Skocz do zawartości

AMD ZEN 4 (SERIA RYZEN 7xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CO płacisz na ali tyle jest cło i Vat wliczone.

Chyba że kupisz nie na ali np w sklepie poza EU to cło i Vat płacisz ty, chyba że jest tax included to oni .Do 150E cła sie nie płaci.

prosty przykład żonma kupi ła szmaty za 5000Kć w Anglii przysło +48% cło i Vat.

W dniu 28.12.2024 o 17:31, NoviAMG napisał(a):

Ogólnie bawiąc się 9800x3d, widać też w nim spory potencjał jeśli chodzi o UV w grach. W sumie samo dołożenie +200mhz na pbo, okrutnie zwiększa napięcie, pompuje pod 1.3v u mnie, a na stock zegarach jest ledwo 1.1v. Wszystko już z dopasowanym co do mojej sztuki. Z ciekawości wbije ppt na 44w i zobaczę ile wydajności spadnie względem stock :). 

daj -200 

Opublikowano (edytowane)

Niby do 150e się cła nie płaci kupując z alie, a powyżej zależy od sprzedawcy. Zamówiłem kingbank 7200cl34 za śmieszne pieniądze, cena katalogowa nawet jest poniżej 150e, a VAT niby był policzony przy kasie. Albo trafiłem na wyrywkową kontrolę, albo coś jest nie tak. Paczka z kontroli na kontrolę trafia. Co śmieszne, zamówiłem też 20 innych paczek w podobnym czasie, i wszystkie mam już prawie 2tyg w domu. Tylko ta poszła samotnie i się wala po oddziałach ...

Ustawiłem ppt na 44w, jest to za mało dla dobrej wydajności 9800x3d. Porównanie sotr benchmark 327 vs 425 fps bez limitu gpu. Ale już 55w ppt ma straty jakieś 5-7% do stock. 

Spoiler

Screenshot_2025-01-01-13-15-04-56_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpgScreenshot_2025-01-01-13-15-34-86_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano (edytowane)

Bo paczki z Alli to się zamawia z dostawą DHL np do żabki, dostawa zazwyczaj w 9-10dni

Zamawiam po kilkanaście paczek tygodniowo z elektronika, nigdy nie policzyli cła 

Edytowane przez razz1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kales napisał(a):

Cało na elektronikę jest 0% z tego co piszę w necie. VAT jest płacony od razu z Ali. Wiec raczej nic nie powinni dorzucić.

Dokładnie wyszło 599,87.

Ali, jeśli w ofercie nie masz tego napisane, to najczesciej obniża cenę o clo, ktore sam pozniej oplacasz.

Tzn dla towaru o wartosci powyzej 150Euro.

Celnicy trzepia praktycznie kazda paczke taka i nie ma co liczyc na ulgi.

Chyba ze sie trzepna...

Edytowane przez Zachy