Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Totek napisał(a):

Czyli dowalmy młodym jeszcze bardziej, bo jeszcze za lekko mają w tył kraju. Nic tylko się pakować na wrotki. 

A może by tak zmienić sposób szkolenia? Przekształcić WORDy z maszynki do robienia kasy na organizacje doszkalające? Pobudować trochę torów lub miejsc gdzie faktycznie młodzi i nie tylko mogą poszaleć? Na stadiony kasa jest a wyniki mizerne, to może na inne rodzaje sportu dla mas by było... Może OC na osobę a nie na auto? Jest masa sposobów rozwiązania problemu, ale tradycyjnie najlepiej zabronić :thumbup:

Młodzi nie chcą szaleć na torach, bo tam są zakręty. Oni chcą jechać szybko na wprost autem w automacie. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Znów będzie że szkaluiom kierowców!!11

Cytat

Ministerstwo Infrastruktury przygotowało nowelizację ustawy Prawo o ruchu drogowym, która wprowadza szereg istotnych zmian dla kierowców. Nowe przepisy mają zostać rozpatrzone przez Radę Ministrów i Sejm, a ich wejście w życie planowane jest częściowo na 3 miesiące po ogłoszeniu, a częściowo po roku, z celem wdrożenia do końca 2025 roku.

Najważniejsze zmiany to:

Zaostrzenie przepisów dotyczących zatrzymania prawa jazdy: Prawo jazdy będzie można stracić na 3 miesiące również za przekroczenie prędkości o ponad 50 km/h poza obszarem zabudowanym na drogach jednojezdniowych dwukierunkowych.

Zmiany w punktach karnych: Nie będzie można zredukować punktów karnych uzyskanych za najcięższe wykroczenia, takie jak wyprzedzanie na przejściu dla pieszych, przekroczenie prędkości o ponad 50 km/h czy przejazd na czerwonym świetle. Oznacza to, że kierowcy będą szybciej tracić prawo jazdy.

Prawo jazdy dla 17-latków: Osoby, które ukończyły 17 lat, będą mogły uzyskać prawo jazdy kategorii B za zgodą rodziców. Przez pierwsze 6 miesięcy będą musiały jeździć pod nadzorem doświadczonego kierowcy (powyżej 25 lat, z prawem jazdy od co najmniej 5 lat).

Okres próbny i "zielony listek": Wprowadzony zostanie okres próbny: 2 lata dla nowych kierowców powyżej 18. roku życia i 3 lata dla 17-latków. W tym czasie obowiązywać będzie zerowy limit alkoholu. Powróci także obowiązek oznaczania pojazdu naklejką z zielonym liściem klonu.

Szkolenia dla kierowców w okresie próbnym: Kierowca w okresie próbnym, który przekroczy 12 punktów karnych, będzie musiał odbyć obowiązkowe, płatne (300 zł) szkolenie praktyczne, m.in. na płycie poślizgowej.

Obowiązkowe kaski: Dzieci i młodzież do 16. roku życia będą musiały nosić kaski podczas jazdy na rowerze, hulajnodze elektrycznej czy urządzeniu transportu osobistego. Obowiązek ten dotyczy także dzieci do 7 lat przewożonych na rowerze. Mandat za brak kasku (od 20 do 100 zł) zapłaci opiekun.

Złagodzenie zakazu wyprzedzania dla ciężarówek: Samochody ciężarowe będą mogły wyprzedzać na autostradach i drogach ekspresowych w godzinach nocnych (od 23:00 do 5:00).

Przywileje dla aut elektrycznych: Możliwość poruszania się pojazdów elektrycznych i wodorowych po buspasach zostanie przedłużona do końca 2027 roku. Z buspasów będą mogły korzystać także karetki.

https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/9875502,ile-masz-punktow-karnych-to-teraz-pozalujesz-zmiany-zaskocza-kierowcow.html

