Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
W dniu 17.07.2025 o 17:27, Suchy211 napisał(a):

Czyli co, teraz to już nawet rosja nie będzie decydować czy tą wojnę prowadzić czy nie?

Ale kto ci powiedział że to nie ruscy zdecydują? The MR.?

jak im się znudzi, zaczną liczyć się z rachunkiem ekonomicznym jak nie z własnymi sołdatami to może powidzą dość. Jak narazie cenią chyba coś bardziej. Jak nagle się pesymistycznie zrobiło... Zamiast kompnąć w kalendarz to kolejna tura negocjacji "pokojowych" Władzie czeka.

Opublikowano

Ale p czym ty piszesz? Słowa można dwojako rozumieć... to na ile się włączają faktycznie to inna historia. Idź ich zapytaj ocb...

Nic tak z hukiem nie deklarują jako swoje wsparcie ale na Kima z północy mają wpływ...

Mówiąc krótko zgniły rozejm się szykuje jak Ukraina wytrzyma.

Opublikowano
19 godzin temu, crush napisał(a):

Popierasz islamskiego zamordystę bo nie lubisz Żydków? 🤔

Ja tam nie mam nic do islamu dopóki jest poza granicami Polski. A Turcja zawsze była naturalnym sojusznikiem Polski z perspektywy geopolityki. Inna sprawa że Polacy ogólnie nie potrafią w geopolitykę...

Opublikowano (edytowane)

Wiosną, nie pamiętam, załóżmy że na początku marca, słyszałem w pogadance, że ruskie kombinują z opozycją, próbują jątrzyć, przekupywać i próbują gadać z zachodem aby to ludzie im bardziej "przyjaźni" odsunęli od władzy Zelenskiego.

Nawet ktoś z kimś z Ameryki miał gadać.

Minęło trochę czasu:

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/donald-trump-chce-usunac-wolodymyra-zelenskiego-sensacyjne-wiesci-z-usa/wth36eq,79cfc278

W sumie to chciałbym z jednego punktu widzenia. W końcu przestałbym musieć się użerać z ludźmi, którzy śmieją się jak piszę, że Trump i jego ekipa jest/są na sznurku Kremla.

No bądźmy poważni. Usunięcie Zelenskiego nie jest po to aby Rosja zechciała  łaskawie usiąść do stołu negocjacyjnego. Jest po to, aby otworzyć drogę do wstawienia na Ukrainie swoich pacynek i do otwarcia ekspresowej drogi do stania się drugą Białorusią.

Co za hańba dla zachodniego świata, że onuca wlazła w śmierdzące Trampki tak głęboko, że w ogóle ktoś o takim rozwiązaniu dyskutuje. I piszę to ze świadomością, że ew. "rozwiązanie siłowe ze storny USA" pewnie jest zagrywką dziennikarza pod rozglos i sensację. Tego się tak nie robi. USA nie dołączą oficjalnie do rusków i nie wjadą do Kijowa czołgami ramię w ramię z fiutinowcami.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 2
Opublikowano
8 minut temu, Winter napisał(a):

Z góry zakładasz, że Załużny byłby marionetką. Tak by nie było. Poza tym to Zelenski przykrywa wszystkie niewygodne tematy związane z korupcją.

Nie, ale jak WIEM, że ruscy od miesięcy kombinują, próbują przekupować i IM TO JEST NA RĘKĘ, to z góry zakładam, że nic dobrego w tym być nie może.

Co do Zalużnego. On jest jeden. A nawet o nim wiem niewiele. Ruski wywiad nie jest słaby. Mogą wiedzieć, że np. w takim wariancie zagrają na wewnętrznych kłótniach i/lub będzie łatwo wpakować gdzieś "doradcę" który ostatecznie będzie namawiał do pomysłów zbliżających Ukrainę do zostania Białokrainą ze swoim Panem Kartoflem na czele. 

Co do tego, że Zelensky się ugaduje z przestępcami z oligarchii. Oczywiście. To jak podchodzi do wojny, że spierd(zie)lił mnóstwo wysiłku militarnego przekładając polityczne cele nad wojskowe - do dziś mnie wkurza. Jego postawa wobec Polski to skandal. 

Ale i tak.

Poza tym nie wierzę, żeby tam nagle wszyscy wpływowi mogli się złapać za ręce i być nieskazitelni, prawi, uczciwi i mający dobro rodaków jak swój główny cel.

Jakby to było "zamienić Zelenskiego na aniołów" to jasne. Ale to nierealne. Tak się po prostu nie da. 

Żeby jeszcze nie pokrywało się to z ruskimi postulatami to może bym dłużej się zastanawiał. Ale tak - zero wątpliwości. To czysty debilizm i zdrada, a jeśli USA zechcą choćby niebezpośrednio użyć siły (niekoniecznie fizycznej/militarnej) to powinno się to skończyć sądem międzynarodowym, za zdradę i pomoc zbrodniczemu reżimowi.

