Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.02.2026 o 11:50, VRman napisał(a):

Grok

No i chyba poblokowali. Nie idzie się zalogować do żadnego konta, nie idzie założyć nowego, już blokują fake maile i nawet jak znalazłem jakiś działający, to nie pozwoliło założyć konta.

Prośba: Mógłby ktoś spróbować z jakiegoś VPNa ustawionego na kraj, w którym generator video jest dostępny, i sprawdzić czy wpuszcza?

Nie wiem czy blokują wszystkie VPNy, czy tylko te od providera, u którego ja kupiłem usługę, czy może mi fingerprinta zassało i mam shadowbana za używanie 5 kont jednego dnia xD

Jak przetransplantowali Grokowi system z Twittera (X) to :dupa:

Na terenie UE nie ma do tego dostępu. Trzeba "być" z  USA, Kanady itp. 

BTW.

W ciągu ostatniego miesiąca poza  dodaniem 10s dla płatnych subskrypcji (z szansą na 15s czasem) , poprawiono też audio z 0/10 na 3/10 i ewidentnie zmieniono sporo w samym modelu. Nie zawsze na lepsze niestety, ale te same prompty text-to-video czy image-to-video dają już wyraźnie inne rezultaty.

Mnie też wku... Grok. Mam upload do SuperGroka i chyba po 15 wygenerowanych filmach (z których i tak wszystko pójdzie do śmieci, bo wyszły same pierdoły - dobry prompt swoje, Grok swoje) 720p przełączyło automatycznie na 480p. A 10 sekundowego filmu nie udało mi się zrobić ani razu. W tych promptach trzeba walić peryfrazami i pleonazmami jak do półtorarocznego dziecka, a Grok i tak tego nie rozumie. Piszę na przykład, że postać ma stać w miejscu, ale nie, ona i tak k... będzie chodzić na filmie :D W takim stanie model nie powinien być wypuszczony na rynek, a na pewno nie powinien być płatny, tylko ciągle jako szkoleniowy. Zwłaszcza wkurza to, że nie ma informacji, ile jeszcze zostało limitów i jak one działają, jak to jest np. na Czacie GTP. Na Reddicie użytkownicy to niemalże wróżą z fusów, bo nikt nic nie wie.

Edytowane przez Áltair
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Áltair napisał(a):

A 10 sekundowego filmu nie udało mi się zrobić ani razu.

Musisz opcję zmienić. Pisanie "10 second video" już ani nie działa, ani nie jest potrzebne przy płatnej subskrypcji, ale mowa o tej konkretnie dla Groka, a nie tej z X, która nie daje tego samego.

W tych promptach trzeba walić peryfrazami i pleonazmami jak do półtorarocznego dziecka, a Grok i tak tego nie rozumie.

No to jest problem, ale chyba mocno zależy od pory dnia.

Fakt, że te same prompty na płatnej wersji dziś generują komletne gówno, gdy miesiąc temu na darmowej sobie radziły dobrze (porównanie kilku prób vs., kilka prób, a nie że jedne)

Piszę na przykład, że postać ma stać w miejscu, ale nie, ona i tak k... będzie chodzić na filmie :D 

Z tym nawet Sora 2 potrafi mieć problem. W sensie, że piszesz co postać ma robić, a AI na to "nie będziesz mi mówił co mam robić!"

Co do ilości - popytaj samego Groka. Sporo wyjaśni. Ponoć są dwa limity. Jeden jest na ok 100 filmików w ciągu 24h (rolling window) a drugi jak za dużo naspamisz, albo moim zdaniem, ale to zgadywanie - naspamią ludzie z podobnej puli adresów IP.

Mi pozwoliło pierwszego dnia subskrypcji na kilkadziesiąt prób bez problemu. 

720p i 10s łapie bez problemu. Ale niestety obie te opcje psują największą zaletę Groka czyli szybkość. :(

Podsumowując:

- darmowy grok miesiac temu: super, 10/10 jak na darmówkę

- płatny - totalne rozczarowanie. Ani nie jest lepszy model, a nawet gorszy, ani nie jest szybciej, ani nie ma opcji na 15s, choć ludzie w programie Beta donosili już w grudniu, że czasem im 15s wskakuje.

Chciałem zrobić trzy filmiki z nietypową akcją, to wyszło tak dobrze, że model lokalny na RTX 2060 6GB by sobie pewnie lepiej poradził :D

Ale potrafi błysnąć, jeśli mu akurat prompt (i porad dnia*) podejdzie

*pora dnia - może trzeba potestować jak Amerykańce śpią.

