Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Qrdello

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

Nazwałem go uwolnionym klatkarzem. Zawsze go uzywam jak jest taka mozliwosc, ale w TLoU nie sprawdza sie. Sa tam dwa tryby i na jakosci nie idzie grac nawet z tymi fps+. Najbardziej to sie sprawdzilo w Ratchet&Clank. Tam faktycznie poczulem, ze nic nie trace na jakosci. Gralem w trybie RT, bo fpsy byly zadowalajace. Chyba to byla nawet pierwsza gra, ktora korzystala z tego trybu 40fps+. W pozostalych grach niestety dupa blada. Konczylo sie zawsze na jakims trybie posrednim lub performance. Zwykle PS5 nie daje rady i tyle. Jak ktoś stoi przed zakupem PS5 to tylko w wersji pro jest sens teraz brać.

Mi aż tak klatki nie przeszkadzają, nie wiem czy to kwestia tv czy co. Na kompie znowu poniżej 80 jak mam to kręcę nosem i 100+( a najlepiej 120+) wymagam.

5 godzin temu, Spychcio napisał(a):

PS6 wyjdzie na 100%, jeszcze jest za wcześnie na full striming. Najprawdopodobniej pojawi się w listopadzie 2027r. Czyli klasyczne 7 lat.

1 godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Za 3-4 lata pewnie wyjdzie.

Streaming wątpie. Z netem nie jest tak świetnie wszędzie jak u nas. To będzie dalej tylko opcja.

Oczywiście że wyjdzie, przecież Sony wydając PRO Station chciało przetestować upscalingu AI, znany jako PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR). Poza tym ludzie chcieli dostać lepsze CPU więc już te dwie rzeczy oraz wsparcie dla jeszcze lepszego RT/PT zachęcają do PS6 a dołożyć mogą i powinni Frame Generation, większy dysk NVME w bazowym modelu ect. Zdecydowanie jest miejsce na PlayStation 6. Streaming to jeszcze nie teraz chociaż można z niego już korzystać jako jedna z opcji.

2 godziny temu, Joloxx9 napisał(a):

Mi aż tak klatki nie przeszkadzają, nie wiem czy to kwestia tv czy co.

Gram na oledzie C3. To nie jest kwestia TV. 30-45fps to je po prostu za mało. Ten tryb fps+ nie oszuka wzroku, bo stare porzekadło mówi "z gówna bata nie ukręcisz". Wracając do Pro to jak wyjdzie więcej nowych gierek to sam pewnie wymienie swoją slimke. Natomiast teraz nie widzię powodów dla ktôrych miałbym to zrobić. Stellar Blade, którego demo sprawdziłem i mega mi podeszło wkrótce wychodzi na PC. Jeszcze Astro bot mam na liście do ogrania, ale do tego slimka starczy. Jestem aktywnym graczem od PS3 i np. jak widzę ładniejszy Bloodborne, w którym mam ze 200h to jakoś mnie to już nie interesuje. Jak pisałem wyżej, szkoda że pro wychodzi dopiero teraz.

Edytowane przez DżonyBi

Ogrywanie nowości na digitalu wychodzi za drogo. To trochę przepalanie hajsu, ale nie każdy ma parcie na nowości, a jest przecież abonament w którym jest dużo fajnych gierek, gdzie sporo z nich jest w stanie wykorzystać moc Pro. Mi się udało kupić PS premium na rok za ~330zł.

Ja oczywiście opowiadam się za napędem. Pamiętam jak jeszcze miałem PS3 to wymieniałem gry w empiku. Swego czasu to też było opłacalne. Potem rozpowszechnił się OLX. Na wielu grach nic nie straciłem, a miałem przypadki, że odsprzedałem z małym zyskiem.

Edytowane przez DżonyBi

22 godziny temu, voltq napisał(a):

1. Czy napęd z ps 5 slim pasuje

Tak pasuje

20 minut temu, voltq napisał(a):

Strasznie drogie te cyfrowe gry na PlayStation , 300-400 zł za nowość i brak możliwości odsprzedaży tragedia to jest bez napędu 

Konsola bez napedu to dla mnie zwyczajny elektroniczny smiec, ok na chwile mozna pograc w gry z plusa, czy tam jakies starsze jak sie ich nie ogralo. Ale wlasnie naped to jest to, kupujesz gre za 250, przechodzisz sprzedajesz za 200 i taki biznes sie oplaca. Dlatego tez, $ony predzej niz pozniej to calkowicie utnie. Ja to sie dziwie, ze jeszcze nie wprowadzili  jakiejs opcji zaszytego klucza w plycie, ktory jak sie aktywuje to przypisze gre do konsoli, cos takiego microsoft chcial wprowadzic ale ich wysmiali, teraz powoli staje sie to rzeczywistoscia niestety. 

