Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 5.07.2025 o 10:40, Totek napisał(a):

Aj tam nie ma się o co kłócic, mam oleda przy PC, pograłem na C4 u kumpla i różnica w jakości obrazu jest, to jest niepodważalne. Ja świadomie chcę coś większego, tańszego, chińskiego, gdyż PS5 będzie moją drugą platformą do grania, głównie pod GTA, jakieś bijatyki, sportówki, GoW i na okazjonalne granie podczas imprezy. Nie stawiam tak na samą jakość obrazu, bo nawet w trybie jakości Wiesiek może pucować stopy wersji PC. Po prostu maxowanie setupu nie opłaca mi się totalnie skoro ostatecznie i tak 80% gierek ogram na kompie. 

Nie no Wiesiek na konsolach nowej generacji to akurat wygląda świetnie nawet w zestawieniu z wersją PC.

Jakbyś napisał Cyberpunk to bym się 100% zgodził.

Opublikowano
W dniu 5.07.2025 o 01:42, ryba napisał(a):

Bylem, widzialem, zyje bez tego :) nie mam depresji, nie jest mi smutno, wzwod dalej prawidlowy... jak tu zyc?

Powtorze sie, bo byly tu wczesniej opinie, ze musi byc OLED 120Hz i VRR, bo to inny wymiar rozgrywki. Roznica tak znikoma (OLED), ze dla mnie nie jest warta przeplacania. VRR i tryb jakosci to jakies nieporozumienie totalne.

Kupiłeś już coś?

https://allegro.pl/oferta/telewizor-65-cali-oled-lg-65b46la-4k-120hz-webos-czarny-17261199591

Opublikowano

@ODIN85 jak zwykle czytanie ze zrozumieniem lezy i kwiczy. Pisalem gdzies, ze mam potrzebe leczenia kompleksow zakupem? Ze cos w obecnym setupie mi nie pasi? Poczekam sobie jeszcze minimum do maja :) a to i tak malutka szansa ze zmienie. Natomiast namietnie odwiedzam kumpla z OLEDem i szukam tego Waszego efektu WoW. No chyba ze siedzicie metr od TV, a specke i wykresy macie powieszona obok oledzika i fapujecie - Wasza sprawa.

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, ryba napisał(a):

@ODIN85 jak zwykle czytanie ze zrozumieniem lezy i kwiczy. Pisalem gdzies, ze mam potrzebe leczenia kompleksow zakupem? Ze cos w obecnym setupie mi nie pasi? Poczekam sobie jeszcze minimum do maja :) a to i tak malutka szansa ze zmienie. Natomiast namietnie odwiedzam kumpla z OLEDem i szukam tego Waszego efektu WoW. No chyba ze siedzicie metr od TV, a specke i wykresy macie powieszona obok oledzika i fapujecie - Wasza sprawa.

Widzę że żebyś coś zauważył musisz mieć odbiorniki obok siebie;)

Weź do kumpla jakiś monitor,najlepiej ips.

Opublikowano
W dniu 5.07.2025 o 01:35, sideband napisał(a):

Taka jest prawda jak wejdziesz w OLED-a nie ma już powrotu do LCD.

Po tym jak koledze C1 padło miesiąc po gwarancji to nawet nie chce słyszeć o Oledach kupił sobie jakieś 75" na MVA na kropkach kwantowych i jakoś nie tęski bo mówi, że mu rozmiar to wynagradza :D 

• Haha 2
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
47 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Widzę że żebyś coś zauważył musisz mieć odbiorniki obok siebie;)

Weź do kumpla jakiś monitor,najlepiej ips.

smieszny jest lub bardziej zalosny, na IPSach siedze od 15 lat :) Siedzenie przed monitorem va vs ips vs oled to co innego jak siedzenie przed TV va vs oled.

