Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, leven napisał(a):

Masz sprawdzone ISO tego WIN10 loT LTSC ? No pewnie, że tak :E 

Proszę o link do pobrania :uklony:

https://drive.massgrave.dev/en-us_windows_10_iot_enterprise_version_22h2_x64_dvd_51cc370f.iso jedyne co to musisz spolszczenie pobrać ręcznie i spolszyć bo nie ma wersji IoT innych niż eng ;) 

Swoją drogą to nie wiem dlaczego teraz nazywa się on "22H2" bo najnowszy LTSC w10 to 21H2 i u mnie nadal jest 21h2, jak zakończyło się wsparcie zwykłych W10 to zmienili nazwę :hmm:

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano

Ta wersja dziesiątki chyba czasem nie lubi się z domowymi kompami. Jak kiedyś sprawdzałem to nie mogłem zainstalować sterowników Intel ME, do karty sieciowej oraz dźwiękowej. Nic nie pomagało, od razu błędy na dzień dobry po uruchomieniu instalatora lub brak reakcji na próbę jego uruchomienia :hmm:

Opublikowano

Dokładnie, kilka rzeczy trzeba doinstalować na własną rękę jeżeli ktoś potrzebuje bo "pre instalowanych" aplikacji praktycznie nie ma wcale, nawet store nie ma chociaż ja i tak tego nie dogrywałem bo nie korzystam ;) nie mam absolutnie żadnego problemu z tą wersją a siedzę na tym już prawie rok, to nie jest żaden "wynalazek" tylko oficjalna wersja 10 ms przez nikogo nie modyfikowana.

Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Dokładnie, kilka rzeczy trzeba doinstalować na własną rękę jeżeli ktoś potrzebuje bo "pre instalowanych" aplikacji praktycznie nie ma wcale, nawet store nie ma chociaż ja i tak tego nie dogrywałem bo nie korzystam ;) nie mam absolutnie żadnego problemu z tą wersją a siedzę na tym już prawie rok, to nie jest żaden "wynalazek" tylko oficjalna wersja 10 ms przez nikogo nie modyfikowana.

Ale sam gdzieś przyznałeś (chyba przy dyskusji o zmianie procka), ze nie masz parcie na nowy sprzęt bo do tego co robisz na komputerze wszystko wystarcza np przeglądanie forum...

Preinstalowane aplikacje to wygoda i to też jedna z zalet nowych systemów np. pamiętam, że jak kiedyś robiłem screeny to robiłem crtl-v--> otwierałem i wklejałem do painta-->zapis. Teraz od razu screen wyskakuje w aplikacji pozwalającej na podstawową edycję, na jakiej mi zależy. Dla jednych takie dodane aplikacje do systemu to śmieci a dla innych udogodnienia w korzystaniu ze sprzętu bo te wszystkie apki nie służą zaśmiecaniu tylko uniwersalności sprzętu. 

Opublikowano (edytowane)

Dla jednych wygoda a inni wolą mieć jak najczystszy i najmniej zajmujący jak to możliwe system na starcie bez ręcznych ingerencji dlatego masz wybór ;) chociaż i tak nawet na w10 ltsc trochę cięć jeszcze można zrobić względem tego co jest na starcie :E  Jak ci czegoś zabraknie pewnego dnia w ltsc to zawsze można to doinstalować bo nie ma żadnych ograniczeń.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

No mi to przypomina taki samochód odchudzony ze wszystkiego aby był jak najszybszy. Obydwa będą jeździć ale jednak miło mieć w lato klimatyzację i wygodne siedzenia nawet kosztem tego, że tracimy 0,1s na starcie to później i tak obydwa jadą z tym samym limitem na drodze;)

Opublikowano (edytowane)

Co do zmiany systemu win 10 Pro do LTSC to wystarczy dodać wpis do rejestru

Cytat

reg add "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion" /v EditionID /d IoTEnterpriseS /f

zmontować iso LTSC i zrobić aktualizację. Nie trzeba instalować systemu na nowo.

Jak ktoś ma wersję Home to może użyć tego skryptu. Zaleca się wyłączenie aktualizacji w instalatorze.

Edytowane przez zakk87
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Send1N tylko potem właśnie pojawiają się zapytania, czemu system sam traci licencje po jakiejś aktualizacji, albo czemu po aktualizacjach coś nie działa itd. 

To jest system przygotowany do otrzymywania wyłącznie aktualizacji bezpieczeństwa, bez nowych funkcji. Jak ktoś z niego chce korzystać tak jak z normalnego systemu, musi pogodzić się z tym, że może napotykać różne problemy. 

Edit: część funkcji chyba co 3 lata jest aktualizowane, a system ma ogólnie 10 letnie wsparcie.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1
Opublikowano

U mnie nie stracił ani na innych pc na których go instalowałem, jeżeli ktoś wybiera ltsc to robi to raczej świadomie a nie instaluje na pałę z nadzieją że będzie miał wszystko preinstalowane :E mi przykładowo nic co mają zwykłe wersje nie jest potrzebne ba nawet jeszcze kilka rzeczy wyleciało ;) pod gry, oglądanie filmów i przeglądanie neta ten system jest idealny i niczego mu nie brakuje.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

"Według wielu zgłoszeń użytkowników, aktualizacja KB5067036 systemu Windows 11 powoduje, że Menedżer zadań pozostaje otwarty nawet po zamknięciu, tworząc nową instancję za każdym razem, gdy użytkownik ją otwiera i zamyka. Każda instancja wykorzystuje około 20–95 MB pamięci RAM, więc jeśli otworzysz i zamkniesz ją 100 razy, możesz skończyć z 2 GB pamięci RAM zajętymi przez te ciągłe instancje Menedżera zadań. Dodatkowo, te instancje działające w tle mogą zużywać zasoby procesora. Pomimo tego, że jest to aplikacja minimalnie inwazyjna, każda instancja tskmgr.exe wykorzystuje około 0,9% zasobów procesora, więc 10 instancji może zmniejszyć wydajność procesora o prawie 10%, a Ty nawet tego nie zauważysz."

https://www.techpowerup.com/342485/windows-11-has-a-buggy-duplicating-task-manager-that-hogs-resources

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, bourne2008 napisał(a):

"Według wielu zgłoszeń użytkowników, aktualizacja KB5067036 systemu Windows 11 powoduje, że Menedżer zadań pozostaje otwarty nawet po zamknięciu, tworząc nową instancję za każdym razem, gdy użytkownik ją otwiera i zamyka. 

