Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, michasm napisał(a):

Ale ludzie to robią. Ludzie też piją bezpośrednio przed wyjściem z domu do pracy. Tego nie powstrzymasz. 

Ludzie mordują też innych, nie oznacza, że mamy się na to godzić.

Takie popijanie i wsiadanie za kółko to skrajna patologia i dlatego trzeba z tym ostro walczyć, a nie unikać tematu.

28 minut temu, michasm napisał(a):

Jeśli uważamy taką sytuację za niedopuszczalną to przestępstwo powinno być od 0,01 promila, a nie od 0,5

zgadzam się :)

29 minut temu, michasm napisał(a):

Nie rozumiem. Uważasz, że delegalizacja alkoholu jest jedynym rozwiązaniem? 

Nie jesteśmy w stanie tego wprowadzić. 

a kto Ci powiedział, że jestem za delegalizacją alkoholu? Eliminacja alkoholu z życia nie oznacza jego delegalizacji. W Polsce problem alkoholowy tylko narasta, rośnie liczba ludzi z zakazami prowadzenia, więc jestem za wyłączeniem pijanych kierowców z jakiegokolwiek życia publicznego (również przez wyroki sądowe i kary w ZK)

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, huudyy napisał(a):

a kto Ci powiedział, że jestem za delegalizacją alkoholu? Eliminacja alkoholu z życia nie oznacza jego delegalizacji. W Polsce problem alkoholowy tylko narasta, rośnie liczba ludzi z zakazami prowadzenia, więc jestem za wyłączeniem pijanych kierowców z jakiegokolwiek życia publicznego (również przez wyroki sądowe i kary w ZK)

To nie jest prawda. W Polsce pije się coraz mniej. Jeśli łapanych jest teraz więcej pijanych kierowców niż 10 lat temu to tylko dlatego, że jest więcej kontroli. 

Całkowita sprzedaż alkoholu w Polsce spada. Coraz bardziej popularne są piwa, a nawet inne trunki, bezalkoholowe. 

Generalnie za 20-30 lat problem z osobami pijącymi z samego rana dramatycznie spadnie, bo odpadnie ostatnie pokolenie wychowane w takiej kulturze, gdzie picie przed pracą i w pracy było za normalne 

28 minut temu, Camis napisał(a):

Ghup-CJWcAAwy26?format=jpg&name=medium

GhuOMgLWsAA1SG1?format=jpg&name=large

Kazuto spoko. W sumie niczego innego się nie spodziewałem po nich. 

Skąd wiesz, że to ona? Baba owa szklarnia jest w innym miejscu Szczecina. 

Edytowane przez michasm
Opublikowano
15 minut temu, michasm napisał(a):

To nie jest prawda. W Polsce pije się coraz mnie

to, że pije się coraz mniej, nie oznacza, że nie rośnie nam problem z alkoholem :E

"Alkohol pije 81 proc. dorosłych Polaków, odnotowaliśmy też największy od 30 lat udział napojów spirytusowych w strukturze różnych rodzajów wypijanych alkoholi - to aż 40 proc. Zwiększa się też grupa osób upijających się i pijących ryzykownie - podsumowują autorzy II edycji raportu “Alkohol w Polsce”, przygotowanego w oparciu m.in. o dane OECD i PARPA."

" Alkohol jest jedną z najbardziej powszechnych substancji psychoaktywnych używanych przez młodzież. Statystyki podają, że wiek inicjacji alkoholowej z roku na rok się obniża. Większość młodych ludzi zaczyna spożywać alkohol między 12 a 16 r. ż., gdy zyskują coraz większą niezależność. Osoby, które zaczynają pić alkohol przed ukończeniem 15 r. ż., aż cztery razy częściej uzależniają się od alkoholu w dorosłości "

Mamy mniej pijących regularnie, za to rośnie ilość chlejących na umór. To nie jest dobre.

16 minut temu, michasm napisał(a):

Generalnie za 20-30 lat problem z osobami pijącymi z samego rana dramatycznie spadnie, bo odpadnie ostatnie pokolenie wychowane w takiej kulturze, gdzie picie przed pracą i w pracy było za normalne 

Fajnie, że spadnie za 20-30 lat, tyle, że ja chcę działania już teraz.

Opublikowano
4 minuty temu, huudyy napisał(a):

Fajnie, że spadnie za 20-30 lat, tyle, że ja chcę działania już teraz.

Nie uważam, aby coś na co było ciche przyzwolenie przez ostatnie 80 lat dało się rozwiązać w kilka lat inaczej niż wsadzając wszystkich do więzienia. 

