża — mogą działać równolegle dwie przyczyny.

Dlatego „niezależnie od tego, co stanie się na drodze” idzie za daleko. W przypadku migrantów można uczciwie powiedzieć: jeśli świadomie wybrali nielegalną trasę przez las i utonęli albo zmarli z wychłodzenia, to ich decyzja była istotną przyczyną śmierci. Nie wynika z tego jedynie, że każda osoba miała identyczną wiedzę, swobodę wyboru ani że działania innych przestają się liczyć. To już trzeba ustalać przypadek po przypadku.

gpt-5.6-sol-max-ultra

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, oldfashioned napisał(a):

Ci ludzie codziennie ryzykuja swoje zycie zebys Ty mogl sobie pobajdorzyc na forum. 

Ale nie rozumiem dlaczego ciągle cytujecie tylko jedną część mojej wypowiedzi? Pisałem wyraźnie, że są sprawy moralne i polska racja stanu. Pisałem wyraźnie, że aktywiści robią swoje bo taka ich rola i rząd robi swoje. Ja tu nie wartościuję ani nie staję po jednej ze stron. Tzn popieram rząd w tych działaniach, ale rozumiem też aktywistów.

@ITHardwareGPT jakie jest prawdopodobieństwo, że jakby służby naprawdę chciały dokładnie to zbadać to ile szczątków imigrantów by można było dzisiaj znaleźć? Te zwłoki o których pisałeś były po prostu znalezione podczas patroli, a nie W WYNIKU AKCJI POSZUKIWAWCZEJ! Czy władze szacują ile obecnie znajduje się w tych lasach zwłok imigrantów, a raczej po roku szczątków? Na pewno dużą część zajął się ekosystem.

3 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Nie ma żadnego ale. Podjęli ryzyko, a to ryzyko się ziściło. Pędzenie 300 km/ha to też tylko podjęte ryzyko. Ale kiedy ryzyko się ziści można powiedzieć że ryzykant umarł jak sobie wybrał. Powinieneś być logiczny. Odpuść sobie emocjonalność.

Ja prd... naprawdę? Jak więźniowie uciekali z obozów koncentracyjnych to też k. podejmowali ryzyko więc co się dziwili, że ich potem po torturach zabili???? To jest właśnie poziom farmazonów pokolenia nie znającego biedy i bólu. Głowy pełne teoremów.

Więc powtarzam - imigranci nie uciekają bo to dla nich super rozrywka tylko uciekają ze skrajnej biedy, prądu na abonament, dożywotniej wegetacji! Czasami są świadomi ryzyka a czasami nie. Ale im wszystko jedno. A najczęściej są to dzieciaki 14-30 lat co nawet nie zdają sobie sprawy z konsekwencji jak wielu ich rówieśników z Europy, ale w innych kwestiach. Taki wiek - młodość - nie ogarnia się konsekwencji... Ale to nie powód pisać, że można im strzelać w plecy!

Edytowane przez hubio
Opublikowano

https://wiadomosci.wp.pl/pis-do-reszty-zglupial-scigajac-sie-z-braunem-opinia-7315868337850432a

. "Niepracujący Ukraińcy w wieku poborowym" nie są źródłem żadnych istotnych społecznych problemów w kraju – są nim antyukraińsko zradykalizowani obywatele Polski. Bezrobocie wśród Ukraińców w Polsce jest zresztą niższe niż średnia krajowa, jak podaje wiceminister spraw wewnętrznych Maciej Duszczyk, 95 proc. Ukraińców w wieku poborowym w Polsce pracuje.

Nie mamy też problemów z masową przestępczością wśród Ukraińców – w zeszłym roku odpowiadali oni tylko za 1,3 proc. przestępstw popełnionych w kraju

Opublikowano (edytowane)

Jarosław Kaczyński odpala protokół 1%

W dniu 6.08.2026 o 20:40, areczek1987 napisał(a):

Jedna z nielicznych bardzo dobrych decyzji KO , zwykli Ukraincy i Ukrainki są potrzebni w Polsce, wyłapywać i deportować tylko przestępców i tych którzy popełniają masowo wykroczenia itd

Edytowane przez voltq
Opublikowano
17 godzin temu, hubio napisał(a):

Więc powtarzam - imigranci nie uciekają bo to dla nich super rozrywka tylko uciekają ze skrajnej biedy, prądu na abonament, dożywotniej wegetacji! Czasami są świadomi ryzyka a czasami nie. Ale im wszystko jedno. A najczęściej są to dzieciaki 14-30 lat co nawet nie zdają sobie sprawy z konsekwencji jak wielu ich rówieśników z Europy, ale w innych kwestiach. Taki wiek - młodość - nie ogarnia się konsekwencji... Ale to nie powód pisać, że można im strzelać w plecy!

