Skocz do zawartości

Sztuczna inteligencja AI - (OpenAI, ChatGPT, Midjourney, DALL-E) - Temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.02.2026 o 11:50, VRman napisał(a):

Grok

No i chyba poblokowali. Nie idzie się zalogować do żadnego konta, nie idzie założyć nowego, już blokują fake maile i nawet jak znalazłem jakiś działający, to nie pozwoliło założyć konta.

Prośba: Mógłby ktoś spróbować z jakiegoś VPNa ustawionego na kraj, w którym generator video jest dostępny, i sprawdzić czy wpuszcza?

Nie wiem czy blokują wszystkie VPNy, czy tylko te od providera, u którego ja kupiłem usługę, czy może mi fingerprinta zassało i mam shadowbana za używanie 5 kont jednego dnia xD

Jak przetransplantowali Grokowi system z Twittera (X) to :dupa:

Na terenie UE nie ma do tego dostępu. Trzeba "być" z  USA, Kanady itp. 

BTW.

W ciągu ostatniego miesiąca poza  dodaniem 10s dla płatnych subskrypcji (z szansą na 15s czasem) , poprawiono też audio z 0/10 na 3/10 i ewidentnie zmieniono sporo w samym modelu. Nie zawsze na lepsze niestety, ale te same prompty text-to-video czy image-to-video dają już wyraźnie inne rezultaty.

Mnie też wku... Grok. Mam upload do SuperGroka i chyba po 15 wygenerowanych filmach (z których i tak wszystko pójdzie do śmieci, bo wyszły same pierdoły - dobry prompt swoje, Grok swoje) 720p przełączyło automatycznie na 480p. A 10 sekundowego filmu nie udało mi się zrobić ani razu. W tych promptach trzeba walić peryfrazami i pleonazmami jak do półtorarocznego dziecka, a Grok i tak tego nie rozumie. Piszę na przykład, że postać ma stać w miejscu, ale nie, ona i tak k... będzie chodzić na filmie :D W takim stanie model nie powinien być wypuszczony na rynek, a na pewno nie powinien być płatny, tylko ciągle jako szkoleniowy. Zwłaszcza wkurza to, że nie ma informacji, ile jeszcze zostało limitów i jak one działają, jak to jest np. na Czacie GTP. Na Reddicie użytkownicy to niemalże wróżą z fusów, bo nikt nic nie wie.

Edytowane przez Áltair
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Áltair napisał(a):

A 10 sekundowego filmu nie udało mi się zrobić ani razu.

Musisz opcję zmienić. Pisanie "10 second video" już ani nie działa, ani nie jest potrzebne przy płatnej subskrypcji, ale mowa o tej konkretnie dla Groka, a nie tej z X, która nie daje tego samego.

W tych promptach trzeba walić peryfrazami i pleonazmami jak do półtorarocznego dziecka, a Grok i tak tego nie rozumie.

No to jest problem, ale chyba mocno zależy od pory dnia.

Fakt, że te same prompty na płatnej wersji dziś generują komletne gówno, gdy miesiąc temu na darmowej sobie radziły dobrze (porównanie kilku prób vs., kilka prób, a nie że jedne)

Piszę na przykład, że postać ma stać w miejscu, ale nie, ona i tak k... będzie chodzić na filmie :D 

Z tym nawet Sora 2 potrafi mieć problem. W sensie, że piszesz co postać ma robić, a AI na to "nie będziesz mi mówił co mam robić!"

Co do ilości - popytaj samego Groka. Sporo wyjaśni. Ponoć są dwa limity. Jeden jest na ok 100 filmików w ciągu 24h (rolling window) a drugi jak za dużo naspamisz, albo moim zdaniem, ale to zgadywanie - naspamią ludzie z podobnej puli adresów IP.

Mi pozwoliło pierwszego dnia subskrypcji na kilkadziesiąt prób bez problemu. 

720p i 10s łapie bez problemu. Ale niestety obie te opcje psują największą zaletę Groka czyli szybkość. :(

Podsumowując:

- darmowy grok miesiac temu: super, 10/10 jak na darmówkę

- płatny - totalne rozczarowanie. Ani nie jest lepszy model, a nawet gorszy, ani nie jest szybciej, ani nie ma opcji na 15s, choć ludzie w programie Beta donosili już w grudniu, że czasem im 15s wskakuje.

Chciałem zrobić trzy filmiki z nietypową akcją, to wyszło tak dobrze, że model lokalny na RTX 2060 6GB by sobie pewnie lepiej poradził :D

Ale potrafi błysnąć, jeśli mu akurat prompt (i porad dnia*) podejdzie

*pora dnia - może trzeba potestować jak Amerykańce śpią.

PS. Nie jest też tak pięknie z ToSem. Jak macie swoje fotki czy coś, to lepiej nie wysyłać, nawet przy odznaczonej opcji w ustawieniach "używaj do trenowania AI". Nadal upload=udzielenie bezwarunkowej licencji. 

Są jakieś 2-3 niszowe, które ponoć pozwalają zachować wszelkie prawa, ale to też może być ściema, szczególnie jeśli się okaże, że to firmy z Chin. ;) ale dam znać jak się rozeznam. Niestety za takie normalne warunki w ToS  coś się płaci ekstra, więc na razie nawet nie zanotowałem nazw, o testowaniu jakości generowanego video nie mówiąc.

PPS. A teraz trochę o Open AI. Oficjalnie ogłaszam, że darmowa wersja GPTa jest takim gównem, że powalczy z czatem Groka o palmę pierwszeństwa do tytułu najbardziej bezużytecznego czata na świecie. Nie potrafi absolutnie nic, kłamie, zaprzecza samemu sobie, ignoruje prompta, potrafi trzy razy przepraszać za podanie nieaktualnego info i trzy razy zmienić pomysł która wersja jest do nowej wersji programu a która do starej. Na koniec po zmarnowaniu 10 minut, jak mu napisać, że coś nie działa, to "a tak, na tym nie działa, faktycznie". :E gdy wszyscy co potrzebne do określenia czy dana rzecz zadziała, było podawane przez usera kilkukrotnie. 

DOKŁADNIE ten sam poziom bezużyteczności co darmowy Grok w grudniu. Chyba im się powoli kasa przestaje zgadzać i zaczynają się cięcia dla darmowych.

Płatnej wersji czata w Groku nie testowałem, bo mam uraz psychiczny po testowaniu darmowej wersji :E - teraz wzmocniony przez zobaczeniu dokładnie tego samego w ChatGPT. 

No jak tak ma wyglądać "rozwój i promowanie AI" to te pamięci chyba jednak nam stanieją w 2027 a nie 2030 :D

Edytowane przez VRman