Bono_UG 332 Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca Godzinę temu, galakty napisał(a): Za dużo Orwella Chyba za mało Można się śmiać ale w zależności od operatora, umowy firmy z operatorem można wprost z ip odczytać firmę, bo po prostu widnieje jako domena przypisana do tego adresu. Nie mam też złudzeń, że skoro nie płaci się kasą za dane narzędzie, to robi się to swoimi danymi. Większość ludzi nie zajrzy nawet do warunków korzystania z serwisu, a tam już przed erą ai były kwiatki typu "wszystko co wrzucasz jest własnością firmy i może być dowolnie wykorzystane". Tutaj przykład co googlowy bot twierdzi o chatgpt: Cytat When you prompt ChatGPT, OpenAI stores your inputs and outputs to improve its models, unless you explicitly opt out. The data collected is extensive and includes: User-Generated Content: Every query (prompt), instructions, and the resulting AI response are stored indefinitely unless deleted by the user. This includes files, images, or documents uploaded to the chat. Account and Device Metadata: Information such as IP addresses, browser types, operating systems, and device settings are collected. Interaction Data: Frequency of use, session durations, and feature usage patterns are tracked for analytics. Personalization Info: If you use the "Memory" feature to ask ChatGPT to remember details across sessions, that specific information is stored to personalize future interactions. Nie ma w zasadzie kontroli jak to dalej jest mielone, wykorzystywane. Według mnie kwestią czasu jest kiedy jakieś szambo wypłynie i ktoś znajdzie kod firmy A w firmie B, bo w obu używali tego samego narzędzia. 1 godzinę temu, VRman napisał(a): Ciekawe czy tym postem nie wdepnąłeś przypadkiem w temat cen elektroniki. Jeżeli biznes będzie dalej migrował w stronę usług, abonamentu, to na pewno cena sprzętu współgra z tym celem - tanie, głupie terminale dla ludu. Patrzcie jakie mamy tanie abonamenty, nie musicie kupować drogich dysków, cpu, gpu, ramu, my to wszystko wam dajemy praktycznie za darmo, tylko róbcie wszystko na naszych serwerach. @galakty tak, tu już Orwell może wchodzić na ostro, zwłaszcza jak się do tego domiesza zamykanie w bańkach informacyjnych sterowanych si
JeRRyF3D Opublikowano 16 Marca Opublikowano 16 Marca @Kadajo looknij, typ mówi o dotychczasowych kłopotach w ejajach wideo i... jak to dziś idzie easy. Spoiler
JeRRyF3D Opublikowano 19 Marca Opublikowano 19 Marca trochę OT, ale jadnak o AI i tendencjach Spoiler
Zas Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca To mówicie, że odpuścić sobie planowanie w mieszkaniu miejsca dla PC? To w sumie pozwala sporo oszczędzić na kupnie.. No a z drugiej strony jest jeszcze obecny PC i wielka góra gier do przejścia. Jak żyć?
JeRRyF3D Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca Bez pc, biurka itd. Nie wyobrażam sobie. Lodówki nie mieć - ok. Ale bez PC?! Nie u mnie.
Zas Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca No też byłoby mi jakoś głupio. A jeśli to już ostatni PC w życiu, na jaki będzie mnie stać, to tym bardziej warto - dla wspomnień. Trzeba się modlić żeby sobie USA łupi ryj rozwaliło.
Wu70 Opublikowano 20 Marca Opublikowano 20 Marca Jaki ostatni Dinozaury wychowały się z PCtami i odejdą z PCtami, to następni będą żyć inaczej
VRman Opublikowano 21 Marca Opublikowano 21 Marca Da się jakoś używać Sory 2 na sora.com? Bo zarejestrowałem się i mam max 5s i "you're using old Sora model". W cenniku jest, że za 20$/mies jest dostęp, ale nie ma podanych limitów i max 10s. 15s nie ma nigdzie, za to jest 20s, co mnie zaskoczyło. Tylko że cena to jedyne 200$/miesiąc więc "już się rozpędziłem" PS. Funkcja reference images w Groku jest rozczarowująca i to mocno. Spodziewałem się, że przytrzyma 80-99% danych z obrazu, a zachowuje 0-30% w większości przypadków, choć może coś źle robię. No i nie działa przy funkcji "Extend". Za to coś dłubią z audio, obiecali jakąś wielką aktualizację audio, a już teraz widzę, że pojawiają się w końcu inne głosy. Wcześniej prawie zawsze był jeden męski, jeden żeński, oba sztuczne tak, że aż zęby bolą, i na tym praktycznie koniec chyba że w scence jest "wrzeszczy" czy "wydziera się na kogoś". Teraz w jednym prompcie dostałem 2 typy głosów dwukrotnie w 20 próbach. Może nie dużo, ale wcześniej w ogóle się nie zdarzało nigdy, więc jakiś postęp robią przynajmniej w tej kwestii.
Wu70 Opublikowano 21 Marca Opublikowano 21 Marca 1 godzinę temu, VRman napisał(a): Da się jakoś używać Sory 2 na sora.com? Ja mam od początku, zaproszenie było potrzebne do dostępu dla Sory2, nie wiem jak teraz.
