Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
57 minut temu, hajapackage napisał(a):

Co do samych kontrolerów, to wkurza mnie, że za każdym razem musze w sterowniku mozy wybierać odwrócenie osi pedałów, bo w grze nie ma takiej opcji i z jakiegoś powodu jest odwrotnie niż wszędzie.

AC, ACC i ACE ma w opcjach odwrócenie osi. 

Opublikowano

EVO na pewno będzie miało jeden z lepszych FFB (o ile już nie ma) bo przecież wywodzi się z AC, do tej pory kierowcy się szkolą na symulatorach opartych o niego. 

Odwrócenie osi pedałów jest, miałem ten sam problem. 

Opublikowano (edytowane)

Ciągnąc dalej mój wątek o tym co jest możliwego do uchwycenia w FFB, wyróżniam dwa aspekty: kierowanie i szczegóły związane z torem po którym jedziemy. 

Bardzo dobrze zarządza się tym w serii Assetto, gdzie można konfigurować ilość informacji o styku opony z torem.

Bo... ilość informacji o torze może zabić wrażenia kierowania.

W AC jest to dobrze oddane w obu aspektach, oraz szeroko konfigurowalne. Jak dla mnie trochę za dużo skupiają się na poślizgach, ale może to jest ważne. 

W ACC jest mniej werbalizacji ślizgania i mniejsze skupienie na prezentacji tego po czym jedziemy, ale za to jest bardzo dobre czucie kierowania i styku opony z torem. 

ACE jest tak po środku między poprzednikami, dynamika i masa są podawane w FFB tak, że rekompensuje to inne podejście do czucia tego poczym jedziemy.

Tak uwielbiane ostatnio LMU bardzo sugestywnie prezentuje to po czym jedziemy, ale wrażenie kierowania jest gorsze niż w całym Assetto, ponieważ kontakt z torem odczuwam jakby guma była znacznie twardsza, albo tor jest luźniejszy z mniejszym oporem (to odczucie na kierownicy, a nie fakt o liczonej fizyce). 

Assetto bardziej przypomina pracę z gumą, a LMU w kierowaniu jest piaszczyste.

No ale tarki oddaje świetnie. Tylko że to trochę za mało. 

iRacing nie grałem na nowej oponie, zresztą to nie jest mój tytuł.

Edytowane przez tekkno
Opublikowano (edytowane)

Strasznie tego dużo się ostatnio zrobiło i jeśli chcę poświęcić więcej czasu na dobre testy, to nie starcza czasu na wszystko. 

Teraz skupiam się na Assetto. 

Nie mam nic do LMU i mi się podoba, ale kiedy uchwyciłem to o czym piszę w FFB, tak mi się to spodobało, że siedzę tam gdzie to fajnie działa i próbuję w okół tego budować setupy. 

Wczoraj jeździłem dużo AC wszystkim na co starczyło czasu. 

Kiedy wcześniej budowałem setupy żeby dało się płynnie jechać, teraz widzę że jako baza wystarczy dobre czucie FFB, które jest w punkt i nie przeszkadza. 

Oczywiście umiejętnościami jestem w takim miejscu, że to minimum wystarcza żeby dało się płynnie jechać.

W takiej konfiguracji FFB wydaje się początkowo zbyt lekkie, ale to tylko dlatego, że domyślne setupy są luźne i pływające. 

Każdy kolejny krok w usztywnianiu podwozia czuć w usztywniającym się FFB.

I uwaga, w AC gdy dodamy lub odejmiemy jeden punkt w konfiguracji ilości informacji o torze, zmienia to punkt czucia styku opony, kierowalność wyskakuje ze sweet spot. 

Dlatego napisałem, że łatwo miodnością telepania zabić wrażenie kierowania na styku opony. 

Edytowane przez tekkno
Opublikowano

Z discorda ACE

Here it is: the legendary BMW M3 E30 – one of the most loved icons among petrolheads worldwide. And yes, you’ll be able to drive it very soon in the upcoming 0.3 release of AC EVO – multiplayer included.

Interesujace ze bedzie juz multiplayer dodany.

image.thumb.png.83e595d36becd8205dd160156bfabaec.pngimage.thumb.png.e41c3090aec366f408fb4f583d4550cd.png

image.thumb.png.5a9ee13c481ee3643bcc9847eec89949.png

• Like 1
Opublikowano

Zrobiłem kilka wyścigów w pcupie ir.

Jest nowy fixed setup w tym sezonie - napewno ABS załącza się dużo później, wyjscia z łuku z duźo mniejszym uczuciem utraty tyłka - da się wyprowadzić auto.

Opony po staremu. W nowej ferce jakbym grał w inną grę i poprostu autko prowadzi się super.

Opublikowano
Godzinę temu, zozolek napisał(a):

Zrobiłem kilka wyścigów w pcupie ir.

Jest nowy fixed setup w tym sezonie - napewno ABS załącza się dużo później, wyjscia z łuku z duźo mniejszym uczuciem utraty tyłka - da się wyprowadzić auto.

Opony po staremu. W nowej ferce jakbym grał w inną grę i poprostu autko prowadzi się super.

Nie wiem co to ma wspólnego z Ace ;)

• Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No, plan wyglądał ambitnie, chociaż liczyłem, ze aż tak nie popłyną... Ale chyba jest w co grać jeśli chodzi o simy, niech spokojnie dłubią i dowiozą git produkt. 

• Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Zas napisał(a):

No, plan wyglądał ambitnie, chociaż liczyłem, ze aż tak nie popłyną... Ale chyba jest w co grać jeśli chodzi o simy, niech spokojnie dłubią i dowiozą git produkt. 

Zatrzęsienie simów jest ostatnio. Z kolei dobrych sim-cade racerów to jakiś nieurodzaj :(

Opublikowano

Dobrze ze nie maja nad soba nikogo kto im mowi ze maja wypuscic teraz i tyle. Chyba ich przeroslo troche to co chcieli zrobic. Patrzac na AC, kiedy ja to kupilem, cos tam wtedy na padzie gralem i odpuscilem i dopiero po kilku latach gra zaczela byc popularna. Kopia juz jest zarezerowana, jak bedzie jakis patch to sie odpali sprawdzi i zostawi, czekajac na pelna premiere+rok az bedzie to mysle juz mialo rece i nogi ;) czy tam 4 kola.

Opublikowano
6 minut temu, Dominix napisał(a):

Chyba ich przeroslo troche to co chcieli zrobic

Dla mnie to było wręcz nierealne, najlepszy sim ever do wszystkiego. W tak krótkim czasie? To byłby niemal cud :D 

6 minut temu, Dominix napisał(a):

Patrzac na AC, kiedy ja to kupilem, cos tam wtedy na padzie gralem i odpuscilem i dopiero po kilku latach gra zaczela byc popularna.

AC na premierę to był dramat. Hotlap i tyle... Potem jak zaczęło się wsparcie modów to gra odżyła, do tej pory to chyba najlepszy symulator do driftu, a i torowy jest niezgorszy. 

Opublikowano

No najlepsze, że dużo ludzi mówiło, że nie ma opcji żeby tak szybko tak dużą grę zrobili. To twierdzili, że spokojnie, że zdążą. A tu się okazuje, że oni jeszcze daleko w lesie.

A ludziej uż gotowi na premiere :E

obraz.png.57926e069f7349663a94644b932b9d09.png

• Haha 1
  • Upvote 1
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...