Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Takie LTSC pod kątem braku śmieci można zrobić samemu, na tej samej zasadzie co działa zresztą Rufus. Macie, wrzucałem kiedyś na Labie: KLIK.

Sprawdzałem taką 10-tkę z tym plikiem XML. Fajnie, ale jak dla mnie za dużo wyczyszczone, bo jak mi przyszło do instalowania Forzy z konta Xbox, to brakuje aplikacji. Dalej brakuje Game Bar. Nadal mało, bo aby te aplikacje gier Xbox działały, jeszcze potrzeba Centrum Opinii itd. :Crash:

Ogólnie można sobie utworzyć taki plik XML pod siebie i dodać do obrazu. Wszystko w linku.

Edytowane przez Pawelek6
Opublikowano
W dniu 16.01.2025 o 23:08, Pawelek6 napisał(a):

Takie LTSC pod kątem braku śmieci można zrobić samemu, na tej samej zasadzie co działa zresztą Rufus. Macie, wrzucałem kiedyś na Labie: KLIK.

Sprawdzałem taką 10-tkę z tym plikiem XML. Fajnie, ale jak dla mnie za dużo wyczyszczone, bo jak mi przyszło do instalowania Forzy z konta Xbox, to brakuje aplikacji. Dalej brakuje Game Bar. Nadal mało, bo aby te aplikacje gier Xbox działały, jeszcze potrzeba Centrum Opinii itd. :Crash:

Ogólnie można sobie utworzyć taki plik XML pod siebie i dodać do obrazu. Wszystko w linku.

Po co robić samemu jak masz oryginał?

Używam od tygodnia i jest TURBO - jak brakuje czegoś, co chcesz użyc to ncaiskasz "INSTALUJ" i już nie brakuje, a nie, że samo Ci instauje solitare albo inne łowienie rybek.

Opublikowano

Po to, że każdy może sobie przygotować nieco inny obraz. Można sobie zrobić indywidualną instalkę pod siebie, wybrać co się chce, a co nie.

Jest gotowiec - fajnie, ale taka możliwość zrobienie samemu pod swoje widzimisię również może kogoś zainteresować.

Opublikowano

Wczoraj zainstalowała mi się ta "cudna" aktualizacja 24H2

Panowie o co chodzi że już podczas aktualizowania ekran zrobił się szary,a jak win się uruchomił pulpit wyszarzony,kolory wyprane-ogólnie tragedia

Auto HDR wyłączony-wszędzie w win HDR wyłączony,w monitorze również,a nadal jakby wysyłał tylko obraz w HDR,a że mam powyłączane to na SDR takie kwiatki.

Dokładnie taki efekt

https://github.com/streetpea/chiaki-ng/issues/494

Przywrócenie poprzedniej kompilacji pomogło,ale rano znów się zaktualizował,znów to samo,znów przywrócenie.

Na razie wstrzymałem aktualizację na tydzień.

Ktoś,coś dlaczego 24H2 takie coś robi?

Powtórzę że już na 68% aktualizacji to robi i widać że obraz robi się szary,wyprany z kolorów,co mnie zaskoczyło totalnie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

I wszystko po to żeby zyskać 5 FPSów w grze :E 

Niekoniecznie tylko, ponieważ czuć, że system jest bardziej responsywny nawet przy najbardziej błahych rzeczach. Jak się ma np. kilkadziesiąt procesów w tle mniej, to uwierz, da się to odczuć. A domyślnie w Win11 jest tyle śmieci, że głowa boli.

Edytowane przez Pawelek6
  • Upvote 1
Opublikowano

Bez kitu, ja nawet jak nie wgrywam żadnej zmodowanej windy dla kogoś tylko zwykłą na swój pc to jeszcze z godzinę po instalacji siedzę przy optymalizacji bo nawet na mocnym sprzęcie czuć różnicę w responsywności względem tego co jest stockowo tak robię od lat i tak już zostanie zapewne z przyzwyczajenia, druga spawa że jestem osobą która lubi mieć porządek :E 

Opublikowano
W dniu 12.01.2025 o 09:36, wallec napisał(a):

Sprawdźcie sobie: https://massgrave.dev/windows_ltsc_links
Wersja: Windows 11 IoT Enterprise LTSC
Build: 26100.1742
Link od Microsoft: Windows 11 LTSC OEM

Zero bloatware, zero telemetri, zero tpm 2.0 itp.
Jak ktoś nie lubi, to może odinstalować nawet edge.
Język polski instaluje się normalnie z ustawień.
Zasuwa jak zły! Nie trzeba używać skryptów, czyściutki windows.

