Skocz do zawartości

AMD APU - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten 780m przecież zły nie jest. Trzeba pamiętać, że dodatkowe CU potrzebują miejsca, musi się to spinać finansowo. Dla nich zrobić APU z wyższą wydajnością to nie problem, ale kto zapłaci za to 700 - 800. Za 800 USD to już masz Ryzen 7700 z rx 9060.

Opublikowano
2 minuty temu, Pentium D napisał(a):

Ten 780m przecież zły nie jest

ale intel juz oprawił w igpu amd a do tego idzie nieco dokoszczony pantcher lake

8060s nie wspominam bo kosztuje tyle co szybszy dedyk nvidii

I gdzie upscaler i FG na AI?

Jaki intel ma upscaler i fg?

i to bedzie juz na 2 gen a za chwile  3 procesorach

Mozna sie spoddziewać nawet 6000 pkt w time spy grafic na panther lake

Opublikowano
20 minut temu, Pentium D napisał(a):

Ten 780m przecież zły nie jest. Trzeba pamiętać, że dodatkowe CU potrzebują miejsca, musi się to spinać finansowo. Dla nich zrobić APU z wyższą wydajnością to nie problem, ale kto zapłaci za to 700 - 800. Za 800 USD to już masz Ryzen 7700 z rx 9060.

Pobór prądu przez 8700G podczas grania jest podobny do i3 12100 i RTX 4060 po UV, a wydajność to przepaść. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie około 135 +-10W bierze sam komp podczas grania w Wows. To raczej mało.

39 minut temu, janek25 napisał(a):

Mozna sie spoddziewać nawet 6000 pkt w time spy grafic na panther lake

U mnie jest pod 40 tysięcy w night raid graphic, w TS nie mierzyłem. 

Edytowane przez Pentium D
Opublikowano
5 minut temu, Pentium D napisał(a):

U mnie około 135 +-10W bierze sam komp podczas grania w Wows. To raczej mało.

i3 12100 + RTX 4060LP po UV przy takim poborze prądu oferuje znacznie wyższą wydajność w grach.  

Z tego powodu pozbyłem się 8700G. 

Opublikowano (edytowane)

Do internetu, multimediów i3 12100 wypadała lepiej pod względem poboru prądu. Jak ktoś chce bawić się w energooszczędny zestaw do gier, to lepszym wyborem jest RTX 4060, lub RTX 5060.

image.png

i do tego 7800X3D 44W

Zrzutekranu2025-09-16003918.png.d09689fa0f9649ba08ab4804c7fa8633.png

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
22 godziny temu, Mistral85 napisał(a):

Coraz więcej wskazuje na to że ma być Gorgon Point na początek 2026 na platformę AM5, natomiast nie ma detali co dokładnie w środku będzie siedziało. Do tej pory widziałem większe przecieki dla Gorgon Point, ale dla podstawki FP8 (czyli laptopów głównie).

Jeśli na AM5 będzie to samo co dla FP8, to i tak nie będzie źle - 16CU do okazjonalnego grania w rozdzielczości FullHD jak znalazł (to coś w stylu RX 6500 XT powinno być wtedy).

czyli nadal mgliste zapowiedzi z których nic nie wynika. Natomiast aby te 16CU miało co robić, musieliby podnieść taktowanie pamięci do 8000MHz, inaczej igp będzie mieć problemy z wykarmieniem jednostek. Obecne maks dla 8700g odnośnie pamięci to 6400Mhz, powyżej przyrost jest zerowy lub żaden.

Opublikowano

Dopiero teraz do mnie dotarło jak potężne jest to igpu

image.thumb.png.f7966d32c606284735e81460b826ea83.png

Trochę śmieszne, że chłop zaskoczony i rozczarowany wynikami w cinebench. Podkręcił proca o 4% i dostał wynik o ponad 4% wyższy w multi i o 10% wyższy w single. Na co on kurna liczył? Że magicznie dostanie 20%? xd

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Po taniości złożyłem komputerek na ryzen 3200g z resztek część i 2x4gb... Jak to żłopie prąd przy pełnym obciążeniu. :E

~125W przy CPU-Z i furmarku... W grach z "małym" obciążeniem ryzen 5500 + rtx3060ti pobierają mniej prądu, więc chyba nic mi po tej skrzynce do emulacji. Pomiary były z gniazdka.
Taki plus, że robi 28W w spoczynku przy jednym SSD, zamiast ~62w, ale tam są 2 HDD w spoczynku + 2 SSD oraz włączone forum.
Jakieś miedziane chłodzenie w stylu "box" od AM3 daje radę go schłodzić, przy rozsądnej kulturze pracy na ~125w, gdzie wentylator podmieniłem na ten od boxa athlona 200ge. :E 

Nic dziwnego, że zaczynają latać za około 50 zł, ale przynajmniej raczej puszcza 4k HDR po HDMI oraz ma VGA do CRT.
Ryzeny 2200g oraz 2400g nie obsługują W11, stąd wysyp biurowców za nawet ~240 zł przy 2200g.

Edit. Pobawiłem się pomiarami trochę dłużej i przy grach z ery PS3 i ustawieniach tak, by osiągały 60fps, zestaw na ryzen 3200g pobiera ~25w mniej (<90w vs >110w). Stare gry z gog np. RE2 to jakieś ~20w różnicy, czyli 73w vs ~54w. Podłączyłem stary, badziewny monitor CRT od optimusa i jednak jasności starcza do takiego RE2 i wygląda to o wiele spójniej, tylko trochę mały ten ekran.
Steam Deck pod pełnym obciążeniem pobiera jakieś ~32W, licząc wszystko w tym ekran.
Cóż..., musiałem wydać tylko 90 zł na części, bo reszta walała się w kartonach, więc może zostanie.

Edytowane przez musichunter1x
  • Haha 2