Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Radio Tirana napisał(a):

Kupowania od Chińczyków nie ma co się bać, brałem od nich Ryzena 7700 - przyszedł w ładnym pudełeczku i działa po dziś dzień (nabywca z OLX się nie skarżył). 

Natomiast ten 7700x3d będzie cenowo opłacalny za powiedzmy 750 zł. Kwestia czasu. 

Ja brałem 7700 i 7800x3d. Wezmę też 9800x3d jak będę miał taki humor. Ale to nie jest sport dla wszystkich.

Opublikowano
1 minutę temu, Radio Tirana napisał(a):

Natomiast ten 7700x3d będzie cenowo opłacalny za powiedzmy 750 zł

Wątpię. Jak 7800X3D będzie za 50 - 100 zł więcej to jednak te 500 MHz to dużo i jednak 7700x3d to gorszy krzem. Mogą to być takie śmieci jak 7500F.

Opublikowano

Pies niebał to całe AMD. U Intela jak się degradowały to gwarancja +2 lata i przyjmują wszystko. I nie ma wymówek że kręcony to nie wymienimy. Tutaj odmowa po zdjęciu :boink: Aby tak wybrzuszyć proca temperatura musi być w okolicy 220*C przez jakiś czas. Odmowa bo uszkodzony mechanicznie to nieśmieszny żart bo wiadomo co powodowało takie uszkodzenia. Oszczędzą 400 euro a strat wizerunkowych na kilka milionów. 

Opublikowano

Ale chyba nie było takich wybrzurzesz ani odbarwień. Chyba też nikomu nie padł zen 4. To jest taki sam przypadek co u derbauera. Kupił uszkodzonego proca z wypłyniętym indem spod IHS od widza i proc też miał odbarwienia na środku proca.

Opublikowano
1 godzinę temu, Grolshek napisał(a):

Czyli nie kupujemy płyt na A: Asrock, Asus, Aorus :D

A co masz do Asusow? Kiedys zanim palily cpu przy vsoc powyzej 1.3V, ale to akurat kazdy producent zblokowal, to teraz wszystko jest git raczej.

Jakos nie widzę masy postow na forum ocn, czy na videocardz ze asus czy gigabyte uwalaja procki na potege.

Sam mialem z 3 asusy (gene, hero, apex), 1 asrocka (nova) i 1 gigabyte (tachyon), przewalilem kilka cpu i zaden sie nie ujaral.

To rowie dobrze moge mowic ze problemu nie ma, tak jak ty od razu wszystkie mobo odrzucasz :D

Niedlugo nic nie bedziesz mogl kupić przez taka paranoje...

Opublikowano
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Ale chyba nie było takich wybrzurzesz ani odbarwień. Chyba też nikomu nie padł zen 4. To jest taki sam przypadek co u derbauera. Kupił uszkodzonego proca z wypłyniętym indem spod IHS od widza i proc też miał odbarwienia na środku proca.

Tak wyglądał przypalony 7950 z tego forum. Ale on nie padł.

image.png.7dc274bb928875ff8408722ea52e9204.png

Opublikowano

Fakt o tym przypalonym zapomniałem.

Jeszcze w kwestii podejścia do odpowiedzialności za produkt który się sprzedaje. 14900K z tacki, wyprodukowany w 31 tygodniu 2025 czyli już dawno po poprawieniu procesu produkcji i wypuszczeniu poprawek BIOS.

1780993192.thumb.webp.3babdace8928a43e4b3dbf96a917a241.webp

Screenshot_2026-06-09-13-26-36-81_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.thumb.jpg.a9e7cebfd78b03e8337c6b7a1502cda9.jpg

Opublikowano

Afera o pietruszkę. Ja tylko przypomnę że na świecie co chwilę psuje się  różnej maść elektronika a tu robią aferę bo się procesor zepsuł tak jakby nic innego w komputerze się nie psuło nigdy i nikomu 😆 No tak bo jak nie wstawi w internet to się nie psuje ;) 

Opublikowano

Dalej problemy z czytaniem.

