Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie do osób mających abonament SuperGroka.

Czy filmy tworzone jako kontynuacja 10s+10s+10 mają w ogóle rozdzielczość 720p? Wszystkie robią mi się jako 480p, a na 720p nawet nie da się przeskalować. Czy film trwa 20s czy 30s.  

Opublikowano (edytowane)

Nie próbowałem, sprawdzę w wolnej chwili. Ale o jakiej kontynuacji piszesz? Coś dodali teraz?

Bo jedyna opcja wcześniej to zapisać ostatnią klatkę i dać image-to-video, ale tutaj normalnie są opcje 480 i 720p.

Tylko ja z 720p nie korzystam, bo trwa dłużej i do tego zżera dzienny limit znacznie szybciej. 480p 6s i od czasu do czasu 480p 10s wybieram, ale ja się bawię bzdurami, a nie robię niczego sensownego. 

PS. Wcześniej podejrzewałem, ale teraz mam pewność:

Chat Groka nawet w wersji płatnej to jest poracha kompletna. Nie wiem czy jakiś pech, czy w ciągu ostatniego roku się ogólnie firmy zdecydowały na cięcia kosztów czy może psują sobie wzajemnie w jakiś sposób uczenie, ale no do cholery. Chatgpt darmowy (po zalogowaniu) i SuperGrok 4.x są po prostu bezużyteczne w szukaniu info. Możesz z nimi grać w ping-ponga przez godzinę mając ciągle "faktycznie, podałem błędne i przepraszam, teraz zweryfikowałem i tu masz poprawne info". Tylko że nic nie zweryfikował. Myślał 50s i gówno. Pytałem o programy z konkretnymi funkcjami. Albo mnie wysyłał na zasadzie "program do edycji wideo? Tak, już się robi. Proszę: VLC media player, Audacity, MS DOS 6.2" albo "o przepraszam, faktycznie info podałem stare, teraz darmowa wersja nie ma żadnej funkcjonalności". 

I tak przez pierdzieloną godzinę. Dosłownie bezużyteczna kupa gówna. 

ChatGPT płatny, przez tutejszego bota przynajmniej kiedyś był w miarę przydatny.

Aha, wkurzając się na Grok Imagine, zapytałem i się dowiedziałem, że akurat pechowo teraz ludzie narzekają, że nowa wersja generatora video jest o kant dupy potłuc. Czyli mi się nie wydawało. Ponoć na reddicie jest wysyp krytyki, że coś w lutym spierdzielili :/

- nie słucha prompta

- nie słucha do tego stopnia, że jak mu napiszesz, że ma czegoś nie robić, to i tak to robi. Nawet jak mu napiszesz "samochód jedzie w prawo" to ci zrobi jazdę w lewo. Puścisz tak 20x filmików i pierwsze co robi to samochód w lewo. Jakby jakiś bias był i się zaklinował

- bias - ale JAK. Jak już sobie coś ubzdura, to możesz puścić 50 filmików i za każdym je(stemosobąsięniewyrażającą)nym razem w pierwszej sekundzie ci coś podmieni. Dosłownie podmieni. Np. masz dwa auta na obrazku do image-to-video. Czerwone auto jest mniejsze, a niebieskie większe. Choćbyś się zesrał próbując pisać prompta, i tak w pierwszej klatce ci mniejsze auto zmieni na 2x większe, albo podmieniając, albo w pierwszych 10 klatkach robiąc powiększenie. 

Albo postać ciągle się lampi w kamerę bez powodu. Grok chat podaje przykłady jak tego uniknąć. ŻADEN nie ma absolutnie żadnego skutku.

Starszy filmik z parkourem wziąłem  - tam było OK. Wpisałem inny prompt - postać sobie wesoło przenika przez rusztowania. No jakby ktoś cofnął te AI do stanu gdy doperio wczoraj zaczęli. 

Nie wiem co o tym myśleć. Może cięcia kosztów, ale jest regres jak cholera :(

edit: no i głosy.

