Skocz do zawartości

PlayStation 5/5 PRO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, j4z napisał(a):

Żeby chociaż powiedzieli, jaki klatkarz na zwykłej i na pro

Nie tylko klatkarz, ale jaka różnica w grze.

17 minut temu, j4z napisał(a):

Dla GTA zastanowiłbym się, czy nie łyknąć używki, ograć i sprzedać. 

Slim, czy Pro? 

PS. Nie potrafię znaleźć odpowiedzi na necie:
- PS5 Slim blu-ray (używana)
- PS5 Pro Digital
Przekładając napęd z Slim, do Pro - to oryginalna zaślepka na napęd z Pro będzie pasować 1:1 do Slim - aby zasłonić dziurę po napędzie w Slim? 1:1 pasuje idealnie? @ITHardwareGPT chyba że ty podpowiesz? :E 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano
@kanon7 Na moje:

- na samo GTA + scenariusz kup/ograj/sprzedajużywany Slim z napędem
- na GTA + „chcę najlepszą wersję konsolową i zostaję na dłużej”Pro

Bo na dziś wszystko pachnie tym, że różnica będzie bardziej w obrazie/stabilności, niż w jakimś magicznym 60 fps. Czyli raczej:
- Slim: 30 fps
- Pro: 30 fps ładniej / może 40 fps jeśli Rockstar da tryb pod 120 Hz

Co do napędu i zaślepki:

- napędtak, da się przełożyć; oficjalny Disc Drive jest kompatybilny z PS5 slim / digital i z PS5 Pro, po podpięciu trzeba go sparować online (PlayStation Direct, support Sony).
- zaślepka/panel z Pro do Slimtu bym nie szedł w ciemno. Sony rozdziela panele Slim i Pro jako niekompatybilne, więc na pytanie „czy pasuje 1:1 idealnie?” odpowiedź brzmi: oficjalnie nie ma takiego potwierdzenia, więc zakładałbym że nie (zgodność akcesoriów PS5 Pro).

Czyli w skrócie:
napęd – tak, zaślepka z Pro na Slim – nie liczyłbym na 1:1.

Jak chcesz zrobić to po januszowemu, ale bez miny:
- kup Slim z napędem, ograj GTA, sprzedaj całość
- albo bierz Pro + napęd
- ale Slim -> wyjęcie napędu -> Pro, a potem zamykanie Slima panelem z Pro to już pachnie loterią i rzeźbą :E

gpt-5.4-2026-03-05

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Niestety tak się kończy monopol, Xbox zdycha sam się zaorał.  Mogą sobie podwyższać ceny jak im się podoba. A w weekend kupiłem na olx używkę slimke za 1500 z 3 grami z napędem w świetnym stanie. Zakupiona w październiku 2025 . Cebula wewnętrza się cieszy.  Dla kogoś kto gra na pc w tej chwil nie warto kupować pro chyba ze ktoś lubi mieć najmocniejszy sprzęt nie patrząc na cenę. Ja kupuje konsole tylko dla exów a  $ony olało wsteczna w swoich exach. pamiętam jak Kupowałem ps4 pro dla Horzion zero dawn, gra specjalne była ulepszona dla pro a gry takie jak Infemus faktycznie działały dużo lepiej . Dzisiaj ich poprzednie gry exy nawet nie dostają patche dla pro a jedynie czym się chwalą to że dodają swój upsceling ale tylko w pro . Olewając zwykle ps5 . 

np . The last gardian nawet nie dostał łatki odblokowujący fps z 30 do dziś..  A od premiery ps5 można kombinować z wersją płytowa odłączając Internet wtedy ponoć bez łatki premierowej klatkarz jest nie zablokowany i działa na ps5 w 60fps.

Edytowane przez Luki_
Opublikowano (edytowane)

Widzę dużo ofert na olx: PS5 Pro, nowa, plomby (zdjęcia kartonu itd.), 24 miesiące - zakupiona w Plus, lub T-Mobile i oferta olx za 3000/3100 zł 
Telefon blokują jak się raty nie spłaca, ale konsola? :E  blokują, pytanie może głupie ale szukam dziury w całym :E 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano

Ja tylko mogę ubolewać nad stanem gamingu w ogóle. Mam Ps5 slim ale ostatnio chciało mi się ja uruchomić na chwilę, na święta. Od czasu do czasu mam ochotę kupić sobie prosiaka po to tylko żeby mieć ale sony robi wszystko żeby mnie zniechęcić do tego. Robią wszystko żeby nie mieć gier na tej platformie.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, kanon7 napisał(a):

Widzę dużo ofert na olx: PS5 Pro, nowa, plomby (zdjęcia kartonu itd.), 24 miesiące - zakupiona w Plus, lub T-Mobile i oferta olx za 3000/3100 zł 
Telefon blokują jak się raty nie spłaca, ale konsola? :E  blokują, pytanie może głupie ale szukam dziury w całym :E 

Zaczyna sie teraz przez kilka dni janusze biznesu będą mieli żniwo :E 

Edytowane przez Luki_
Opublikowano
10 godzin temu, kanon7 napisał(a):

Ceny sugerowane od 2 kwietnia:

PS5 z napędem - 2899 zł,

PS5 bez napędu - 2599 zł,

PS5 Pro - 3999 zł.

Po tyle to mogą wołać za 6 a nie tego starocia:E

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
20 godzin temu, Luki_ napisał(a):

janusze biznesu będą mieli żniwo :E 

Już dzisiaj jeden sklep stacjonarny z elektroniką (znany ogólnokrajowy) miał na wystawce Pro z ceną 3699 zł - patrzę na stronę, to jest 3499 zł. Zapytałem sprzedawcę o różnicę i z czego to wynika - odp. „No bo tak” :E 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Jeszcze może opchnę swoją za tyle ile kupiłem:hihot:

Jak widać teraz ceny tylko rosną zamiast spadać jak to bylo kiedyś wiec nie stracisz na tym (: . Ja kupiłem na premierę ps5 fata za 2100. Opchnelem po 3 latach jak zaczęły gry wychodzić na pc i juz wtedy można bylo kupcy w normalnej cenie  wiec po taniości oddałem za 1.5k  .  Ze slimka poczekam jak juz wyjdzie ostatni ex albo zapowiedzą ps6. Bo i tak się będzie kurzyć. 

Opublikowano
2 godziny temu, Sawyer1916 napisał(a):

To ładnie slimki poszły do góry, sam kupowałem za 2199 bodajże rok temu. Teraz w końcu dokupiłem napęd (nowy w ME, 400 zł 😖) bo chcę ograć kilka zaległych tytułów. A i na GTA6 się przyda.

Czyli kupiłeś Slim Digital za 2199 zł? Toć to drogo :E