Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, Wu70 napisał(a):

Za 2-3 lata i tak będą lepsze niż obecne kompy (zakładam że obecne są słabe :D) albo po prostu kup tanie GPU do tych PC?

Generalnie problem wydajności jest wyolbrzymiany, zobacz statystyki steam na czym ludzie grają ;) Moje GPU ma 6 lat i jak gram to mam wrażenie że przed nim jeszcze długie lata.

Na laptopach po 4-5k można grać całe długie lata bez problemu.

Chyba w bieda Fhd:E

Opublikowano
8 minut temu, Wu70 napisał(a):

Za 2-3 lata i tak będą lepsze niż obecne kompy (zakładam że obecne są słabe :D) albo po prostu kup tanie GPU do tych PC?

Generalnie problem wydajności jest wyolbrzymiany, zobacz statystyki steam na czym ludzie grają ;) Moje GPU ma 6 lat i jak gram to mam wrażenie że przed nim jeszcze długie lata.

Na laptopach po 4-5k można grać całe długie lata bez problemu.

Spoiler

Zależy. Dla mnie wydajności brakuje i to skandalicznie. Żeby najmocniejszy w grach PC na świecie musiał schodzić do 1080p żeby mieć marne 60fps bez upscallerów to jest skandal. 

Żeby  karta za 1500zł miała 8GB to jest skandal.

Żeby na karcie za 2000zł trzeba było grać w 720p albo 540p jak się chce współczesnego FPSu (120+) albo chce się PT, to jest skandal.

Żeby karta za 6000zł nie ogarniała nawet 1440p w 240fps bez RT/PT to jest skandal.

Z drugiej strony masz durne filmiki w wątku obok, mające udowadniać, że 2060Super + Ryzen 3600 starcza.

Owszem, da się na PC przejść grę w 360p i 20-25fps, ale czy to nadal będzie "granie na PC"? Moim zdaniem nie. 

PC tradycyjnie  (dawno temu) był awangardą nowości, nowej jakości. A nie grania w marnych 50fps w 1080p + upscaller + MFG na karcie za 15 tysi. Tu powinniśmy się przynajmniej nie cofać, a nie kisić się od ponad dekady w 1440p jako maksymalnej sensownej rozdziałce w większości gier. 

Co do grania na laptopach - no na integrze też można. Tylko co z tego. 

To jak gadanie kilka lat temu, że Steam Deck starcza do większości gier na PC. Gówno prawda. 

Wszystko zależy od doboru gier i oczekiwań. 

A co do laptopów -  w oczach intela i nie tylko, desktop PC już zdechł. Nawet nie wzięli go pod uwagę projektując proce - tylko że mieli pecha, że AMD przypadkiem zrobiło X3D i poprawki/zmieny w architekturze, które naprawilły problemy. Ryzeny 2 poprawiły jedną z głównych wad. Ryzeny 3 drugą. A Ryzeny 4 poprawiły jeszcze bardziej. Intel tymczasem kompletnie olał desktop skupiając się na procach serwerowych i tych do laptopów właśnie.

Niestety w tym kierunku to idzie. Będzie eliminacja (powolna) desktopów tak, aby pod pojęciem PC gaming w roku 2035 się rozumiało "laptop gaming". No chyba, że AMD nie dołączy do tego posranego podejścia, ale pewnie dołączy. 

Może przynajmniej opłacalność laptopów się poprawi, bo dziś jest z tym masakra. Kompa na poziomie Ryzen 7600+5070 możesz uzyskać kupując laptopa za.. 18 tysięcy. To powinno być w półce <5000zł żeby to miało sens. 

W najbliższych kilku latach będą ogromne poprawy w wydajności laptopów, ale nie wiemy ile z tego się przełoży na opłacalnść. Weźmy takie strix halo. APU były wymyślane jako tańsza alternatywa, a teraz to jeden z najdroższych układów (co trochę usprawiedliwiają jego duże rozmiary więc i koszt produkcji w TSMC)

Intel jest wyraźnie zainteresowany rywalizacją w laptopach, ale nie bardzo widać zainteresowanie poprawą opłacalności.

A laptopy za 3000zł są o kant dupy potłuc a nie do grania. No chyba,  że w w memowych "console like cinematic experience - 24fps"

A co do

21 minut temu, Wu70 napisał(a):

Moje GPU ma 6 lat i jak gram to mam wrażenie że przed nim jeszcze długie lata.

No to sorry, ale karta wyraźnie szybsza od tego "zabytku" kosztuje dziś od 4100zł. 

To już nie ma sensu patrzeć jak stara jest karta. 

Żyjemy w czasach w których na +20% wydajności musimy czekać 6 lat, a na dobicie do 50% prawie dekadę (2022 4090> cokolwiek z tej półki (szyna/pobór prądu) 384bit, bo po 5.5r. będzie +10% w rasterze)

Masz nadal mocną kartę. W 2008r. sześcioletnim Geforce 4 mogłeś się conajwyżej podetrzeć. W 2004r. też byś HL2 czy Far Cry na Voodoo 2 nie pograł. 

Ale teraz są inne czasy. Nvidia właśnie wznawia produkcję rtx 3060... :(

Opublikowano

Ja rozumiem że wam brakuje ale w temacie dyskusji tym dzieciom najpewniej nie będzie brakować na laptopie za 4-5k. Odpowiedź jest na steamie, nawet @ODIN85 trochę podpowiedział.

7 minut temu, j4z napisał(a):

A które to? Bo ja nie wiem.

Nie grasz w gry w które grają dzieci więc z umiarkowanym przybliżeniem możesz przyjąć że to będą właśnie te gry w które grasz :D

• Haha 1