Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Qrdello

Rekomendowane odpowiedzi

Niezle jak na konsole ktora nie pokazuje kompletnie nic co usprawiedliwialoby jej wygorowana cene. Ludzie zlozyli preordery bo polkneli marketingowe obiecanki o ,,nowym" playstation, taka prawda. Zobaczymy ile z tych obietnic zostanie dotrzymanych, na dzien dzisiejszy wyglada to srednio.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER

3 godziny temu, Vulc napisał(a):

Dlaczego? Po to jest forum, żeby pytać, nawet o podstawowe rzeczy. 

Dotąd pamiętam jak była chyba beta multika do Uncharted 3 na ps3 i też się pytałem na pclolu czy to płatne :E. To była pierwsza styczność z ps store jakoś i wtedy ps3 już moja pierwsza własna. Ah, było minęło.

Kto pyta nie błądzi.

5 godzin temu, lukadd napisał(a):

Czyli ~2k pln

Czyli zostaję z PS4 :E

7 minut temu, lukadd napisał(a):

U mnie dalej prosiaczek PS4 leży :E

Nie myślałeś o używce PS5? Z tego co widzę po OLX to w zakresie już od 1k do 1.3k jest sporo ogłoszeń. Niektóre nawet z jakąś gwarancją i gierką w zestawie :E

Zapomnij, on coś jak kupi to święto :E do switcha nie weźmie pro controllera bo naczytał się jakichś legend o dryfujących gałkach :E

Odnośnie napędów i dostępności to już widziałem takie kombinacje alpejskie, że ludzie kupują Slimki z napędem, odczepiają go i sprzedają konsole bez napędu. :E

19 minut temu, lukadd napisał(a):

Nie myślałeś o używce PS5? Z tego co widzę po OLX to w zakresie już od 1k do 1.3k jest sporo ogłoszeń. Niektóre nawet z jakąś gwarancją i gierką w zestawie

Haha.:D

Na olx widziałem PS5 slim używkę z napędem za ~1200

A same napędy ludzie próbują po tysiaka sprzedawać :E Nie wiem czy to schodzi, ale po tyle wystawiają.

13 minut temu, Elvis79 napisał(a):

Zapomnij, on coś jak kupi to święto :E do switcha nie weźmie pro controllera bo naczytał się jakichś legend o dryfujących gałkach :E

@Gonzo3211 Trochę wiary :E Na pady jest gwarancja. Analogi niestety czy to pad os Switcha czy innego PS, xboxa różnie bywa. Ja mam tego pada pro od switcha już z 4 lata jakoś i działa. Aczkolwiek jakoś mocno nie jest katowany.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1

Obejrzałem porównanie ps5 do pro u NrGeeka Link yt i nie widzę różnicy na tych porównaniach. Faktycznie jest tak słabo? Czy może grając rzeczywiście widać większą moc ? 

Tak się zastanawiam czy wziąć ps5 czy może pro, ale zakup raczej po nowym roku, najpierw telewizor 😃

• Like 1

3 minuty temu, Keel napisał(a):

i nie widzę różnicy na tych porównaniach. Faktycznie jest tak słabo? Czy może grając rzeczywiście widać większą moc ? 

Bo niektore porownania to o kant tylka rozbic i ja sie nie dziwie, ze jestes taki zmieszany skoro te porownania robione sa na kolanie i gosc wrzuca takiego GOW 1 z PS4 i GOW na PROsiaku i oczekuje niewiadomo czego :lol2: Albo wlacza, gre, ktora nie dostala latki do PRO... W dodatku do kazdej gry trzeba podejsc indywidualnie bo roznice potrafia byc spore ale to zalezy od konkretnej gry jak duze lub jak male ma ulepszenia w stosunku do bazowej wersji.  Dla mnie oglonie takim najwiekszym plusem jest, to ze mozna pograc w gry w 60fps w jakosci Fidelity/30fps z podstawowego modelu plus jakies ulepszone dodatkowe bajery w tym RT i inne dodatki wizualne ale to chyba kazdemu chociaz raz przeszlo przez mysl jak fajnie by bylo grac w jakosci fidelity majac 60fps. Druga sprawa te latki robione sa na kolanie bo widzialem nawet porownania gdzie na PRO bylo mniej fps niz na bazowej wersji, to oczym to swiadczy?? :smiech: Do tego dochadza jeszcze problemy wieku dzieciecego upscalera SONY. Sony to bardzo zle rozegralo, deweloperzy robia latki na kolanie, a te youtubowe grajki nie dosc, ze nie potrafia podejsc konkretnie do tematu, to przeklada sie pozniej na to, ze sa tak mocno skrajne opinie. No i widac, ze poki co ten caly PSSR dziala najlepiej z grami sony, bardzo jestem ciekaw nowych exow i innych gier kiedy przy tworzeniu gry beda brali pod uwage PSSR i jego dzialanie oraz optymalizowac gre w trakcie produkcji pod PRO, a nie klepanie latek na ostatnio chwile bojak wiemy juz po upscalerach na PC bardzo wazna jest jakosc implementacji danej techniki.

