galakty 5 065 Opublikowano Środa o 07:22 Opublikowano Środa o 07:22 (edytowane) 11 minut temu, Phoenix. napisał(a): Ja tam lubie miec w bilbiotece gre ktora kupilem wiec odsprzedaz mnie nigdy nie interesowala. I spoko, ja kupiłem PS5 z napędem żeby ograć tanio i odsprzedać, ale jakbym miał trzymać np. 5 lat to bym pewnie kupował cyfrę, żeby nie żonglować płytami jak chcę inną grę odpalić Niedawno ogarnąłem że można na SD odpalać zdalnie PS5 i tu właśnie cyfra ma przewagę jak jesteś poza domem. Edytowane Środa o 07:23 przez galakty
slafec 65 Opublikowano Środa o 07:23 Opublikowano Środa o 07:23 10 godzin temu, Phoenix. napisał(a): Dzisiaj i tak majac nawet pudelko trzeba sciagac gre z neta wiec jak dla mnie fizyczne wersje moga nie istniec Jeśli w środku pudełka zamiast płyty jest karteczka z kodem, to faktycznie trzeba ściągnąć grę z neta
lukadd 3 738 Opublikowano Środa o 07:38 Opublikowano Środa o 07:38 Gierki z płytek się powoli instalują, nawet ~30-35 minut bywa. Do tego jeszcze prawie zawsze(w dużych grach AAA) trzeba masę danych w postaci patchy z netu dociągnąć. Przy dzisiejszych netach światłowodowych jest szybciej i wygodniej ściągnąć po prostu cyfrę niż instalować z płyty. 1
slafec 65 Opublikowano Środa o 07:52 Opublikowano Środa o 07:52 Spoko, ale nie powielajcie błędu, że mimo posiadania płyty trzeba pobierać grę z internetu. Oczywiście są partacze, którzy obrzydzają wydania fizyczne (np. Ubi, EA), ale jak na razie są to pojedyncze przypadki. W odróżnieniu od PC, na konsolach gry są grywalne nawet na premierę (i patch Day 1 nie jest wymagany do prawidłowego działania). Plus co innego pobierać aktualizację ważącą kilkaset MB/kilka GB, a co innego całą grę 50-100 GB.
galakty 5 065 Opublikowano Środa o 07:53 Opublikowano Środa o 07:53 GT7 chyba z godzinę się instalował, po obcowaniu z mocnym PC to był szok
slafec 65 Opublikowano Środa o 07:57 Opublikowano Środa o 07:57 GT7 długo się instaluje z płyty i jeszcze sporo pobiera z Internetu, ale to GaaS.
Phoenix. 6 909 Opublikowano Środa o 08:15 Opublikowano Środa o 08:15 51 minut temu, slafec napisał(a): Jeśli w środku pudełka zamiast płyty jest karteczka z kodem, to faktycznie trzeba ściągnąć grę z neta Wiekszosc nowych gier pobiera sie tez neta wiec nie odpalisz gry tylko z samej plyty Im nowsze tyt i wiecej zajmuja tym problem pojawia sie czesciej. 23 minuty temu, slafec napisał(a): Spoko, ale nie powielajcie błędu, że mimo posiadania płyty trzeba pobierać grę z internetu Bo trzeba, jak nie latki to co innego Obecnie mala ktora nowa gra znajduje sie w calosci na plycie, zawsze cos dociaga. 38 minut temu, lukadd napisał(a): Gierki z płytek się powoli instalują, nawet ~30-35 minut bywa. Mnie to wkurza ta krecaca i halasujaca plyta i ze trzeba miec nosnik w napedzie zeby odpalic.
