Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgadzam się z bourne2008. Od wczoraj nie wyłączałem komputera i system ledwo dotyka procesora, a teraz jak piszę oglądam film i piszę :P 

Nawet, gdyby 14600k ustawić tylko na jeden rdzeń, to i tak miałby jakiś zapas, a nie 100%

1.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jeśli to jest ta konfiguracja...

Intel Celeron N4020

RAM:8GB, LPDDR4

to będzie mulić choćby skały srały. To jest 2 rdzeniowy CPU o wydajności procków sprzed 14 lat. Na tym można postawić jakiegoś ChromeOS albo linuxa (a najlepiej DOS 6.22)

A tak to on cały czas jedzie na swapie. To się nadaje najwyżej do uruchomienia kalkulatora lub notatnika bo podejrzewam że w przeglądarce internetowej nie da się nic zrobić.xD

Edytowane przez bourne2008
  • Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

Jak nie było w tle żadnego programu? :hihot: Standardowo tam się ładuje ze 130+ procesów, a to też programy. Może antywirus działa?

Antywirusa nie ma jest tylko Defender a działało w tle BLU i OneDrive 

Godzinę temu, bourne2008 napisał(a):

Jeśli to jest ta konfiguracja...

Intel Celeron N4020

RAM:8GB, LPDDR4

to będzie mulić choćby skały srały. To jest 2 rdzeniowy CPU o wydajności procków sprzed 14 lat. Na tym można postawić jakiegoś ChromeOS albo linuxa (a najlepiej DOS 6.22)

A tak to on cały czas jedzie na swapie. To się nadaje najwyżej do uruchomienia kalkulatora lub notatnika bo podejrzewam że w przeglądarce internetowej nie da się nic zrobić.xD

Tak to jest ta konfiguracja niestety Linux odpada gdzie kobieta jest przyzwyczajona do Win , do tego to Win 11 x64 , na dzień dobry zjada sobie 4 GB Ram . To nie miał być laptop do grania tylko do internetu i włączyć jakiś film po HDMI na większym TV 

Opublikowano
17 minut temu, leven napisał(a):

Pokaż MZ z:

Na razie mam na niego czas leży i czeka nie śpieszy się z nim , umiem sprawdzać takie rzeczy nie trzeba tłumaczyć jak lajkowi to że mam przy nicku napisane "zielony" to nie znaczy że trzeba mi wszystko tłumaczyć  jak małemu dziecku :cool:

• Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, ChudyXp napisał(a):

Antywirusa nie ma jest tylko Defender

TAK, ale NIE xD 

I na N4020 idzie pchnac Win11 aby dalo sie uzywac. LTSC na "dzien dobry". Pewnie skrypty czyszczace i optymalizujace i gitara. Kreci sie tutaj jeden skrypt i gosc ktory go regularnie aktualizuje

Zapewne przyjda za chwile gospodarze tego tematu i zasypią Ciebie rozwiazaniami ;) 

Opublikowano
5 minut temu, eNeSik napisał(a):

TAK, ale NIE xD 

I na N4020 idzie pchnac Win11 aby dalo sie uzywac. LTSC na "dzien dobry". Pewnie skrypty czyszczace i optymalizujace i gitara. Kreci sie tutaj jeden skrypt i gosc ktory go regularnie aktualizuje

Zapewne przyjda za chwile gospodarze tego tematu i zasypią Ciebie rozwiazaniami ;) 

Miałem na myśli że ma tylko defender nie ma jakiegoś AVG czy czegoś firm trzecich ,nie mam na niego czasu na razie po imprezie zwanej komunia wezmę się za niego jak na ten czas ledwo mam chwilę na swojego a co już się rozkładać z laptopem i truć tyłek właścicielce która ma teraz ważniejsze sprawy na głowie  

Opublikowano
3 minuty temu, ChudyXp napisał(a):

Miałem na myśli że ma tylko defender nie ma jakiegoś AVG czy czegoś firm trzecich ,nie mam na niego czasu na razie po imprezie zwanej komunia wezmę się za niego jak na ten czas ledwo mam chwilę na swojego a co już się rozkładać z laptopem i truć tyłek właścicielce która ma teraz ważniejsze sprawy na głowie  

Paradoksalnie - wyrzucenie i wykastrowanie Windy z Defendera + instalacja czegos swojego, lzejszego - przyniesie na pewno spory boost do wydajnosci na takim CPU :) 
Defender nie jest zly i w wiekszosci przypadkow - wystarcza o ile ma sie kilka szarych komorek. Jest jednak dosc ociężały i na takim Celku - nie polecam :) 

Opublikowano

Radzę uważać na jedną z opcji ustawienia kolorów w Win11  :kwasny:

Zrzutekranu2026-05-09184429.thumb.png.dc835f92e45138127b9a061ec2812d62.png

U mnie po aktywacji, nagle głębia kolorów 10bit wyglądała wyraźnie gorzej od domyślnej 8bit, którą zmieniam w panelu Nvidii :hmm:

Zrzutekranu2026-05-09184914.png.bedbaef23f19ce845938d2e43ac37b51.png

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Kadajo napisał(a):

jak włączysz "Automatyczne zarządzanie kolorami" to w trybie SDR Windows automatycznie przycinana kolory do sRGB.

Tak jest. Także opcja przydatna, jak ktoś nie chce mieć przesyconych kolorów, ale oczywiście w systemie profil ekranu musi być zgodny z tym, jakie są możliwości i aktualne ustawienia wyświetlania monitora. Jak ustawimy monitor w tryb sRGB, profil mamy dla pełnego gamutu ekranu i włączymy tą opcję zarządzania kolorem w Windows, to kolory będziemy mieli nienaturalnie wypłowiałe.

Prawidłowo jest ustawić pełny gamut ekranu i profil dla tego ekranu ustawić w Windows. Wówczas dopiero włączyć ten Windowsowy CMS, który przytnie do sRGB. Tylko ponadto trzeba pamiętać, by w programach mających swój własny CMS, zaznaczyć:

Irfan gamut.png

... aby móc prawidłowo wyświetlać zdjęcia w AdobeRGB, ProPhotoRGB, DCI-P3, ale też sRGB.

Edytowane przez Kyle
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, LeBomB napisał(a):

Testował ktoś tę aktualizację?

Zainstalowałem i różnicy jakoś nie czuję, menu start rzadko otwieram, prawym też klikam rzadko aby wywołać menu kontekstowe. Nawet menedżer zadań odpaliłem aby patrzeć jak użycie CPU skacze. XD . Albo na specyficznych sprzętach może być różnica.

Edytowane przez jirajamgo
  • Thanks 1