Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No nieciekawa sytuacja dla tych 20%, którzy lubią fizyczne wydania. Generalnie i tak nie wierzę do końca w te liczby - część wyników pewnie jest podkręcona pod narrację Sony. To po prostu lepiej brzmi marketingowo. 

Mnie to akurat dynda, bo gram na PC i od kilkunastu lat jestem przyzwyczajony do cyfry. Tyle że na PC, poza Steamem, jest jeszcze Epic czy GOG. Do tego dochodzą sklepy third-party (Humble, Green Man Gaming, Fanatical i mnóstwo innych oficjalnych sklepów), a nawet resellerzy (choć z nimi trzeba uważać), którzy często mają zupełnie inne ceny, a premierowe gry dość szybko trafiają na promocje. Konkurencja jest ogromna.

Przy 100% cyfrze na PS robi się już mniej ciekawie. Jak Sony krzyknie 349 zł za gierkę, to tyle trzeba będzie zabulić i koniec, bo alternatyw praktycznie zero (nie licząc kilku kluczy na krzyż z kluczykowni).

A gdy jeszcze miałem Plejkę, świetne było to, że można było bez problemu odsprzedać płytę, wymienić się z kimś albo pożyczyć grę bez żadnego problemu. Kupowanie premier za 349 zł nie było wtedy żadnym problemem, bo rynek wtórny działał. Po przejściu gry można ją było sprzedać z niewielką stratą i za te pieniądze kupić kolejną.

Opublikowano (edytowane)

A te 20% to skąd wziąłeś? Kopie fizyczne mogą być odsprzedawane praktycznie w nieskończoność, i po kilku latach okaże się że ogólna ilość osób która przeszła daną grę z fizycznego wydania jest o niebo wyższa od 20%. No ale przecież chodzi właśnie o to, że z odsprzedaży Sony nie zarabia ani centa. 

Sporo osób jeszcze na Labie pisało, że praktycznie zawsze kupują pudełka na playstation a potem odsprzedają i tak w kółko. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano
16 godzin temu, Kadajo napisał(a):

PC i otwarta platforma. Jak się ludziom zabiera wygoda albo stawia się ja za jakimś okrutnym paywalem to ludzie robią wtedy jedno. Szukają tańszej alternatywy.

PC może być droższy jako platforma do złożenia, ale daje takie możliwości ze końca nie widać. Ludzie to odkryją na nowo, jeśli nic się nie zmieni.

Chciałbym w to wierzyć, ale większość ludzi jest tak przywiązana do konsol, że szybciej zapłacą niż będą składać kompa i poznawać jego możliwości. ;) Z lenistwa, z braku umiejętności technicznych czy wiedzy. Dlatego pisałem to w kontekście konsol, tam Nintendo oferuje całkiem inną bibliotekę gier, a Xbox jest w dupie od tak dawna, że nie wiem czy warto umieszczać go w równaniu. A Steam Machine? Ze swoim 1080p to raczej mało kogo przekona. 

3 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

Sporo osób jeszcze na Labie pisało, że praktycznie zawsze kupują pudełka na playstation a potem odsprzedają i tak w kółko. 

Yep, o mnie mowa. ;) I często za ten hajs z odsprzedaży, ludzie kupują kolejną grę i tak to się kręci. Tyle, że z perspektywy Sony to żaden argument. Pełna kontrola nad rynkiem nadal brzmi znacznie korzystniej.

Opublikowano
Teraz, Vulc napisał(a):

Chciałbym w to wierzyć, ale większość ludzi jest tak przywiązana do konsol, że szybciej zapłacą niż będą składać kompa i poznawać jego możliwości.

I tu się zdziwisz. To by miało sens, gdyby ceny gier na PS5/6 były zrównane do ich poziomu na PC z kluczykowni, ale przecież każdy wie że to się nie wydarzy, więc albo będą płakać i bulić jak za zboże, albo się obudzą, powiedzą P to i przejdą na PC.

Opublikowano
4 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

A te 20% to skąd wziąłeś? Kopie fizyczne mogą być odsprzedawane praktycznie w nieskończoność, i po kilku latach okaże się że ogólna ilość osób która przeszła daną grę z fizycznego wydania jest o niebo wyższa od 20%. No ale przecież chodzi właśnie o to, że z odsprzedaży Sony nie zarabia ani centa. 

Te 20% wziąłem z raportów Sony. :E  Czy to jest idealne odzwierciedlenie rzeczywistości? Nie wiem, to ich dane, więc też podchodzę do nich z pewnym dystansem.

