Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, galakty napisał(a):

Kiedy mi się nie chce dla 20 FPS wymieniać całej obudowy i bawić z kablami... :E 

I te testy są z RTX 5090, daj poziom 4070Ti i nagle już nie będzie tak super. 

Doskonale rozumiem, że ci się nie chce bo mi też by się nie chciało 8:E

Ale jeśli chodzi o low fps to będziesz miał podobne zależności. Test jest wykonany w miejscu procesorowym, więc jeśli na 5090 dropi na słabszym procku do ~40fps to i na 4070ti będzie.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Kupowałem praktycznie na premierę, ale ile lat się nagrałem to moje ;) Ja chętnie wymienię platformę, ale chcę od razu mieć spory skok, a nie jakiś tam tym bardziej że ja FPS blokuję i tak, a tam gdzie mi brakuje wydajności to właśnie z GPU.

Wymieniać i bawić się w cały proces nawet jeśli wyjdę bezkosztowo mi się zwyczajnie nie chce, mam co robić w życiu i poczekam aż skok będzie spory. 9800X3D wleci od razu, a nie półśrodki. 

Teraz, lukadd napisał(a):

Doskonale rozumiem, że ci się nie chce bo mi też by się nie chciało. 

Ale jeśli chodzi o low fps to będziesz miał podobne zależności. Test jest wykonany w miejscu procesorowym, więc jeśli na 5090 dropi na słabszym procku do ~40fps to i na 4070ti będzie.

No może i tak, nie twierdzę że nie. Tylko czy mi low fps spadnie na 40 czy 60 fps to szczerze... Jeden  ciul bo to i tak tragiczna wydajność. 

Opublikowano
14 minut temu, galakty napisał(a):

Tak bez sensu, zabawa w sprzedaż, ogłoszenia, kupno, nie wiadomo czy dobra sztuka się wylosuje, czas, jakiś pieniądz też trzeba dołożyć - nie chce mi się. Jak wyjdzie nowy Zen i 9800x3d spadnie w okolice cenowe 7800x3d to pewnie wymienię i kop będzie potężny.

Gdzie ja pisałem o maju? Pisałem że kupiłem minileda za 1600 zł, sprzedałem za 1300 zł, kupiłem WOLED za 2800 zł. Przy 7800x3d widzisz okazję życia, a z miniledem przespałeś i przegrałeś, teraz nawet 800 zł nie wiem czy dostaniesz czyli 800 zł w plecy + 1400 zł dołozyć musisz do WOLED tandem i moim sposobem miałbyś półtora roku już zabawy na OLED... Gdzie różnica jest KOLOSALNA, a nie jak 5800x3d vs 7800x3d. Jak dalej tego nie widzisz to już nic nie poradzę.

To daj poziom 5080 w testach, pasuje również. Ale nie 5090 którego nie ma nawet 1% graczy. 

👍

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Tak bez sensu, zabawa w sprzedaż, ogłoszenia, kupno, nie wiadomo czy dobra sztuka się wylosuje, czas, jakiś pieniądz też trzeba dołożyć - nie chce mi się. Jak wyjdzie nowy Zen i 9800x3d spadnie w okolice cenowe 7800x3d to pewnie wymienię i kop będzie potężny.

Bo nie można wystawić sprzętu na którym się siedzi xD Ogłoszenia skąpe w stylu lamy czyli jedno zdjęcie i dwa zdania opisu to też nie jest czasochłonne.
No i z tym losowaniem... 7800X3D za 1250zł to masz nówki ze sklepu. Jak się uprzesz to kupisz 3 i odeślesz 2 na zwrot ;)

6 minut temu, galakty napisał(a):

Gdzie ja pisałem o maju? Pisałem że kupiłem minileda za 1600 zł, sprzedałem za 1300 zł, kupiłem WOLED za 2800 zł. Przy 7800x3d widzisz okazję życia, a z miniledem przespałeś i przegrałeś, teraz nawet 800 zł nie wiem czy dostaniesz czyli 800 zł w plecy + 1400 zł dołozyć musisz do WOLED tandem i moim sposobem miałbyś półtora roku już zabawy na OLED... Gdzie różnica jest KOLOSALNA, a nie jak 5800x3d vs 7800x3d. Jak dalej tego nie widzisz to już nic nie poradzę.