Kabor Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca Czytam właśnie, że zamykają SORA. Miliardowy interes z Disneyem w piach. Czyżby finanse OPEN AI się nie spinały?
Wu70 Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca Finanse to im się nigdy nie spinały, cały czas jadą na ogromnych inwestycjach z nadzieją na przyszłość. Konkurencja rośnie więc zapewne chcą skupić inwestycje i zasoby na, powiedzmy, ich core AI. Trochę szkoda bo ponad pół roku od premiery to nadal najlepszy model ogólnego przeznaczenia ale myślę że przestrzeń bardzo szybko ktoś wypełni Google na pewno świętuje szlifując już Veo 4.
VRman Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca (edytowane) Już to pisałem w PMce, ale fakt, że tu jest bardziej odpowiednie miejsce: Sora 2 jest o chyba pierdylion generacji od reszty. A teraz to trochę rozwinę. Moim zdaniem: fizyka: 2 generacje do przodu głos: Sora 9/10, reszta 1/10. Tutaj to może być deakada, o ile w ogóle nadrobią kompletność: 4/10 Sora 2, 1/10 reszta. W sensie: jasne, filmik z tiktoka, albo reklamę szamponu do włosów, albo ujęcie z drona na tańczącą osobę lub widoczek - to potrafi każdy Ajaj. Ale nic tak nie psuje chęci tworzenia jak odbijanie się "oj, tego AJ akurat nie umie". W Sora 2 postacie grają głosem, widać jakieś emocje, naturalnie uzupełniane. Np. zdziwienie oznacza odpowiednią grę głosem, zacinanie się, pauzy, odpowiednią mimikę. A nie tylko "Zrób wybałuszone oczy jak na miniaturkach z youtube'a". Poza tym myślę, że model Sory 2 mógł być trenowany nielegalnie, więc przy trendzie na założenie kagańca video generatorom, może nie dać się tego nadrobić. Kilka filmików, które wygenerowałem są tak dobrze "zagrane", że aż cieżko uwierzyć. Wu70 udało się zrobić jeszcze lepsze. W jednym moim po 30 generacjach Sora dała taki głos aktorowi, że z kiepskiego żartu wyniosło na naprawdę dobrą scenkę (którą kiedyś pokażę, jak podocinam i wyedytuję. A inne generatory? One nie tyle mają problem z grą aktorską co w ogóle z tym, żeby głos brzmiał naturalnie. A jeszcze żeby sposób mówienia pasował to sceny? Zapomnij. Może raz na sto filmików nie jest tragicznie. A co do "czemu" to OpenAI ma ciepło pod dupą i z tego co czytam, to chcą po prostu olać video i skupić się na segmentach AI, które dają lepszy zysk w porównaniu do potrzebnych mocy obliczeniowych. Edytowane 26 Marca przez VRman
LeBomB Opublikowano 26 Marca Autor Opublikowano 26 Marca 42 minuty temu, Wu70 napisał(a): Trochę szkoda bo ponad pół roku od premiery to nadal najlepszy model ogólnego przeznaczenia ale myślę że przestrzeń bardzo szybko ktoś wypełni Najprędzej Chińczycy
Zas Opublikowano 26 Marca Opublikowano 26 Marca 9 godzin temu, Kabor napisał(a): Czytam właśnie, że zamykają SORA O Boże, co teraz zrobi VRman?
Kabor Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca 10 godzin temu, Zas napisał(a): O Boże, co teraz zrobi VRman? Dalej będzie męczył Groka ;-).
VRman Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca (edytowane) Raczej zabierze się za naukę edycji video w końcu i dokończy te 3 filmiki, które dokańcza od grudnia (próbowałem, ale wkurza nieintuicyjność interfejsu i fakt, że jak tylko się nauczę podstaw, to się okazuje, że dany program nie ogrania prostej rzeczy, której potrzebuję, więc trzeba się przesiadać na inny program, gdzie znowu się wkurzam, bo niektórych funkcji NIE MA po prostu inaczej niż skrótem klawiszowym, choć obok są zdublowane przyciski innej funkcji, ale do tego samego 2x, za to tego co chcę nie dali jako przycisk wcale No to pytam GPTa albo szukam tuoriali, ale tam jest mowa o wersji sprzed roku, a wyszła nowa, pozmieniali i weź teraz szukaj. poza tym chcę puszczanie od tyłu, interpolację klatek, podkładanie dźwięku, edycja dźwięku. Takie rzeczy to powinno AI ogarniać, typu "Weź to zmontuj, tu wstaw to, tam wstaw tamto, podłóż dźwięk, dopasuj synchro audio-video, przekonwertuj na taki i taki codeck, wytnij końcówkę, przytnij całość wycinając pionowy pasek 50 pikseli. I to najlepiej sterowane głosowo przy jedzeniu obiadu, bo taki jestem leniwy. PS. Nadal nie wiadomo czy Sora będzie pochowana całkiem, czy zostawią jakieś oferty dla biznesu za jedyne 1500$/mies. Edytowane 27 Marca przez VRman