Opublikowano
Teraz, Jaycob napisał(a):

Te 20% wziąłem z raportów Sony. :E  Czy to jest idealne odzwierciedlenie rzeczywistości? Nie wiem, to ich dane, więc też podchodzę do nich z pewnym dystansem.

20% z rynku pierwotnego - jak najbardziej możliwe - ale myk polega na tym, że ludzie te gry odsprzedają, jeden drugiemu, i tak to się kręci - więc po kilku latach może się okazać że znacznie więcej ludzi ograło z pudełka, niż tych którzy pierwotnie kupili cyfrówkę. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Element Wojny napisał(a):

I tu się zdziwisz. To by miało sens, gdyby ceny gier na PS5/6 były zrównane do ich poziomu na PC z kluczykowni, ale przecież każdy wie że to się nie wydarzy, więc albo będą płakać i bulić jak za zboże, albo się obudzą, powiedzą P to i przejdą na PC.

Tak jak pisałem, chciałbym w to wierzyć, ale już teraz większość ludzi kupuje cyfrę na premierę w pełnej cenie i ten trend się tylko pogłębia. Cześć "pudełkowców" zrezygnuje? Sony na pewno się z tym liczy. Na ich miejsce przyjdą kolejni, wychowani już w cyfrowym świecie.

Edytowane przez Vulc
Opublikowano
51 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Ile razy trzeba powtarzać że tamto forum i to ma mało wspólnego z realnym życiem?

Opublikowano
20 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Tak, oczywiście, ale mając do wyboru platformę cyfrową PC gdzie jest tanio albo Playstation gdzie jest drogo, no brainer co wybiorę. 

Ty już masz sensowny sprzęt do grania i potrafisz sobie go złożyć. Przeciętny hamerykaniec ma konsolę i MacBooka, albo innego laptopa do internetów. ;) W naszym wypadku nie ma więc żadnego shiftu, po prostu przestajesz kupować na jednej platformie i kontynuujesz kupowanie na drugiej. Dla wielu osób będzie to budowanie od nowa na nieznanym sprzęcie i przede wszystkim rezygnacja z ogromnej biblioteki gier tworzonej przez lata, w którą zainwestowali mnóstwo hajsu. Za rok 2025, bodajże 50% przychodów Sony z tytułu Playstation to DLC, monety w grach, mikrotransakcje i tym podobne.  Bardzo trudno będzie z tego zrezygnować i Sony doskonale o tym wie.

Opublikowano
Godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

20% z rynku pierwotnego - jak najbardziej możliwe - ale myk polega na tym, że ludzie te gry odsprzedają, jeden drugiemu, i tak to się kręci - więc po kilku latach może się okazać że znacznie więcej ludzi ograło z pudełka, niż tych którzy pierwotnie kupili cyfrówkę. 

To nie ma znaczenia, bo to nie jest gra o rozpowszechnienie gier tylko o sprzedaż gier.

Z punktu widzenia Sony jeśli mają gracza kupującego cyfrę za 360zł albo takiego który kupi płytę nawet za te same 360zł i trafi to do trzech odbiorców to różnica jest dramatyczna. Tu nawet sprzedaż cyfry w tej grupie może być wyraźnie niższa niż sprzedaż pudełek a i tak lepiej na tym wyjdą.

Dlatego będą próbować aż uda się w pełni przejść na dystrybucję cyfrową.

3 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Jakie zaufanie? Liczy się cena i nic innego.

Masz tanie klucze albo konto na innym regionie.

Gry Ubi i Ea tam nie biorę bo najtaniej w abo wyjdzie.

Na pewno nie w przypadku Steama.

Dlatego nowym sklepom typu Epic tak trudno jest się przebić, muszą rozdawać gry za darmo i robić inne fikołki żeby zdobyć cokolwiek z tego rynku.

Godzinę temu, Vulc napisał(a):

Ze swoim 1080p to raczej mało kogo przekona. 

Najpopularniejsza rozdzielczość na steam (>50%) to prawdopodobnie wystarczająca grupa odbiorców :D

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

No i tak samo będą usuwać gry, a z jakiego powodu to już sobie wymyślcie cokolwiek :E

To będą musieli mi oddać 20 koła albo pozew zbiorowy 

2 godziny temu, Jaycob napisał(a):

No nieciekawa sytuacja dla tych 20%, którzy lubią fizyczne wydania. Generalnie i tak nie wierzę do końca w te liczby - część wyników pewnie jest podkręcona pod narrację Sony. To po prostu lepiej brzmi marketingowo. 

