Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@kanon7 Nie zdziwilbym sie gdyby nie mialo %-) Ps5 ma tak okrojony system ze tam nawet nie jestes w stanie save'ow zgrac na pendrive, ani odpalic przegladarki internetowej xD Jedynym sposobem aby zabezpieczyc stany gry przed ewentualna awaria jest zakup abonamentu ktory zapewnia dostep do chmury :pscola:

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, slafec napisał(a):

Polecam odpalić jakieś stare PS3 lub PS2 i przekonać się czy faktycznie życie kilkanaście/kilkadziesiąt lat temu było takie piękne i bezproblemowe :)

Ano było, odpalam i gram regularnie. :D

Opublikowano

To ciekawe z tym rozkręcaniem padów, pierwsze słyszę. Mój dualshock ma od nowości już jakieś 13 lat i ani razu go nie rozkręcałem. Myślałem żeby zafundować SPA, ale jak działa to nic nie ruszam.

Z aktualizacjami nie wiem co masz na myśli? Że nie pobiera się w tle? Cóż takie czasy. I tak lepsze było że gry miałeś w jednym folderze, a aktualizacje w drugim. Była jakaś zabugowana? Wywalałeś samą aktualizacje i cieszyłeś się podstawą gry, bez reinstalacji całości.

Skoro z pasty termo zostały już tylko wspomnienia to nic dziwnego że się grzało, jeszcze ciekawe jaka rewizja i jaki syf w środku :D.

Retro bym odpalał, ale już nie ma się tyle czasu i chęci, ledwo co jakąś "nowość" się liźnie, no i jednak się nagrało już swego czasu czy to na ps3 czy wii. Jeszcze ps2 grubasa z dyskiem sobie zostawiłem, bo można zrobić z tego niezłą rzeźbę.

Opublikowano
23 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Im bardziej konsole zaczęły przypominać PC tym więcej problemów na nich się zaczęło pojawiać, nie wydaje wam się ?

Tu i tu nie mam problemów. Ściągam grę i gramxD

Opublikowano
2 godziny temu, slafec napisał(a):

No ja mam trochę inne doświadczenia z retro konsolami. Po latach kupiłem np. PS3 i na dzień dobry dostałem przegrzewający się sprzęt, niestabilne 30 fps, mniej niż 720p, długie czasy wczytywania, przedziwny system aktualizowania gier, nieprawidłowo działające kontrolery (trzeba rozkręcić i przeczyścić jak się długo nie używa) itd.

Jakbym miał jakiś sentyment to pewnie pisałbym, że kiedyś było lepiej, ale nie, nie było lepiej*. Na szczęście Sony nie stoi w miejscu.

*Chyba że jedziesz na emulatorach, ale one nie prezentują prawdziwego konsolowego doświadczenia.

Ale mi nie o to chodziło :D

9 minut temu, Qrdello napisał(a):

Ta :E x360 i ps3 - bezproblemowe konsole :D 

Tez nie o to, o czym piszesz ;)

2 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Tu i tu nie mam problemów. Ściągam grę i gramxD

Następny, który nie zrozumiał, o co chodzi :E

Opublikowano

CELL - bodaj najgorszy proc pod pisanie gier multi - gdzie 80% wydawanych gier na playaku wyglądało jak kupa i działało jak kupa - czyt maks w 20 fpsach :E , tragicznie wolny SOFT, YLOD, suszara w ps3 fat, masakryczna jakość PS3 SS. To tak tylko z delikatna.

X360 - pierwsze rewizje - fail rate na poziomie 70-paru % :E wersja arcade bez HDMI, karty WIFI, padające dyski, przegrzewające się SLIMy. A jak wszystko działało to 720p@30 fpsach to tylko w exach, bo czym bliżej środka genu tym gry działały gorzej i wyglądały tragicznie porównując do PC.

Także VRR to byłby, że tak powiem, najmniejszy problem tych sprzętów - gdyby taki tech wtedy był.

Opublikowano

Eeee nie pamiętam, żeby topowe gry z PS3 działały jak kupa jak na tamte czasy, no chyba mi nie powiesz ze takie tytuły jak Uncharted 2 Kill Zone 2 czy GOD 3 wygadały jak kupa :D

X360 w sumie to samo.

Miałem dostęp do obydwu konsol w czasie ich świetności i nie było takich problemów jak dziś. Gralo się bez trzęsienia dupa ze jakaś aktualizacja coś rozwali albo inne pierdololo jak teraz. :D

Nawet RROD na X360 nas ominą :D

Ja nie mowie o problemach sprzętowych, które zdarzały się na każdych konsolach i będą się zdarzać na aktualnych tez.

Poczekaj jak na PS5 zacznie zdychać przez ciekły metal, którego tak sony zapragnęło. Jedna z najgłupszych decyzji tej generacji. Oni to chyba specjalnie zrobili. :D

Za 15 lat PS4 czy PS5 będzie miało takie same problemy jak nie gorsze, jeśli w ogóle będą działać, bo Sony wyciągnie wtyczkę na serwerach i bajlando :D

PS3 i X360 to były ostanie konsole, które dziś działają tylko dzięki temu ze nie wymagało się dostępu do neta jako MUS.