34 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Gram na oledzie C3. To nie jest kwestia TV. 30-45fps to je po prostu za mało. Ten tryb fps+ nie oszuka wzroku, bo stare porzekadło mówi "z gówna bata nie ukręcisz". Wracając do Pro to jak wyjdzie więcej nowych gierek to sam pewnie wymienie swoją slimke. Natomiast teraz nie widzię powodów dla ktôrych miałbym to zrobić. Stellar Blade, którego demo sprawdziłem i mega mi podeszło wkrótce wychodzi na PC. Jeszcze Astro bot mam na liście do ogrania, ale do tego slimka starczy. Jestem aktywnym graczem od PS3 i np. jak widzę ładniejszy Bloodborne, w którym mam ze 200h to jakoś mnie to już nie interesuje. Jak pisałem wyżej, szkoda że pro wychodzi dopiero teraz.

30 FPS widze na tv, nie jest tak straszne jak na monitorze ale widac to, za to ten trybik 40 aka 120 klatek nie przeszkadza mi. To juz moze byc kwestia personalna, w sumie ile lat slyszelismy, ze na konsolach 30 wystarczy :E 

Godzinę temu, azgan napisał(a):

Streaming to jeszcze nie teraz chociaż można z niego już korzystać jako jedna z opcji.

Streaming jeszcze dlugo, bardzo dlugo nie przejdzie. Nie patrzcie pod katem tego jak to wyglada w duzych miastach w Polsce, ktora jest niszowym rynkiem dla takiego Sony, wiele krajow w tym USA ma bardzo ograniczone mozliwosci szybkiego polaczenia i/lub sa bardzo drogie, nie rzadko sa to polaczenia z limitem gigabajtow. To raz a dwa, bardzo duzo ludzi ma w domach konsolki/tv podlaczone poprzez wifi, do tego jest to zazwyczaj starsze wifi, ktore by powodowalo takie lagi, ze glowa mala. Po 3 do tego trzeba miec porzadne zaplecze jak np Nvidia, zeby tak sobie gry rzucac w streaming. Glupi PS portal dzialajacy tylko na domowym wifi potrafi meic nie lada problemy a ktos by tu chcial streaming :E 

34 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

w sumie ile lat slyszelismy, ze na konsolach 30 wystarczy

Nie tylko na konsolach, a na PC też, bo nie zawsze był wybór Jak udało mi się wyciągnąć hajs od rodziców na nowe GPU to zanim doniosłem do domu to już karta była za słaba, bo co chwila wychodziła gra, która ubijała gpu, więc jak się nie miało tego co się lubiło to się lubiło to co się miało. Jestem z rocznika '82 i klimaty lat 90-tych są mi dobrze znane.

Odnośnie streamingu to można go potestować w abonamencie playstation premium. Bez światłowodu to nie ma sensu. U siebie mam LTE z realnym transferem ~200Mb/s i chodzi to strasznie. Musi być bardzo stabilne łącze.

Edytowane przez DżonyBi

8 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Nie tylko na konsolach, a na PC też, bo nie zawsze był wybór Jak udało mi się wyciągnąć hajs od rodziców na nowe GPU to zanim doniosłem do domu to już karta była za słaba, bo co chwila wychodziła gra, która ubijała gpu, więc jak się nie miało tego co się lubiło to się lubiło to co się miało.

Odnośnie streamingu to można go potestować w abonamencie playstation premium. Bez światłowodu to nie ma sensu. U siebie mam LTE z realnym transferem ~200Mb/s i chodzi to strasznie.

Kiedy to bylo... Ja testowalem miesiac temu gamepass i nvidie bo akurat znajomy mial, mam symetryka 1Gbps i realnie ma zawsze ponad 900mbps+, w domu wifi 7 plus urzadzenie, ktore go obsluguje i co? No bylo ok, w malo dynamicznych grach, chcesz pograc w fpp albo cos dynamicznego? No to sobie nie pograsz :E

Niepokoi mnie fakt ze podobno to cale pssr jest aztucznie wyostrzone, purysci grafiki obawiam sie ze zostana przy natywnym 4k w 30fps niestety. Osobiscie mnie ciekawi jak duzy upgrade bedzie w SW outlaws, ogrywalem ms ps5 I bednie ten rt wygladal I sama rozdzialka nawet w trying fidelity. Coral wieksze zaczynam miec watpliwosci czy Warto brac prosiaka. Swego czasu ps4 pro to byl dosc wyrazny przeskol, tutaj chyba tak to niewyglada niestety. 10 tfl vs 16 srednio