lukadd 3 738 Opublikowano Środa o 08:21 Opublikowano Środa o 08:21 Do tego mały dysk w PS5 i wielu olewa płytki, bo nie przyjemnie nimi wachlować i powoli się wszystko instaluję. Sony wiedziało jak zniesmaczyć ludziom chęć posiadania płytek
slafec 65 Opublikowano Środa o 08:25 Opublikowano Środa o 08:25 @Phoenix.Taak, na PC trzeba pobierać i chyba stąd czerpiesz informacje Twoją niewiedzę można bardzo szybko zweryfikować za pomocą DoesItPlay?. Grywalne offline i bez potrzeby pobierania czegokolwiek - Nioh 3, RE Requiem, Saros, Directive 8020, Pragmata. Problematyczne - 007 First Light, Crimson Desert. 1
Phoenix. 6 909 Opublikowano Środa o 08:33 Opublikowano Środa o 08:33 Ale ja nie stwierdzilem ze kazda gre trzeba pobierac wiec nie lap za slowka bo kazdy dobrze wie o co chodzi poza toba A latki i tak trzeba dociagac i czesto gesto miec polaczenie z internetem co tez jest absurdem. Wiem ile pomiesci nosnik wiec nie trudno przekalkulowac gdzie sie bedzie pobierac, a gdzie nie.
lukadd 3 738 Opublikowano Środa o 08:36 Opublikowano Środa o 08:36 (edytowane) Taki cyberpunk płytka z PS4 jeszcze, a dzisiejsza wersja to dwie różne gry w zasadzie Można grać offline bez ściągania update, a w zasadzie całej nowej gry praktycznie. Ale nie ma to sensu. Edytowane Środa o 08:38 przez lukadd
slafec 65 Opublikowano Środa o 08:40 Opublikowano Środa o 08:40 Napisałeś tylko "Dzisiaj i tak majac nawet pudelko trzeba sciagac gre z neta wiec jak dla mnie fizyczne wersje moga nie istniec ;), co jest nieprawdą. Podałem Ci stronę, gdzie łatwo można przejrzeć co i jak działa, a teraz łapanie za słówka Imo strategia milczenia Sony chyba zaczyna się sprawdzać, bo gracze zaczynają "walczyć" miedzy sobą. I nawet nie mam na myśli tego forum, tylko ogólnie social media. 1
ODIN85 4 866 Opublikowano Środa o 08:46 Opublikowano Środa o 08:46 (edytowane) Rozumiem żebyście mieli 12 lat i chodzili do podstawówki ale tu same stare konie i te 300zł nawet przy najniższej krajowej to tyle co nic. Edytowane Środa o 08:46 przez ODIN85
galakty 5 065 Opublikowano Środa o 08:47 Opublikowano Środa o 08:47 10 gier po 300 zł i masz 3000 zł, za to już jakieś wakacje ogarniesz za granicą 2
lukadd 3 738 Opublikowano Środa o 08:59 Opublikowano Środa o 08:59 Wiadomo najlepiej mieć za darmo Ale tak na prawdę, wejdźcie na swoje konta PS i zobaczcie ile macie na nich gierek i później popatrzcie na półkę i porównajcie do ilości pudełek które tam macie. Szczególnie tyczy się to graczy co mają tą bibliotekę dużą od czasów PS4. Przytłaczająca większość graczy będzie miała na półce ledwie kilka może kilkanaście pudełek, a na koncie będzie masa cyfry. I tak to wygląda. Kiedyś gracze bardziej kolekcjonowali pudełka, częściej się wymienialni nimi, czy to bezpośrednio z kolegami czy wymieniali w sklepach typu gamestop. Dzisiaj dla większości co jeszcze z nich korzystają jest to głównie sposób na ogranie gry za grosze. Kupić, ograć w 2-3 tygodnie, aby jak najmniej straciła na wartości i popchnąć dalej i następny to samo i kolejny itd.