Właśnie ostatnio się zdziwiłem dlaczego mam siedem menadżerów zadań otwartych, ale ponieważ w Windows 11 takie rzeczy są obecnie normą to nie drążyłem dalej. :E

• Haha 2
Opublikowano

Dla testów otworzyłem kilka razy i u mnie wszystko ok

win11taskmgr.png.c2f401238c8a5b55f367e34a1ddaa045.png

Robią clickbaitowe artykuły bo to teraz modne (wiele osób nie może się pogodzić, że idą zmiany i szuka sposobów aby zostać na starszym systemie) o błędach dotyczących jakiegoś ułamka konfiguracji a wy to łykacie. Zrozumcie, że jest tyle sprzętu i możliwych konfiguracji więc naturalnym zjawiskiem jest, że zdarzają się błędy. Jeśli Microsoft nie chce dreptać w miejscu to po prostu nie da się tego uniknąć

Opublikowano (edytowane)

Na buildzie x.6901 to możesz sobie otwierać do woli, to dotyczy KB5067036 (26200.7019 i 26100.7019) i warto czasem sprawdzić u źródła:

https://support.microsoft.com/en-us/topic/october-28-2025-kb5067036-os-builds-26200-7019-and-26100-7019-preview-ec3da7dc-63ba-4b1d-ac41-cf2494d2123a

https://www.windowslatest.com/2025/11/01/microsoft-confirms-windows-11-task-manager-bug-is-potentially-degrading-performance/

cyt. "Known issues in this update,

Symptoms,

After installing this update, you might notice that closing Task Manager with the Close button doesn’t fully terminate the process. When you reopen Task Manager, the previous instance may still be running in the background, even though no window is visible. This can result in multiple instances of taskmgr.exe, which appear as Task Manager in the Processes tab and as taskmgr.exe in the Details tab. These lingering instances consume system resources and may affect device performance. While opening and closing Task Manager a few times has minimal impact, many instances accumulated over time can slow"

Edytowane przez Kandelabros
  • Upvote 2
Opublikowano

To jest aktualizacja opcjonalna na kanale publicznym nie uważasz, że powinna być wystarczająco przetestowana? czy znowu fikołki?

Ja nie wiem co jest z wami, bronicie za wszelką cenę korporacji która na was sra i jeszcze się z tego cieszycie, dla mnie jest to niepojęte.

• Upvote 2
Opublikowano

Nawet w kółeczku ci zaznaczyłem a i tak używasz bez sensu argumentu- czytanie ze zrozumieniem się kłania. Nikt ci nie kazał tam klikać. To twoje celowe działanie sprawiło, że masz testowy build z nowymi funkcjami. Jakby było napisane "jak klikniesz w ten przycisk to wykasuje ci cały dysk" to też byś kliknął bo jest taka możliwość opcjonalna? Argumentu o korpo nie komentuje bo mnie te wojenki nie interesują

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jankooo napisał(a):

@Kandelabrosto jak instalujesz wersje preview inaczej testową to się dziwisz? Warto się zastanowić czy chcesz brać udział w testach czy poczekac na przetestowany buld%-)

windowspreview.thumb.png.ef3d3380f5c1c410a08c8297c264b4ea.png

A to ciekawe, bo u mnie jest normalny system, nie preview i mam tą aktualkę włącznie z taką samą kompilacją :)

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano

Tobie się myli system w wersji dev/beta/canary/RC z aktualizacjami, które MS wprowadza co miesiąc do stabilnych wersji, najpierw w wersji "preview" a po około 2 tyg w wersji oficjalnej. Natomiast rzadko kiedy błędy z wersji preview są poprawione w oficjalnej. Ostatnio wypuszczali hotfixa zaraz po oficjalce bo błędy były krytyczne.

Opublikowano
11 minut temu, leven napisał(a):

A to ciekawe, bo u mnie jest normalny system, nie preview i mam tą aktualkę włącznie z taką samą kompilacją :)

Sprawdź jakie masz ustawienia systemu w tych dwóch miejscach jak poniżej wklejam bo te aktualizacje domyślnie nie instalują się same lub automatycznie. Instalacja jest tylko na życzenie użytkownika.

windowsisider1.thumb.png.9ff762e4e6a37359492a040ea4198b86.png

windowsisider2.thumb.png.6f97216c714c54f8e0b9f37a80d91b70.png

Ogólnie nie polecam być free testerem bo widać jak to się może skończyć

Opublikowano (edytowane)

Sprawdziłem i faktycznie ten bug z "taskmgr" istnieje. System nie ubija tego procesu tylko go powiela.

Natomiast można go łatwo obejść instalując inny "Menedżer zadań", też od MS ale o wiele lepszy:

https://learn.microsoft.com/en-us/sysinternals/downloads/process-explorer

później Options->Replace Task Manager i gotowe.;)

Edytowane przez bourne2008