Opublikowano

@Kadajo

Cytat

bodaj najgorszy proc pod pisanie gier multi - gdzie 80% wydawanych gier na playaku wyglądało jak kupa i działało jak kupa 

Cytat

żeby topowe gry z PS3 działały jak kupa

ke? :E 

Poza tym:

Heavenly Sword

Demon's Souls

inFamous (szczególnie 1)

Uncharted 1

- polecam poszukać jaki był performens tych wydawnictw, szczególnie HS i DS :E a to są exy.

Multi działały wyraźnie gorzej, czyli tragicznie.

Cytat

Poczekaj jak na PS5 zacznie zdychać przez ciekły metal, którego tak sony zapragnęło. Jedna z najgłupszych decyzji tej generacji. Oni to chyba specjalnie zrobili. 

Poczekałem. Moja FAT miała 4 lata jak ją sprzedawałem - ZERO problemów. Mija pół roku od sprzedaży, mam kontakt do kupującego - jakby coś zdechło to by mi napisał.

Dla równowagi - PS3 FAT 60GB - po 2 latach YLOD. PS3 SLIM 2052 (druga rewizja) - suszara, rozłączający moduł BT do pada, wymiana płytki dotykowej do włączania i wysuwania płyt. PS3 SS to nawet nie będę wspominał, bo coś z 3 sztuki przerobiłem.

PS4 FAT - suszara, padnięty napęd D1, PS4 Pro - suszara, ostatnia rewizja też. Jedynie PS4 Slim miałem całkiem rozsądne i bezawaryjne.

Mam Ci zacząć pisać ile 360tek przerobiłem ? :D 

Dopiero od Xbox One skończyły się moje problemy z XBOXami - miałem ich w sumie coś z 10, włącznie z trzema XSS i dwoma XSX i absolutne ZERO problemów.

Opublikowano

Kolejne pytania o PS5 :E 
1. PSN jest w całości po polsku? angielsku? mieszane PL/ENG? 

2. Mam zestaw z AstroBot'em - gra fabrycznie zainstalowana i działa, a w pudełku książeczka z kodem na grę - zdrapka, nie naruszona i pisze że trzeba kod odsłonić (zdrapać) i wprowadzić do PSN w celu pobrania. Czyli mam grę i mogę cyfrę jeszcze sprzedać? :E 
3. Coś warto wiedzieć / ustawić w PS5, jakaś specjalna opcja - którą warto zrobić po kupnie PS5?

Opublikowano

Preinstalowany jest stary Astro Bot, kod masz na nowego. 

PSN jest po polsku, ale w sklepie czasem do gier "CCC" jest tylko angielski opis. 

Klikaj w ustawieniach wszystko pokolei i ustaw pod siebie. W opcjach TV daj wszystko na auto, hdr, vrr, allm i inne podobne będą się automatycznie odpalać w zależności od tego co gra/tv wspierają. 

Opublikowano
5 godzin temu, Kowal_ napisał(a):

Preinstalowany jest stary Astro Bot, kod masz na nowego. 

PSN jest po polsku, ale w sklepie czasem do gier "CCC" jest tylko angielski opis. 

Klikaj w ustawieniach wszystko pokolei i ustaw pod siebie. W opcjach TV daj wszystko na auto, hdr, vrr, allm i inne podobne będą się automatycznie odpalać w zależności od tego co gra/tv wspierają. 

Neta ustaw na 5ghz a nie automatyczne.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, kanon7 napisał(a):

@Kowal_  stary; preinstalowany tzn. "Astro's Playroom" z 2020r. a kod do wykorzystania to jest "Astro Bot" 2024 r. ?

Tak. Możesz odpalić tego starego i sprawdzić czy Ci gra podejdzie, będziesz wiedział czy nowego wykorzystać czy opchnąć. Ja nie grałem, ale kilku znajomych chwaliło więc kupię sobie tego nowego w pudełku ;)

4 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Neta ustaw na 5ghz a nie automatyczne.

No w sumie o tym zapomniałem bo jadę na kablu.

Edytowane przez Kowal_
Opublikowano

Mogę powiedzieć że na PlayStation 5 gra mi się  świetnie.:yuppie:

Co mnie ciekawi to polityka Microsoft który wydaje swoje gry na konsole największego rywala. Być może konsole już tak słabo się sprzedają że markę Xbox może uratować sprzedaż giet na PlayStation. Pytanie co zrobi Microsoft w 10 generacji konsol czy wyda nową konsol?:o

Są plotki że Microsoft chce wyprzedzić Sony i wydać nową konsole w 2026. Pytanie czy to wogule możliwe?:hmm:

Opublikowano

kolega troche przeklamal wyzej - masz dostep do 2h gry wielu tytulow z racji posiadanie PSN. Nie sa to demka, bo to pelne wersje, musisz pobrac CALOSC i jedyne ograniczenie to czas. Ale juz np. tak jak Tekkena 8, drugi raz nie odpalisz po skonczonym czasie. Jest jeszcze My first Gran Turismo jako Free to Play.

Opublikowano
12 godzin temu, kanon7 napisał(a):

Z dużych tytułów AAA co mają DEMO w PSN znalazłem:
- Tekken 8
- Stallar Blade
- Final Fantasy VII
Coś ominąłem, nie zaważyłem z dużych tytułów? ;)

Residenty jeszcze.