Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Coś czuję, że możemy mieć kolejny fajny temat na 3-4 osoby %-)

Korzystacie z tego typu sprzętu do gierek bardziej arcade (BF6, HLL Vietnam, ARMA Ref, Squad, moze Wardogs), niz sim (DCS)?
Bedzie z 8 miesiecy jak sobie kupilem - thrustmaster sol-r1 i mysle ze na 50h?, ktore sie tym bawilem, dobre 15h spedzilem na ustawianiu. Gram jedynie helkami, raczej rekreacyjnie i po prostu dużo więcej frajdy mam z latania joyem niż myszką + klawą/padem. Nie szukam rozwiazania idealnego, bo wiem ze takie nie istnieje (kopalnia wiedzy - reddit to potwierdza), ale raczej tipsow i trickow od ludzi, ktorzy z wiekszym doswiadczeniem siadali do tego samego problemu. Jak to cholerstwo ustawic zeby mialo to sens? ;)
sol-r1 ma tyle przycisków, że teoretycznie ani hotas ani hosas nie są mi potrzebne, ale zastanawiam się czy nie warto dokupić sobie drugiego joya TYLKO do free-looku

Ten aspekt jest dla mnie największym problemem w perspektywie latania. Freelook i normalne sterowanie na jednym joyu są mega nieintuicyjne i niestety powodują sporo problemów dla takiego żółtodzioba jak ja.

Pod inne gry myślałem też o prostych pedałach usb - potrzebuję sobie parę przycisków z klawy zbindować - jest może sens kupować coś, co przydałoby się też w lataniu? 

@Strilok Kolegę wywołam do tablicy pierwszego - bo z tego co kojarzę wrzucałeś screena z joyem do BF6 i kiedyś o tym dyskutowaliśmy w tamtym temacie. 

Opublikowano

Nie wiem jak w grach arcade, bo nie wszystkie to wspierają, ale w symulatorach większość inwestujących w takie zabawki nie korzysta z joysticka do rozglądania się, tylko ze śledzenia ruchów głowy. Dla bogatych są Trackir albo chińskie podróbki z ali, budżetowo Opentrack, IRtrack albo inne podobne.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Do Arcade nie używam bo łatwiej jest K+M, w takiej Armie to tylko srodzy zapaleńcy używają joya. 

Do MFS czy DCS jasne, ale takie Nuclear Option jadę na K+M bo mają dobrą implementację. 

W sumie to T.16000 + HOTAS będę sprzedawał, nie używam już. I sam TrackIR też się pozbywam.

Edytowane przez galakty
Opublikowano

Zasada jest prosta:

- w arcade bardziej przeszkadza niż pomaga

- w simach bardziej pomaga niż przeszkadza

ale dla zabawy to wszystko można, nikt tego nie sprawdza :D

11 godzin temu, oldfashioned napisał(a):

ale zastanawiam się czy nie warto dokupić sobie drugiego joya TYLKO do free-looku

Lepiej nie, to fatalne rozwiązanie. TrackIR to kolejny naturalny upgrade i robi ogromną różnicę. Możesz sobie za darmo potestować po prostu używając telefonu.

Dla mnie w zasadzie latanie nie ma sensu bez TrackIR nawet z HOTASem i o ile w takim MSFS jest po prostu zdecydowanie fajniej, to w DCSie to jest inny poziom możliwości jak możesz w każdym momencie błyskawicznie spojrzeć gdziekolwiek chcesz i śledzić drugi samolot w dynamicznym manewrach.

Opublikowano

No ale tak jak pisalem w 1 poscie, mi nie zalezy na tym zeby byc TOPka - chce miec frajde z gry.
Latanie na Joyu daje mi ta frajde ;) Moze to jest kwestia tego, ze ja nigdy na myszce nie latalem - uczylem sie praktycznie od poczatku na joyu, wiec to jest dla mnie duzo bardziej intuicyjne. 

Dzieki za rady

Opublikowano
W dniu 26.08.2026 o 08:11, oldfashioned napisał(a):

Kolegę wywołam do tablicy pierwszego - bo z tego co kojarzę wrzucałeś screena z joyem do BF6 i kiedyś o tym dyskutowaliśmy w tamtym temacie.

Ja zawsze latałem w Battlefieldach. Począwszy od BF2. Później 3 i 4. Później sprzedałem joya i teraz przy okazji 6 kupiłem ponownie z HOTASem. Problem w Bf6 jest że trzeba niestety rzeźbić bo DICE nie dodało normalnej obsługi joy+hotas. I na ten moment nie zanosi się aby coś w tym aspekcie się zmieniło. Skoro w sumie mam już taki sprzęt to myślę że w wolnym czasie spróbuję jakiegoś symulatora lotów lub ARME. Zobaczymy. Ale reasumując gro rozrywki to BF-y.