Edytowane przez Camis
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Prawko od 17 roku życia to pomyłka. Najwięcej wypadków mamy w najmłodszej groupie wiekowej. Nie wierzę, aby Ci 17-latkowie jeździli pierwsze 6-miesiecy wyłącznie z kimś starszym. Będą się rozbijać na drzewach z młodszymi kolegami tak jak obecnie 18-latkowie, a per capita nawet częściej. 17-18 latkowie obecnie nie są tak dojrzali emocjonalnie Jak osoby w tym samy wieku 40 lat temu. Kiedyś w tym wieku już myśleli o ślubach I pracy. Teraz titkok i insta 

Opublikowano
Cytat

Ciężarowy pchał się "na czołówkę" z autobusem pełnym pasażerów [FILM]

Do sądu trafił wniosek o ukaranie 39-letniego kierowcy ciężarówki, który wykonał skrajnie niebezpieczny manewr wyprzedzania. Mieszkaniec Wielkopolski, zmusił kierowcę autobusu miejskiego do gwałtownego hamowania, by uniknąć zderzenia. Grozi mu utrata 30 tys. zł i zakaz prowadzenia pojazdów na 3 lata

https://www.rmf24.pl/regiony/slaskie/news-ciezarowy-pchal-sie-na-czolowke-z-autobusem-pelnym-ludzi-prz,nId,8016253

Opublikowano
W dniu 27.08.2025 o 19:09, michasm napisał(a):

Młodzi nie chcą szaleć na torach, bo tam są zakręty. Oni chcą jechać szybko na wprost autem w automacie. 

Eee, to chyba jakieś miejskie banany co dostają auta od tatusia. 

W moim wiejskim otoczeniu to właśnie jazda bokiem w zakrętach jest oznaką dobrych umiejętności,:metal: ale pamiętajmy, że pałowanie golfa na ręcznym to nie drift :hihot:

Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.08.2025 o 10:24, AndrzejTrg napisał(a):

I co mu zrobią jak będzie jeździł bez? Drugi raz nie wezmą, zakazów to można dostawać od groma, także ten tego :E 

1. Zmienić prawo tak, aby współodpowiedzialnym finansowo był ten, kto udziela takiemu delikwentowi dachu nad głową i go karmi. 

2. Walić kary o skali geometrycznej, tak aby w pewnym momencie on albo jego utrzymujący nie był już wstanie wyjść ze spirali. Nie będzie stać na pojazd i paliwo nie będzie jeździł. 

W ten sposób żadne przepisywanie majątku na członka rodziny nie pomoże. 

W dniu 27.08.2025 o 16:24, adashi napisał(a):

65+ lat i prawo jazdy powinno być ważne na 3 lata i darmowe odnowienie po obowiązkowych darmowych badaniach lekarskich.

Wiadomo, że część geriatrii to oleje i będzie mniej lub bardziej sporadycznie jeździć bez prawka, ale jednak będzie to mniejszość.

Zgoda, przed wiekiem emerytalnym nie, bo nie. Ale potem mobilność własnym środkiem transportu nie jest niezbędna. 

W dniu 27.08.2025 o 17:37, Totek napisał(a):

Czyli dowalmy młodym jeszcze bardziej, bo jeszcze za lekko mają w tył kraju. Nic tylko się pakować na wrotki. 

A może by tak zmienić sposób szkolenia? Przekształcić WORDy z maszynki do robienia kasy na organizacje doszkalające? Pobudować trochę torów lub miejsc gdzie faktycznie młodzi i nie tylko mogą poszaleć? Na stadiony kasa jest a wyniki mizerne, to może na inne rodzaje sportu dla mas by było... Może OC na osobę a nie na auto? Jest masa sposobów rozwiązania problemu, ale tradycyjnie najlepiej zabronić :thumbup:

Nie bo hałas bla bla bla... dziękuję, dobranoc. 

Szczerze wolałbym aby sam egzamin był dużo łatwiejszy i przyklejony do rzeczywistości, natomiast szkolenie niech będzie droższe i bardziej wyczerpujące. Dodatkowo co 2 lata jednodniowe szkolenie przypominające przepisy i ich zmiany do dwóch lat wstecz. 

Wtedy wilk byłby syty i owca cała. 

Chociaż zaraz, przecież ja mam już prawo jazdy. Niech egzaminy będą możliwie trudne odsetek niezdających nigdy możliwie wysoki. Tym lepiej dla mnie, dla mnie, dla mnie!!!