Piszesz o półtorej roku, a kwiecień-maj był półtorej roku temu. Kupiłem wtedy minileda jak Ci wkleiłem z allegro i nie było wtedy dobrych cen na OLEDy.
Okres w którym sprzedałeś miniLEDA bo to było później jak pisałeś na forum akurat miałem inne wydatki. Mówisz o dołożeniu 1500zł, a ja mówię o zmianie na 7800X3D za darmoszkę - nie czujesz, że to trochę inne kwestie?
Wychodzi na to, że musiałbym teraz sprzedać minileda za 769zł aby łyknąć tego Gigabyte 4gen Tandema i wyjść 1 do 1 z Twoim wsadem... ale nie bierzesz pod uwagę ile stracisz teraz na sprzedaży swojego obecnego WOLEDa ;) 
No i nadal wydaje mi się, iż będę bardziej do przodu od Ciebie ;)

11 minut temu, Grolshek napisał(a):

Ja kupiłem na OLX za 900 sprzedałem za 1300 i za niego wjechała 7500f/B650/2x16 Goodramów.

No i paradoksalnie jak każdy wie, Fka, którą kupiłeś w testach różnej maści wypada podobnie do 5800X3D co od dawna nie jest tajemnicą

16 minut temu, galakty napisał(a):

To daj poziom 5080 w testach, pasuje również. Ale nie 5090 którego nie ma nawet 1% graczy. 

Ale naprawdę nie czujesz tej granicy absurdu, że chcesz abym Ci udowadniał wyższość 7800X3D nad 5800X3D co jest powszechnie wiadome?

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

Bo nie można wystawić sprzętu na którym się siedzi xD Ogłoszenia skąpe w stylu lamy czyli jedno zdjęcie i dwa zdania opisu to też nie jest czasochłonne.

Sprzedawałeś kiedyś elektronikę? Nie miałes setek pytań z tyłka i negocjacji? Na Allegro nie było problemów gdzie stają ZAWSZE po stronie kupującego i nieraz oszukują? Zazdroszczę. 

1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

No i nadal wydaje mi się, iż będę bardziej do przodu od Ciebie ;)

A sobie bądź, to nie ja rozpętałem wojnę cenową, chciałem Ci tylko wytknąć absurd bo pouczasz, a sam się wkopałeś i na czacie ostatnio stękałeś że mogłeś sprzedać minileda wcześniej. Krótka pamięć coś występuje w tym przypadku. 

2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Ale naprawdę nie czujesz tej granicy absurdu, że chcesz abym Ci udowadniał wyższość 7800X3D nad 5800X3D co jest powszechnie wiadome?

Tak jak OLED nad miniled, a stękałeś wielokrotnie że o nieee wypali się, o nieee jasność mała a ja mam 1000 nitów....

EOT już, wystarczy ;) 

Opublikowano
9 minut temu, galakty napisał(a):

Sprzedawałeś kiedyś elektronikę? Nie miałes setek pytań z tyłka i negocjacji? Na Allegro nie było problemów gdzie stają ZAWSZE po stronie kupującego i nieraz oszukują? Zazdroszczę. 

Ja sprzedaję tylko na OLX od czasów gdy zdarli mi dużą prowizję za 6600XT w kryzysie GPU.
Staram się sprzedać nie sprzedawać, prosta fota, prosty konkretny opis.
O negocjacji cen możesz napisać w ogłoszeniu, że nie negocjujesz.
Jak widzę w podglądzie jak ktoś PMkę zaczyna od absurdalnej kwoty, to nawet jej nie "odczytuje".