Opublikowano
2 godziny temu, Dimazz napisał(a):

Albo wprowadzą przymusowe zapłodnienia

Mengele, wyhamuj trochę. 

2 godziny temu, Winter napisał(a):

Ja tam za nim nie zapłaczę.

Płakać nie będę, ale szkoda mi go będzie, bo moim zdaniem on jest jednym z powodów, dla których ukry nie poddały się po 3 dniach. 

• Upvote 2
Opublikowano
23 godziny temu, crush napisał(a):

Popierasz islamskiego zamordystę bo nie lubisz Żydków? 🤔

Za bardzo się rozpanoszyli, a w Strefie Gazy popełniają zbrodnie przeciwko ludzkości.

Poza tym:

Lapid

Choć trzeba przyznać, że po kilku latach zmienił w dużym stopniu nastawienie.

Lapid 2025

Opublikowano
4 godziny temu, Winter napisał(a):

Doczytałeś artykuł, który podałeś do końca?

"Według źródeł Hersha, USA i Europa liczą na zmianę władzy w Kijowie, która pozwoli na rozpoczęcie negocjacji z prezydentem Rosji Władimirem Putinem"

Czyli nie tylko USA na czele z Trumpem chcą zmiany. Również Europa. Sposób w jaki Zełeński prowadzi swoją politykę zagraniczną to jakiś żart, bo z gościem nie idzie się konstruktywnie dogadać.

hahhaaha bo z putinem da sie dogadac konstruktywnie:boink:

Przecież to kacapska propaganda w najczystszym wydaniu. Nikt normalny w Europie chyba w to nie wierzy ze wymiana Zelenskiego, spowoduje że kacapia zrezygnuje ze swoich postulatów 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Można było zakończyć na przeczytaniu imienia i nazwiska jegomościa który jest informatorem - Seymour Hersh - to jest poziom Carlsona, Joe Rogan czy innych „ekspertów” na pasku Kremla. Żeby być dosadnym - to debil. Nie ma żadnego informatora w Europie, to są tylko jego domysły i wrzuca plotki na zachodzie by odwrócić się od Żeleńskiego. 

https://jeremyfassler.medium.com/the-sad-downfall-of-seymour-hersh-4397459dba31

Edytowane przez TheMr.
Opublikowano
7 godzin temu, Winter napisał(a):

Doczytałeś artykuł, który podałeś do końca?

"Według źródeł Hersha, USA i Europa liczą na zmianę władzy w Kijowie, która pozwoli na rozpoczęcie negocjacji z prezydentem Rosji Władimirem Putinem"

Czyli nie tylko USA na czele z Trumpem chcą zmiany. Również Europa. Sposób w jaki Zełeński prowadzi swoją politykę zagraniczną to jakiś żart, bo z gościem nie idzie się konstruktywnie dogadać. Gość jest do natychmiastowej wymiany od dawna. A już to w jaki sposób traktował wielokrotnie Polskę, choćby za tekst z ONZ, czyli nawet puszczenie Tuska w osobnym pociągu, to po prostu sowieckie metody wywierania presji lub ośmieszania.

Ja tam za nim nie zapłaczę. On i tak skończy na wygnaniu i do końca życia będzie pod ochroną, bo ruscy na bank będą go chcieli odstrzelić.

"Europa" może oznaczać wiele. Poza tym nie uważam wszystkich Europejskich polityków za wzór dobra i moralności. Na pewno wielu już przebiera nóżkami żeby wrócić do "business as usual" z ruskimi. Szczególnie, że agentura wpływu Kremlinów jest niestety dość duża i skuteczna. Polityk w Niemczech czy Francji będzie gadał pro-rosyjsko od tej samej sekundy gdy mu wyjdzie, że opinia publiczna jego wyborców (choćby na skutek ruskiej propagandy) kategorycznie sprzeciwia się wydatkom na pomoc Ukrainie. Polityk to oślizgła istota, która zawsze patrzy jak czynić dobro. Ale te dobro osobiste, dla siebie.

Co do Załużnego - nie znam sytuacji. Nie orientuję się, nie wiem nawet za bardzo kto to. Tyle co słyszałem w omówieniach starć militarnych na kanałach typu Lisowski, Lewandowski, Wolski itp.

Nawet jeśli Zelenskiego nie lubię i nie uważam go za dobrego lidera, to bardzo się obawiam zmiany władzy. Wiele rzeczy może się zmienić na gorsze.

4 godziny temu, Winter napisał(a):

Możliwe. Morale wzrosło, gdy nie uciekł. Z Janukowyczem poddaliby się na drugi dzień.

Tu zaznaczę, że mogę się mylić, bo mam za mało wiedzy, ale:

Poddaliby się politycznie i nie byłoby żadnego najazdu wojskiem. Byłoby jak na Białorusi. Bracia Rosjanie by przyjechali ze swoim wojskiem aby ich stacjonowanie broniło Ukrainy przed zgniłym zachodem, a rząd zacząłby ostro tępić niezależne media kwestionujące to, czy rzucenie się w ramiona Putina to był dobry pomysł.