Zadam jeszcze raz pytanie do fapiarzy oledow: ile moj gaming expierience traci wzgledem x3-4 drozszego ekranu? I prosze Was, nawet nie wyskakujcie z tematem 120Hz, bo ile jest takich gier, zeby to na stale utrzymac, a nie zalosne 70-90Hz gdzie to wzgledem 60Hz nie gra roli totalnie.

41 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Po tym jak koledze C1 padło miesiąc po gwarancji to nawet nie chce słyszeć o Oledach kupił sobie jakieś 75" na MVA na kropkach kwantowych i jakoś nie tęski bo mówi, że mu rozmiar to wynagradza :D 

Odpowiem w imieniu fanbojow: po prostu Twoj kolega to biedak :E prestiz kosztuje.

• Haha 1
Opublikowano
46 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Chyba sobie nie znajdziesz sobie sprawy jaką żywotność LCD mają teraz ;)

Właśnie dopiero byłem do Panasonica 3msc po gwarancji padła płyta. Człowiek kupił TV za ponad 4k, a cały TV zrobiony na Vestelu :lol2:

Płyty tania - już nie do kupienia. Softu brak nawet za kasę :E Także jakbyś wiedział też jak teraz siadają matrycę LCD to też byś się mocno zastanowił nad LCD, ale część z nich jest do uratowania. Pomijam usterki podświetlenia matrycy gdzie jak ktoś ostro rzeźbi to zaraz po gwarancji siada, a wymiana podświetlenia tania nie jest i listwy zamienne potrafią podziałać czasem tylko kilka msc :E

• Sad 1
Opublikowano
19 minut temu, ryba napisał(a):

smieszny jest lub bardziej zalosny, na IPSach siedze od 15 lat :) Siedzenie przed monitorem va vs ips vs oled to co innego jak siedzenie przed TV va vs oled.

Zadam jeszcze raz pytanie do fapiarzy oledow: ile moj gaming expierience traci wzgledem x3-4 drozszego ekranu? I prosze Was, nawet nie wyskakujcie z tematem 120Hz, bo ile jest takich gier, zeby to na stale utrzymac, a nie zalosne 70-90Hz gdzie to wzgledem 60Hz nie gra roli totalnie.

Odpowiem w imieniu fanbojow: po prostu Twoj kolega to biedak :E prestiz kosztuje.

I wszystko jasne:thumbup:

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, sideband napisał(a):

Chyba sobie nie znajdziesz sobie sprawy jaką żywotność LCD mają teraz ;)

Właśnie dopiero byłem do Panasonica 3msc po gwarancji padła płyta. Człowiek kupił TV za ponad 4k, a cały TV zrobiony na Vestelu :lol2:

Płyty tania - już nie do kupienia. Softu brak nawet za kasę :E Także jakbyś wiedział też jak teraz siadają matrycę LCD to też byś się mocno zastanowił nad LCD, ale część z nich jest do uratowania. Pomijam usterki podświetlenia matrycy gdzie jak ktoś ostro rzeźbi to zaraz po gwarancji siada, a wymiana podświetlenia tania nie jest i listwy zamienne potrafią podziałać czasem tylko kilka msc :E

Masakra - u rodziców ciągle stoi i działa Panasonic z 2007 roku , którego im kupiłem w prezencie z pierwszej wypłaty. Co zabawne to dalej HD ready nie jest problem przy oglądaniu TV bo brakuje źródeł o wysokiej rozdzielczości.

Opublikowano

Panie to inna technologia to jeszcze na świetlówkach poza tym to jeszcze miało coś wspólnego z firmą Panasonic :E Te stare TV to tam najwyżej kondensatory do wymiany w zasilaczu lub inwerter siada, a tak to nie ma co się psuć. Dzisiaj TV to jak komputer także jak ktoś kupi gówno TV gdzie jeszcze pamięć nie ma dużej liczby zapisów to szybko rozwali płytę oglądaniem streamowanych treści.

Ludzie często bazują, że dana marka kiedyś była dobra i dany sprzęt pracuje nawet do dzisiaj.

