Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie objawia się to tym, że wentyle startują później niż powinny i ospale reagują na zmianę temperatury HotSpot, przez co karta bardziej się grzeje.
Mogę co prawda wymusić stałe obroty w MSI AF, ale wtedy będą kręcić się przez cały czas działania PC, a nie do określonej minimalnej temperatury (~40st).

Opublikowano
12 godzin temu, PaVLo napisał(a):

U mnie objawia się to tym, że wentyle startują później niż powinny i ospale reagują na zmianę temperatury HotSpot, przez co karta bardziej się grzeje.
Mogę co prawda wymusić stałe obroty w MSI AF, ale wtedy będą kręcić się przez cały czas działania PC, a nie do określonej minimalnej temperatury (~40st).

To jest znak żeby zainstalować darmowego linuxa mint: 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.10.2026 o 00:32, PaVLo napisał(a):

U mnie z apką od Remi Marcier (FanControl) wentylatory od karty grafiki schodzą do 0 RPM po jakiś 15 sekundach, zamiast zaraz po zejściu z obciążenia, co było wcześniej ;)

Nie zorientowałem się, że tak jest do czasu przeczytania Twojego postu :E 

W sumie nic nie szkodzi komputerowi, ani użytkownikowi, ale znowu coś pogrzebane w systemie zmieniając ustawienia w tym przypadku RPM karty grafiki :hmm:

EDIT: 

1.jpg

Jakiś pogubiony się zrobił :P 

2.jpg

RPM jest niezgodny z odczytem, dopiero po parunastu sekundach schodzi do zera. :hmm:

Edytowane przez leven
Opublikowano

U mnie fabryczna krzywa, schładza kartę do około 41st i wtedy dopiero wentyle stają, a u Ciebie widzę niemal 50stC, ale też nie wiem którego RTXa masz :hmm:
Tylko że jak mają startować, to dopiero po +50st, dziwne to, bo wcześniej raczej startowały przy niższej temperaturze :hmm:

Pograłem wczoraj dłużej i chyba jest ok, może po prostu bardziej teraz na to zwracam uwagę, bo przy Wiedźminie 3, OSD przerzuciłem na lewo i ta wartości jest jakby bliżej "środka ekranu" :hmm:

Opublikowano (edytowane)

Mam RTX 5060ti 16 GB od INNO 3D. 

Fabrycznie ma zero RPM przy idle. Ale, jak wyżej kolega wspomniał, troszkę to jest pogubione, po aktualizacjach systemowych. Zmienił się też odczyt i zarazem sposób działanie Fancontrola.  Nie zaszkodziło mojemu PC, ale denerwuje, że bez wiedzy użytkownika zachodzą zmiany.

Edytowane przez leven