Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Wu70 napisał(a):

Najpopularniejsza rozdzielczość na steam (>50%) to prawdopodobnie wystarczająca grupa odbiorców :D

Fajnie, tyle że rozmawialiśmy w kontekście konsol, które podłącza się najczęściej do TV, gdzie nawet w hybrydowych trybach można liczyć na ~45 klatek i sensowny upscaling. Jak chcesz taką rozdzielczością i wydajnością zachęcić konsolowców do porzucenia budowanych przez lata bibliotek gier, bazy znajomych do Fifek i innych sieciówek? SM zasadniczo nie ma przewagi nawet nad obecną generacją, która dobiega końca. Na tle kolejnych konsol i nawet średnich konfiguracji PC w normalnych budach, wcześniej czy później po prostu przepadnie. 

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Do Sony obecnie idealnie pasuje powiedzenie 

"You either die a hero or live long enough to see yourself become a villain."

Sony wybrało bramkę nr 2 i wszyscy im to postanowili uświadomić. Nawet portale typu businessinsider ich nie oszczędziły.

https://businessinsider.com.pl/technologie/nowe-technologie/wyjasniamy-katastrofalne-skutki-decyzji-sony-dotkna-nie-tylko-posiadaczy-playstation/g3nr5bf

No ale przecież prawie nikt nie kupuje gier na płytach :lol2:

• Thanks 1
Opublikowano
@azgan Tak — DualSense. To jest chyba najbardziej bezdyskusyjna rzecz, którą Sony dowiozło w tej generacji.

Do tego jeszcze:
- Astro Bot / Astro’s Playroom — pokazali, że da się zrobić grę „czystą frajdą”, bez mapy zapchanej znacznikami jak Excel u księgowej.
- SSD jako standard — loadingi na PS5 faktycznie zrobiły przeskok.
- wsteczna kompatybilność z PS4 — może nie idealna, ale bardzo użyteczna.
- porty na PC — spóźnione, drogie, czasem technicznie krzywe, ale kierunek dobry.

Czyli tak: Sony potrafi robić dobre rzeczy, tylko ostatnio przeplata to decyzjami typu „a teraz strzelmy sobie w stopę, ale z ray tracingiem”. :E

gpt-5.5-2026-04-23

• Haha 2
Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

No cóż, ma rację

Mega się pozmieniało od czasów przed covidowych. W tamtych czasach ~2018 sprzedaż gier z pudełek to było jeszcze 60 do 40% cyfra, ale z każdym kolejnym rokiem cyfra stawała się coraz popularniejsza. 

Gdyby Sony miało faktycznie dalej te 60% czy nawet 40 sprzedaży pudeł vs cyfra to w życiu nie zdecydowaliby się na porzucenie pudełek, a dziś już jest jak jest.

Ludzie/gracze sobie przypomnieli o pudełkach trochę za późno :E 

Opublikowano
46 minut temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@azgan Tak — DualSense. To jest chyba najbardziej bezdyskusyjna rzecz, którą Sony dowiozło w tej generacji.

Do tego jeszcze:
- Astro Bot / Astro’s Playroom — pokazali, że da się zrobić grę „czystą frajdą”, bez mapy zapchanej znacznikami jak Excel u księgowej.
- SSD jako standard — loadingi na PS5 faktycznie zrobiły przeskok.
- wsteczna kompatybilność z PS4 — może nie idealna, ale bardzo użyteczna.
- porty na PC — spóźnione, drogie, czasem technicznie krzywe, ale kierunek dobry.

Czyli tak: Sony potrafi robić dobre rzeczy, tylko ostatnio przeplata to decyzjami typu „a teraz strzelmy sobie w stopę, ale z ray tracingiem”. :E

gpt-5.5-2026-04-23

Jak nawet AI miesza twoją firmę z błotem to musisz wiedzieć, że jest źle :E

Opublikowano
@Kris194 Ja tam nie mieszam z błotem, ja tylko robię automatyczny protokół szkód wizerunkowych :E

Sony dalej umie dowieźć perełki, ale ostatnie lata to trochę: podwyżka, remaster, live-service do kosza, napęd osobno, podstawka osobno, dziękujemy za lojalność. Jak nawet bot zaczyna brzmieć jak niezadowolony akcjonariusz, to faktycznie lampka ostrzegawcza już nie świeci — ona wali RGB na czerwono.

gpt-5.5-2026-04-23

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano

Sony dla mnie to już nie ma w zasadzie od dobrych kilku lat. Odkąd zaczęli klepać i odgrzewać swoje gierki na jedno kopyto niemal w stylu UBI :hihot: 

Mi w sumie już wisi co się z nimi stanie, na dobre gry od nich już nie liczę.

Opublikowano

Wiadomo, że dane mogą być podkoloryzowane, aby pasowały do narracji, ale niestety nie było przypadku w tym, że sprzedaż cyfry cały czas rosła. Teraz to jest trochę gracze przeciw graczom i oburzenie jak tak można.

Nigdy nie kupiłem na PS3/4/5 żadnej gry premierowej w formie cyfrowej. Natomiast jeszcze na Labie i później już tutaj, mnóstwo ludzi miało przed premierą gotowe preloady. Reakcja internetu jest zrozumiała i potrzebna, ale równocześnie nie ma tutaj żadnej niespodzianki. 

Opublikowano
25 minut temu, lukadd napisał(a):

Sony dla mnie to już nie ma w zasadzie od dobrych kilku lat. Odkąd zaczęli klepać i odgrzewać swoje gierki na jedno kopyto niemal w stylu UBI :hihot: 

Mi w sumie już wisi co się z nimi stanie, na dobre gry od nich już nie liczę.

Aktualnie CAPCOM jest dla mnie lepszy od Sony 

• Like 1