Afera o to, że AMD wypina się na spalenie procesora a to ich wina bo to oni dają producentom płyt widełki dla napięć. Jakby uszkodzenie wyszło od płyty to by to wyglądało tak, a płyta poszłaby do śmieci.

image.png

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.06.2026 o 17:21, bourne2008 napisał(a):

Tak wyglądał przypalony 7950 z tego forum. Ale on nie padł.

image.png.7dc274bb928875ff8408722ea52e9204.png

Przez kilka godzin nie mogłem odpalić komputera bo część pada w CPU się oderwała i zrobiła zwarcie na 2 pinach (prawdopodobnie) po usunięciu  tego kawałka miedzi z podstawki w płycie głównej mogłem odpalić komputer normalnie, nie było żadnej degradacji w wydajności i gwarancje uznali, dostałęm wtedy 9950x3d w zamian za 7950x3d. Ostatnie informacje o odmowie mogą być po prostu przez jakiegoś pajeta co leci na autopilocie :E 

Oczywiście pisząc z supportem mocno naciskałem, że obawiam się obecnego wyglądu CPU, że może się spalić itd itp.

Edytowane przez kekeke
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, kekeke napisał(a):

Głośny trzask był pewnie z zabezpieczenia prądowego w zasilaczu, są jakieś informacje czy ten bequiet mu też nie padł? :E

Mój rysiek padł na beQuiet :E

Masz w poście na Reddit info że wszystko inne sprawne. Graty były testowane przez serwisy producentów. W płycie tylko piny podprostowali i 64h testowali z innym X3D.

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano

Kochane AMD i ich produkty wysokiej jakości :E Trzeba być zdolnym inaczej aby tak koślawo ind położyć.

Resize_20260616_173235_5472.thumb.jpg.f5901975a3a7a81b279e7358f764df07.jpg

Jakbym miał zostawić dla siebie to bym zrobił delida i dał płynny metal, ale to nie dla mnie. Poza tym jakiś czas temu dałem płynny metal na 8700F i jego też chce sprzedać. Z ciekawości strzepałem go jak termometr i po paru ruchach wypłynął spod IHS ciekły metal. Już przy pierwszym delidzie podejrzewałem że może dojść do czegoś takiego. Musiałem zrobić ponownego delida i dałem PTM. Te procki nie nadają się do odsprzedaży z ciekłym metalem pod IHS. Dużo smd i pól kontaktowych wokół rdzenia i sam IHS "dziurawy". 

Opublikowano

Nie rozumiem zachowania podkręconego R 7700 w Cinebench R23. Ustawiłem PPT, TDC i EDC takie, jakie ma 7700X, tjmax na 94 st., boost clock +50 (5400Mhz max).
Chodzi mi o to, czemu nie chce brać powyżej ~133W, mimo że żadne limity nie są przekroczone. W CB R23 nie osiąga pełnego 5400Mhz.

W teście CPU OCCT jest poprawnie, odbija się od limitu 142W. Poniżej przedstawiam screen po teście w CB R23:

HWINFO64.thumb.jpg.f2294f96bff8836a8c201a69fabab97a.jpg

Opublikowano
37 minut temu, wamak napisał(a):

Nie rozumiem zachowania podkręconego R 7700 w Cinebench R23. Ustawiłem PPT, TDC i EDC takie, jakie ma 7700X, tjmax na 94 st., boost clock +50 (5400Mhz max).
Chodzi mi o to, czemu nie chce brać powyżej ~133W, mimo że żadne limity nie są przekroczone. W CB R23 nie osiąga pełnego 5400Mhz.

W teście CPU OCCT jest poprawnie, odbija się od limitu 142W. Poniżej przedstawiam screen po teście w CB R23:

HWINFO64.thumb.jpg.f2294f96bff8836a8c201a69fabab97a.jpg

Jak zdjąłem limity w 7700 to ponad 150W mi wciągał.

Opublikowano
49 minut temu, wamak napisał(a):

Bo to zalezy od instrukcji, temperatur ;) Limit to nie wszystko. 

Ustaw na testa wiekszy limit i sprawdz ponownie.