halfi 6 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego U mnie też to wszystkie aktualizacje okrzyknięte jako groźne chodzą bez problemu, i to nie na jednym tylko na 3 PC.
LeBomB 2 230 Opublikowano 26 Lutego Autor Opublikowano 26 Lutego (edytowane) 3 godziny temu, nozownikzberlina napisał(a): No, bo jej nie masz. Nie masz najnowszej wersji. W artykule mowa o aktualizacji KB5077181. Ta występuje w dwóch wersjach: 26200.7840 i 26100.7840. Innych nie ma. To jest aktualizacja z 10 lutego 2026, u mnie jak widać na screenie została zainstalowana 12 lutego. To jak mogę nie mieć najnowszej wersji? Edytowane 26 Lutego przez LeBomB 1
bourne2008 1 531 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego Nowsza jest KB5077241 (kompilacje 26200.7922 i 26100.7922) ale to wtedy gdy zgodzisz się na wersje "preview" U mnie działa, nic nie wybuchło.
LeBomB 2 230 Opublikowano 26 Lutego Autor Opublikowano 26 Lutego @bourne2008 ok, tylko dalej mowa o KB5077181 Cytat Mowa o aktualizacji zabezpieczeń firmy Microsoft z 10 lutego 2026 r. o numerze KB5077181 dla systemu Windows 11 w wersjach 24H2 (kompilacja 26200.7840) oraz 25H2 (kompilacja 26100.7840). Choć na oficjalnej stronie pomocy technicznej nadal brak informacji na temat znanych problemów, to na forach internetowych można się spotkać z żywiołową dyskusją poirytowanych użytkowników. https://sekurak.pl/uwaga-poprawka-bezpieczenstwa-kb5077181-dla-windows-11-powoduje-powazne-problemy-ze-stabilnoscia-systemu/
caleb59 1 886 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego 6 godzin temu, Amp napisał(a): ...wydaje mi się że filmy w potplayer się dłużej uruchamiają...ta zdecydowanie dłużej MPC-BE i żadnych problemów z filmami.
Send1N 5 731 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego To w końcu chodzi o build 26200.7840 czy jakiś wyższy? u mnie KB5077181 już jest od tygodnia w systemie i 0 problemów z tym że ja na ltsc mam zablokowane akutalizacje preview
LeBomB 2 230 Opublikowano 27 Lutego Autor Opublikowano 27 Lutego @Send1N Sekurak pisze, że problem występuje dla systemu Windows 11 w wersjach 24H2 (kompilacja 26200.7840) oraz 25H2 (kompilacja 26100.7840) z poprawką KB5077181. 1
Send1N 5 731 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego Aha to w takim razie "u mnie działa" jak coś
nozownikzberlina 615 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego Godzinę temu, LeBomB napisał(a): @Send1N Sekurak pisze, że problem występuje dla systemu Windows 11 w wersjach 24H2 (kompilacja 26200.7840) oraz 25H2 (kompilacja 26100.7840) z poprawką KB5077181. Widocznie piszą żeby pisać. Nie ogarniają nawet która aktualizacja wyszła kiedy. Masakra, a taki serwis niby poważny. 1
leven 819 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego U mnie 181 nie chciał się zainstalować... zostawiłem. Znowu info w systemie, że jest aktualizacja - 181 i znowu niepomyślnie. W końcu wczoraj weszła (u mnie) aktualka 241 + "naprawa systemu" W "zobacz co nowego" jest takie info: https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/co-zawiera-ta-aktualizacja-93c5c27c-f96e-43c2-a08e-5812d92f220d?OCID=WUSettings System sam to zrobił. Wszystko działa, jak należy. Poczyściłem, powycinałem i tylko tyle mi wystarczy: System od Sromotnika, działa jak ta lala - szczególnie info dla Send1N 1
LeBomB 2 230 Opublikowano 27 Lutego Autor Opublikowano 27 Lutego 3 godziny temu, nozownikzberlina napisał(a): Widocznie piszą żeby pisać. Nie ogarniają nawet która aktualizacja wyszła kiedy. Masakra, a taki serwis niby poważny. Zatem która aktualizacja powoduje problem? 1
nozownikzberlina 615 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego 32 minuty temu, LeBomB napisał(a): Zatem która aktualizacja powoduje problem? żadna 1 1
Pan Mateoo 681 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego ma racje. problemem nie jest aktualizacja a caly system operacyjny. Windows to microsoft a microsoft to syf. Nie nalezy tego zapominac. 1 1
Send1N 5 731 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego To po uj wypuszczają artykuł z przestrogą? sami sobie wymyślili problem pod pretekstem tej łatki aby mieć o czym napisać?