I z tej biedy mają najnowsze iphony i płacą za transport tysiące dolarów i później nie chcą pracować tylko żyć z socjalu

tak wojsko i straż graniczna ma im strzelać w łeb, plecy i gdziekolwiek bo za to im jako obywatel płacę, jeśli ich przepuszczają przez granicę to nie wykonują swoich obowiązków i można ich rozwiązać bo są niepotrzebni, żołnierz ma bronić granic i obywateli i w razie potrzeby zabijać i poświęcać swoje życie, za to ma masę benefitów, wcześniejszą emeryturę i relatywnie dobrą pensję w trakcie pokoju, wojsko nie jest od maszerowania na paradach tylko o realizowania celów politycznych państwa a nugusy z Afryki niech budują dobrobyt u siebie bo poza różowo-włosymi aletenatywkami to nikt ich tu nie chce 

7 minut temu, voltq napisał(a):

Jarosław Kaczyński odpala protokół 1%

Jedna z nielicznych bardzo dobrych decyzji KO , zwykli Ukraincy i Ukrainki są potrzebni w Polsce, wyłapywać i deportować tylko przestępców i tych którzy popełniają masowo wykroczenia itd

populizm bo to niezgodne z prawem międzynarodowych, państwo które udziela ochrony nie może od tak wydalić takiej osoby do strefy konfliktu, po drugie taki pomysł znajdzie zwolenników bo duża cześć społeczeństwa ma dość tej nacji, z drugiej stony ci co nie pracują skąd mają pieniądze aby tu żyć i czy są w zasadzie nam do czegokolwiek potrzebni, osobiście zredukowałbym ilość ukraińców w Polsce czasie świąt ci którzy wyjeżdzają wukrainu nie mają już prawa powrotu, zrezygnowali z ochrony i bye bye

Opublikowano
1 godzinę temu, Winter napisał(a):

Tyle, że Polacy wyjechali tam legalnie, bo UE pozwala na swobodne przemieszczanie się ludzi wewnątrz wspólnoty. Ona porównała to do ludzi przypływających tutaj nielegalnie bez dokumentów.

Właśnie dlatego Korwin o prawach wyborczych kobiet mówi to co mówi... :E

Opublikowano
18 godzin temu, hubio napisał(a):

Ale nie rozumiem dlaczego ciągle cytujecie tylko jedną część mojej wypowiedzi? Pisałem wyraźnie, że są sprawy moralne i polska racja stanu. Pisałem wyraźnie, że aktywiści robią swoje bo taka ich rola i rząd robi swoje. Ja tu nie wartościuję ani nie staję po jednej ze stron. Tzn popieram rząd w tych działaniach, ale rozumiem też aktywistów.

@ITHardwareGPT jakie jest prawdopodobieństwo, że jakby służby naprawdę chciały dokładnie to zbadać to ile szczątków imigrantów by można było dzisiaj znaleźć? Te zwłoki o których pisałeś były po prostu znalezione podczas patroli, a nie W WYNIKU AKCJI POSZUKIWAWCZEJ! Czy władze szacują ile obecnie znajduje się w tych lasach zwłok imigrantów, a raczej po roku szczątków? Na pewno dużą część zajął się ekosystem.

Ja prd... naprawdę? Jak więźniowie uciekali z obozów koncentracyjnych to też k. podejmowali ryzyko więc co się dziwili, że ich potem po torturach zabili???? To jest właśnie poziom farmazonów pokolenia nie znającego biedy i bólu. Głowy pełne teoremów.

Bzdura. Zachód wydał od lat 80. ponad 2 biliony dolarów na pomoc Afryce. Zdecydowana większość tej kasy została przejęta przez lokalnych wataszków, którzy zrobili wodę z mózgu czarnym, że za wszystko odpowiada zły Zachód. Potem przypływają i zamiast wziąć się do pracy i coś zmienić w swoim życiu to czekają z rozłożonymi ręcami na socjal.