11 minut temu, galakty napisał(a):

A sobie bądź, to nie ja rozpętałem wojnę cenową, chciałem Ci tylko wytknąć absurd bo pouczasz, a sam się wkopałeś i na czacie ostatnio stękałeś że mogłeś sprzedać minileda wcześniej. Krótka pamięć coś występuje w tym przypadku. 

Porównujesz wymianę "za darmo" do "wymiany za 1500zł+++" i to jest absurd.
Po prostu na dzień dzisiejszy nie ma innego logicznego argumentu na nie-wymianę 5800X3D na 7800X3D jak własne lenistwo i to rozumiem, szanuję, jednak wszystkie inne pseudoargumenty do mnie nie trafiają, bo są naciągane jak plandeka na żuku.

No i stękałem ale i tak będę bardziej na plus o czym wyżej wspomniałem, więc w ogólnym rozrachunku chyba nie będzie źle? xD 

16 minut temu, galakty napisał(a):

Tak jak OLED nad miniled, a stękałeś wielokrotnie że o nieee wypali się, o nieee jasność mała a ja mam 1000 nitów....

Dobrze.... uważasz, że gdybym miał opcję wymiany swojego minileda w jakimkolwiek okresie czasu od zakupu (12.05.2024) do dnia dzisiejszego na NOWEGO WOLEDA za DARMO, to bym nie skorzystał? xD 

Opublikowano
11 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@Send1N Zobacz po ile chodzą 5800X3D. Dobrze byś zakombinował, to prawie bezkosztowo przeskoczyłbyś na 7800X3D + B650 + DDR5

Nie chce mi się :E to już nie te czasy żebym zmieniał sprzęt dla sygnaturki na forum, jak mi braknie mocy to wtedy zmienię sprzęt a na razie się na to nie zanosi bo zapas mam spory do moich potrzeb ;) 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

Nie chce mi się :E to już nie te czasy żebym zmieniał sprzęt dla sygnaturki na forum, jak mi braknie mocy to wtedy zmienię sprzęt a na razie się na to nie zanosi bo zapas mam spory do moich potrzeb ;) 

Ja tam lubię nowy sprzęt i dla własnej frajdy tym bardziej za darmoszkę bym tak zrobił :) 
No ale argument "niechcieja" też rozumiem.

Powiem tak, za jakiś czas powiedzmy rok, dwa itd. zobaczymy jak się sytuacja "zestarzeje".
Mogę się założyć, że będzie "lama miał rację, teraz muszę dopłacić" xD 

Ale mogę się też mylić :) 

• Upvote 2
Opublikowano
6 godzin temu, galakty napisał(a):

Sprzedawałeś kiedyś elektronikę? Nie miałes setek pytań z tyłka i negocjacji?

Ototo :thumbup: kiedyś jeszcze byłem w stanie to znosić aby ugrać jak najwięcej i wystawione graty potrafiły mi wisieć na allegro czy olx po 3 miesiące ale im człowiek starszy tym bardziej leniwy i mniej cierpliwy niestety :/ w maju oddałem swój poprzedni monitor za 3 stówki kumplowi z miasteczka a mogłem na nim ugrać spokojnie 150-200pln więcej ale wolałem sobie zaoszczędzić użerania się z tym o czym piszesz :) 

• Upvote 2
Opublikowano
8 godzin temu, Send1N napisał(a):

Bez kitu, może to starość albo znudzenie materiałem, ale nawet nowy sprzęt i grzebanie w BIOS już mnie jakoś nie rajcuje. Kiedyś to spędzałem dnie i tygodnie na szlifowaniu RAMu, a dziś chcę wrzucić i zapomnieć... Tym bardziej że 5800X3D cały czas daje radę :D 