Dzisiaj wszystko to szajs bo masa ludzie się pyta mnie co kupić i jakiej marki. Dlatego od razu mówię wszystko to gówno i nie będę brał żadnej odpowiedzialności za wybór sprzętu :E

Kiedyś matryce nie padały często, ale dzisiaj padają często to i wymyślili maszynę do naprawy matryc za kupę kasy żeby to od razu nie leciało na śmietnik :E

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, sideband napisał(a):

Panie to inna technologia to jeszcze na świetlówkach poza tym to jeszcze miało coś wspólnego z firmą Panasonic :E Te stare TV to tam najwyżej kondensatory do wymiany w zasilaczu lub inwerter siada, a tak to nie ma co się psuć. Dzisiaj TV to jak komputer także jak ktoś kupi gówno TV gdzie jeszcze pamięć nie ma dużej liczby zapisów to szybko rozwali płytę oglądaniem streamowanych treści.

Ludzie często bazują, że dana marka kiedyś była dobra i dany sprzęt pracuje nawet do dzisiaj.

Dzisiaj wszystko to szajs bo masa ludzie się pyta mnie co kupić i jakiej marki. Dlatego od razu mówię wszystko to gówno i nie będę brał żadnej odpowiedzialności za wybór sprzętu :E

Kiedyś matryce nie padały często, ale dzisiaj padają często to i wymyślili maszynę do naprawy matryc za kupę kasy żeby to od razu nie leciało na śmietnik :E

OO widzisz, czyli mozna przyznac mi racje, dlaczego chwale sobie TV 58" za 1700 2 lata temu xD Podziala jeszcze z rok czy dwa i totalnie nie bedzie mi go szkoda wymieniac, niezaleznie czy padnie czy nie. Dzwiek ma do dupy - ale nie uzywam do filmow czy gier, tylko yt. Oprogramowanie slabe - nie uzywam. Jakosc akceptowalna. A zaden spermiarz nie odpowiedzial mi na pytanie - ile trace w gaming experience podczas grania na konsoli, ktora nie potrafi wykorzystac w pelni potencjalu 120Hz matrycy, a nie podczas "testow" - pytam ostatni raz, inaczej uwazam ze przegraliscie dyskusje :) Odin cos probowal z IPS, ale mu nie pyklo.

Edytowane przez ryba
Opublikowano

Jakieś 30%.

14 minut temu, ryba napisał(a):

OO widzisz, czyli mozna przyznac mi racje, dlaczego chwale sobie TV 58" za 1700 2 lata temu xD Podziala jeszcze z rok czy dwa i totalnie nie bedzie mi go szkoda wymieniac, niezaleznie czy padnie czy nie. Dzwiek ma do dupy - ale nie uzywam do filmow czy gier, tylko yt. Oprogramowanie slabe - nie uzywam. Jakosc akceptowalna. A zaden spermiarz nie odpowiedzial mi na pytanie - ile trace w gaming experience podczas grania na konsoli, ktora nie potrafi wykorzystac w pelni potencjalu 120Hz matrycy, a nie podczas "testow" - pytam ostatni raz, inaczej uwazam ze przegraliscie dyskusje :) Odin cos probowal z IPS, ale mu nie pyklo.

.

Opublikowano (edytowane)

Bo ludzie dalej zapominają, że ważniejsza jest zawartość ekranu, a nie jakość wyświetlania.:E

Mimo wszystko warto mieć rozsądnie ustawiony ekran, który nie byłby babolem.

Sam kupiłem Sony 55xe9305 lata temu, używanego, bo myślałem że to ostatni, porządny LCD w którym postarało się Sony i wykombinowali znośny kontrast na udawanych strefach. Najwidoczniej nie myliłem się skoro tyle marudzenia jest na chłam... Jedynie brakuje mi 4k 120hz, dla lepszego framepacing w 40fps...