Ogólnie to nie mam problemu z bezwzględnym więzieniem za jazdę po pijaku, ale nasze sądy będą robić wszystko, aby dawać kary w zawieszeniu. 

Można by podnieść dolne widełki za złamanie zakazu do 1 roku. Wtedy w teorii sędzia nie mógł by dawać n-tego wyroku w zawieszeniu. 

Ale miejsca w więzieniach się skończą szybko i tyle z tego będzie. 

Opublikowano
Teraz, michasm napisał(a):

dało się rozwiązać w kilka lat inaczej niż wsadzając wszystkich do więzienia. 

ale to na początek wystarczy - łapać i wsadzać bezwzględnie tych, co łamią sądowe zakazy.

W tym artykule z wlkp Policji piszą o parze, co ma po 11 sądowych zakazów - ja w życiu tylu punktów karnych nie uzbierałem XD Po co nam te zakazy, skoro równie dobrze można się nimi podcierać...

1 minutę temu, michasm napisał(a):

ale nasze sądy będą robić wszystko, aby dawać kary w zawieszeniu. 

patologia sądownicza to juz niestety inna para kaloszy.

Opublikowano
16 minut temu, Camis napisał(a):

Wykop ją odnalazł, od razu zablokowała swoje konta.

Na Google maps posypały się jiksie oceny. Niektóre jak normalne opinie za kiepskie jedzenie i obsługę, a niektóre odnoszące się do ataku. 

Ciekaw jestem czy zostaną usunięte czy założą po prostu nowe konto za kilka tygodni. 

1 minutę temu, huudyy napisał(a):

ale to na początek wystarczy - łapać i wsadzać bezwzględnie tych, co łamią sądowe zakazy.

W tym artykule z wlkp Policji piszą o parze, co ma po 11 sądowych zakazów - ja w życiu tylu punktów karnych nie uzbierałem XD Po co nam te zakazy, skoro równie dobrze można się nimi podcierać...

patologia sądownicza to juz niestety inna para kaloszy.

Ja tu od dawna piszę o tym, że złamanie zakazu to fejkoey paragraf. Rekordzista ma 34 zakazy. 

Pisałem gdzie stu ile tysięcy osób ma 10 zakazów. Ale przypomnę. 

https://motoryzacja.interia.pl/przepisy-drogowe/news-uzbieral-34-zakazy-prowadzenia-absurdy-polskich-sadow,nId,20355528

Opublikowano
37 minut temu, michasm napisał(a):

Jeśli łapanych jest teraz więcej pijanych kierowców niż 10 lat temu to tylko dlatego, że jest więcej kontroli.

Przede wszystkim nie dasz już stówki czy dwóch i problem z głowy.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, michasm napisał(a):

Na Google maps posypały się jiksie oceny. Niektóre jak normalne opinie za kiepskie jedzenie i obsługę, a niektóre odnoszące się do ataku. 

Ktoś zaraz po publikacji filmu na YT rzucił danymi osobowymi tej kobiety i danymi lokalu w komentarzu, a stado owiec bezmyślnie to kupiło i poleciało do sieci stawiać jedynki. Bez żadnej weryfikacji. Tu akurat się okazało, że to nie był fejk, ale mógł ktoś wypisać głupoty.

Edytowane przez Áltair
Opublikowano
2 godziny temu, michasm napisał(a):

Nie uważam, aby coś na co było ciche przyzwolenie przez ostatnie 80 lat dało się rozwiązać w kilka lat inaczej niż wsadzając wszystkich do więzienia.

Nawet wsadzając nie rozwiążesz.
Wystarczy sobie przypomnieć jak to wyglądało przy zmianie kwalifikacji z wykroczenia na przestępstwo. Za wiele to na drogach nie zmieniło, za to przybyło w więzieniach rowerzystów (bo pewnie łatwiej było ich wyłapać). Potem złagodzili przepisy, bo to nie miało żadnego sensu.

Żeby coś faktycznie się zmieniło, to potrzeba lat, solidnej edukacji i egzekwowania. Wysoka kara działa na chwilę, potem ludzie widzą, że ryzyko złapania jest niewielkie, więc przestają się przejmować (bać).

3 godziny temu, michasm napisał(a):

Ludzie też piją bezpośrednio przed wyjściem z domu do pracy.

To akurat jest prostsze, kwestia czy pracodawcy zależy na trzeźwych pracownikach. Jak tak, to na dzień dobry na wejściu alkomat i jak coś to odesłanie do domu i w najlepszym razie urlop na żądanie.