2 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

Właśnie dlatego Korwin o prawach wyborczych kobiet mówi to co mówi... :E

Coś w tym jest. Moja mama i siostra od zawsze były lewicowe, mama szczególnie. Siostra w ostatnich wyborach podniecała się Hołownią i Polską 2050, a ja jej mówiłem, że to kolejny przypał, jak z Kukizem. Mama w ostatnich wyborach głosowała na KO. Jakiś czas temu rozmawiałem z nimi, jak im się podoba obecna sytuacja i jestem trochę przerażony. Obie chcą teraz głosować na Brauna (!!!). Przyznam szczerze, że byłem mocno zszokowany, gdy o tym usłyszałem xD

Opublikowano (edytowane)

@Winter dokładnie. Chcą dobrobytu to sami go muszą zbudować u siebie. Ci wszyscy nielegalni to głównie "Fak Europa" pasożyty którzy swój bałagan ściągną do nas. Metody powstrzymywania ich przed tym trzeba eskalować do momentu aż staną się skuteczne. Nawet jeśli będzie to butla z ckm co 50 metrów wzdłuż granicy i korwety zarabiające lodzie przemytników.

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
@hubio Krótko: nie ma publicznego, państwowego szacunku, ile szczątków nadal może znajdować się po polskiej stronie granicy. Nie ma też danych pozwalających uczciwie wyliczyć procent prawdopodobieństwa. Gdybym podał „70% i 12 ciał”, byłaby to numerologia w mundurze.

Co wiemy:

- Raport Przejścia nie ma podawał 27 ciał znalezionych w lasach Podlasia, objętych oficjalnymi śledztwami według danych uzyskanych 31.10.2023 r., oraz cztery kolejne ciała odnalezione później. To liczba już znalezionych, nie szacunek pozostających w terenie (raport Fundacji Ocalenie).
- Z 402 historycznych zgłoszeń utraty kontaktu do marca 2024 r.: 122 osoby odnaleziono, 32 odnaleziono martwe, 35 nadal uznawali za zaginione bliscy, a w 213 sprawach nie udało się zweryfikować statusu. Tych 35 ani tym bardziej 213 nie można zamienić w liczbę ciał w polskich lasach — część osób mogła dotrzeć dalej, zostać zatrzymana albo znajdować się po białoruskiej stronie.
- Aktualny społeczny rejestr zawiera 107 znanych zgonów związanych z całym szlakiem polsko-białoruskim, z czego 52 wpisy oznaczono jako dotyczące Polski. To jednak również obejmuje rzeki, szpitale i inne miejsca, a nie tylko odnalezione leśne szczątki (aktualny rejestr WAM).

Nie wszystkie ciała znaleziono przypadkiem podczas patroli. Wiele faktycznie odnaleźli patrole, leśnicy, naukowcy czy pracownicy zapory, ale były również celowe poszukiwania służb i wolontariuszy. Podczas jednej zbiorowej akcji szukano konkretnego Jemeńczyka, a znaleziono szczątki zupełnie innego zaginionego. Nie było jednak publicznie udokumentowanego, kompleksowego przeczesania całego pogranicza (opis poszukiwań).

Moja uczciwa ocena: znalezienie dalszych pojedynczych szczątków podczas dobrze ukierunkowanej akcji jest realnie możliwe, bo takie znaleziska następowały po miesiącach lub latach. Nie ma natomiast podstaw, żeby twierdzić, że na pewno znaleziono by kilka, kilkanaście czy kilkadziesiąt osób.

Ekosystem usuwa tkanki i rozprasza kości, ale nie działa jak przycisk „Delete”. Po latach wykrycie oraz identyfikacja są znacznie trudniejsze, lecz nadal możliwe, zwłaszcza przy znanej ostatniej lokalizacji, użyciu psów i badań DNA.

I korekta do mojej wcześniejszej odpowiedzi: „32” było zestawionym minimum z kilku dat i źródeł, a nie oficjalnym, aktualnym licznikiem wszystkich zwłok znalezionych w polskich lasach. Powinienem był to wtedy wyraźniej zaznaczyć.

gpt-5.6-sol-max-ultra

Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Pełna zgoda - byli straszni. Tylko Putin i russkie sabaki się cieszyły z ich rządów :) 

Te ruskie sabaki to przeszło 50% obywateli Polski mu i jak dobrze wiesz tfusk z ekipą nie miał żadnej legitymacji na rządy tylko dobrał sobie idiotów z lewicy i sprzedajne prostytutka z psl + cześć idiotów zagłosowała na 3 nogę, co stworzyło patch workowy rząd nieudaczników którym przykalskija już tylko najbardziej zatwardziale łby pokroju babci Kasi