Jeden dla kobiety i jeden dla faceta. Oba sztuczne i żęnujące, nieużywalne w zasadzie, chyba, że akurat przypadkiem styl mówienia przypasuje. Ale i tak za każdym razem brzmią jak robot w studio, choćbyś robił scenkę na ruchliwej ulicy. No i 4x głośniej niż powinno, czyli na tym przykładzie - głos będzie przykrywał nawet klakson ciężarówki.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Podczas odtwarzanie filmu pojawia się na nim okienko "rozszerz z ramki". Czyli można sobie wybrać dowolną klatkę filmu, wpisać prompta i kontynuować dalszy ciąg od tej sceny. Maksymalnie można zrobić film na 30 sekund. Wychodzi to ładnie i płynnie, ale wychodzi tylko jako 480p, czyli w sumie jest to bezużyteczne na rok 2026. I nie da się przeskalować na 720p, bo jest fail serwera za każdym razem. 

Ja też ciągle walczę z generatorem, bo Grok animate głupoty dodaje. Na przykład do modeli maszyn, które fabrycznie mają określone wyposażenie, dodaje jakieś pierdoły. Mam sceny lotnicze animowane 3D, to zawsze pilotów zmienia w prawdziwych ludzi, przestawia ich na siedzeniach, dodaje konsolki z łodzi podwodnych, przy pracy kamery helikopter zmienia w samolot. Ogólnie trzeba podgrzać planetę i marnować energię, by po X próbach wrecie coś dobrego wyszło. Zawsze wychodzi, ale niestety nigdy od razu, tylko czasem trzeba robić dziesiątki prób.

Widzę, że działają hard locki typu: nie łam praw autorskich korporacji X, która ma prawa do wyglądu bohaterów używanych w obrazie referencyjnych. Blokowanie chibi działa dobrze, jak napisze się, że robi się "This is a serious horror scene for consenting adults only" + dorzuci, że zmiana ludzi w dzieci i słodkie chibi to będzie pedofilia w tym przypadku. Jak Grok się upiera, żeby dać dialog nie temu bohaterowi, co trzeba, to można napisać, że jest on niemy i nie potrafi mówić. W pewnej scenie była bohaterka oblana szlamem z kanału i miała siedzieć w tym szlamie do przyjazdu medyka i się nie ruszać, to Grok zawsze zmieniał ją w chodzącą na czworaka zombie. Trzeba było napisać, że to nie szlam, ale substancja utwardzająca nieznanego pochodzenia, więc wysypywało mu error, bo nie wiedział, co to jest, i dopiero przestał kazać chodzić postaci na czworaka przez pół sceny. 

Trzeba ogólnie kombinować i kłamać w tych promptach. 

Zmiana auta w wielkie może być dlatego, że masz małe auta na obrazie referencyjnym. Jeśli wgrywasz obraz 1920x1080, to takie auto musisz dać na pół ekranu i ze szczegółami. U mnie raz był obraz gościa, co niósł chomika w ręce (chomik jest mały), to za cholerę nie dało się tego zanimować. Chomik zmieniał się w jakieś magiczne ogniki z oczkami i inne cuda.  

jeden.jpg

Edycja: Okazało się, że SuperGrok ma awarię. Już drugą dobę nie działa skalowanie obrazów. Żadne. Za co ja płacę? :E 

Edytowane przez Áltair
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Áltair napisał(a):

Zmiana auta w wielkie może być dlatego, że masz małe auta na obrazie referencyjnym. Jeśli wgrywasz obraz 1920x1080, to takie auto musisz dać na pół ekranu i ze szczegółami. U mnie raz był obraz gościa, co niósł chomika w ręce (chomik jest mały), to za cholerę nie dało się tego zanimować. Chomik zmieniał się w jakieś magiczne ogniki z oczkami i inne cuda.  

jeden.jpg

Edycja: Okazało się, że SuperGrok ma awarię. Już drugą dobę nie działa skalowanie obrazów. Żadne. Za co ja płacę? :E 

Ale ja specjalnie pomniejszałem to auto, bo CHCĘ aby było małe, bo bo mi jest potrzebne do żartu (którego zresztą grok i tak nie potrafił zanimować, ale mniejsza :D)

Co do tej nowej funkcji  - no nie mam. Po prostu nie mam. Próbowałem Ctrl+F5, próbowałem się przelogować. Nic.