Mnie to akurat dynda, bo gram na PC i od kilkunastu lat jestem przyzwyczajony do cyfry. Tyle że na PC, poza Steamem, jest jeszcze Epic czy GOG. Do tego dochodzą sklepy third-party (Humble, Green Man Gaming, Fanatical i mnóstwo innych oficjalnych sklepów), a nawet resellerzy (choć z nimi trzeba uważać), którzy często mają zupełnie inne ceny, a premierowe gry dość szybko trafiają na promocje. Konkurencja jest ogromna.

Przy 100% cyfrze na PS robi się już mniej ciekawie. Jak Sony krzyknie 349 zł za gierkę, to tyle trzeba będzie zabulić i koniec, bo alternatyw praktycznie zero (nie licząc kilku kluczy na krzyż z kluczykowni).

A gdy jeszcze miałem Plejkę, świetne było to, że można było bez problemu odsprzedać płytę, wymienić się z kimś albo pożyczyć grę bez żadnego problemu. Kupowanie premier za 349 zł nie było wtedy żadnym problemem, bo rynek wtórny działał. Po przejściu gry można ją było sprzedać z niewielką stratą i za te pieniądze kupić kolejną.

1783011681182.png

Edytowane przez azgan
Opublikowano
2 godziny temu, Jaycob napisał(a):

Duzi wydawcy wydają w ostatnich latach tak mierne tytuły (z drobnymi wyjątkami), że jestem w stanie uwierzyć w te 20% jako średnią wartość.

Chciałbym usłyszeć za to ile sprzedało się fizycznych kopii gry Pragmata na PS5 w porównaniu do edycji cyfrowych bo gra z pewnością nie przeszła przez kanał "retail" niezauważona.

https://www.gamesasylum.com/2026/04/27/two-weeks-after-launch-pragmata-claims-a-belated-uk-no-1/

Opublikowano
31 minut temu, azgan napisał(a):

To będą musieli mi oddać 20 koła albo pozew zbiorowy 

1783011681182.png

Tylko po co? Skoro Helix ma być w zasadzie zamkniętym w zgrabnej obudowie piecem z Windowsem i dostępem do Steama. :E 

Opublikowano (edytowane)

Do te pory myślałem że może zmienię Slim na Pro, ale po decyzji Sony (styczeń 2028) pies ich....

Liczyłem że PS6 będzie digital + osobny napęd do gier na płytach (jak Pro). W końcu ci najlepsi leakrzy mówili że Sony nie może zrezygnować z płyt w PS6, bo są rynki: arabia, afryka, brazylia itd. itd. gdzie płyty wygrywają, bo infrastruktura sieciowa jest tam słaba. Jak widać marża jest najważniejsza... 
Przed tą informacją naturalną zamianą PS5 było na PS6, ale info o braku płyt na dzisiaj wydaje się mniejszym złem Project Helix:
51% - Project Helix: Xbox, EA, gog.com, epic store, ubisoft connect, steam
49% - PS6: PS Store

Cena pudełka gry AAA:
- 2022 - 289 zł
- 2023 - 179 zł
- 2024 - 139 zł
- 2025 - 89 zł
- 2026 - 79 zł

Cena tej samej gry AAA w Ps store:
- 2022 - 379 zł
- 2023 - 379 zł
- 2024 - 359 zł
- 2025 - 349 zł
- 2026 - 349 zł

Future..
- 2028 - 459 zł
- 2029 - 459 zł
- 2030 - 459 zł
- 2031 - 459 zł
- 2032 - remaster -  - 499 zł (oryginał ww. usunięty)
- 2033 - remaster -  - 499 zł (oryginał ww. usunięty)

Przyszłość wg Sony…. pies ich... 

obraz.png

Edytowane przez kanon7
Opublikowano

Tak z ciekawości sprawdziłem w co grałem w tym półroczu. Wyszło, że skończyłem 14 tytułów. Wszystko z ps plus / extra. Czyli wychodzi 260 zł za półroczny abonament. Więc w moim przypadku granie jest tanie. Nic innego nie kupiłem, żadnych gier z promocji w cyfrze lub w pudełku. Nie powiem, że te 14 tytułów to były bardzo dobre gry, ale grałem  przyjemnością. Trafiły się dobre tytuły jak Alan Wake 2 czy Pająk 2, ale tez ograłem takie średniaki jak AC Mirage, SW Outlaws czy The Casting of Frank Stone.

Szkoda wersji fizycznych, ale z tego powodu nie będę darł szat. Pewnie kupię PS6 bez nośnika, nawet jak będzie kosztować te 1k zielonych lub więcej. Może jedynie kosmiczna cena za abonament mogła by mnie zniechęcić do dalszej przygody z konsolą PS.

• Like 1