The last of us 1 I 2 podobno wyglada duzo gorzej niz tryb 4k 30natywny ktory jest na OG ps5

Edytowane przez SethJames

21 minut temu, SethJames napisał(a):

Niepokoi mnie fakt ze podobno to cale pssr jest aztucznie wyostrzone, purysci grafiki obawiam sie ze zostana przy natywnym 4k w 30fps niestety. Osobiscie mnie ciekawi jak duzy upgrade bedzie w SW outlaws, ogrywalem ms ps5 I bednie ten rt wygladal I sama rozdzialka nawet w trying fidelity. Coral wieksze zaczynam miec watpliwosci czy Warto brac prosiaka. Swego czasu ps4 pro to byl dosc wyrazny przeskol, tutaj chyba tak to niewyglada niestety. 10 tfl vs 16 srednio

The last of us 1 I 2 podobno wyglada duzo gorzej niz tryb 4k 30natywny ktory jest na OG ps5

Przecież w rekonstrukcji obrazu nie chodzi o to żeby wyglądało lepiej od natywnego 4K tylko żeby wydajność była lepsza a kompromis to właśnie częściowe pogorszenie jakości obrazu. Wyostrzenie to nic złego biorąc pod uwagę że nawet gry z DLSS mają suwak do wyostrzenia obrazu. Przed DLSS było CBR wraz z pojawieniem się PS4 PRO więc to naturalna ewolucja i powoli robi się z tego standard.

22 minuty temu, SethJames napisał(a):

Zero zdziwienia. FSR zdaje się też mocno nadrabia braki mocnym wyostrzaniem przez co na screenshotach nieźle się przezentuje.

2 godziny temu, voltq napisał(a):

Strasznie drogie te cyfrowe gry na PlayStation , 300-400 zł za nowość i brak możliwości odsprzedaży tragedia to jest bez napędu 

No to wiadomo od lat , że cyfra na konsolach to opcja dla ludzi którzy lubią przepłacać za nic :E  Ja dopiero kupuje cyfrowo jak spadnie do 10-15 euro bo wcześniej wolę płytkę

Zgadza sie, ale przykladowo fsr jest tragiczne I przy ruchu robi sie pokaz mydla, szemrania I innego gowna. Dls quality wyglada kozacko, reszta wedlug mnie srednio. A pssr to jedna wielka niewiadoma, nieufam nikomu musze to zobaczyc ha wlasne oczy.

FSR weyglada dobrze statycznie, ruch psuje wszystko jest niestabilne

1 godzinę temu, SethJames napisał(a):

Niepokoi mnie fakt ze podobno to cale pssr jest aztucznie wyostrzone, purysci grafiki obawiam sie ze zostana przy natywnym 4k w 30fps niestety.

Tak tak boisz sie o jakies wyostrzanie ale szachownica gorszej jakosci ,ktora byla wczesniej byla ok?? Bo to twoje udawane 4k to w weikszosci gier nie jest zadne natywne 4k. Garstka gier ma natywna badz bardzo zblizona, a wiekszosc to i tak 1440p skalowae do 4k.

Edytowane przez Phoenix.

Demon souls remake, spiderman 1,2, GT7,  The last of us 2 I the last of us part 1 obie gry maja natywne 4k bez fssr. Forbidden West,  Ratchet & Clank: Rift Apart, uncharted 4, dodatek tak samo. Troche tego by sie znalazlo mysle

Szachownica na pro 4 byla soludna I niebylo mydla jak na FSR w grace ekskluzywnych

5 minut temu, azgan napisał(a):

No i działają w 30k/s, to już lepiej grać z tym PSSR w 1440p skalowanym do 4K i żeby było 60fps niż natywne 2160p ale mniej o połowę klateczek

Kwestia dyskusyjna, ocenie jak zobscze na zywo jakosc . Jestem entyzjasta, natywne 4k to must have dla mnie, nawet kosztem wydajnosci

8 minut temu, Qrdello napisał(a):

I chcesz mi powiedzieć, że zenek2gi ciągnie TLOUp1 w 4k30 natywnym ? :D powątpiewam.

Tam i tak jest downscaler i, o ile dobrze kojarzę z filmów DF, obraz kręci się wokół natywnego 4k ale miewa spadki nawet do 1440p w niektórych scenariuszach. 

Tak na 100% potwierdzone info, ale tylko 30 fps