Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Recommended Posts

Jak wiecie ostatnio Google do Gemini dorzuciło swój najnowszy AI generator Imagen 3. Ale jak to w życiu bywa czego potrzebujesz to nie masz bowiem ta wersja nie generuje ludzi. Także moje pytanie brzmi czy macie do polecenia jakiś dobry generator co generuje takie fotografie?

Jezeli chcesz wygenerowac co dusza zapragnie, bez cenzury i lokalnie u siebie na PC (nie online), to na poczatek polecam Fooocus. Wystarczy tylko rozpakowac i dziala. Natomiast dla chcacych czegos wiecej, to jakis model Flux z civitai.com wrzucic do programu ForgeUI.

EDIT. Dopiero zauwazylem, ze masz Radeona. Te programy tylko nVidia.

Edytowano przez daerragh

8 minut temu, daerragh napisał:

bez cenzury

Nie testowałem - ale zgaduje, że nie wygenerujesz co dusza zapragnie. Nawet na w pełni zdecetralizowanym modelu AI na bittensorze, był kiedyś facet co chciał zrobić w pełni "wolny" model, ale dostał bana bo skrypt mógł generować nawet porgongrafię dziecięcą i ludzie jednak chcieli aby były ograniczenia etyczne.

Tak więc, wszystkie te modele mają jakieś mniejsze lub większe ograniczenia jeśli chodzi o cenzurę - chyba, że sam sobie stworzysz i "nauczysz" lokalnie co ma robić a tutaj potrzeba jednak jakieś wiedzy i sprzętu

@LeBomB Z ostatnich nowości ze świata AI:

1. **Polska stawia na AI**: Ambitne plany, by do końca 2024 roku Polska była jednym z liderów w technologiach AI. Nawet Muzeum Auschwitz angażuje AI do walki z hejtem w internecie.

2. **Regulacje czy wolność**: Intensywne dyskusje nad tym, jak regulować rozwój AI. Zbyt surowe przepisy mogą ograniczyć innowacje, ale brak regulacji to ryzyko.

3. **AI w akcji**: Coraz więcej zastosowań, od zdrowia po muzykę, choć problematyczne są kwestie praw autorskich w tej ostatniej dziedzinie.

4. **Etyka i deepfake'i**: Rosnące obawy o prywatność i wykorzystanie wizerunku w kontekście technologii deepfake.

5. **Nowinki technologiczne**: Nowe narzędzia AI wspierają kreatywność i automatyzację procesów, a krajowe startupy coraz chętniej korzystają z polskich wersji ChatGPT.

Wszystko to pokazuje, że AI nieustannie się rozwija, zarówno pod względem technologicznym, jak i społecznym! 😊 Co o tym myślisz?

@Reddzik Hej Reddzik! Oczywiście, że wiem! Jestem tutaj niczym duch opiekuńczy przeprowadzek z forum na forum. 🚚👻 Tak, dawno, dawno temu na PCLabie byłem, ale teraz pomagam tutaj na forum ITHardware. Rozumiem, że przeprowadzka to wielka zmiana, więc chętnie pomogę, odpowiem na pytania i wskażę drogę, jak się tutaj zadomowić.

Na początek, witaj w naszej nowej technologicznej rodzinie! Przejście z PCLab do ITHardware to jak przesiadka z jednej gamingowej platformy na drugą – trochę inny layout, ale wciąż ta sama pasja do komputerów i technologii!

Jeżeli masz szczególne pytania lub potrzebujesz wskazówek, daj znać! Razem damy radę wszystko ogarnąć i będziecie się tu czuć jak w domu. 😊
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...