Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To są jakieś fejk newsy, które powielają portale jeden po drugim. Nic nie zostało zablokowane. Na najnowszej ogólno dostępnej wersji 26200.8039 działają te same wpisy do rejestru.

W nowszych kompilacjach które są dostępne dla insiderów zmienił się trochę klucz rejestru i nadal można to aktywować bez użycia zewnętrznych narzędzi. 

Nowy plik REG (klucz na czerwono jest zmieniony)

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Policies\Microsoft\FeatureManagement\Overrides]
"3244671118"=dword:00000001
"1853569164"=dword:00000001
"156965516"=dword:00000001

Edytowane przez bourne2008
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Z dwie godziny temu wpadła aktualizacja:

2.jpg

https://support.microsoft.com/pl-pl/topic/31-marca-2026-r-kb5086672-kompilacje-systemu-operacyjnego-26200-8117-i-26100-8117-bez-pasm-45cc1666-b34f-4ea6-bc93-f67defff8c38

Jeszcze raz teraz wymusiłem WU i jak na razie nic nowego:

https://i.postimg.cc/rwxDHg7F/3.jpg

EDIT: niezawodny :lol2:  "Aktualizacje stosu obsługi (SSU) zapewniają niezawodny stos obsługi, dzięki czemu urządzenia mogą odbierać i instalować aktualizacje firmy Microsoft." 

6 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

image.png.54ec6af31c60053e3239ceddf85850e5.png

bede zaraz wrzucal posta jak windows jest zepsuty, czy nie?

Działa, jak należy, ale żadnych patroszeń systemu nie robiłem. Powyrzucałem z systemu pierdoły, z których nie korzystam ( gram, oglądam, słucham i piszę) dla tego tylko tyle pozostało, a było tego multum. Aha i Edge zablokowałem i Defendera usunąłem.

Do defendera stosuję: defender remower, a do blokowania Edge (paskudna przeglądarka) stosuję Edgebloker.

4.jpg

5.jpg

To mam na teraz zainstalowane:

https://i.postimg.cc/fTr8TWHP/6.jpg

A dysk systemowy chudy, ale sporo miejsca wolnego:

https://i.postimg.cc/gknK5FYB/7.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

Dla tego, że jak przed paroma godzinami weszła aktualizacja systemowa z WU, znowu EDGE (sorry za mój błąd)  zostałby zainstalowany. Przerabiałem ten temat :) 

Klikasz na BLOK EDGE i ON jest w systemie, ale go nie uruchomisz i nie będzie zżerać zasobów systemu, a jak chcesz go używać, klikasz Odblokuj i już :) Sprytny programik (bezinstalacyjny) Pewnie jakiś skrypt :) 

EDIT:  Panie SendN1 do tablicy :E 

Bez zmian w rejestrach co do dysków i  mam takie transfery na KC 3000 512GB. MU pokazuje takie magazyny i wszystko działa, jak ta lala, Czy wcześniej te transfery były inne ? 

ISO systemu postawione 25.03.2026

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano
58 minut temu, leven napisał(a):

Dla tego, że jak przed paroma godzinami weszła aktualizacja systemowa z WU, znowu EDGE (sorry za mój błąd)  zostałby zainstalowany. Przerabiałem ten temat :) 

Klikasz na BLOK EDGE i ON jest w systemie, ale go nie uruchomisz i nie będzie zżerać zasobów systemu, a jak chcesz go używać, klikasz Odblokuj i już :) Sprytny programik (bezinstalacyjny) Pewnie jakiś skrypt :) 

EDIT:  Panie SendN1 do tablicy :E 

Bez zmian w rejestrach co do dysków i  mam takie transfery na KC 3000 512GB. MU pokazuje takie magazyny i wszystko działa, jak ta lala, Czy wcześniej te transfery były inne ? 

Jak użyjesz tego to EDGE zostanie trwale usunięty.

https://github.com/ShadowWhisperer/Remove-MS-Edge

Opublikowano
3 godziny temu, leven napisał(a):

Dla tego, że jak przed paroma godzinami weszła aktualizacja systemowa z WU, znowu EDGE (sorry za mój błąd)  zostałby zainstalowany.

