nozownikzberlina 622 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia 14 minut temu, hubio napisał(a): A no to dzięki za ważną informację. Słyszałem, że Claude jest bardzo dobry. claude jest dużo lepszy od gpt i gemini pro w programowaniu moim zdaniem. Ma też ciekawsze "pomysły"
Wu70 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Długo tak było z opusem 4.6 do czasu GPT 5.4 który wskoczył na topkę z opusem. Opus 4.7 raczej nie spełnił oczekiwań i mocno podniósł zużycie tokenów a GPT 5.5 odwrotnie, ludzie raczej przechodzą Claude->Codex. Ale generalnie Opus 4.6/4.7 i GPT 5.5 to najwyższa liga, warto sprawdzać w konkretnym zastosowaniu który będzie lepszy. Gemini daleko w tyle ale zwyczajnie dawno nie wydali nowego modelu a Claude i OpenAI są po świeżych premierach. Czekamy teraz na premierę Google I powinni doskoczyć do reszty.
galakty Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia U mnie w środowisku ABAP to Claude nawet Sonet 4.6 daje radę, GPT 5.4 to żart, 5.5 nie testowałem jeszcze. W innych językach też słyszałem że przechodzą na Codexa. A ja bym pragnął jedno rozwiązanie do wszystkiego, łącznie z generowaniem grafiki do sklepu (tu GPT robi robotę, dużo lepszą od Gemini). Opłacać 2 modeli nie chcę
hubio Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Ale macie na myśli wyłącznie kodowanie czy też inne zastosowania? Np. tworzenie obrazów? Wczoraj na YT widziałem jakiś filmik z google ai image vs Nano Banana 2 i vs ComfyUi i np. w tworzeniu schematów to od google było lepsze.
Kadajo Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego
galakty Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Jeśli kodowanie to u mnie Claude (może Codex zobaczę). Obrazy jakieś niezbyt krytyczne Gemini zrobi, ale nowy model od GPT jest dużo, dużo lepszy. Nano banana 2 jest słabizną przy dobrym modelu i workflow w Comfy.
GordonLameman Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia (edytowane) . Edytowane 24 Czerwca przez GordonLameman
Wu70 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia (edytowane) 1 godzinę temu, hubio napisał(a): Ale macie na myśli wyłącznie kodowanie czy też inne zastosowania? Np. tworzenie obrazów? Tworzenie obrazów to są oddzielne modele. Claude np. w ogóle nie ma swojego do generowania obrazów. Długo Google było bezkonkurencyjne w generowaniu obrazów z Nano Banana 2/Pro, obecnie OpenAI ma już konkurencyjny model i który jest "lepszy" to "zależy" 1 godzinę temu, galakty napisał(a): Opłacać 2 modeli nie chcę Ja aktualnie mam 3 subskrypcje Google AI Pro już drugi rok, pierwszy rok Samsung dorzucał do telefonów, teraz rok dają też z chromebookami. Ale praktycznie go nie używam. Za to Claude+Codex to killer jak jeszcze jeden ocenia drugiego, ale raczej prędzej czy później zredukuję do jednego z nich. Edytowane 25 Kwietnia przez Wu70
hubio Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia @Wu70 a czy to prawda, że z zerową wiedzą informatyczną można zrobić jakiś program za pomocą Codexa? Czy jednak trzeba się znać?
Wu70 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Można -> vibe coding, fajna zabawa. Zrobisz u każdego, Google Antigravity, Claude Code, Codex. Zarówno Antigravity jak i Codex mają trochę darmowych limitów więc po prostu się pobaw ;-)
galakty Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia 13 godzin temu, Wu70 napisał(a): Ja aktualnie mam 3 subskrypcje Google AI Pro już drugi rok, pierwszy rok Samsung dorzucał do telefonów, teraz rok dają też z chromebookami. Ale praktycznie go nie używam. Póki co nie zarabiam na tym i traktuję jedynie jako pomoc w pracy Gdybym robił swój projekt zarobkowy to bym śmiało mógł 2 modele opłacać.
galakty Opublikowano 26 Kwietnia Opublikowano 26 Kwietnia 17 godzin temu, Wu70 napisał(a): Można -> vibe coding, fajna zabawa. Antigravity testuję na Gemini 3.1 Pro, kurde fajna sprawa. W Python kazałem mu zrobić program do produkcji kolażu z napisami na bazie kilku zdjęć, zrobił perfekcyjnie. Potem kazałem przerobić żebym mógł sam wskazać zdjęcia, też bezbłędnie. A na koniec żebym mógł sam podawać jaki tekst ma wpisać. No genialne Aczkolwiek trochę technicznego pojęcia trzeba mieć, żeby głupot mu nie kazać zrobić, bardzo logicznie pisać. Za to kodu znać nie trzeba wcale.
GordonLameman Opublikowano 27 Kwietnia Opublikowano 27 Kwietnia (edytowane) Ja się właśnie pobawiłem Vibe Codingiem i zbudowałem dla kancelarii apkę do pobierania danych o kodach PKD, zeby móc adresować potrzeby klientów. Tzn. wbijam numery KRS i dostaję excel z informacją o ich kodach PKD, a dzięki temu wiemy, które tematy ich mogą interesować (np. podatkowe). Zrobił to claude, zajęło ti mniej niż 30 minut i z 40-50k tokenów. Czyli grosze. Działa dobrze i oszczędza mnóstwo pracy Edytowane 27 Kwietnia przez GordonLameman
galakty Opublikowano 27 Kwietnia Opublikowano 27 Kwietnia @GordonLameman czyli płatna wersja? Ja na razie się bawię darmowymi.