W komunikacji miejskiej ponoć to norma, że przed wyjazdem z bazy dmuchają.

Opublikowano
W dniu 20.01.2025 o 13:48, michasm napisał(a):

@Áltairbyła taka sytuacja z pizzerią parę miesięcy temu. Poleciały negatywy, a okazało się, że kierowca z lokalu obok. 

Ludzie nie przestaną mnie zadziwiać. Robienie linczu, bo jakiś random coś napisał w necie, jest poza moim rozumowaniem.

Opublikowano
14 minut temu, Camis napisał(a):

To teraz blokowanie ludzi łamiących prawo jest źle czy dobre? 

Konfitura robi źle czy dobrze? 

Regularnie tam każdy jedzie pod prąd to ten tak staje. Tak jak konfitura chodzi na bazarek. 

To chyba ten sam Mercedes co na akcji z zeszłej niedzieli. 

Opublikowano (edytowane)

w maju 2024 gosc mi wymusil a ja aprobojac goscia ominac prawie zginalem (uderzylem w sciane i w nieprawidlowo zaparkowane auto na chodniku), uciekl z miejsca zdarzenia

miesiac w szpitalu, trwale uszkodzenia ciala, stracilem kawalek palca

po pol roku goscia znalezli - sprawa w sadzie - grzywna 3500 :boink:

Edytowane przez duniek
  • Sad 2
Opublikowano

@dunieknasze sądownictwo to śmiech na sali. Nie pełni funkcji prewencyjnej, a kary są zdecydowanie niewspółmiernie niskie w porównaniu do win. 

Sama sytuacja pokazuje po raz kolejny, że w sytuacji awaryjnej, jak ktoś na nas wymusi pierwszeństwo, to nie można próbować takiej osoby ominąć. Odruch ucieczki jest niepoprawny. Jest masa filmików na YouTube, gdzie ktoś jedzie poprawnie, a jak ktoś wymusza na nim pierwszeństwo to zjeżdża pod prąd na czołowe zderzenie. A sprawca odjeżdża jakby nigdy nic. 

W mieście to pop biedy, ale w trasie może to kosztować życie. 

Lepiej komuś wjechać w bok lub w tyłek, bo to zawsze większa amortyzacja. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Camiswięc ten gość z filmiku też dobrze robi stojąc tam i czekając aż ktoś będzie chciał pod prąd jechać. Nawet jeśli robi sobie przez to liczne problemy. Nie ważne jakie ma ku temu powody. Raczej nie monetyzacja jak konfitura. 

Nie twierdzę, że konfitura robi coś źle. To jest śmieszne, że tak medialne sprawy są ignorowane przez straż miejską i policję. Oby takich kanałów było jak najwięcej. Niemniej kanał żyje, bo przynosi ogromne zyski. Czas gdy była w tym misja minął z pierwszym milionem wyświetleń. 

Nie twierdzę, że to źle. Po prostu tak działa internet i mam nadzieję, że więcej osób zauważy w tym zarobek i się tym zajmie zamiast etatu. 

Pomyślcie sobie, że straż miejska zakłada taki kanał. Kilku funkcjonariuszy jeździ po mieście i wystawia mandaty oraz słucha, że wszyty stanęli tylko na chwilę pomimo, że 15 minut tam stoją strażnicy. 

Wpływy z mandatów i wyświetleń. 

Edytowane przez michasm
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, michasm napisał(a):

@dunieknasze sądownictwo to śmiech na sali. Nie pełni funkcji prewencyjnej, a kary są zdecydowanie niewspółmiernie niskie w porównaniu do win. 

Sama sytuacja pokazuje po raz kolejny, że w sytuacji awaryjnej, jak ktoś na nas wymusi pierwszeństwo, to nie można próbować takiej osoby ominąć. Odruch ucieczki jest niepoprawny. Jest masa filmików na YouTube, gdzie ktoś jedzie poprawnie, a jak ktoś wymusza na nim pierwszeństwo to zjeżdża pod prąd na czołowe zderzenie. A sprawca odjeżdża jakby nigdy nic. 

W mieście to pop biedy, ale w trasie może to kosztować życie. 

Lepiej komuś wjechać w bok lub w tyłek, bo to zawsze większa amortyzacja. 

jechalem motocyklem, niestety wydawalo mi sie ze omine, gdybym nie zahaczyl o kraweznik to by sie udalo

• Sad 1