Dementuję, nigdy mi się Edge nie zainstalował samoczynnie odkąd go w normalny sposób odinstalowałem tak jak pisze @Pan Mateoo.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A było głośno, że EDGE nie da się odinstalować. W systemach, jestem szpecem, nawet sam sobie psuje :P 

U mnie już nie istnieje nawet taki wpis "EDGE" 

7.jpg

8.jpg

Edytowane przez leven
Opublikowano
14 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

albo mam LTSC i dlatego??

Jak masz LTSC to on pozwala na odchudzanie z pewnych aplikacji.

W zwykłych Home i Pro programy systemowe po dużych aktualizacjach potrafią wracać. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 1.04.2026 o 20:18, leven napisał(a):

Panie SendN1 do tablicy :E 

2.jpg

Ostatnio bez modyfikacji rejestru czyli na standardowym sterowniku miałeś takie:

8.jpg

Zapisy masz lepsze na swoim kc3000 z memkami kioxia bez modyfikacji niż ja po modyfikacji na micronach :E;) 

Edytowane przez Send1N
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja pitole, ale nawija :P  

Sporo naczytałem się o problemach z zacięciami się w grach, przeglądarce internet, czy muzyki, a tutaj wychodzi na to, że problemem jest transfer pomiędzy systemem a RAM. 

Dla czego różne platformy wykazują zacięcia/szarpania skoro to taki sam system ?

Bufor na dysku systemowym ? 

Raczej komunikacja pomiędzy dysk systemowy -> RAM :hmm:

Opublikowano (edytowane)

Ten Youtuber twierdzi, że miał dyski SSD bez DRAM i że "nie były tanie"?! Osobiście zawsze unikałem SSD bez DRAM, a tutaj ten Youtuber w maszynie z RTX 5090 montuje takie coś? - dziwne. A może faktycznie znalazł droższy i gorszy dysk (bez DRAM) i myślał, że pieniądze mu zrobią wydajność? No ale "kanał o technologii".

Dalej coś nawija, że wentylatory dzięki temu że są 140mm to są wydajne - to nie do końca o to chodzi. Po prostu przy większym polu przekroju, można przepompować więcej powietrza przy danym poziomie hałasu (dzięki niższej prędkości przepływu). 120mm może być bardzo wydajne (serwery), ale chodzi jak odkurzacz przy tych kilku tysiącach RPM :) Także to z tego powodu (stosunek hałasu do wydajności) lepiej użyć większych wentylatorów (np. 140mm albo 180mm), zamiast mniejszych (np. 120mm, choć są i jeszcze mniejsze).

No i oczywiście "odkrycie", że ten Gemini (itp. Ai) potrafią wprowadzić w błąd/pleść bzdury - WOW ... no po prostu WOW.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Sam powiedział, że do tak mocnej maszyny nie można oszczędzać na podzespołach -> mocno zaznaczony dysk systemowy.

W takim razie, dla czego u Nas takie błędy nie występują ?

KC3000 512GB nie ma pamięci dodatkowej prawda ? 

EDIT: ma :E  a nie wiedziałem, że to ma plusy. To jak kanapkowe procesory AMD.

Edytowane przez leven
Opublikowano
W dniu 26.03.2026 o 19:20, bourne2008 napisał(a):

Na najnowszej ogólno dostępnej wersji 26200.8039 działają te same wpisy do rejestru.

Niedawno wleciała 26200.8117 - co do tej wersji jak na razie, widziałem na różnych PC, jest OK.

1 minutę temu, leven napisał(a):

W takim razie, dla czego u Nas takie błędy nie występują ?

... może My patrzymy nie tylko na cenę, ale też na to jak dany dysk jest zbudowany (np. czy ma ten Cache, czy nie) ;) 

3 minuty temu, leven napisał(a):

KC3000 512GB nie ma pamięci dodatkowej prawda ? 

Chyba ma. 1TB i 2TB mają, więc 0,5TB pewnie też ma.

... o ... ma (tabela specyfikacji):

https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/kingston-kc3000-1tb-test-dysku-ssd.html