PrzemekRyk 5 Opublikowano 27 Lutego Opublikowano 27 Lutego 2 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a): ma racje. problemem nie jest aktualizacja a caly system operacyjny. Windows to microsoft a microsoft to syf. Nie nalezy tego zapominac. Tak tak. I już za pół roku Linux będzie królował na desktopie… 3
leven 819 Opublikowano 1 Marca Opublikowano 1 Marca (edytowane) Odchudzona Winda działa, jak należy. Tylko trzeba sobie wybrać deinstalatory/skrypty, które "poprawnie" czyszczą system ze śmieci. MS co raz więcej wrzuca zupełnie niepotrzebnych apek. Sporo osób nawet nie wie, co to za cuda są wgrane Obecnie mam po "naprawie" kompilację: Edytowane 1 Marca przez leven
hubio 1 322 Opublikowano Sobota o 15:10 Opublikowano Sobota o 15:10 Mam takie pytanie: Wiadomo, że nieuchronnie zbliża się koniec wsparcia 10. Będę zmuszony przejść na 11. System mam gotowy na 11 o czym co 2 tyg. mi przypomina Micosoft. Czy osoby, które zrobiły przejście z 10 na 11 (nie instalowały świeżo 11) mogą napisać: - czy starsze gry typu Omsi 2 działają ok po tym przejściu? Wszystkie gry mam ze steam. - jak zachowują się liczne urządzenia peryferyjne na USB - oczywiste i nieoczywiste. Mam ich bardzo dużo: 2 myszki, w klawiatury, pady, system śledzenie wzroku (Tobii), kierownicę, drukarkę ? - czy są generalnie jakieś duże problemy po takim przejściu? - czy jakieś ustawienia personalne: rozmiar myszki, skalowanie, układ ikon itp zostaje po przejściu? Mam dopieszczone i ustawione multum różnych rzeczy Wiem, że najlepiej zainstalować na świeżo, ale to dla mnie 2 tygodnie, które wypadają z życiorysu i takie rzeczy robię po istotnej zmianie hardware: płyta główna, procek, RAM - czyli wszystko. I kompletnie nie mam na to ochoty.
Pan Mateoo 681 Opublikowano Sobota o 15:37 Opublikowano Sobota o 15:37 23 minuty temu, hubio napisał(a): - czy jakieś ustawienia personalne: rozmiar myszki, skalowanie, układ ikon itp zostaje po przejściu? Mam dopieszczone i ustawione multum różnych rzeczy odpal OBS i nagraj sobie ustawienia i layout, w win11 moze ci sie chamsko narzucic inne UI paska po kliknieciu przyciska windows. chyba tez to co wyswietla sie ppm sie zmieni jak na pulpicie klikasz - do tego jest skrypt by przywrocic stare GUI tego co sie wyswietla po kliknieciu ppm na pulpicie do instalacji od nowa polecam winget i interfejst graficzny - unigetUI - pozwoli ci to na zainstalowanie wiekszosci programow w domyslnej lokalizacji wg paczki ktora wczesniej sobie zrobisz na podstawie twoich programow zainstalowanych na win10 1
Send1N 5 731 Opublikowano Niedziela o 12:19 Opublikowano Niedziela o 12:19 @hubio zawsze możesz przejść na wersję IoT ltsc dziesiątki i mieć jeszcze 6 lat wsparcia jak bardzo nie chcesz 11stki lub wgrać win11 w wersji od stromotnika z winclubu wtedy praktycznie cała optymalizacja cię omija i dostajesz na starcie dobrze ustawiony i zoptymalizowany system z interfejsem bardziej podobnym do w10 niż 11, zaoszczędzisz w ten sposób sporo czasu skoro dla ciebie to 2 tyg roboty 1
LeBomB 2 230 Opublikowano Niedziela o 15:08 Autor Opublikowano Niedziela o 15:08 @hubio ogólnie wszystko co możesz uruchomić na win10 działa na win11 jeśli chodzi o gry i programy. Niektóre bardzo stare peryferia mogą nie być wspierane przez win11, ale takie na prawdę stare, mające więcej niż 12-15 lat, np. niektóre słuchawki z wbudowanymi kartami dźwiękowymi lub niektóre stare karty dźwiękowe. Za to np. stare pady działają w większości bez problemu. Zmienia się nieco lista pod ppm i układ menu, bo nie masz kafelków a jedynie obszar przypiętych skrótów, które możesz posegregować w foldery i po przejściu z win10 trzeba to sobie zrobić, bo to co było w kafelkach nie przechodzi. Część ustawień zależnych od systemu może się zmienić, bo albo zmieniło się ich umieszczenie, albo ogólnie sposób regulacji lub zostały przeniesione ze starego panelu sterowania do ustawień systemu, ale w większości ustawienia się przenoszą. 2 1
leven 819 Opublikowano Niedziela o 15:53 Opublikowano Niedziela o 15:53 Tabletka na uspokojenie i taki wygląd Menu Start wygląda (po odchudzeniu) Windows 11 PRO 25H2. Menu oryginalnie jest narzucony śmieciami. To co widać, sam sobie ustawiłem i mi pasuje 1
Isharoth 604 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Odchudzanie odchudzaniem, ale coraz więcej elementów interfejsu jest pisanych w WebView. Dlatego np. menu start czy pasek zadań zawsze będą takie ociężałe Ja nigdy nie miałem jakichś problemów z Windowsami, ale od jakiegoś czasu na 11 dzieją się u mnie dziwne rzeczy, których na CachyOS zainstalowanym obok po prostu nie widzę. Coraz częściej myślę o o formacie i przejściu na Cachy na stałe, bez zabawy w dual boot. Jedyne co mnie jeszcze wstrzymuje to że Inverse Tone Mapping z Gamescope nadal nie działa do końca poprawnie na Nvidii, więc nie mam odpowiednika AutoHDR/RTX HDR w grach, a bardzo mi na tym zależy. Ale Nvidia ostatnio zabrała się za sterowniki, a ostatnio wyszła beta sterów 595 w której znów są poprawki pod HDR i zmiana mająca rozwiązać problem z wydajnością w DX12. Natomiast tone mapping z kwin działa spoko, gry odpalane w SDR nadal wyglądają świetnie w trybie HDR na pulpicie, nawet jeśli nie mogę wymusić w nich HDR. W dodatku znalazłem takie kwiatki gdzie np. w remake Residenta 2 natywne HDR na Windowsie wygląda okropnie (co oczywiście jest winą jego implementacji przez Capcom), ale na Cachy wygląda o wiele lepiej, bez wyblakłych kolorów.
Rekomendowane odpowiedzi