7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Ototo :thumbup: kiedyś jeszcze byłem w stanie to znosić aby ugrać jak najwięcej i wystawione graty potrafiły mi wisieć na allegro czy olx po 3 miesiące ale im człowiek starszy tym bardziej leniwy i mniej cierpliwy niestety :/ w maju oddałem swój poprzedni monitor za 3 stówki kumplowi z miasteczka a mogłem na nim ugrać spokojnie 150-200pln więcej ale wolałem sobie zaoszczędzić użerania się z tym o czym piszesz :) 

To jest najgorsze, a im droższy sprzęt tym gorzej. Tanie badziewia jak jakiś telefon Mi A2 za 70 zł to sprzedałem w kilka dni, a monitor LG wisiał tygodniami xD CPU to jeszcze schodzą na pniu bo Ryzeny są teraz popularne, ale reszta już tak wesoło nie schodzi. I jeszcze trzymać kartony po nich, uwielbiam xD 

Na razie wymieniam monitor na lepszy, jak stary opchnę i zwolnię miejsce to pomyślę nad AM5, może się złamię jak podliczę czy wyjdę na zero... 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Coś w tym jest, że kiedyś człowiek cieszył się każdym nowym pierdołowym hardware i miał mega zajawkę, ale znowu nie można było sobie pozwolić na pewien sprzęt, bo był poza zasięgiem finansowym.
Teraz można mieć naprawdę wszystko, nawet z najwyższej półki ale daje to co najwyżej ułamek frajdy co kiedyś. Starość, zmęczenie materiału czy co? xD 

Człowiek podświadomie chce sobie kupić trochę frajdy z tamtych lat ale to tak niestety nie działa.
A forumowa aktywność i siedzenie w temacie, to chyba kwestia przyzwyczajenia.

Dlatego jak już wspomniałem: argument "lenia" do mnie trafia ;) 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
6 minut temu, galakty napisał(a):

Ja to już nawet jakoś dużo nie gram, często się łapię na tym że PC odpalam żeby na forum pisać, albo obejrzeć YT. Jak kiedyś potrafiłem po 8h pracy grać kolejne 6h tak dzisiaj czasem po 1h mam dość i wyłączam. 

Nie młodniejemy, to fakt. Gorzej jak przyjdzie moment gdzie z pełną mocą zadziała powiedzenie "co ja bym dał aby mi się tak chciało jak mi się nie chce".
Trudno znaleźć nowe bodźce w tym co się robi już od bardzo dawna. Niestety. 

Mnie cieszą remastery czy kontynuacje tytułów, w które się kiedyś grało - z sentymentu.
Do nowych tytułów człowiek jest bardzo krytyczny. 

Opublikowano
11 godzin temu, Send1N napisał(a):

Kiedyś na Labie się miało sygnaturkę z podanym sprzętem, ale jak Laba nie ma, to też nie ma widocznej sygnaturki z sprzętem. Znaczy, ją mam, tylko pochowaną w swoim profilu, trzeba wejść przez mój profil :E. A ten widoczny niżej cytat, to takie pozdro dla kumatych ;).

A co do dyskusji o 5800X3D i tego, ile można zyskać w razie jego sprzedaży, nie mam takiej potrzeby, mój 5800X3D jeszcze zostanie na dłuższy czas, coś czuję. A nawet jak będzie coś nowszego, to i tak zachowam swojego 5800X3D tak jak to zrobiłem z FX-8350, przesiadłem się kiedyś z niego, ale jego osobiście zostawiłem w moich rękach. 

Tylko w przyszłym roku zapakować do tego 5800X3D jakiegoś RTX 5080 Super czy coś podobnego i można zamknąć temat. :D

• Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, Send1N napisał(a):

Sprzedajesz na Allegro lokalnie czy OLX nie musisz odpisywać ;)

Ale teraz sprzedając coś droższego to można narobić sobie problemów jak inwalida umysłowy kupi i popsuje robi się problem :E

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Mnie cieszą remastery czy kontynuacje tytułów, w które się kiedyś grało - z sentymentu.
Do nowych tytułów człowiek jest bardzo krytyczny. 