Kuszące. Ja już ponad dwa lata na tym za przeproszeniem "syfie" i nadal nie mogę przywyknąć. Co bym nie zrobił to żyje własnym życiem, do tego uważam że powinno to fruwać, a chodzi gorzej niż mój ponad dziesięcioletni lapek z nie wiem ile lat mającą instalacją siódemki. 

Gdybym wiedział na 100% jak to w końcu wygląda z licencją to może bym się pobawił, choć chyba najlepiej byłoby wrzucić drugi dysk.

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Pawelek6 napisał(a):

Niekoniecznie tylko, ponieważ czuć, że system jest bardziej responsywny nawet przy najbardziej błahych rzeczach. Jak się ma np. kilkadziesiąt procesów w tle mniej, to uwierz, da się to odczuć. A domyślnie w Win11 jest tyle śmieci, że głowa boli.

I to rozumiem, sam robię debloat najczęściej narzędziem od Chrisa z github, ale raczej po to żeby się pozbyć telemetrii, zbierania danych, aktualizacji w tle itp. Do samych gier mamy tak mocne podzespoły że to już nie jest gra warta świeczki. 

Opublikowano

Można się śmiać ale benchmark SOTR czy CS'a wypluwają blisko 100 klatek więcej na W10 względem W11 24h2 :E wiadomo że to stare silniki i wysoki przedział klatek ale jednak, tak się składa że właśnie wczoraj zrobiłem pena z W10 21H2 IoT LTSC o którym Wallec wspomniał i wracam sobie do w10 tak dla sportu xD 

Opublikowano
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

Bez kitu, ja nawet jak nie wgrywam żadnej zmodowanej windy dla kogoś tylko zwykłą na swój pc to jeszcze z godzinę po instalacji siedzę przy optymalizacji bo nawet na mocnym sprzęcie czuć różnicę w responsywności względem tego co jest stockowo tak robię od lat i tak już zostanie zapewne z przyzwyczajenia, druga spawa że jestem osobą która lubi mieć porządek :E 

To mamy podobnie. I pomyśleć, że do czasu Win8 system był względnie czysty. Sam siedzę na posprzątanym Win10 22H2, czyli ostatniej wersji dziesiątki i aż się boję października.

MS ogólnie bardziej skupia się na dodawaniu kolejnych aplikacji śmieci nikomu niepotrzebnych, a jeżeli na naprawieniu systemu :heu:

• Upvote 1
Opublikowano

Niech każdy mówi za siebie, gdyż ani razu nie miałem problemu z aktualizacją czy podobnymi cudami, o których często są nawet newsy, a siedzę na dziesiątce od 2019 r. Pod tym względem system jest stabilny, przynajmniej u mnie. Aktualizacje, o których piszesz są systemowe i dotyczą bezpośrednio systemu, a nie całej dodatkowej otoczki aplikacji i funkcji. Osobiście nie grzebię głęboko w systemie, tylko wszystko co oficjalnie da się przez zwykłe wyłącz/odinstaluj.

Mam pewną teorię odnośnie tych wszystkich problemów z aktualizacjami od czasu 10-tki. Zaznaczam tylko, to moja teoria wyłącznie. Mianowicie MS udostępniał wtedy aktualizację z 7 i 8 do 10, jak obecnie da się zrobić z 10 do 11. To już na dzień dobry jest proszenie się o kłopoty. Jeszcze nie spotkałem się prywatnie z komputerem, który by z tego powodu nie zamulał. Druga sprawa, to oprogramowanie, którego ludzie używają. Chodzi mi o jakieś zwykłe programy, które kiedyś lata temu pobrali i tak używają. To samo przestarzałe sterowniki z momentu kupna komputera. Mówię tutaj o typowych Kowalskich, których są miliony, nie o paru bardziej doświadczonych osobach z forum. To wszystko z czasem generuje masę syfu w systemie i coś się prędzej czy później krzaczy.

• Upvote 3
Opublikowano

Boli, że MS zapewnia stabilny system po aktualizacjach, którego nie ma.

Jak boli, to pobrać obraz ISO systemu i zrobić czysty system spod biosu.

Ładnie, poprawnie działa. Nawet (po raz kolejny) działa notatnik i paint.

