Skocz do zawartości

AMD ZEN 3 (SERIA RYZEN 5xxx / SOCKET AM4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Dudzio napisał(a):

No dzięki stary, świetny pomysł, po zmianie na 1867

Zwieksz napiecie soc.

Teraz, Grolshek napisał(a):

początek na sztywno 3600 i 1800

Dokladnie bo to musi byc 1:1 zeby to mialo rece i nogi ;) 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Zwiększyłem napięcie do 1.370V (czy takie wystarczy i będzie bezpieczne?) i system wstał z takimi ustawieniami:

ZenTimings_Screenshot_29605555.5765272.thumb.png.101f7fb494449665900cdb9bba13f1e8.png

Niestety po benchmarkach nie za bardzo widać różnicę :P 

Opublikowano
3 godziny temu, Dudzio napisał(a):

No dzięki stary, świetny pomysł, po zmianie na 1867 komputer się zagotował, zaczął piszczeć, a po minucie odpalił się z jakimiś randomowymi wartościami pamięci (jak rozumiem wyłączyło mu profil XMP pamięci) :P

Odpuść ironię cwaniaczku, skoro nawet nie wiesz, czemu te wartości powinny być równe, tym bardziej, że zaznaczyłem, że komputer nie musi po takiej zmianie działać poprawnie. W przeciwieństwie do Ciebie niejednego Ryzena optymalizowałem od strony podsystemu RAM, notując w grach wymierne korzyści z tego tytułu, ale przy takim podejściu z mojej strony EOT.

• Upvote 4
Opublikowano
21 minut temu, tomcug napisał(a):

Odpuść ironię cwaniaczku, skoro nawet nie wiesz, czemu te wartości powinny być równe, tym bardziej, że zaznaczyłem, że komputer nie musi po takiej zmianie działać poprawnie. W przeciwieństwie do Ciebie niejednego Ryzena optymalizowałem od strony podsystemu RAM, notując w grach wymierne korzyści z tego tytułu, ale przy takim podejściu z mojej strony EOT.

Wybacz mój guru overclockingu. Mam już 3733/1867. Jak zrobić te "wymierne korzyści z tego tyłu"? Pytam poważnie, bo się nie znam. A chciałbym te korzyści mieć, bo na razie różnica jest poniżej 1% i chyba wpada w wahania pomiaru.

1 godzinę temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Zawsze chociaż ociupinkę do przodu, a kilka kliknięć nic nie kosztuje ;)

Na pamięciach? 

Tak, to za dużo/za mało?

Opublikowano
W dniu 16.04.2026 o 14:56, Dudzio napisał(a):

Wybacz mój guru overclockingu. Mam już 3733/1867. Jak zrobić te "wymierne korzyści z tego tyłu"? Pytam poważnie, bo się nie znam. A chciałbym te korzyści mieć, bo na razie różnica jest poniżej 1% i chyba wpada w wahania pomiaru.

Tak, to za dużo/za mało?

Sory chwile mnie nie było odkąd pisałem abyś wrzucił screena z zentimings i jak widać miałeś to nieprawidłowo ustawione stąd pewnie problem z wydajnością taktowanie ramu musi być zsynchronizowane z kontrolerem a ty miałeś to rozjechane w takim przypadku przykładowo to 3000mhz na ramie z uclk na 1500 będzie szybsze niż to co miałeś wcześniej (3733ram - uclk 933) widzę że masz 4 moduły to może być problematyczne w stabilnej pracy tylko i wyłącznie po odpaleniu profilu xmp i trzeba manualnie tu i ówdzie pogrzebać aby to ustabilizować :E w przypadku twoich pamięci przy 4 obsadzonych bankach gdzie jeden moduł jest obok drugiego nie wychodziłbym powyżej 1.4v bo mogą zacząć się wywalać od temperatury beż dodatkowego nawiewu, na swoich b-die z sygnatury jak miałem zestaw 2x8gb gdzie b-die wytrzymywały nawet 1.55v bez nadmuchu po dołożeniu drugiego zestawu 16gb mając 4x8 powyżej 1.45v zaczeły sypać się od temperatury ;) 

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 18.04.2026 o 01:09, Doamdor napisał(a):

Myślicie że ta jego teoria o tym że należy wyłaczyć również rdzeń do pary z drugiego ccd jest prawdziwa? wyłączałem rdzenie w ryzenach po degradacji (r5 2600 i 3600x) aby PC z tymi prockami jeszcze pochodziły ale w obu przypadkach były to cpu z jednym ccd więc nie było tematu, jestem ciekawy czy to jest prawda czy sobie to sam wymyślił ;) :hmm:

Opublikowano

@Send1N Problem ten jest tak niszowy, że ciężko trafić na taki procesor, a nawet go kupić. Na forum też trudno znaleźć coś konkretnego, większość ludzi powielała to co usłyszała od innych. 