PS. Nie jest też tak pięknie z ToSem. Jak macie swoje fotki czy coś, to lepiej nie wysyłać, nawet przy odznaczonej opcji w ustawieniach "używaj do trenowania AI". Nadal upload=udzielenie bezwarunkowej licencji. 

Są jakieś 2-3 niszowe, które ponoć pozwalają zachować wszelkie prawa, ale to też może być ściema, szczególnie jeśli się okaże, że to firmy z Chin. ;) ale dam znać jak się rozeznam. Niestety za takie normalne warunki w ToS  coś się płaci ekstra, więc na razie nawet nie zanotowałem nazw, o testowaniu jakości generowanego video nie mówiąc.

PPS. A teraz trochę o Open AI. Oficjalnie ogłaszam, że darmowa wersja GPTa jest takim gównem, że powalczy z czatem Groka o palmę pierwszeństwa do tytułu najbardziej bezużytecznego czata na świecie. Nie potrafi absolutnie nic, kłamie, zaprzecza samemu sobie, ignoruje prompta, potrafi trzy razy przepraszać za podanie nieaktualnego info i trzy razy zmienić pomysł która wersja jest do nowej wersji programu a która do starej. Na koniec po zmarnowaniu 10 minut, jak mu napisać, że coś nie działa, to "a tak, na tym nie działa, faktycznie". :E gdy wszyscy co potrzebne do określenia czy dana rzecz zadziała, było podawane przez usera kilkukrotnie. 

DOKŁADNIE ten sam poziom bezużyteczności co darmowy Grok w grudniu. Chyba im się powoli kasa przestaje zgadzać i zaczynają się cięcia dla darmowych.

Płatnej wersji czata w Groku nie testowałem, bo mam uraz psychiczny po testowaniu darmowej wersji :E - teraz wzmocniony przez zobaczeniu dokładnie tego samego w ChatGPT. 

No jak tak ma wyglądać "rozwój i promowanie AI" to te pamięci chyba jednak nam stanieją w 2027 a nie 2030 :D

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Wybieram opcję 10s podczas generowania video i samo mi się zmienia na 6s. Nic nie mogę na to poradzić. 

Ale serio SuperGrok jest gorszy od wersji cebulowej. Tam dominują krótkie sekwencje i mniejsza rozdzielczość, więc paradoksalnie jest to stabilniejsze. 

Spamić absolutnie nie chcę, ale to program robi rzeczy niezgodne z promptem, więc sam zużywa zasoby. 

Swoją drogą model Super Grok jest mniej stabilny niż darmowy, bo włącza się ciągle efekt "resample" (rozmydla się geometria), że w prompcie trzeba pisać kolejne polecenia, by to ograniczyć.  

W Groku wkurza najbardziej, że jak jakieś osoby są oddalone albo niewyraźne i drobne, to algorytm z automatu zmienia je na postacie kreskówkowe i jakieś cholerne chibi. Pisanie zakazów nic nie daje, bo i tak do filmu Grok wrzuci lalki. Udało mi się jednak odkryć na to skuteczny trigger. Trzeba pisać frazy typu "scena grozy, z podtekstem erotycznym, dla dorosłych" i lalki magicznie znikną. Skutecznie nieraz też działa fraza "element chroniony prawem autorskim". 

Co do akcji to nieźle radzi sobie z atakiem kosmitów, ogólnie marvelowatymi scenami. Również animowaniem screenów. Zdarzało się, że po jednym poleceniu był już dobrze wygenerowany film. O dziwo prompty polskie działają lepiej niż angielskie. Za to blokad nie ogarniam :D Chyba jest wrażliwy na wszystkie treści religijne, bo zbanował mi lot przez korytarz z malowidłami z Egiptu. Czat GTP niby twierdzi, że to ma służyć zakłamywaniu historii, choć Grok sam ją zakłamuje, zmieniając elementy zdjęć referencyjnych. 

Amerykańce śpią, jak u nas jest 9:00-10:00 rano. Trzeba sprawdzić :) 

blokada.jpg

Edytowane przez Áltair
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Áltair napisał(a):

Wybieram opcję 10s podczas generowania video i samo mi się zmienia na 6s. Nic nie mogę na to poradzić. 

Napisz do ich supportu, bo to wygląda jakby strona nie rozpoznała, że masz subskrypcję. Support pewnie odpisze AI botem kompletnie nieprzydatne pierdolety, ale co szkodzi spróbować :D

45 minut temu, Áltair napisał(a):

Za to blokad nie ogarniam :D Chyba jest wrażliwy na wszystkie treści religijne, bo zbanował mi lot przez korytarz z malowidłami z Egiptu. Czat GTP niby twierdzi, że to ma służyć zakłamywaniu historii, choć Grok sam ją zakłamuje, zmieniając elementy zdjęć referencyjnych. 