Opublikowano
9 godzin temu, LeBomB napisał(a):

A potem narzekacie, że Wam aktualizacje coś psują :E Jak coś wywalicie z systemu, a aktualizacja ma dograć coś do tego co wywaliliście, to chyba oczywiste, że coś się namiesza :) 

Akurat ja ani razu nie narzekałem a okrajam systemy konkretnie od lat :P 

Opublikowano
10 godzin temu, Pawelek6 napisał(a):

Aktualizacje, o których piszesz są systemowe i dotyczą bezpośrednio systemu, a nie całej dodatkowej otoczki aplikacji i funkcji.

Ależ nie 🙂 takie 24h2 wprowadza wiele zmian również w otoczce w postaci telemetrii, aplikacji w systemie, usługach itd. 

Co do uaktualnień to mam odmienne doświadczenia i wiele komputerów działa bez problemu po uaktualnieniach z win7 do 10 i potem do 11. Sam od 2012 roku stawiałem raptem 2 razy system, raz bo użyłem na win10 ccleanera i mimo iż była to nowa wersja to jednak nie potrafiła jeszcze dobrze obsłużyć win10 a drugi raz przez to że sam skopałem rozruch przy klonowaniu, dysku. A też przechodziłem z win 7 na 10 i 11 gdzie przy win11 zmieniałem platformę.

Opublikowano

"Nie wiem co to 24H2", gdyż wzbraniam się wszelkimi siłami przed jedenastką :E

Patrząc na działania MS, serio nie głupim pomysłem byłoby zostawienie stacjonarki wyłącznie do gier (+ jakiś konkretny program do pracy, którego nie ma na Linuxie, jeśli komuś potrzeba), a poza tym, jakiś laptop do reszty z Linuxem. Sprawniejszy, bardziej prywatny itd. Swego czasu przetrząsnąłem różne dystrybucje Linuxa i w sumie chyba znalazłem fajną - Zorin OS. Ładnie wygląda, stałe wsparcie, ma kilka styli interfejsu, może być jak Windows, Mac i jeszcze inne. To nie czasy kiedy terminala trzeba było używać, to zwyczajny system. Gdyby tak świadomość zwykłych Kowalskich była większa, że nie muszą płacić za Windowsa, to dzisiaj pewnie i Win11 byłby lepszym systemem, bo MS miałby wyraźną konkurencję.

Opublikowano (edytowane)

Witam ostatnio zauważyłem że na pasku adresu po kliknięciu ikony mój komputer z pulpitu nie mam wybranego mojego komputera dopiero jak w coś wejde np dysk lub folder to sie pojawia napis i jest ok. Jedynie tak sie dzieje jak kliknę ikonę na pulpicie .

Czy miał ktoś podobny problem ? Czy jest to wina aktualizacji ? Czy może tak ma być ?

Poniżej dodaje dwa zdjecia o którą rzecz mi chodzi.  System to Windows 11 Pro 23H2 z najnowszą aktualizacją ze stycznia 2025. Z góry dziękuję za pomoc.Zrzutekranu2025-01-21175910.thumb.jpg.c8da4c45365f42eda0124115d909df83.jpgZrzutekranu2025-01-21175935.thumb.jpg.96cf24e910c85b62db32167f118aa533.jpg

Edytowane przez Filip17895_PL
Opublikowano

ktoś testował jak działa 11 24h2 na dysku WD SN580 po edycji rejestru i updacie softu do wersji 281040wd?

nadal wywala blue screeny? na redicie u jednych jest dobrze a u innych nadal kupa. Nie to żebym sie spieszył z przejściez z 23h2 na 24h2 ale tak z czystej ciekawości

Opublikowano

Powiem szczerze  że z Windows 11 jestem naprawdę zadowolony:witojcie2:

Problemy z grami nie mam inna sprawa jest z starszymi grami. Nie mogę uruchomić gry na Windows 11 Dark Messiah of Might & Magic. Próbowałem wszystkich rozwiązań w Internecie.:Crash:

Nie mówcie że musze skombinować system Windows 7:szatanek:  

Opublikowano

Nie jestem kompletnie w temacie to zapytam.

Chce kupic uzywanego thinkpada do W11 i ponizej jakiej serii i5 nie schodzic zeby bylo tip top? Czytam ze 8th, bo jakies TPM 2.0 i cos tam. To aktualne info i takiego np. T490 moge brac bez strachu? Chce zeby sprzet byl w pelni kompatybilny bez kombinowania.