Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest to normalne, żeby narzędzie Media Creation Tool Windowsa 11 nie odpalał na Windowsie 10? :E Tyle dobrego, że jeden z laptopów, jakie posiadam ma akurat Windows 11, na 11 to uruchomiło od strzała.

Opublikowano (edytowane)

Cykor. Postawiłem system i pyka jak ta lala.

Desktop-2025-10-02-16-48-43-070.jpg

Aha, odchudziłem dziada jak się da włącznie z remowe defender i odinstalowaniem i blokadą edge. Tak wygląda wszystko, co jest obecnie w systemie:

1.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

Już od dwóch czy trzech dni siedzę na 25H2 (a można było jeszcze wcześniej aktywować). Pisałem o tym na czacie ale mało kto się w ogóle orientuje mając zaktualizowaną wersję 24H2, że faktycznie ma już na dysku 25H2 ale nie jest ona po prostu aktywowana. :hihot: Jest to nowy patent Microsoftu na przemycanie aktualizacji celem ich szybszego wdrażania i instalacji.

Kompletnie nic się nie zmieniło na pierwszy rzut oka, gry które mam zainstalowane działają tak samo.

Edytowane przez caleb59
Opublikowano

@caleb59 Jak ktoś miał 24H2, to nowa aktualizacja będzie miała kilka megabajtów, bo to w zasadzie tylko aktywowanie funkcji, które już są zaszyte w systemie. Jak ktoś ma starszą wersję, to będzie miał do zaciągnięcia bodajże kilka gigabajtów. 

Czekam na tych co lubią grzebać w systemie i co jeszcze odkryją co się da odblokować :) 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.09.2025 o 22:39, LeBomB napisał(a):

@Toni Póki co sam mam wstrzymane aktualizacje jeszcze na 2 tygodnie. Ostatnio coś widziałem, że problemem nie była do końca aktualizacja, bo kłopot mieli głównie testerzy, którzy dostali wersje testowe dysków z innymi firmweare niż te komercyjne, ewentualnie użytkowników, którzy dawno nie aktualizowali firmweare. Dla mnie sprawa nie jest do końca jasna i rozwiązana, poczekam ;) 

No ja czytałem taką dyskusję - jedni twierdzą że winny Microsoft - drudzy że nie. Jedni twierdzą że problem był, drudzy że nie. Ja wolałem być ostrożny i do tej pory używam tylko Fedory. Pytanie mam więc po ponad dwóch tygodniach od twojej odpowiedzi i w ogóle mam pytanie do wszystkich co się znają. Problem został już może po cichu rozwiązany? Czy pomoże instalacja wrześniowych poprawek? Mój dysk SSD to Samsung 870 EVO i z tego co czytałem, wydaje mi się, że z nim nie było problemów (podobno był testowany)

Mam też osobny dysk z danymi typu HDD: WD10EZEX. Czy oba modele dysków są uznane za niedotknięte problemem? Czy samo wejście do systemu i instalacja poprawek czyli no operacja na dysku SSD jest raczej bezpieczna jeśli w ogóle coś ryzykuję?

Edytowane przez Toni
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, LeBomB napisał(a):

@Toni ogólnie wyszło że problemu nie ma, bo dotyczył dysków wydanych testerom 😁

Możesz podać jakieś źródła na ten temat? Bo ja czytając dyskusje na reddit odniosłem wrażenie, że problem jakiś był. Nikt nie pisał że był testerem.

Edytowane przez Toni
Opublikowano (edytowane)

Wie ktoś czy 24h2 w wersji LTSC potrafi się normalnie zaktualizować do 25h2? nigdy wcześniej wersje ltsc nie aktualizowały się do nowszych wersji ale widziałem na winclubie że koleś zaktualizował jedenastkę LTSC do tej wersji tylko że "manualnie" :E :hmm:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

@Toni tak, czytałem. No i? Też mogę napisać, że testerzy to czy tamto, a potem nie dać żadnego linka :D

Nie rozumiem co w tym momencie próbujesz udowodnić, jak temat w sieci w większości dawno zapomniany, nagle stał się cud, nikt nie ma problemów :P 

Jak zwykle sprawa rozdmuchana o pojedyncze specyficzne przypadki.

Pierwszy który zgłosił ten przypadek 

Przetestował 21 dysków i porzucił temat po około miesiącu, bo wyszło że tylko WD Blue SA510 2TB SATA nie udało mu się odzyskać, pozostałe dyski udało się ponownie uruchomić.

Niektórzy z komentujących zauważyli, że jakieś pliki zostały cofnięte o kilka dni, innym postawienie systemu na czysto czy format dysku pod linuxem naprawiał dysk, choć danych odzyskać się już nie dało. Ale to dalej wszystko głównie środowisko testerów.

Wszystko prowadzi do kilku plików w systemie, które po prostu wykazały wady niektórych firmweare. Czy zostały naprawione, nie wiem, ale jak wspomniałem, problem w zasadzie został zapomniany w większości.