A ja nie umiem w starocie grać, zapamiętałem je lepiej i psuję sobie wspomnienia tylko. 

14 minut temu, sideband napisał(a):

Ale teraz sprzedając coś droższego to można narobić sobie problemów jak inwalida umysłowy kupi i popsuje robi się problem :E

TO jest właśnie problem. Najlepiej by było sprzedać poza serwisem, żeby nikt reklamacji nie robił. 

Opublikowano
3 minuty temu, sideband napisał(a):

Za dużo majstrów teraz grzebie przy PC przy zerowym ogarnięciu. Do tego graślawe łapki czy to płyta(socket) czy masywna karta i mam potencjalny problem ;) 

Nie wspominając o nieszczęsnej niedociśniętej wtyczce :hihot:

Wszyscy byliśmy kiedyś majstrami i się uczyliśmy.
Kwestia tego, że dużo ludzi zobaczy jakiś skrawek filmiku na youtube i wydaje im się, że wiedzą wszystko, a potem wykładają się na jakichś pierdołach, czasem dokonując nieodwracalnych szkód...
Ile razy ktoś do mnie dzwonił bo sam coś spieprzył albo ktoś życzliwy pomógł xD 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Coś w tym jest, że kiedyś człowiek cieszył się każdym nowym pierdołowym hardware i miał mega zajawkę, ale znowu nie można było sobie pozwolić na pewien sprzęt, bo był poza zasięgiem finansowym.

No ja tak miałem ostatnio że tak naprawdę naprawdę byłem szczęśliwy z upgrade sprzętu za czasów premiery 1 części crysis'a :E i tak przez jeszcze kolejne 5 lat później jak robiło się update karty na początku aby w ogóle odpalić coś wyżej niż medium z 7900gs na 8800GTX i grać na high w 35-40 fps lub na v.high w 20-25 ;) później dopiero wleciała gtx 570 (odpuściłem 3 generacje po 8800) i w końcu można było pograć w miarę sensownie na v.high w wyższej rozdziałce niż 1440x900 

9 godzin temu, sideband napisał(a):

Sprzedajesz na Allegro lokalnie czy OLX nie musisz odpisywać ;)

Gorzej jak jednak odpiszesz :E  2.thumb.jpg.17228e71f1a92db749583c4b18ff5e05.jpg

Edytowane przez Send1N
  • Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

No ja tak miałem ostatnio że tak naprawdę naprawdę byłem szczęśliwy z upgrade sprzętu za czasów premiery 1 części crysis'a

To były czasy, faktycznie człowiek cieszył się z każdego małego upgrade w sposób niesamowity. Utopia w postaci topowych części na które 14-15 letniego człowieka nie było stać, pozostało tylko marzyć. Teraz mógłbym sobie złożyć topowy sprzęt na 2025 tylko po co, nie widzę w tym sensu i nie daje to adekwatnej radości. Im jestem starszy tym bardziej uświadamiam sobie, że w sprzęt "dla zasady" warto iść w wieku nastoletnim. Po to żeby faktycznie odczuć radość z tego i mieć co wspominać. Pod warunkiem oczywiście, że kogoś stać w młodym wieku.

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

No ja tak miałem ostatnio że tak naprawdę naprawdę byłem szczęśliwy z upgrade sprzętu za czasów premiery 1 części crysis'a

To były czasy. A Crysis wgniatał w fotel chociaż sam klimat/fabuła nigdy mnie nie wciągnęła.

A najwięcej frajdy.... tak mi się wydaje, że też podobne okolice czasu. To chyba był mniej-więcej 2008 rok - przerzucanie 8800 i 9800 w różnych wersjach oraz potem HD 4890 i 4870X2

• Like 2