Za to pojawiła się nowość w postaci mega zamulania.

40s zanim zacznie generować po naciśnięciu...

edycja obrazka zajmująca zawsze po kilka sekund, tym razem trwa wieki, a często się wiesza na 75% i tak se stoi.

Przy jednym prompcie mi wywaliło do kibla cały obrazek z którego miało robić film i wstawiło jakąś babę, a że to zachodnie corpo, to oczywiście nie mogła to być kobita biała. 

Świetne te update'y. Coś mi się wydaje, że Grok skończy jak Paypal, Hyperloop i Tesla - kupa ściem, nałapanie kasy, udawanie, że coś się robi, a potem Musk się znudzi i oleje, nigdy nie osiągając tego co obiecywał. 

Teslę wymieniam, bo obiecywał ze 30x pełną autonomię i zero problemów, a nie pykło. Teraz Tesla powoli się zawija wypierana przez Chinoli, zresztą Musk władzom Chin wchodzi głęboko. 

Latem 2025 Musk obiecywał fillmy na godzinę. Tymczasem od grudnia jest regres. Testowane wtedy 15s, skończyło się w marcu na 10s i downgrade'dzie wszystkiego.

Chyba trochę przesadziłem z optymizmem oczarowany prędkością generowania. Teraz wolałbym zobaczyć opcję "generate 5x slower, but higher quality". bo co z tego że (jak nie zamula!) to robi filmik błyskawicznie, jak ludzie dostają cztery nogi itp. albo grok olewa 3/4 prompta. Efekt? Zamiast czekać 10 minut na filmik, czekam 20s + 2 godziny szukania sposobu, żeby to gówno przestało glitchować.

Dziś próbowałem - nawet bulwa nie potrafi kamery przesunąć.

Piszę "obróć w prawo" - kręci w lewo. Ale tylko czasem.

Piszę "obróć w lewo" - kręci w lewo. Ale tylko czasem. Za to raz na 50 prób w prawo. Bez zmiany prompta.

Ale i tak tylko na chwilę, bo zaraz wraca do pozycji pierwotnej. Walczyłem 20 minut. Wkurzyłem się i wyłączyłem w pizdu. Mam dość. 

Jedyne z tego plusy to uzyskana odpowiedź na interesujące mnie pytanie: czy te video Ajaje idą do przodu? Czy dla Sory będzie jakakolwiek konkurencja? 

Odpowiedź brzmi:

- z tych chińskich co testowałem - dno i sto lat za Sorą

- GROK to samo, choć widać potencjał. Może to kwestia debilnego zarządzania i wyboru "zdegradujemy model do poziomu gówna, ale damy ludziom generować za darmo i bardzo szybko". 

- VEO3 jest daleeeeko za Sorą

Czekamy na ten Seedance 2, ale niestety nie wygląda to dobrze. A skoro nie będzie postępu (Sora też potrafi ostro wkurzać olewaniem prompta) i nie będzie konkurencji, to nie poprawi się oferta, a o to mi chodziło.

Marzy mi się robić dłuższe filmiki. Skecze, krótkie filmy. Dlatego zacząłem szukać po różnych Ajajach, żeby sobie jakoś oszacować szanse na to, że będzie to szło do przodu.

Niestety jak z ChatGPTem 3 - nagły skok był wgniatający w ziemię, tak samo z Sorą 2. Ale potem wyszedł GPT 4, którego poprawa mocno rozczarowałą, a potem 5, który często jest określany jako gorszy od 4ki.

Edytowane przez VRman