Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, VRman napisał(a):

Nie miałem takiej intencji by porównywać. Chodziło mi o DF i im podobnych, ogólnie. Youtuberów, "dziennikarzy", influencerów.

A co do umów. No OK, ale przecież w Sony nie pracują idioci i wiedzieli, że jakieś spadki cen procesu TSMC po pół dekadzie nastąpią. Oczywiście, że mogą być diametralnie różne od tych, które były przy PS2, PS3 i nawet PS4, ale jednak.

Poza kosztami jest też kwestia atrakcyjności. Jakby PRO zastąpiła zwykłą to mogłaby być w tej samej cenie, ale nie jest. Jest sporo droższa.

Atrakcyjność możliwości konsoli po 5 latach nie jest taka sama i z samego tylko strategicznego podejścia wynika, że należałoby cenę obniżyć, aby dotrzeć do następnych segmentów graczy, tym razem tych biedniejszych. Ale zamiast tego po prostu zrobią PScoś, tu trochę jak PS5pro, tu trochę jak PS6, a tu i tu o wiele gorzej od PS5. 

W końcu jakiś korpokrawaciarz wymyślił kartofla Xbox Series S, to co, krawaciarz z Sony miał być gorszy? Ten typ ludzi nie miał pojęcia, czemu zainteresowania konsolami w roku 2012 spadało. KAŻDY gracz wiedział, że gracze mają po prostu dosyć po ponad 7 latach kiszenia się na tej samej generacji. 

Teraz poziom trochę poniżej PS5 będzie nam hamował gry do roku 2034. A nie, czekaj. Zapomniałem o okresie przejściowym cross-gen, który teraz trwa 3-4 lata. No to do 2037. Na pewno to Sony wyjdzie na dobre i wcale nie wypchnie masy graczy do cloud gamingu, w którym Sony stoi na gorszej pozycji niż MS czy Nvidia. 

15 lat siedzialem w tym bajzlu :) od prasy, po influ i R&D Asus/MSI/GBT (z doskoku i nie na poziomie Elmora, ale zawsze cos wiecej jak randomy z forum). Takze wybaczcie, ale to co opisujecie pod katem kosztow to farmazony albo pobozne zyczenia.

Problemem Twojej wypowiedzi jest to, ze totalnie nie bierzesz pod uwage jednego faktora - CZASY SIE ZMIENILY.

Zeby nie pisac elaboratow jak Ty, skroce swoja wypowiedz do minimum.

Co z tego, ze raw power PC zmienil sie przez ostatnie 5 lat. Zawsze sie zmienial, ale czy tak samo mocno jak kiedys?. Czy jakosc gier to pokazuje? Masz te same skoki jakosci co za czasow PS1/2/3? Nawet przy PS4 10 lat temu byl wiekszy skok, niz obecnie po 5 latach. -> atrakcyjnosc konsoli nie spadla po czasie, tak jak w przeszlosci.

- czy koszt produkcji (proces technologiczny, forma konsoli) spadl zauwazalnie by byly price dropy? nie

- czy atrakcyjnosc konsoli spadla przez 5 lat jak w poprzednich genach? nie

7 godzin temu, kanon7 napisał(a):

Źrodlo??? Bo na razie gadasz frazesami ze szklanej kuli. 

Ty piszesz jak byś był osobiście na negocjacjach Sony vs TSMC  :E

Inni w tym ja, przynajmniej poparliśmy nasze tezy obniżką takich samych komponentów / sprzętów innych producentów.
I normalnym procesem obniżania się cen części z czasem. 

Chcesz porownywac ceny konsoli z TV... Jak Ty chcesz dyskutowac? To sensu nie ma. Ceny samochodow wywalilo w kosmos, paliwo tez drozsze, a to ten sam produkt na stacji co 10 lat temu! Coca cola drozsza, piwo drozsze, nawet pieczywo. Nie kurla, PS5 ma kosztowc 50% bo tak!

kanonku, smiej sie ile chcesz, ale zrobilem wiecej w zyciu od Ciebie w tym kierunku i nie jestem forumowym piwniczakiem czytajacym newsy :) widziales kiedys na oczy BOM jakiegos produktu elektronicznego?

Edytowane przez ryba
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

https://www.ppe.pl/news/380358/ps5-w-jeszcze-wyzszej-cenie-sony-ma-szykowac-sie-do-kolejnej-podwyzki.html

"PS5 w jeszcze wyższej cenie? Sony ma szykować się do kolejnej podwyżki"

Leaker forum ithardware potwierdza kolejną podwyżkę PS5, w związku z rosnącymi cenami produkcji podzespołów PS5 (inflacja, podwyżki, energia) i dominującym, monopolistycznym podejściem TSCM. Sony "rękami i nogami" próbowało zatrzymać podwyżkę, ale się nie udało... :E :E :E 

Edytowane przez kanon7
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, kanon7 napisał(a):

https://www.ppe.pl/news/380358/ps5-w-jeszcze-wyzszej-cenie-sony-ma-szykowac-sie-do-kolejnej-podwyzki.html

"PS5 w jeszcze wyższej cenie? Sony ma szykować się do kolejnej podwyżki"

Leaker forum ithardware potwierdza kolejną podwyżkę PS5, w związku z rosnącymi cenami produkcji podzespołów PS5 (inflacja, podwyżki, energia) i dominującym, monopolistycznym podejściem TSCM. Sony "rękami i nogami" próbowało zatrzymać podwyżkę, ale się nie udało... :E :E :E 

To jeszcze w miarę trafiłem z PROsiakiem za 3099zł.

Sony jest bystre i może podbije jeszcze ceny przed premierą GTA6.

Duży wzrost sprzedaży PS5 jest wtedy pewny. 

Opublikowano
11 godzin temu, Winter napisał(a):

Zwróciłeś Horizona Forbidden West? Co jest z tobą nie tak?

Już dokładnie nie pamiętam, ale miej więcej, wziąłem wersję na PS5 a potem okazało się że wersja na ps4 + updejt na ps4 wychodzi około 50zł taniej, lub na odwrót było :E i dlatego oddałem i kupiłem znowu ;)

Opublikowano

Ja też mam wywalone, ale jednak przez lata się przyzwyczaiłem do nich i w produkcjach, które naprawdę mi siadły, lubię sobie strzelić kilka trofików. Platyna? Nieee, raczej konkretne osiągnięcie. Przykładowo w Wipeout Omega Collection "chwilę" siedziałem nad pobiciem rekordu na jednej z map, co wymaga ultra idealnego okrążenia z każdym zaliczonym boostem. Z marketingowego punktu widzenia dodanie acziwów to był strzał w dziesiątkę.