GordonLameman Opublikowano 27 Kwietnia Opublikowano 27 Kwietnia Teraz, galakty napisał(a): @GordonLameman czyli płatna wersja? Ja na razie się bawię darmowymi. Oczywiście. Ja mam płatną subskrypcję od roku bodajże. Wczesniej testowałem gemini i chata. Perplexity w sumei też. daje rade
galakty Opublikowano 27 Kwietnia Opublikowano 27 Kwietnia 4 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Oczywiście. Ja mam płatną subskrypcję od roku bodajże. Wczesniej testowałem gemini i chata. Perplexity w sumei też. Jakbym miał w tej chwili kupować to też Claude, bo jako jedyny mi pomaga w pracy. Szkoda tylko że dostęp do najlepszych jest albo płatny, albo przez Antigravity którego na służbówce nie zainstaluję
GordonLameman Opublikowano 27 Kwietnia Opublikowano 27 Kwietnia 2 godziny temu, galakty napisał(a): Jakbym miał w tej chwili kupować to też Claude, bo jako jedyny mi pomaga w pracy. Szkoda tylko że dostęp do najlepszych jest albo płatny, albo przez Antigravity którego na służbówce nie zainstaluję prefinalowa wersja kosztowała zajęła w sumie 2,5h, limit sesji i 1$ z additional usage. Ale mam apkę: - z 3 funkcjami - z GUI - z installerem pod windows i pkg na maca - dokumentacją pomocy dla użytkowników. Ona jest bardzo prosta, ale do potrzeb marketingowych i segregacji klientów pod konkretne tematy prawne/podatkowe daje super narzzędzie. Wygenerowanie excela z danymi dla 1678 podmiotów (taką próbkę mu dałem) zajęło 10 minut. Stażysta w tym czasie pobrałby i skopiował do excela dane 2 podmiotów
galakty Opublikowano 27 Kwietnia Opublikowano 27 Kwietnia 3 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Ona jest bardzo prosta, ale do potrzeb marketingowych i segregacji klientów pod konkretne tematy prawne/podatkowe daje super narzzędzie. Wygenerowanie excela z danymi dla 1678 podmiotów (taką próbkę mu dałem) zajęło 10 minut. Stażysta w tym czasie pobrałby i skopiował do excela dane 2 podmiotów I o to w tym chodzi, ułatwiasz sobie robotę. Ale wciąż musisz wiedzieć co zrobić i jak, AI samo nie ogarnie.
GordonLameman Opublikowano 27 Kwietnia Opublikowano 27 Kwietnia 56 minut temu, galakty napisał(a): I o to w tym chodzi, ułatwiasz sobie robotę. Ale wciąż musisz wiedzieć co zrobić i jak, AI samo nie ogarnie. A to tak. Sam musze zrozumieć tabele w api etc.
galakty Opublikowano 27 Kwietnia Opublikowano 27 Kwietnia Dlatego bawi mnie że AI zastąpi programistów, nie, doświadczeni dalej są potrzebni, po prostu zredukuje niepotrzebnych klepaczy i zmieni nieco branżę. To samo z generowaniem grafiki. Owszem, byle kto może sobie zrobić obrazek, ale żeby był dobry i się sprzedał to też trzeba co nieco wiedzieć. Samo nie zarobi
LeBomB Opublikowano 27 Kwietnia Autor Opublikowano 27 Kwietnia @galakty weź pod uwagę to, że intensywny rozwój AI i zwiększoną dostępność narzędzi masz dopiero 4-5 lat. Deezer ostatnio pisał, że 44% nowo publikowanych utworów to AI, a jeszcze dwa lata temu muzyka od AI to było radosne "plumkanie". Teraz w niektórych gatunkach możesz osiągnąć jakość studyjną. Obrazy to samo, wideo to samo. Jak ktoś ma dostęp do wytrenowanych agentów AI to już w ogóle przekracza możliwości tego co dostępne "dla ludu". Funkcje programistyczne też będą się rozwijały tylko będzie to dłuższy proces niż generowanie obrazków, filmików czy muzyki.
galakty Opublikowano 27 Kwietnia Opublikowano 27 Kwietnia Oczywiście racja, akurat o muzykę to się nie martwię bo większość "artystów" leci na AutoTune i nie ma za grosz talentu A dobra muzyka się obroni sama. Moim zdaniem. I branża IT na pewno się zmieni, ale człowiek dalej będzie potrzebny.
Kadajo Opublikowano 27 Kwietnia Opublikowano 27 Kwietnia @galakty tylko ile w tym jest twojego "tak będzie" a ile korporacyjnego "potrzymaj mi piwo". Bo to ze korpo chętnie wszystkich by się pozbyło na rzecz AI to jest bardziej niż pewne. Osobiście dopóki AI się rozwija i temat nie gaśnie to nie był bym pewny żadnej roboty która ma jakikolwiek związek z komputerami i ich użyciem do pracy. Bo to co dziś może się wydawać nie do pomyślenia jutro może stać się rzeczywistością a pojutrze standardem.
galakty Opublikowano 27 Kwietnia Opublikowano 27 Kwietnia @Kadajo Korpo musi zarabiać, patrzy na słupki. Jak się okaże że do X zwolnień dochody rosną, a potem maleją bo jednak człowiek potrzebny, to się trend odwróci. Tylko tyle i aż tyle. Czas pokaże.
Rekomendowane odpowiedzi