Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, j4z napisał(a):

Swoją drogą właśnie się dowiedziałem, że WU robi update biosu. 😀 Ciekawe dlatego nie zrobił mi, jak miałem stary. 

W stacjonarkach takie coś nie ma miejsca, wu zasysa i instaluje w laptopach i to nie wszystkich ;) 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Miałem 2 sytuacje gdzie system poleciał po update bios.

Szwagier ma laptopa i nie wiedzieć czemu dział IT od którego go odkupił włączył na Windows 10 Bitlockera. Laptop był z biosem 2.65 i pewnego dnia szwagier pobrał opcjonalną aktualizację WU do Biosu w wersji 2.59! Zdziwił się, że Windows zapytał po restarcie o klucz do bitlockera.

Druga sprawa to zmodyfikowany bios w desktopach HP, Dell, Lenovo, Fujitsu. Po dodaniu ręcznie sterowników aby dyski nvme startowały z portu PCI po takiej aktualizacji utracą taką możliwość. HP w sumie i tak prowadzi dziwną politykę, że wypuszcza biosy a później znikają z ich strony.

Edytowane przez zakk87
Opublikowano
12 godzin temu, Send1N napisał(a):

W stacjonarkach takie coś nie ma miejsca, wu zasysa i instaluje w laptopach i to nie wszystkich ;) 

yyyy, śmiem twierdzić inaczej :D ale to może zależy od producenta płyty lub całego komputera. 

Opublikowano (edytowane)

A co byłeś świadkiem że WU zaciągnął w tle i zaczął instalację biosu do mobo w stacjonarnym? :E takiej akcji nigdy w życiu na oczy nie widziałem ;) za to w lapkach to był chleb powszedni od lat xD W sumie może i w jakiś gotowcach biurowych np dell'a takie coś było :hmm: ale nie widziałem aby u kogoś po złożeniu pc na gamingowych częściach takie coś się wydarzyło.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

Tak jak napisałem wyżej, Dell, HP, Lenovo, Fujitsu desktopy pobierają BIOS z WU. Powiem lepiej. Przygotowałem nowy HP 800 G3 po czym zaktualizowałemi BIOS, WU i oprogramowanie, zrobiłem obraz systemu Acronisem, wziąłem z paczki kolejnego HP 800 G3 i po przywróceniu obrazu pierwszą rzeczą jaka mnie przywitała to aktualizacja BIOS. Z kolejnymi było to samo.

Nie spotkałem się z tym nigdy w PC składakach.

Edytowane przez zakk87
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Za każdym razem marzę, że poprawi się u mnie. Za każdym razem jak NV wydaje sterownik, również marzę. 

Marzenia się nie spełniają... :boink:

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

Dostaliscie juz czerwcowy Cumulative Update dla 24H2? Patch Tuesday byl wczoraj, a dzisiaj u mnie nie ma jeszcze tej aktualizacji. Normalnie w innych miesiacach zawsze juz byla.

Edytowane przez daerragh