Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skoro Asrock upalił forumowiczowi 7950x3d, wrzuciłem asekuracyjnie najnowszy bios 3.40. Wcześniej miałem stary bios (3.09) i Vsoc na Auto wynosiło 1,25V. Miałem ręcznie ustawione na 1,2V. Teraz na nowym biosie Vsoc automatycznie jest ustawiony na 1,2V.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Już myślałem, że jest jakiś problem z tym 8700G a okazuje się, że moje ustawienia RAMu z Ryzena 7700 które były testowane przez godzinę w AIDA, 25 minut w TM5, trochę grania w Resident Evil i w ciul godzin działania systemu nagle są niestabilne z APU. Myślałem, że vsoc za nisko, że CO za głęboko i to faktycznie chyba też było bo na -30 średnio 1 błąd WHEA na 25 sekund Furmarka. Przy -20 0 błędów, ale system nadal po jakimś czasie w Furmarku się wywalał. Dużo prób z różnymi napięciami i nadal nic. Z braku pomysłu ustawiłem sobie krzywe wentyli i przy kolejnej próbie w Furmarku system ustał dłużej, ale ostatecznie też się wywalił i wtedy mnie olśniło, temperatura RAM. Zrobiłem dwie kolejne próby i przy około 47 - 48*C wywalenie. Wczytałem profil EXPO i jak ręką odjął. 54*C i Furmark dalej działał. Przed Furmarkiem robiłem testy w 3DM Night Raid i tam błędu nie wyłapało bo RAM widocznie nie złapał temperatury. Wychodzi na to, że moje ustawienia są ok do zwykłego proca a do APU trzeba bardziej porzeźbić.

Edytowane przez Pentium D
  • Upvote 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 3.09.2025 o 15:39, wamak napisał(a):

Skoro Asrock upalił forumowiczowi 7950x3d, wrzuciłem asekuracyjnie najnowszy bios 3.40. Wcześniej miałem stary bios (3.09) i Vsoc na Auto wynosiło 1,25V. Miałem ręcznie ustawione na 1,2V. Teraz na nowym biosie Vsoc automatycznie jest ustawiony na 1,2V.

Na asusie vddio wynosi 1.47 tez pewnie upali cpu w dłuższym czasie, ręcznie obniżyłem do 1.32.

Opublikowano

Dziwna rzecz się stała bo kilka dni temu ponownie wsadziłem R7 7700 bo 8700G sprzedałem. Wgrałem bios 3.40 najnowszy na tamten dzień, ustawiłem sobie ramy, wentyle, napięcia -w tym SOC na 1.070V a teraz patrzę w zentimings i hwinfo a to dobija do 1,2V :hmm:

Opublikowano
4 godziny temu, wamak napisał(a):

@Pentium DNa nowszych biosach Asrocka napięcie SOC się ustawia w "External Voltage Settings" na dole "OC Tweaker". Bezpośrednio w "OC Tweaker" nie działa, można tam wpisać cokolwiek.

Dobrze pamiętałem, że to ustawiłem tak jak na wcześniejszych biosach.

IMG20250927141019.thumb.jpg.7b197076fa429c30f54ed1e6c03f95a6.jpg

Ustawiłem 1,07V w EVS i zaskoczyło. Posrana akcja. Ciekawe czy na tym nowym 3.50 też to tak głupio działa. 

Opublikowano

Coś syfiasty ten bios 3.40. O ile wczoraj po ustawieniu Vsoc na 1.070V komp mi jeszcze zabootował po resecie o tyle teraz jak chciałem go odpalić 4 razy walnął mi blue screena. 3 razy na vsoc na 1.070 i raz na 1.100V bo myślałem, że to coś pomoże. Wczytałem zapisany profil i znowu jestem na vsoc 1.200V, komp wstał i działa. To jest kurwa żart. Na starszych wersjach bios komp działał normalnie nawet na vsoc 1.060V przez tygodnie.

Przy 3.40 napisali " Improve memory compatibility and system stability." Taa, chyba w dupie.

Cofam na 3.16 tam wszystko chodziło tak jak powinno.

Opublikowano
7 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Coś syfiasty ten bios 3.40. O ile wczoraj po ustawieniu Vsoc na 1.070V komp mi jeszcze zabootował po resecie o tyle teraz jak chciałem go odpalić 4 razy walnął mi blue screena. 3 razy na vsoc na 1.070 i raz na 1.100V bo myślałem, że to coś pomoże. Wczytałem zapisany profil i znowu jestem na vsoc 1.200V, komp wstał i działa. To jest kurwa żart. Na starszych wersjach bios komp działał normalnie nawet na vsoc 1.060V przez tygodnie.

Przy 3.40 napisali " Improve memory compatibility and system stability." Taa, chyba w dupie.

Cofam na 3.16 tam wszystko chodziło tak jak powinno.

U mnie również problemy ze stabilnością na 3.4. Przywróciłem standardowe ustawienia XMP na 6000 z luźnymi timingami.

Opublikowano
8 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Coś syfiasty ten bios 3.40. O ile wczoraj po ustawieniu Vsoc na 1.070V komp mi jeszcze zabootował po resecie o tyle teraz jak chciałem go odpalić 4 razy walnął mi blue screena. 3 razy na vsoc na 1.070 i raz na 1.100V bo myślałem, że to coś pomoże. Wczytałem zapisany profil i znowu jestem na vsoc 1.200V, komp wstał i działa.

To mam inne doświadczenia. Przechodziłem z 3.09 na 3.40 i jedyny syf to właśnie zdublowane napięcie SOC, z czego jedno nie działa. Zarówno na starym, jak i nowym biosie do 6000 1:1 muszę ustawiać 1,2V VSOC, bo już 1,15V jest niestabilne. Teraz mam asynchroniczne 8000 z VSOC 1,0V.

Biosu 3.50 na razie nie sprawdzam, bo nie chce mi się kolejny raz wszystkiego przeklepywać. Oprócz dłubniętych pamięci i CO są jeszcze zmienione krzywe wentylatorów.

Sprawdzałeś może, czy działają zapisane na Penie profile na różnych biosach?

Opublikowano (edytowane)

Wróciłem do ustawienia pamięci 6000 (przy 8000 co któreś uruchomienie za długo trenowało pamięć) i teraz mam pytanie odnośnie VDDP. Domyślnie jest ustawione na 1,15V. Czy to nie za dużo?

edit

Jak obniżyłem do 1,05V, to w przeglądarce pojawiały się jakieś małe prostokąty, jakby grafika była walnięta. Chyba musi być te 1,15V.

Edytowane przez wamak
Opublikowano

VDDP Auto to jest właśnie 1,15V i tak też zostawiam.

Pytanie się wzięło stąd, że w poradniku podkręcania pamięci tomcuga jest taki zapis:

Cytat

VDDP ma domyślną wartość ok. 0,95 V i ona także nie stanowi żadnej przeszkody. Inaczej sprawa wygląda, kiedy chcemy przy wariancie asynchronicznym wycisnąć wszystkie soki z posiadanej pamięci oraz CPU. Wtedy VDDP warto podbić, eksperymentując w zakresie 1,0-1,1 V (jeszcze wyższe wartości raczej niczego nie poprawią, a przynajmniej mi się to nie zdarzyło).

Przy wariancie asynchronicznym 8000 to 1,05V u mnie działało, a synchronicznie 6000 1,05V powoduje, że grafika się sypie. Dziwne.

• Thanks 1