W skrocie jesli nie szkoda ci kasy i lubisz lepsza jakosc oraz granie w 60fps to PRO bedzie po prostu lepszym wyborem. No ale to tak jakby zapytac czy wolisz PC za 3000zl czy miec pc za 5000zl, jesli chodzi o moc ;)

• Like 2
  • Thanks 1

Co Wami kierowało kupując to? 

Bawiłem się dziś u kuzyna. Głośniejsze to od slim. Horizon 2 tryb jakość dla pro 30 fps. Inne gry to samo. 

Nie sądziłem , że można dać 3500 za "lepszą" konsole i mieć do wyboru dalej w 30 fps :D

W ogóle hit, że niektóre gry mają i po 5 trybów działania 😂😂

• Like 1

Po paru dniach testowanie stwierdzam ze konsola jest ok ale bez szalu. 30% boost w grach nawet bez latki mile widziany ale widac ze bandwidth ogranicza wydajnosc i moglo by byc duzo wiecej. Jest pare gierek w ktorych roznica jest naprawde spora jak ff7 rebirth, Stellar Balde, Re4 remake (testowalem tryb fidelityz rt i jest wyraznie wyzsza rozdzielczosc + 50% boost fps), no man sky psvr2 czy vertigo psvr2. Najbardziej zawodzi pssr w niskich rozdzielczosciach jak w alan wake 2 i silent hill 2 gdzie poprostu sobie nie radzi a w niektorych grach dodaje artefakty - no ale to jest software wiec jest szansa ze sie poprawi, dlss tez zrobil dluga droge od swojeje premiery.

• Like 1

The Star Wars Outlaws Tryb Filmowy 21:9 jest naprawiony w stosunku do PS5. Na ps5 był on oszukany nierenderowal szerszego FOV, prawdopodobnie przez brak mocy samej konsoli, tutaj na PRO w końcu dostajemy proper 21:9 z renderowaniem szerszego FOV.

Szkoda ze w The Star Wars Outlaws w porównaniu do OG ps5, zabrali tryb 30 fps i jest tylko jeden.  Teraz tryb fidelity działa w 60 fps co jest na plus. względem PS5i jest mniej niestabilności, choć ta nadal jest , przez duże użycie natywne w silniku gry efektów RT. Mam nadzieje ze podciągną rozdziale dodadza lepszy rt i wprowadzą tryb 30 fps dla osob które cenią bardziej grafikę nie płynność.

Testowałem tez Jedi survivor i tam latka PRO robi różnicę dość konkretną w trybie Fidelity 30 fps wyglada to na natywne 4k z niezłym RT

Niekltore materialy znawców youtuba  co uznają się za znawców i głoszą opinie z różnic trzeba z lupa szukać aż żal oglądać bez pojęcia chłopaki.

Edytowane przez SethJames
  • Upvote 1

3 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie sądziłem , że można dać 3500 za "lepszą" konsole i mieć do wyboru dalej w 30 fps :D

Co mają powiedzieć osoby, które kupiły PCty z RTX4090 i Alan Wake 2 z wszystkim na ultra działa w 4K i 24fps:E

To był dla mnie największy nokaut tego roku:rotfl:

Więc z PRO za 3500zł nie ma tragedii:lol2:

Prawda jest taka, że sporo zależy też od optymalizacji danej gry.

8 godzin temu, lukadd napisał(a):

Nie myślałeś o używce PS5? Z tego co widzę po OLX to w zakresie już od 1k do 1.3k jest sporo ogłoszeń. Niektóre nawet z jakąś gwarancją i gierką w zestawie :E

Radzę szczególnie uważać na "tanie PS5" na OLX, zdecydowana wiekszość ogłoszeń to SCAM. Oszuści nie chcą dodać wysyłki OLX, tylko proponują wystawienie aukcji na allegro, widać nowa metoda na tzw Słupa.

A OLX ma jakieś ograniczenia. Do paczkomatu chyba nie wejdzie PS5.

7 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

W ogóle hit, że niektóre gry mają i po 5 trybów działania

Bez sensu. Konsola powinna być... konsolą jak dawniej. Wkładasz płytę, grasz bez zastanawiania się nad opcjami, jakie masz na PC.

A skoro już tyle trybów dają to jak pisałem kiedyś, niech od razu włączą opcję takie jak na PC z paskami low, medium, high, ultra. :E

Edytowane przez Jaycob