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano

U mnie sąsiad pół roku przed śmiercią, jeździł podobnie fabią, latarnie przechylone ale stoją do dziś. Mój dziadek zepchnął TIRa do rowu. A do kuzyna warsztatu przyjeżdża dziadek, któremu co pół roku wymienia sprzęgło. Włos się na głowie jeży jak taki paralityk piłuje na pół sprzęgle 

Opublikowano

ja nie wiem jak te ameby jeżdżą 200km/h na mieście i nikt ich nie łapie, a ja w tym tygodniu już miałem dwie kontrole :) schemat ten sam - "jechał pan niepewnie" (zwalniałem w nocy przy przejściu dla pieszych na drodze bez sygnalizacji). wychodzi na to, że jak ładujesz ponad pake na jednopasmówce to wtedy jedziesz pewnie i nikt nie zatrzymuje xD 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Łooo, że coś się zmienia w Polskiej Policji! Nagle zaczęli przestrzegać prawo i stosować, komentarz do filmiku powyżej i wrzuconego przeze mnie. Kiedyś mogłeś kogoś zabić i nie zabierali prawka.

Edytowane przez 8V32 PcLab
Opublikowano (edytowane)

Sebastian M. 
- pędzi 300-315 km/h (wg. prokuratury)
- giną 3 osoby 
- nie udzielenie jakiejkolwiek pomocy poszkodowanym (za to telefon do taty prawnika)
- ucieczka do Dubaju
- brak zgody na dobrowolną ekstradycję 
- wniosek do sądu w Dubaju o oczekiwanie z "wolej stopy" na ekstradycję 
- Polska; wniosek do sądu o brak tymczasowego aresztu 
- linia obrony że to KIA zajechała drogę 
- wniosek obrony o nie jawność całego procesu 
- obecnie; MEDIACJA obrony Sebastiana M.  :E :E :E 

Normalnie cyrk na kółkach :E 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, kanon7 napisał(a):

Sebastian M. 
- pędzi 300-315 km/h (wg. prokuratury)
- giną 3 osoby 
- nie udzielenie jakiejkolwiek pomocy poszkodowanym (za to telefon do taty prawnika)
- ucieczka do Dubaju
- brak zgody na dobrowolną ekstradycję 
- wniosek do sądu w Dubaju o oczekiwanie z "wolej stopy" na ekstradycję 
- Polska; wniosek do sądu o brak tymczasowego aresztu 
- linia obrony że to KIA zajechała drogę 
- obecnie; MEDIACJA obrony Sebastiana M.  :E :E :E 

Normalnie cyrk na kółkach :E 

W czym widzisz problem?

Rodzina pokrzywdzonych zgodziła się na mediacje. Nic nam do tego. To ich decyzja. A skoro się zgodzili to sąd nie mógł się temu sprzeciwiać - bo i czemu?

Mediacja dotyczy zadośćuczynienia dla rodziny, a nie samego wyroku. Jesli ludzki odpad zadośćuczyni pieniędzmi tatusia rodzinie i “pojedna się z nimi” to będzie to okoliczność łagodząca dla sądu. 

Wyrok i tak dostanie. Ale wygląda to na desperacki krok tego odpada.

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

Widzę problem w samej idei obrony złożenia mediacji - po całej tej liście działań podejrzanego. 
Komicznie to wygląda (mediacje) na tle jego zachowania. 
PS. O rodzinie pokrzywdzonych i ich zgodzie - kompletnie nic nie pisałem, ani nie komentowałem. 

3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ale wygląda to na desperacki krok tego 

O tym pisałem właśnie...

Edytowane przez kanon7
Opublikowano
Teraz, kanon7 napisał(a):

Widzę problem w samej idei obrony złożenia mediacji - po całej tej liście działań podejrzanego. 
Komicznie to wygląda (mediacje) na tle jego zachowania. 
PS. O rodzinie pokrzywdzonych i ich zgodnie - kompletnie nic nie pisałem, ani nie komentowałem. 

Wygląda bardziej desperacko niż komicznie.

• Upvote 1