ODIN85 4 866 Opublikowano Środa o 09:20 Opublikowano Środa o 09:20 33 minuty temu, galakty napisał(a): 10 gier po 300 zł i masz 3000 zł, za to już jakieś wakacje ogarniesz za granicą W każdym miesiącu kupujesz 10 gier? 21 minut temu, lukadd napisał(a): Wiadomo najlepiej mieć za darmo Ale tak na prawdę, wejdźcie na swoje konta PS i zobaczcie ile macie na nich gierek i później popatrzcie na półkę i porównajcie do ilości pudełek które tam macie. Szczególnie tyczy się to graczy co mają tą bibliotekę dużą od czasów PS4. Przytłaczająca większość graczy będzie miała na półce ledwie kilka może kilkanaście pudełek, a na koncie będzie masa cyfry. I tak to wygląda. Kiedyś gracze bardziej kolekcjonowali pudełka, częściej się wymienialni nimi, czy to bezpośrednio z kolegami czy wymieniali w sklepach typu gamestop. Dzisiaj dla większości co jeszcze z nich korzystają jest to głównie sposób na ogranie gry za grosze. Kupić, ograć w 2-3 tygodnie, aby jak najmniej straciła na wartości i popchnąć dalej i następny to samo i kolejny itd. Mam karton gier na strychu i tyle z mojego zbierania wyszło
galakty 5 065 Opublikowano Środa o 09:23 Opublikowano Środa o 09:23 23 minuty temu, lukadd napisał(a): Ale tak na prawdę, wejdźcie na swoje konta PS i zobaczcie ile macie na nich gierek 0 2 minuty temu, ODIN85 napisał(a): W każdym miesiącu kupujesz 10 gier? Sorry ale szanuję pieniądze, jak mogę kupić coś za 150 zł a nie 300 zł, to kupię za 150 zł. 1
lukadd 3 738 Opublikowano Środa o 09:25 Opublikowano Środa o 09:25 Teraz, galakty napisał(a): 0 Ty świeżak jesteś, ledwie co kupiłeś konsolkę i założyłeś konto Zresztą pewnie ograsz to GT7, może GTA i na tym skończy się twoja przygoda.
kanon7 800 Opublikowano Środa o 09:27 Opublikowano Środa o 09:27 4 minuty temu, galakty napisał(a): 0 2 minuty temu, lukadd napisał(a): może GTA I tutaj będzie pierwsza cyfra 1
slafec 65 Opublikowano Środa o 09:27 Opublikowano Środa o 09:27 @lukadd Fakt, na półce zostają same najlepsze tytuły, a cyfry nie da się pozbyć i jak się kupiło crapa to zostaje w bibliotece na wieki* *tj. do czasu aż Sony/inny wydawca zabierze grę z konta
lukadd 3 738 Opublikowano Środa o 09:31 Opublikowano Środa o 09:31 Ale przecież nikt nie zmusza do kupowania crapów i ich ogrywania To wybór gracza i tylko gracza jakie gry kupuje. Przecież nikt nikomu nie przykłada spluwy do głowy i nie mówi kupuj
galakty 5 065 Opublikowano Środa o 09:34 Opublikowano Środa o 09:34 8 minut temu, lukadd napisał(a): Ty świeżak jesteś, ledwie co kupiłeś konsolkę i założyłeś konto Zresztą pewnie ograsz to GT7, może GTA i na tym skończy się twoja przygoda. Dokładnie tak Mam jeszcze Astrobot na płytce, też pójdzie na sprzedaż jak ogram. Jedynie GTA6 mógłbym rozważyć, ale to zależy jak to będzie działać na slimce.
ODIN85 4 866 Opublikowano Środa o 09:37 Opublikowano Środa o 09:37 https://ithardware.pl/aktualnosci/gry_ps5_ps4_wiecznie_badanie_wskazuje_naprawde_wytrzymuja_plyty-52695.html
slafec 65 Opublikowano Środa o 09:44 Opublikowano Środa o 09:44 9 minut temu, lukadd napisał(a): Ale przecież nikt nie zmusza do kupowania crapów i ich ogrywania To wybór gracza i tylko gracza jakie gry kupuje. Przecież nikt nikomu nie przykłada spluwy do głowy i nie mówi kupuj Wiadomo, ale są gry, typowe przeciętniaki 5-7/10, które chce się sprawdzić (bo np. trailer wyglądał dobrze) i później, dzięki płytom, nie ma się poczucia wyrzuconych pieniędzy.
lukadd 3 738 Opublikowano Środa o 09:47 Opublikowano Środa o 09:47 (edytowane) No i tu wielki minus dla $ony, że nie pozwala na 2h wypróbowanie przy zakupie, nie dają możliwości zwrotu. Aczkolwiek mi raczej na 99% gierek po prostu gameplay, kawałek z youtube wystarcza, aby wiedzieć czy gra nadaje się dla mnie czy nie. Jest za dużo gier na rynku, abym wszystko co wydaję się przyzwoite testował. Tak zerknę na gameplay, kilka razy przewinę do tego na szybko opinie graczy i mi styka. Edytowane Środa o 09:50 przez lukadd
Rekomendowane odpowiedzi