Áltair Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca Chińczycy i pieski. https://www.facebook.com/reel/2219513035501085
JeRRyF3D Opublikowano 5 Kwietnia Opublikowano 5 Kwietnia (edytowane) @Paw79 wrzucił to w wątek "offtopic o grach", ale IMO celniej byłoby tu. " (...) Bardzo ciekawy wywiad z Tomaszem Bagińskim na temat wykorzystania AI przy produkcji gier (i nie tylko): https://next.gazeta.pl/next/7,151243,32688670,baginski-o-ai-kiedys-musialbym-trzy-miesiace-harowac-teraz.html" (...)" Z tego arta np. dowiedziałem się o tym kanale. IMO sztos. Nie znałem. https://www.youtube.com/@Gossip.Goblin Spoiler (...) To ogromny rynek: gry, filmy, seriale, telewizja, shorty, YouTube, podcasty. Wszystko to walczy o skończony zasób, czyli nasz czas. Wraz z postępem technologicznym rośnie liczba osób, które poświęcają coraz więcej uwagi rozrywce. Ludzi w ujęciu globalnym przybywa i to wystarcza, aby ten biznes się utrzymywał i rósł. Ale to przecież nie będzie trwało w nieskończoność. Jest ograniczona pula gier, filmów, seriali, przedstawień teatralnych czy shortów na YouTubie, które ludzie są w stanie obejrzeć. Nawet jeśli AI pozwoli robić więcej i szybciej, to co z tego, że coś zostanie wyprodukowane, jeżeli nikt tego nie obejrzy poza botami? A rynek – po kilku kryzysach, takich jak pandemia, strajk scenarzystów czy załamanie w branży gier – wyczuł, że branża rozrywkowa jest mocno przegrzana i koszty zaczynają być niebezpiecznie wysokie. Wiele produkcji okazało się po prostu zbyt drogich, by mogły się zwrócić. (...) Edytowane 5 Kwietnia przez JeRRyF3D
Zas Opublikowano 5 Kwietnia Opublikowano 5 Kwietnia Sztos? To się robi tak biedne i miałkie po obejrzeniu pięciu kolejnych, a gość natrzaskał tego setki... Każdy film oparty na tym samym schemacie i mający wywoływać te same emocje. "Moda na Sukces" albo "turecka telenowela" wersja AI slop...
JeRRyF3D Opublikowano 5 Kwietnia Opublikowano 5 Kwietnia Czyli zupełnie tak, jak bym oglądał kolejnych avengersów.
Zas Opublikowano 5 Kwietnia Opublikowano 5 Kwietnia No, coś w ten deseń. Jedno i drugie niewiele warte. Edgy dystopian SF i braindance z CP - już nie przesadzajmy, że to takie fresh.
VRman Opublikowano 5 Kwietnia Opublikowano 5 Kwietnia Co kto lubi. Mnie to nie jara, nawet nie obejrzałem, ale za to jarają mnie durne filmiki robione Sorą czy filmiki z kotami grającymi na skrzypcach, co 3/4 ludzi ma na szczycie listy "AI Slop - przykłady za co tego nienawidzę". Jak się komuś podoba to luz. Ludzie za bardzo się uczulili na te filmiki z Ajaja. Wkurzajmy się na rządy, korporacje, Nvidię i branżę gier, że nam tym AI psują radość życia, ale ludzi, którzy mają zajawkę i sobie coś podłubią w Sorze czy czym innym - zostawmy w spokoju.
Zas Opublikowano 5 Kwietnia Opublikowano 5 Kwietnia Dlaczego niby mamy ich zostawiać w spokoju, skoro są współsprawcami? (Tak samo jak odbiorcy 💩-treści w sieci czy widzowie tureckich telenowel.)
hubio Opublikowano 6 Kwietnia Opublikowano 6 Kwietnia Kocham XXIw. ! Kocham Ai ! W ciągu 3 godzin wytłumaczył mi coś co 40 lat temu uczyłbym się na kursie z 2 miesiące. Jak ktoś jest inteligentny, umie promtować i szybko pisze, a do tego jest kreatywny to świat stoi przed nim otworem. To narzędzie to jest game changer na miarę powstania internetu! A ludzie są tak durni, że przykładowo na takim YT to 90% nawet nie ogarnia, że są odbiorcami treści Ai i chwalą np. jakieś słowiańskie piosenki za "unikalny wokal"... Wyświetlenia po setki tyś. i mega hasj! ALE - jak pisałem - tak czy inaczej trzeba umieć promtować, edytować itp choć jak właśnie się dowiedziałem to w ciągu 2 lat powstaną już takie narzędzia Ai, że dosłownie dzieciak zrobi co będzie chciał. Wreszcie ludzkość przestanie być całkowicie ograniczona narzędziami i człowiek będzie mógł wydobyć cały swój potencjał wrażliwości i kreatywności nie znając narzędzi. Tzn wystarczy, że dobrze opisze. Tu się przydaje oczywiście świetny angielski, ale i do wielu zastosowań to nawet mając to A2/B1 i wspomagając się np. google translator też da się radę.
Rekomendowane odpowiedzi