Przynajmniej Wii bez problemu mogę podpiąć po component :E

OLED dużo nie zyskuje, gdy ma się światło za ekranem. Jedynie smużenie byłoby lepsze, ale gdy nie przeszkadza to co za różnica...

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Jakieś 30%.

.

Podaj ten tajny wzor na wzrost e-penisa. Czy poszacowane na oko wyjete z tylka, zeby mniej ego bolalo?

2 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Bo ludzie dalej zapominają, że ważniejsze jest zawartość ekranu, a nie jakość. :E

Mimo wszystko warto mieć rozsądnie ustawiony ekran, który nie byłby babolem.

To jest podstawa na pierwsze dwa dni i dwie nocki do obcykania, przecietny user to w trybie sklepowym potrafi miec odpalony TV ze wszystkim na 100%, wszystkie uplynniacze i dynamiczne cuda. Oni roznicy nie widza, a ja frustracji dostaje po 5 sekundach :E Ale mi dalej beda zarzucac tutaj, ze slepy jestem jak nie szanuje OLEDa.

Opublikowano

To juz ustalilem, ze VRR i te 40Hz na matrycy 120Hz to klamiecie albo to Wy potrzebujecie okularow - szarpie i tryb jakosci jest zalosny. Tak, mam 5 Pro i w zyciu ten argument do mnie nie przemowi ze jest to lepsze rozwiazanie niz granie na wydajnosci w 60Hz. A jeszcze placic za to wielokrotnie wiecej, to macie cos z glowa nie taj :E

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ryba napisał(a):

VRR i te 40Hz na matrycy 120Hz

Ja jestem wrazliwy na fpsy i tego trybu uzylem po raz pierwszy w Ratchet & Clank Rift Apart na swoim oledzie i na zwyklej konsoli PS5 (teraz mam Pro). Dla mnie zaskakujaco plynnie bylo. Nic nie szarpalo. VRR uzywam caly czas gdzie tylko mozna. Na Pro mnostwo gier idzie ponad 60 fps w trybie dla Pro, wiec bardzo  szybka matryca 120Hz VRR sie przydaje, a oled tutaj nie ma konkurencji.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

No i ten sam Ratchet dziala w 70-90FPS w jakosci na prosiaku :D Mialem TV z miernikiem FPS. Jak sie czlowiek przyzwyczail do 120-180FPS na PC przez lata, to ponizej 60Hz nie zejde swiadomie, bo sie zrzygam.

19 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Tak sobie tłumacz...

Aha, jak ja mowie, ze roznica do OLEDu jest mala i niewarta doplaty, to ja jestem slepy :E Ale juz w druga strone 40Hz jest plynne... Litosci Odyncu.

Opublikowano (edytowane)

@ODIN85 No najwidoczniej nie jestes odyncu najostrzejsza kredka w piorniku. Z reszta, nie pierwszy i nie ostatni raz... :E

A czy ja chcialem cos kupic i pytalem o opinie? Zrobilem konfrontacje z Waszymi tezami 4fun. Zostaje w fanclubie "wiekszy, a tanszy, bo i tak jebnie". @sideband czesciowo pod tym sie podpisal xD

Edytowane przez ryba
Opublikowano (edytowane)

Gdyby nie bylo roznicy to nie kupowalbym tylko oledow. Nie wazne ile wydaje, ale nigdy nie lubie przeplacac. Do oleda doplacam swiadomie, bo warto. Nieskonczony kontrast, prawdziwa czern, kontrola jasnosci na poziomie pojedynczego piksela, doskonale highlight'sy, doskonaly czas reakcji matrycy. To wszystko robi robote. Mialem w swoim zyciu matryce VA od Samsunga, IPSy od LG i zawsze siedzialem godzinami nad ustawieniami obrazu, i jak jedna rzecz mi pasowala, to druga sie psula. Odkad siedze na oledach problem zniknal. 

PS5 Pro i oled to para idealna.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 2
  • Upvote 3