Obecnie na AM5 ponoć jest śmierć całkowita, lecz może ten problem też mnie ominie, bo od premiery mój procesor ma się dobrze, na starym biosie. 

Opublikowano

Ja ponad rok temu wyłączyłem jeden rdzeń synowi znajomego w 3600x i procek działa bez problemu do dzisiaj bez dodatkowego dovoltowania całego cpu, a zdegradował go prawdopodobnie w ten sposób że grał przez przynajmniej 2 lata na bardzo wysokich temperaturach rzędu 90 podczas gamingu :E jak rozebrałem tą skrzynkę to chłodzenie było dosłownie oblepione watą z kurzu a wentylator nie obracał się wcale ;) Co do R5 2600 to tamten sypał się grubo bo co 3-4 miesiące musiałem wyłączać kolejny rdzeń i finalnie z 6 zrobiło się dwa i jeszcze działał :E także nie wiem czy to taki niszowy problem, po prostu nie każdy o tym wie że tylko jeden rdzeń może robić problem a reszta jest ok i jak coś jest nie halo a nie ma już gwary to po prostu wymienia proca. Natomiast zaciekawiło mnie własnie to co brodaty powiedział że w przypadku ryzena z dwoma ccd i degradacji jednego rdzenia należy do pary wyłączyć drugi odpowiedni w drugim ccd bo inaczej "nie ma to sensu" hmmm ciekawe.

Opublikowano
12 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Jak procek uskzodozny to na gwarancje a nie tworzyć teorie i bawić się w jakieś wyłączanie. A jak nie ma gw to kupic nowy ;) 

Powiedział ten który wziął pod swoje skrzydła kapcia po to tylko żeby udowodnić całemu światu jaki to kapeć. ;D A gdzie miejsce na zabawę, na doświadczenie, na grzebanie w w sprzęcie?

Opublikowano
22 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Super tylko co to ma wspólnego z degradujacmi rdzeniami ? NIC ;) 

Powtarzam. Doświadczenie, zabawa, grzebanie w sprzęcie. Wszyscy to lubimy i to taki sport dla sportu nie mający nic wspólnego z sensem. Chce niech grzebie. Czegoś dodatkowego się nauczy a użytkownik ma działający komp za free. Win-win.

Opublikowano (edytowane)

@Dudzio W mojej sztuce z deczko pogrzebałem i w r23 cyferki idą do góry, nie gram w nowości ale pewnie jakieś małe przełożenie będzie w grach ale uważam że nie warte zabawy bo robi się znacznie cieplej i głośniej.

Ustawić pamięci, co (moja sztuka działa przy co -30) dla małej poprawy wydajności dać pbo + 200 i używać.

ryzen5600pbofsb102.thumb.jpg.9ba5dd262007af404a5369d0cc0f03a9.jpg

aida64ryzen102fsb.jpg.a56c785cc4715ee5bc46958a23237df1.jpg

Edycja:

Dla porównania wyniki z ustawień które używam na co dzień czyli samo co - 30.

aida64co-30.jpg.41c3b422619dc369616788ee767d5e99.jpg

ryzen5600co-30cb.thumb.jpg.a50ae8b66e020d096ae6325595a45b9d.jpg

Edytowane przez Keleris
Opublikowano
3 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Taki przyszedł mi 5950X:boink:

Sprzedający wsadził odwrotnie do tego plastiku, ale już dogadane i wraca do niego.

IMG_20260423_101708569_HDR.jpg

Jaki problem to naprostować :hmm:

Od Chińczyków gorzej pogięte przychodziły bo całe traye źle pakowali do plastików :E

Opublikowano

Nie chce mi się w to bawić, wiadomo że można, ale jak jest opcja zwrotu to wole oddać i mieć w :dupa:

Kiedyś dawno temu prostowałem pentiuma i uwaliłem pin, złe wspomnienia, wole mieć czysty łeb niż się stresować że prze prostuje i pójdzie wiadomo gdzie. 

• Confused 1
Opublikowano

Te liny to jest minuta roboty , to szkoda odsyłać a jak wsadzisz do socket i zapniesz zapinkę to się całkiem naprostują. 

18 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Nie chce mi się w to bawić, wiadomo że można, ale jak jest opcja zwrotu to wole oddać i mieć w :dupa:

Kiedyś dawno temu prostowałem pentiuma i uwaliłem pin, złe wspomnienia, wole mieć czysty łeb niż się stresować że prze prostuje i pójdzie wiadomo gdzie. 

Rzeczywiście dużo roboty z tak prostą i łatwą rzeczą że szybciej to naprostujesz niż spakujesz procesor 🤣

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja wiem że to jest łatwe, ale nie chce mi się z tym bawić, kupiłem stan sprawny i taki ma być, jakbym chciał prostować to bym kupił taki od razu xD

Każdy ma coś co daje mu komfort psychiczny, ja takiego procka nie chcę i tyle w temacie ;)

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Upvote 2