Sam już dawno odblokowałem aktualizacje na wszystkich kompach.

https://www.tech2geek.net/ssd-issues-after-windows-11-update-coincidence-or-real-bug/

Nawet Phison nie odtworzył problemu w testach

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

@LeBomB ja nic nie twierdzę. Ja tylko zauważyłem, że wiele osób pisze o tym, np. ludzie twierdzący, że pracują jako serwisanci, że problemy bynajmniej nie dotyczą tylko testerów ale ich klientów, zwykłych użytkowników. Po obejrzeniu pobieżnie filmów na youtube przedstawiających testowanie dysków, zapoznaniem się z opiniami innych użytkowników pozostawionych na forach lub w komentarzach pod artykułami wydaje mi się, że coś było na rzeczy. Mój wujek, już emerytowany elektronik, specjalista od sieci, pracownik naukowy a potem korporacyjny  i w ogóle ogarnięty człowiek, który zainteresował mnie linuxami, który nie lubi przyznam to Microsoftu i uważa produkty tej firmy za szajs twierdzi, że Microsoft ma taką strategie - nie przyznawania się do winy gdy problem który spowodował poważnie coś psuje. Akurat jego opinia łączy się z opiniami innych użytkowników którzy nie dowierzają korporacjom. Łączę kropki po prostu. Można wspomnieć o tym że Microsoft rozwój windowsa może powierzać taniej sile roboczej z Indii , testować rozwój oprogramowania przez AI i to wszystko sprawia, że myślę, że coś jest na rzeczy.  Nie chcę się kłócić - wydaje mi się po prostu, że Microsoft cichaczem wypuścił poprawki, rżnie głupa a problem był, tylko co najwyżej został naprawiony. Ja pytając tu na forum chce ustalić tylko jedną rzecz - czy bezpiecznie jest uruchomić Windows 11 w wersji z sierpnia i zainstalować aktualizacje z września. Upewnić się, że moje dyski były tymi "nie dotkniętymi problemem". Krótko mówiąc chce się upewnić co lub czy ryzykuje.

Edytowane przez Toni
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Send1N napisał(a):

Wie ktoś czy 24h2 w wersji LTSC potrafi się normalnie zaktualizować do 25h2? nigdy wcześniej wersje ltsc nie aktualizowały się do nowszych wersji ale widziałem na winclubie że koleś zaktualizował jedenastkę LTSC do tej wersji tylko że "manualnie" :E :hmm:

Jeśli "manualnie" masz na myśli tak jak opisane niżej to sam to zrobiłem i jest OK ale ja siedzę na Pro.

Cytat

Method 2: Run the enablement package.

25H2 is just a tiny patch that changes your Windows build number, you can run this 167KB patch, and after a reboot you are on 25H2! This method is only available to those on 24H2, those on older versions will need to use one of the other methods.

https://catalog.sf.dl.delivery.mp.microsoft.com/filestreamingservice/files/67731ce0-1988-426a-afa3-044a032eb6c6/public/windows11.0-kb5054156-x64_9fd13360d2c5af23ec4f591b86f1c1db37aada37.msu

Edytowane przez caleb59
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 30.09.2025 o 20:08, Spl97 napisał(a):

Jest to normalne, żeby narzędzie Media Creation Tool Windowsa 11 nie odpalał na Windowsie 10? :E Tyle dobrego, że jeden z laptopów, jakie posiadam ma akurat Windows 11, na 11 to uruchomiło od strzała.

Też miałem taki przypadek. (na win 10 nie startował najnowszy mediacreationtool ze ~2 dni temu, a na innym kompie z win11 poszło jakby nigdy nic)

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Send1N napisał(a):

del

W dniu 2.10.2025 o 18:27, Send1N napisał(a):

Ciekawe co popsuli :P ale info wyjdzie w praniu od innych którzy używają komputera do czegoś więcej niż Wiedzmin 3, filmy na CDA i forum xD 

Nie rozumiem, dla czego Ciebie boli W3 ?   Ty również nie potrafisz sprawdzić wszystkich programów, gier, prac, sprzętów, więc skąd ta hipokryzja wobec mnie ? Nie psuj dobrego o sobie słowa w mojej ocenie. Bogiem nie jesteś, za to masz świetne porady (nie tutaj)

Edytowane przez leven
Opublikowano
Godzinę temu, leven napisał(a):

del

Nie rozumiem, dla czego Ciebie boli W3 ?   Ty również nie potrafisz sprawdzić wszystkich programów, gier, prac, sprzętów, więc skąd ta hipokryzja wobec mnie ?

Panie leven źle mnie odebrałeś widzę ;) to był przykład bo ty często piszesz że coś działa jeżeli chodzi o soft ale używasz swojego pc w bardzo wąskim zakresie tak samo z resztą jak i ja ;) dlatego ja też nigdy nie miałem problemów z windą czy sterami :E