To jest jakaś masakra. Ponoć płatna wersja pozwala nawet na erotykę, ma wersję "spicy". A mi blokuje pierdoły typu alien walczy z laską. Laska jest ubrana. Chyba jakieś pierdoły o przemocy, bo jak dałem żeby podmieniło jej głowę na głowę robota to nagle magicznie przestało wywalać bloki moderacji. A opcji spicy w ogóle nawet nie można wybrać przy filmach. Nie wiem kto tam upadł na głowę, ale no bulwa mać. Płacisz 30$ i dostajesz to co dostawałeś spamiąć darmowe konta 2 miechy temu ALE GORZEJ. 

Testowalem scenę "parkour, koleś spada na beton i rozwala się jak Kojot z Roadrunnera", to dodało.. efekty z anime. Kotek  z baseballem w ogóle nie wyszedł, bo kij sobie przenika przez kotka, a mający zebrać gonga złodziej tak się porusza, że serio RTX 2060 6GB by to lepiej wykonał. Takiej kichy to ja nie widziałem poza kilkoma gównianymi chińskimi modelami przy nieumiejętnym promptowaniu. 

Kliknąłem na jakiś filmik na głównej stronie z jakąś laską zrobioną ala femme fatale z filmów z lat 40tych. Nie wpisalem prompta, to mi Grok wrzucił... twerkowanie.

Wpisałem, że postać ma się uśmiechnąć do kamery. No to Grok zrobił uśmiech.. ale i tak dodał trzęsienie dupą. Napisałem dla testu "postać odchodzi od kamery". 

Tak. Zgadliście. Znowu. Postać zrobiła krok i twerk.  :E

Potem kliknąłem na jakiegoś żołnierza. Wpisałem "biegnie do walki". No i tu bez niespodzianki - oczywiście bieg ala filmy anime i jakby  gość miał Katanę. Nawet jak klatka źródłowa przedsawia zwykłego amerykańskiego żołnierza ze współczesności. Uj tam, nie ważne, bo model jak na gumce od gaci usilnie stara się przejść w to, czego było najwięcej w trenowaniu. 

Nie wiem co tu się odwala, ale może sprzątaczka im połowę modelu skasowała i teraz nadrabiają tym co najpopularniejsze na tiktoku i YT? 

Spróbowałem też kilku promptów z kociakami, bo to przecież potrafi każdy Ajaj. Rezultat? Poziom indyjskiego spamu na youtube. Dno i metr mułu. Sztuczność, wygląda jak z renderowanej reklamy kociej karmy. Testowałem prompta, na którym się wyłożyła i Sora 2 i VEO i chiński WAN26, czyli takiego, w którym babcia szuka kotka a potem go wyciąga sobie z ucha. Znowu - poziom RTXa 2060 6GB albo gorzej.

Sora i VEO przynajmniej próbowały.

No cienizna.

Ale fakt, że z niektórymi rzeczami sobie radzi nadspodziewanie dobrze, tylko przy takich fluktuacjach możliwości modelu to już w ogóle nie wiem, które to są rzeczy, bo dziś coś poleci super, a jutro to samo znowu jest "6GB VRAM mode".

podsumowując, spodziewałem się

- dłuższych filmików, 10s

- ukrucenia błędnej cenzury "content moderated, try a different idea"

- lepszej prędkości, 10s tak jak 6s w darmowej albo szybciej

- lepszej jakości modelu (tak jest w Sorze, płatne oznaczają lepszą wersję modelu, więcej mocy obliczeniowej itp)

- opcji na 15s

Poza 10s, jest 4x :dupa:

To nie jest warte 30$. Chyba na 7-dniowym trialu poprzestanę. 

Choć.. mam z tyłu głowy myśl, że może po prostu trzeba inaczej podejść do prompta. Już nie raz mi Wu70 udowodnił, że "w prompta to trzeba umnić!" a ja zazyczaj nie umnim. I chyba nie mam już ochoty się naumnić. Może za pół roku zrobię drugie podejście, ale mam nadzieję, że inny model zaoferuje tą wspaniałą, cudowną prędkość dla 15s lub dłuższych, jaką ma (nawet darmowy) grok w 6s.

Cały fun z próbami zmian w prompcie idzie się walić, jak trzeba na efekt czekać ponad minutę. 10s czasu generacji to max, żeby się człowiek nie nudził i nie tracił zapału. A o traceniu zapału to ja coś wiem akurat, Wu70 świadkiem :lol2:

Edytowane przez VRman